Tujina

Zaradi 'smrtonosne turbulence' letalska družba zaostrila varnostna pravila

Bangkok, 24. 05. 2024 13.19 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letalska družba Singapore Airlines se je po incidentu, med katerim je umrl 73-letni Britanec, več kot 100 oseb pa je bilo ranjenih, odločila za previdnejši pristop. Spremembe bodo zagotovile večjo varnost potnikov, nanašajo pa se na pravila uporabe varnostnih pasov med letom.

Ste eni od tistih, ki med letom ostanejo ves čas privezani z varnostnim pasom, ali eni od tistih, ki se odvežejo takoj, ko je to mogoče, ali pa morda celo še pred tem? No, po hudi turbulenci, v kateri se je znašlo letalo družbe Singapore Airlines, se je letalska družba odločila poostriti pravila glede pripenjanja varnostnih pasov na svojih letih, poroča The Guardian.

Med turbulenco umrl potnik
Med turbulenco umrl potnik FOTO: Profimedia

Med turbulenco je sicer domnevno zaradi srčnega infarkta umrl 73-letni Britanec, še veliko drugih potnikov in članov osebja je utrpelo bolj ali manj resne poškodbe. Več kot 20 oseb se v bolnišnici v Bangkoku, kjer je letalo po incidentu zasilno pristalo, zdravi zaradi poškodbe hrbtenice in hrbtenjače, nekoliko manj jih je utrpelo poškodbe lobanje in možganov, še nekaj pa poškodbe mišic in mehkih tkiv, je v četrtek sporočil direktor bolnišnice.

Direktor bolnišnice Samitivej Srinakarin je povedal tudi, da njegovo osebje še nikoli ni oskrbelo tako hudih poškodb, ki bi jih povzročila turbulenca. V bolnišnici se še vedno zdravi najmanj 48 oseb.

Kmalu po dogodku so v javnost prišla tudi pričevanja potnikov, ki so opisali trenutke groze na letalu. Poleg strahovitega kričanja in joka potnikov so zakrožile zgodbe o tem, kako je več potnikov, ki v času turbulence niso bili pripeti z varnostnim pasom, med padcem letala poletelo proti stropu. Nekateri potniki so povedali, da je bila turbulenca tako hipna, da ni bilo časa za pripenjanje varnostnih pasov.

Avstralski potnik Keith Davis je opisal "absolutni pokol". "Bilo je popolnoma nadrealistično. Ni bilo opozorila, še preden smo se zavedli, smo bili na stropu. In potem pok, spet na tleh. Ne veš, kaj se dogaja," je povedal za avstralsko televizijo Channel 9. Dodal je, da je njegova žena udarila ob vrata omaric za prtljago, nato pa je padla na tla hodnika in se do konca leta ni mogla premakniti.

Zdaj se je Singapore Airlines odločil, da bo v primeru turbulenc uvedel bolj natančne previdnostne pristope. "Ko bo znak za varnostni pas vklopljen, ne bo ustavljena le strežba vročih napitkov, temveč tudi celotna strežba obrokov," je sporočil letalski prevoznik. "Tudi nadalje bomo preverjali svoje procese, saj je varnost naših potnikov in posadke izjemnega pomena," so dodali. 

Izvršni direktor Singapore Airlines Goh Choon Phong se je opravičil za "travmatično izkušnjo" in izrazil sožalje družini Geoffreyja Kitchena, Britanca, ki je umrl.

Strokovnjaki za varnost v zračnem prometu so za francosko tiskovno agencijo AFP dejali, da so potniki pogosto preveč ležerni glede privezovanja z varnostnimi pasovi, zaradi česar so v primeru nepričakovane turbulence v večji nevarnosti. Znanstveniki pravijo tudi, da se tako imenovana turbulenca v čistem zraku, ki je sicer radarju nevidna, zaradi podnebne krize pojavlja vse pogosteje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 05. 2024 16.05
-1
"Zdaj se je Singapore Airlines odločil, da bo v primeru turbulenc uvedel bolj natančne previdnostne pristope." Se pravi lahko zaznajo območje turbulenc vnaprej.
Ramzess
25. 05. 2024 11.40
+1
Trditev pomeni točno to, da vedo vnaprej, kako bi sicer lahko izvajali omenjene previdnostne pristope, med tem ko se turbulenca že dogaja oz. ko je letalo že v njej, je za izvajanje omenjenih previdnostnih pristopov že prepozno.
XVXC
24. 05. 2024 14.59
+6
Nauk zgodbe...stalno je potrebno biti privezan. Tudi če let traja 24 ur.
Kimberley Echo
24. 05. 2024 16.49
-3
Vsak bo imel pod zadnjico že vdelan WC, potniki pa bodo jedli in pili pred vzletom in po pristanku v letališki menzi. Lahko pa si vsak prinese s sabo par sendvičev.
Fovovec Fora
24. 05. 2024 20.42
+0
XVXC, in potem tvegaš vensko trombozo in smrt zaradi strtka
zdravkob
24. 05. 2024 14.20
-1
Znanstveniki pravijo... zaradi podnebne krize... to že niso znanstveniki. Lahko pa, da letalo izpušča CO2, ki povzroča luknje v atmosferi. To bi bili znanstveniki.
Janez_53
24. 05. 2024 20.10
+1
In v to "luknjo" po tvoje pade naslednje letalo???