Tujina

Zaradi poplav razglašene izredne razmere v delih Hrvaške

Zagreb/Sarajevo, 15. 05. 2023 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obilno deževje povzroča težave tudi na Hrvaškem in v BiH. V Hrvatski Kostajnici, Obrovcu in Gračcu so zaradi poplavljanja rek razglasili izredne razmere. Vodostaj reke Zrmanje je za 39 centimetrov presegel dosedanji rekord. Gorski reševalci so nekatere prebivalce v krajih Obrovac in Gračac morali evakuirati s čolni. Narasle so tudi nekatere druge reke. Zaradi vremenskih razmer je več težav v prometu, sprožilo se je tudi več plazov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Težave zaradi dežja tudi na Hrvaškem
    02:52
    Iz 24UR: Težave zaradi dežja tudi na Hrvaškem
  • Iz SVETA: Izredne razmere zaradi poplav
    04:50
    Iz SVETA: Izredne razmere zaradi poplav

Po tem, ko je minuli vikend našo južno sosedo zajelo obilno deževje, so narasle številne reke na Hrvaškem. Vodostaj reke Zrmanje v Obrovcu je presegel zgodovinsko raven in še vedno narašča. Kot piše Danas.hr, je vodostaj Zrmanje v ponedeljek meril 302 centimetra, s tem pa je presegel dosedanji rekord, ki je bil 263 centimetrov.

Zrmanja je na območju mesta Obrovac svoje bregove prestopila že v nedeljo, zato so tam vso noč dežurali gasilci in civilna zaščita. "V Obrovcu je poplavljen del starega mestnega jedra, pritličje občinske stavbe in nekateri poslovni prostori, stanovanjski objekti pa za zdaj niso poplavljeni," je po poročanju Danas.hr zjutraj dejal načelnik Civilne zaščite Zadrske županije Šime Vicković. Voda sega do kolen, ponekod celo do pasu, ljudje se po mestu premikajo s čolni. 

"Za zdaj so v Obrovcu pod vodo samo nekateri poslovni prostori in nekaj hiš, a nihče ni v nevarnosti. Vendar vemo, da vodni val reke Otuče iz Gračca prihaja v reko Zrmanjo, zato pripravljamo protipoplavno obrambo pred še višjim vodostajem," je pozneje opozoril vodja zadarske Službe Civilne zaščite Mario Andrić, ki je prispel na kraj. 

Pod vodo je tudi Srednja šola Obrovac. "Poplavilo je pet učilnic. Zbornica, pisarne, dokumentacija, računalniki so uničeni. To je en del šole. Šola ima več nadstropij, največ škode je utrpel del, ki je pod nivojem Zrmanje," je za Danas.hr pojasnil ravnatelj šole Jurica Ćurko. Dodal je, da so pouk do nadaljnjega odpovedali. Šola namreč sploh ni dostopna, reka Zrmanja pa znova narašča. 

Nihče ni pričakoval kaj takega, se je na izredne razmere odzvala direktorica agencije Hrvatske vode Irina Putica. "Do zdaj je bilo nameščenih 6000 vreč s peskom, v pripravi jih je še 200 , naročili smo jih dodatnih 3000. Napovedane so dodatne padavine, zato bomo dogajanje spremljali in ukrepali, da zaščitimo prebivalstvo," je v Obrovcu za Index.hr povedala Putica. 

Poplavljena šola v Obrovcu
Poplavljena šola v Obrovcu FOTO: Danas.hr

Pri Obrovcu se je po obilnem deževju sprožil tudi večji plaz, ki je zaprl lokalno cesto. "Plaz se je sprožil sinoči pred polnočjo, padlo je več kot 100 kubikov zemlje," je za Zadarski.hr povedal Marijan Bibić iz Cest Zadarske županije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V občini Gračac pa je bregove prestopila reka Otuča, zaradi česar so gasilci morali evakuirati ogrožene prebivalce, so sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. V Gračcu so po podatkih državnega hidrometeorološkega zavoda v zadnjih 24 urah izmerili 256,4 litra padavin na kvadratni meter, kar je rekord v zadnjih 63 letih.

"Razmere na območju Gračca se od jutra nekoliko umirjajo, reka Otuča se je vrnila v svoje korito. Gasilci, pripadniki HGSS in Rdečega križa še vedno pomagajo pri prečrpavanju vode in pomagajo prebivalcem," je davi dejal Vicković. Napovedali so, da bodo naravno nesrečo razglasili, če bodo ugotovili dovolj veliko gmotno škodo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V kraju Grab pri Gračcu so rešili okoli 20 krav, ki so bile ujete v poplavljenem hlevu. Pripadnik HGSS je lastniku pomagal, da jih je izvlekel na varno. Našli pa so tudi psičko, ki se je ponoči izgubila. Njeni lastniki so najprej mislili, da se je utopila, a so jo danes našli živo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi obilnega deževja v preteklih dneh je močno narasla tudi reka Una v Hrvatski Kostajnici na meji z Bosno in Hercegovino, kjer največ težav pričakujejo danes ponoči. Tudi tam so že razglasili izredne razmere. Grozi namreč, da bo reka poplavila tudi ulice. Že zdaj so zaradi vode na cestišču težave v prometu med Hrvatsko Kostajnico in Dvorom. 

Največ težav je pri krajih Kuljani, Golubovac in Unčani, kjer je promet močno oviran in mu grozi celo popolna ustavitev.  Pripadniki civilne zaščite od jutra delajo na učvrstitvi nasipov v Hrvatski Kostajnici in nekaterih drugih delih sisaško-moslovške županije, na to območje pa bo prišlo na pomoč tudi do 300 pripadnikov hrvaške vojske, so sporočili s hrvaškega ministrstva za obrambo.

