Tujina

Zaradi poškodb po napadu psa poginil priljubljeni tjulenj po imenu Freddie Mercury

London, 26. 03. 2021 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
32

Priljubljeni tjulenj, ki so ga Londončani ljubkovalno oklicali za Freddieja Mercuryja, je poginil. Na obrežju Temze ga je namreč napadel pes, poškodbe pa so bile tako hude, da so se veterinarji odločili, da je najbolj humano, da ga evtanazirajo. Napad zdaj preiskuje celo policija, britanska javnost pa zbira podpise pod peticijo, s katero zahtevajo sankcije za neodgovorno lastnico, ki je psa spustila s povodca. Ta se je sicer za nepremišljeno potezo že opravičila, a Londončanov to ne zadovolji. Prepričani so namreč, da se bo "zaradi statusa in denarja izognila sankcijam". Gre namreč za znano in vplivno odvetnico.

Prebivalce Londona je med sprehodi ob Temzi zadnje mesece razveseljeval tjulenj, ki so mu ime nadeli po popularnem pokojnem pevcu skupine Queen Freddieju Mercuryju. Vse do pred par dnevi, ko ga je napadel in hudo poškodoval pes. Po poročanju lokalnih medijev gre za psa vplivne londonske odvetnice Rebecce Sabben-Clare, ki ga je med sprehodom ob reki spustila s povodca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

49-letna Londončanka je psa mešanca v nedeljo sprehajala ob Temzi, ko ga je v bližini Hammersmithovega mostu spustila s povodca, ta pa je na obrežju zagledal tjulnja in se zagnal proti njemu. V času napada so bili v bližini še štirje sprehajalci, vključno z veterinarjem, ki so nemočnega Freddieja na vse pretege nato skušali rešiti pred podivjanim psom.

Desetmesečni tjulenj Freddie se je pred časom naselil ob londonsko reko Temzo, kjer se je pogosto ležerno nastavljal sončnim žarkom, pri tem pa navduševal trume sprehajalcev. Nekateri so ga hodili vsakodnevno opazovat, postal je kar svojevrstna londonska atrakcija, oboževalci pa so mu ustvarili celo svoj profil na družbenih omrežjih.

Fotograf Duncan Phillips, ki je tjulnja fotografiral ravno takrat, ko ga je z zobmi zagrabil pes, je za britanske medije dogodek opisal kot grozljiv. "Pes ga kar ni in ni izpustil, kljub večkratnim poskusom, da bi živali ločili in tjulnja umaknili pred njegovimi smrtonosnimi čeljustmi," je za MyLondon dejal 55-letnik.

Močno poškodovanega so nato nemudoma prepeljali na veterinarsko postajo, a so bile rane zelo hude. Imel je dobesedno raztrgano plavut, zlomljeno kost, rana pa se je še okužila, navaja The Guardian. Sprva so se še borili za njegovo življenje, v ponedeljek pa sklenili, da je edina etična in poštena odločitev, da na human način končajo njegovo agonijo in trpljenje ter ga uspavajo.

Vrnitev v divjino ni prišla več v poštev

Člani britanskega društva The British Divers Marine Life Rescue (BDMLR), ki si prizadeva za dobrobit divjih vodnih živali, so medtem na družbenem omrežju Facebook opisali napore zaposlenih v veterinarski bolnišnici za divje živali v Južnem Essexu, ki so se na vso moč trudili Freddieju pomagati. "Žal so se po rentgenskem slikanju danes popoldne potrdili naši najhujši strahovi – tjulenj ni imel le zlomljene kosti v plavuti, pač pa je utrpel tudi izpah in poškodbo sklepa, vezi in živčevja, zaradi česar zdravljenje, ki bi omogočilo njegovo vrnitev v naravno okolje, ni bilo več mogoče," so zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot pravijo, so kontaktirali številne veterinarje v Združenem kraljestvu in na Nizozemskem, ki se posebej ukvarjajo z zdravljenjem morskih sesalcev, vključno z ortopedskim kirurgom, a so na žalost na podlagi njihovih izkušenj bili primorani sprejeti odločitev, da jim ne preostane drugega, kot da ga uspavajo.

"Tudi v kolikor bi bila možnost amputacije plavuti, pa ga zgolj z eno ne bi več mogli vrniti v naravno okolje. Zavzemamo namreč trdno stališče, da divjih živali ne zadržujemo oziroma nameščamo v ujetništvo, dobrobit tjulnja pa je morala biti v tem primeru na prvem mestu," so še dodali v društvu BDMLR.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanska policija je v torek nato sporočila, da preiskuje napad psa, ki je vodil v to, da so Freddieja morali evtanazirati. Napovedali so, da bodo govorili z Sabben-Clarovo, ki pa naj bi ji kasneje, kot poroča britanski The Sun, dejali, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje.

