3°C

Zaradi pomanjkljive varnosti letal 737 max Boeingu visoka kazen

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /N.S. /
KOMENTARJI
4
Ameriški proizvajalec letal Boeing se je s pravosodnim ministrstvom ZDA dogovoril o plačilu 2,5 milijarde dolarjev kazni in odškodnin v zvezi s pomanjkljivo varnostjo potniških letal 737 max. Ta je pripeljala do dveh tragičnih nesreč v Indoneziji in Etiopiji, v katerih je umrlo 346 ljudi.

Vsa letala 737 max so po nesreči v Etiopiji marca 2019 prizemljili, Boeing pa je izvedel potrebne prilagoditve in popravke. Vzrok za nesreči je bil sistem za avtomatsko krmiljenje letala, kar naj bi bilo zdaj odpravljeno, tako da se letala 737 max po svetu vračajo v promet.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da 2,5 milijarde dolarjev (dobri dve milijardi evrov) vključuje kazen in odškodnino letalskim družbam ter družinam žrtev nesreč. Kazen znaša 243,6 milijona dolarjev (približno 199 milijonov evrov), letalske družbe bodo dobile 1,77 milijarde dolarjev (približno 1,4 milijarde evrov) odškodnine, družine ponesrečenih pa okoli 500 milijonov dolarjev (408 milijonov evrov).

Na pravosodnem ministrstvu so namreč ugotovili, da je Boeing ameriški upravi za zračni promet prikrival ključne informacije in svoja dejanja. Za tragediji ne bo nihče kazensko odgovarjal. Če bo podjetje izpolnilo določila poravnave, bo pravosodno ministrstvo ZDA po treh letih odstopilo od kazenskega pregona.

Glavni izvršni direktor Boeinga David Calhoun je dejal, da je poravnava pravilna odločitev, s katero priznavajo, da niso ravnali v skladu z vrednotami in pričakovanji.

Koronavirus pasica november