Poplave v kraju Obrovac
Poplave v kraju Obrovac FOTO: Danas.hr

Pomoč prizadetim v poplavah je danes obljubil tudi predsednik vlade Andrej Plenković. "Hrvaška vlada bo pomagala pri saniranju škode," je premier sporočil na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da se je o posledicah poplav v virovitiško-podravski in zadrski županiji že pogovarjal s predsednikoma županij Igorjem Androvićem in Božidarjem Longinom.

V pripravljenosti so tudi na območju Jasenovca, kjer je vodostaj reke Save ob 7. uri dosegel 688 centimetrov. Ker korito Save ne more sprejeti vse vode iz Une, ki narašča v celotnem toku, pričakujejo, da bo tudi Sava v prihodnjih urah še naraščala. Reka Sava narašča tudi v hrvaški prestolnici. Direktor Vodnogospodarskega odseka za zgornjo Savo Tomislav Suton je za hrvaško nacionalno televizijo HRT v nedeljo ocenil, da bi Sava v Zagrebu lahko prestopila bregove v sredo in poplavila območje nasipa, a da prebivalcem mesta ne bo povzročila večjih težav.

Močno sta narasli tudi reki Korana in Kolpa na območju Karlovca. Danes ob 12. uri je bil vodostaj Kolpe 650 centimetrov, v četrtek pa bo po napovedih glavnega centra za zaščito pred poplavami meril 784 centimetrov. Izredni ukrepi za zaščito pred poplavami začnejo veljati, ko vodostaj Kolpe doseže 750 centimetrov.

Zoran Pavlović iz karlovške izpostave Hrvatskih voda je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes dejal, da se intenzivno pripravljajo na poplave, mogoči pa so tudi izpadi elektrike in prekinitev oskrbe z vodo.

Zaradi obilnih padavin, poplavljenih cest in plazov je bilo v nedeljo na območju zadrske županije za ves promet zaprtih več cest, so sporočili iz Hrvatskega autokluba. Posamezne ceste so zaprte tudi danes.

Poplave in plazovi povzročajo težave tudi v BiH

Nekatere reke so prestopile bregove tudi v severozahodnem delu Bosne in Hercegovine. Večjih težav zaradi poplavljanja reke Une sicer v BiH ni bilo, saj so se zaradi prenehanja padavin razmere umirile. Poplavilo je zgolj nekaj kmetijskih zemljišč na območjih Bihaća, Bosanske Krupe in Cazina. Reke so poplavljale tudi na območju Ključa in Sanskega Mosta. Največ težav povzročajo narasli potoki in manjše reke. 

V Sanskem Mostu, kjer najhitreje narašča reka Bliha, je poplavilo številne hiše in druge stanovanjske objekte. 

Enote civilne zaščite na območju Unsko-Sanskega kantona so v pripravljenosti, saj popoldne pričakujejo nove padavine. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH je zaradi močnega deževja in vetra za danes na območju Hercegovine izdal oranžno opozorilo.

Zaradi obilnih padavin oziroma posledično vode, kamenja in zemlje na cestišču je promet marsikje otežen. Na magistralni cesti Bosanska Krupa–Bosanska Otoka je zaradi večjega plazu trenutno ustavljen promet. Voznike pozivajo, naj bodo med vožnjo izjemno previdni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
15. 05. 2023 17.02
-3
Naj pada, bi rekel sosed. Važno, da ne pri men
S...O.E
16. 05. 2023 10.57
+3
SlepiSlovenc
15. 05. 2023 16.27
To sem jaz že včeraj napovedal, pa ne da bi nekdo javil kolegom preko meje. 🤔
duhccc
15. 05. 2023 12.56
+11
sej to je to ce vlada namenja vec denarja za ukrajino in v raziskave v vesolju k pa za varnost ljudi..
n0rc
15. 05. 2023 12.51
-3
Top novica, res
Panter 63
15. 05. 2023 17.25
Za te ni. Kdaj ti bo voda prišla do vrat po tem ne boš imel časa pisati takšne. Ali pa si na sigurnem v svojih Butalah da ti tudi vesoljni potop ne more nič.
GibbsNCIS
15. 05. 2023 11.57
+1
se ne sekiram, js grem itak v Trst ;)
Fery Zaka
15. 05. 2023 11.53
-4
Segrevanje in suša nas bosta čisto dotolkla. Kje pa je kaj accuweather? A niso napovedali, da bo letos poletje zgodaj udarilo?
bohinj je zakon
15. 05. 2023 11.52
+10
Poplave in voda. Se ne moreš ubraniti. Sočustvujemo s prizadetimi. Upam, da bodo tudi naši pomagali.
tomahawk
15. 05. 2023 13.56
+2
bohinj je zakon kateri naši naj bi pomagali? Gasilce je folk popljuval, vojske pravijo da ne rabimo da sam denar žrejo...... ne vem kaj bi vi
KrištofK
15. 05. 2023 11.42
+7
A se nikomur ne zdi vsaj malo čudno, da 24ur vsak dan poroča o Hrvaški? Zakaj pa recimo o bolj razviti Avstriji nič ne poročajo?
Mozart60
15. 05. 2023 12.10
+6
Ni čudno,mogoče so pa to novinarji ki imajo v lepi njihovi vile z bazeni.
ElisaBETA
15. 05. 2023 11.14
+2
Brez plina smo že, sam se sueški prekop zaprejo... In lahko samo še pojemo pesmice od Tiglava pa do Bruselsa... Od Sevilje pa do Kijeva prelepa si združena A ČIH!
cilinderr
15. 05. 2023 11.08
+5
sej bodo turisti to skodo pokrili
brabusednet
15. 05. 2023 10.57
+6
Vreme za na morje tudi ni primerno.