Gre sicer za znano pravnico, specializirano za trgovinsko in komercialno pravo, ki je letos prejela celo poseben naziv oziroma dosegla status kraljičinega zagovornika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kar se je zgodilo Freddieju, je srce parajoče," pa je medtem izpostavil predstavnik Kraljevega združenja proti mučenju živali. "Lastniki psov bi morali ravnati odgovorno in imeti ljubljenčke v bližini divjih živali na povodcih. S tem bi preprečili tovrstne incidente. Nikoli ni v redu, če psu dovolite nadlegovanje in napad na divjo žival," je poudaril. "Razumemo, kako vznemirjajoč je bil ta dogodek za vse, ki so mu bili priča. Upamo pa, da bomo lahko ob tem javnosti posredovali sporočilo, ki bo lastnike psov spodbujalo k temu, naj psa zadržijo na povodcu, če je v bližini divjad," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Freddie je pozornost širše javnosti prvič pritegnil februarja, ko so mu na pomoč priskočili po tem, ko se mu je v gobcu zataknila ribiška mreža.

Številni Britanci svojo žalost, pa tudi ogorčenje nad ravnanjem lastnice psa zdaj izražajo na družbenih omrežjih. Oglasila pa se je tudi Sabben-Clarova, ki je dejala, da dogodek iz srca obžaluje, a javnost hkrati poziva, naj jo pusti pri miru, saj da ima pravico do zasebnosti. Mnoge je ta izjava še dodatno razkačila – prepričani so namreč, da se bo, kot je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, "zaradi statusa in denarja izognila vsem sankcijam".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
02. 04. 2021 09.11
kar zase vem imam psa , nikoli pa nisem imel povodca in ga niti ne rabim , moja beseda je dovolj da nadzorujem psa , tudi v nepredvidenih situacijah nikoli nisem imel težav s poslušnostjo , pa bi se pes seveda z veseljem zapodil za kakšnim mačkom , ko me pogleda češ a bi mu dovolil iti za njim rečem NE ... in je vse jasno ! Po drugi strani pa imam sosedo ki vsak dan mimo mene na povodcu sprehaja psa ki se med najinim pogovorom vztrajno vleče in pusli in sili v mojega psa ki mirno sedi ob meni ! Zato je seveda prav da tisti ki ne znajo ali zmorejo nadzorovat svojega psa da ga imajo na povodcu , ko jih pa spustijo s povodca se pa dogajajo taki scenariji kot se v tej zgodbi ...
Apostol1
27. 03. 2021 19.57
+1
V naših krajih so včasih rekli lovci , da pes , ki lahko ujame srnjaka in pokonča , pomeni , da tak srnjak ni primeren za razplod v naravi. Verjetno to povsem drži , toda primerjava s tem dogodkom je povsem neprimerna , ker tjulenj je bil po svoje mestni ljubljenček in navajen na prisotnost ljudi in tak konec kot ga je doživel zaradi tega psa je nesprejemljiv in vsa odgovornost za to nepotrebno smrt se lahko pripiše samo lastnici psa , ki bi morala za moje pojme tudi za nekaj časa v zapor , ker pes , ki ga je ubil bi lahko ubil tudi otroka in tak primer je bil nedavno pri nas v Sloveniji , sicer so bile drugačne okoliščine toda izid je bil enak, pes ,ki ga ni mogoče kontrolirati in pomeni tako nevarnost , da lahko pride do res tragičnega dogodka mora biti odvzet in evtaniziran tako ta , ki je ubil tjulna kot tisti iz Sloenskih krajev , ki je ubil otroka.
Ben_Quick
26. 03. 2021 19.17
+1
Dokler si bomo lastili živali in jim ukazovali, kaj smejo in kaj ne, hkrati jih pa še razmnoževali, pa tudi klali, do takrat se živalim nič dobrega ne piše.
SumDumFuk
26. 03. 2021 18.27
-14
Ko mačka ubije miš ali podgano pa ste vsi zadovoljni, ali? Kje so sočustvovanja za glodalci katerim določeni ljudje tudi nadenejo imena? Bolniki .....
stumfeta
26. 03. 2021 18.31
+10
Miš ni zaščitena žival, podgana tudi ne in če bi pes tako mesaril miš ali podgano mi tudi ne bi bilo prav. Ne vem zakaj bi bilo potrebno, da žival trpi?
User1908573
26. 03. 2021 21.59
Ampak poljska miš ni udomačena, je del prehrambene verige. Tvoja pač ni in je ne bo noben pojedel.
SumDumFuk
26. 03. 2021 18.22
-12
Vemo zakaj je pes ubil Freddija. Ker je bil gay.Ӫ⍡.. dajte snežinke zresnite se....
