Znanost in tehnologija

Zaradi prevlade spletnih oglasov Googlu 220-milijonska globa

Pariz, 07. 06. 2021 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
2

Francoski varuh konkurence je ameriškemu tehnološkemu velikanu Google naložil 220 milijonov evrov globe, potem ko je ugotovil, da je s spletnimi oglasi zlorabil prevladujoč položaj.

Kazen je del poravnave, potem ko so ameriška medijska skupina News Corp, francoski dnevnik Le Figaro in belgijska medijska skupina Rossel podjetje Google obtožili monopola nad spletnimi oglasi. 

Google je po ugotovitvah varuha konkurence prednostno obravnaval lastno storitev dražb oglasov AdX in platformo za prodajo oglaševalskega prostora Doubleclick Ad Exchange. Stranke, ki so poskušale oglaševati na spletnih mestih ali v aplikacijah za mobilne naprave z uporabo konkurenčnih platform, so pogosto ugotovile, da plačujejo več kot tiste, ki so se odločile za uporabo Googlovih storitev.

"To je prva odločitev na svetu, ki je nastala na podlagi temeljitega preučevanja zapletenih algoritemskih procesov na dražbah, ki določajo spletno prikazno oglaševanje," je ob tem dejala vodja francoskega varuha konkurence Isabelle de Silva.

Google
Google FOTO: Shutterstock

Google ugotovitvam varuha konkurence ni oporekal in se je zavezal k operativnim spremembam, vključno z izboljšano interoperabilnostjo s tretjimi ponudniki oglasov. Po pojasnilih pravne direktorice pri francoskem Googlu Marie Gomri bodo spremembe razvili in preizkusili v prihodnjih mesecih, preden jih bodo uvedli širše, nekatere tudi v svetovnem merilu.

Francoski regulator je Googlu že decembra 2019 naložil 150 milijonov evrov kazni zaradi nejasnih pravil njegove oglaševalske platforme, ki jih je označil za nepoštena in naključna. Decembra lani pa sta Google in Amazon dobila 135 milijonov evrov globe za nameščanje piškotkov na naprave uporabnikov brez njihovega soglasja.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akize
08. 06. 2021 08.23
+3
Kaj je to njim 220 miljonov... Še manj kot meni 0.01€
proofreader
08. 06. 2021 08.00
+1
Pri nas pa ni bilo take razsodbe v podobnem primeru.