SumDumFuk
26. 03. 2021 18.17
-17
RIP Freddie Mercury, ti mali velik tjulenj. Če bi te Orka popapcala v naravnem okolju bi bilo vse ok, tako pa te je uničil grdi kužek..ohhhh..res..solze točim... Ker pes je enak človeku...
stumfeta
26. 03. 2021 18.29
+7
In ker je grdi kužek skoraj pojedel malega velikega tjulna, bo morala orkica pojest drugega tjulnčka. Razen tega so tjulni v Veliki Britaniji zaščitene živali. Preberi si kdaj kaj, predno začneš snežinkice napadat brez veze.
Covidus
26. 03. 2021 18.14
+10
Groza, lastnico kaznovati in psa odvzet pa rešeno
Di si bio 91
26. 03. 2021 18.17
+0
Di si bio 91
26. 03. 2021 18.04
-1
Poslat na Kitajsko, pa bo mir :)
Lojze512
26. 03. 2021 18.04
+5
Pasjeljubci, pospravite d*ek vaših psov.
stumfeta
26. 03. 2021 18.25
+4
Kaj pa če bi ga lastniki psov raje pospravljali. Jaz sem tut pasjeljubec, samo da nimam psa, za drugimi pa res ne vem, zakaj bi pucala.
Animal_Pump
26. 03. 2021 18.03
+7
Na Fb je pa verjetno kazala slike...Moj srček je prijazen kot mali mucek. Odkar me je takle prijazen mucek sredi gozda šavsnil...brez rekvizita iz srednjega veka ne grem več tečt.
Fluxx
26. 03. 2021 18.03
+13
Psi morajo biti na povodcih sploh pa v urbanem okolju. Ne zanima nas kako je vzgojen in kako nič ne bo. Pri nas je zakon jasen verjetno je tako tudi v UK
Animal_Pump
26. 03. 2021 17.58
+3
Marš z nevzgojenimi cucki in njihovimi lastniki. Pri nas tud jih tud spuščajo spet, da bezljajo okrog pa srne podijo...Čakam sam ,da en tak srčeknod kižka kot jim pravijo na medveda naleti. Ko ga bo medved razmetal kot cunjo...bodo pa pasjeljubci spet skakali v zrak...in zahtevali odstrelitev medveda.
Slovenskimuri
26. 03. 2021 17.21
+4
Vsi psi so miroljubni tud če kopljejo otroke in tjuljne zmer je en drug kriv
revolucijakorupcijafasizem
26. 03. 2021 17.11
+12
Pse na povodce in obvezno šolanje pes,ki po celi dan laja je nevzgojen in trn v peti celotnemu naselju,pri nas nobenih zakonov ni za to.
stumfeta
26. 03. 2021 17.19
+1
Psi, ki non stop lajajo niso nevzgojeni, ampak v stresu. Dejte si folk kdaj kaj prebrat o zadevah, pa se pol bentite. Kako takoj obsodite živo bitje, pa sploh ne veste, kaj je narobe.
nekodnas
27. 03. 2021 17.21
medus
26. 03. 2021 17.02
+4
Če se kak pes dotakne moje mačke, ga predelam v kebab
Duh8
26. 03. 2021 16.42
+33
Pege dobim, ko mi lastniki cuckov, ki niso na vrvici tulijo nič ne bo naredil..... Tako mi je dve leti nazaj sosedov cucek napadel psa,ki je bil na vrvici ,on izpuščen in mu iztrgal oko. Zakonodaja? Pri nas v podnu
LeeLoo7
26. 03. 2021 16.45
+23
stumfeta
26. 03. 2021 16.48
+16
Točno to. Moji psici je odpet pes falil oko za pol centi, njegov lastnik je pa potem, ko sem ugotovila to, še vprašal ponosno: "A jo je?" Kot da je popolnoma normalno, da se psi med seboj pač mal pokoljejo. In ko sem zadevo prijavla na policijo, me je je polcaj še vprašal: "Kje je bila pa vaša psica?" Pripeta gospod policaj.
stumfeta
26. 03. 2021 18.00
mijam75
26. 03. 2021 19.06
+1
Točno tako, baba pelje psa na 10 metrih povodca, se želiš umakniti in greš na drugo stran poti, pes pa pride in me ugrizne v nogo. Ženska tuli proti meni, saj vam nič ne bo naredil....
stumfeta
26. 03. 2021 16.27
+25
Ja, v Sloveniji so razmesarili nekaj srn, druge pse, mačke, zajce, ampak folk se še zmeri dere 100 metrov za njim: "Sej ne bo nč nareduuuuuuuuuuuu!!!" Pa mi je čist vseeno a je čivava al pitbul.
pepi bolcev
26. 03. 2021 16.22
+20
Bo kdo kdaj tudi pri nas zacel kaznovati lastnike, ki svoje cucke sprehajajo brez povodcev?
stumfeta
26. 03. 2021 16.28
-2
Dej, mal kulture. Pes ni kriv, če ga skrbnik ni sposoben pripet in ga zato res ni treba s cuckom zmerjat.
GigaDrill77
26. 03. 2021 16.39
-3
sej je pes naredu "umor", torej psa na zakol.
nekodnas
26. 03. 2021 18.19
Če se pes podela lastnik pa ne počisti je kaznovan, če pa lastnik " psa" sprehaja (100 metrov za psom ) brez povodca je pa kazen?