Tujina

Zaradi splava privedena na sodišče: 'To se ne bi smelo nikoli zgoditi'

Valletta, 01. 06. 2023 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Nobena ženska ne bi smela biti preganjana zaradi prekinitve lastne nosečnosti," poudarja skupina za človekove pravice Doctors for Choice Malta, ki na področju splava podpira izbiro ženske. A ravno to se je zgodilo na Malti, ko so zaradi splava pred sodišče privedli žensko. To so sicer kasneje izpustili s pogojnim odpustom, vendar pa njena pravna ekipa poudarja, da se to nikoli sploh ne bi smelo zgoditi.

Ker so jo zaradi prekinitve nosečnosti obtožili, se je morala Maltežanka zagovarjati na sodišču. "Zgodilo se je, kar se nikoli ne bi smelo zgoditi. Žensko so zaradi obtožb, da je doma opravila medicinsko prekinitev nosečnosti, privedli na sodišče," so po poročanju Guardiana sporočili v malteški Fundaciji za pravice žensk.

Pravna ekipa Maltežanke, ki ji je pomagala pri celotnem postopku, je sicer uspela, da so obtoženo izpustili s pogojnim odpustom. Fundacija, ki ji je pomagala poiskati odvetniško pomoč, je medtem dejala, da so z žensko ravnali dostojanstveno in spoštljivo, a da do česa takšnega ne bi smelo priti nikoli.

Malta
Malta FOTO: Shutterstock

"Nobena ženska ne bi smela biti preganjana zaradi prekinitve lastne nosečnosti. Takoj dekriminalizirajte splav," so na spletu zapisali Doctors for Choice Malta. "Dostop do varnega splava je po vsem svetu priznan kot osnovni del zdravstvenega varstva žensk in kot njihova osnovna pravica. To, da so ženske zaradi tega preganjane, bi nas moralo vse spraviti v sramoto," pa so poudarili v Fundaciji za pravice žensk.

Večinsko katoliška Malta je sicer edina država v Evropski uniji, ki popolnoma prepoveduje splav. Parlament sicer trenutno razpravlja o osnutku zakona, ki bi splav dovoljeval v primeru, da bi bilo zaradi nosečnosti resno ogroženo življenje ali zdravje matere. Proti takšnemu zakonu se sicer borita katoliška cerkev in glavna opozicijska stranka, vendar pa predlog zlasti med mladimi prejema javno podporo.

Laburistična vlada Roberta Abele je dejala, da pri predlagani spremembi zakona ne gre za "reformo splava", temveč da je to poteza, ki zagotavlja, da lahko zdravstveni delavci svoje delo opravljajo brez strahu. V skladu z obstoječo prepovedjo bi namreč vsak zdravstveni delavec, ki bi v kakršnih koli okoliščinah izvedel splav, kršil zakon. Medijska poročila sicer pravijo, da do zdaj ni bil zaradi tega še nihče obtožen.

Časopis Times of Malta je medtem maja 2021 poročal, da ni bil v zadnjih petih letih na Malti nihče kazensko obtožen zaradi splava ali zagotavljanja sredstev za prekinitev nosečnosti. Zaradi domnevnih splavov so sicer med letoma 2015 in 2020 preiskali tri osebe, vendar pa niso bile nikoli obtožene. Od leta 2000 so bile obsojene le tri ženske, zadnja leta 2006, nobena od njih kazni ni prestala v zaporu.

Kljub temu je zaradi prepovedi splava prišlo že do več težav. Eden najodmevnejših primerov se je zgodil lani, ko so na Malti pravico do splava zavrnili Američanki, ki je na otoku preživljala dopust. Turistki je na otoku delno odstopila placenta, zaradi česar nosečnost ni bila več mogoča, vendar pa ji malteški zdravniki zaradi stroge zakonodaje niso želeli opraviti splava. Resno ogroženo bi bilo lahko tudi njeno zdravje in življenje, zato je morala Američanka pomoč poiskati v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
02. 06. 2023 13.47
-3
Življenje je generalna in temeljna človekova pravica. In življenje se začne s spočetjem in ne z rojstvom. To bi morali vedeti in se tega zavedati.
Nace Štremljasti
02. 06. 2023 09.11
+2
kam vse sežejo lovke rkc
jank
02. 06. 2023 08.48
+9
Po takšni katastrofi hlepijo tudi naši skrajni desničarji na čelu s Primcem ob podpori in v sodelovanju sekte SDS. To hočejo t. i. pohodniki za življenje in molivci pred ginekološko kliniko in cerkveniki. O splavu odloča samo ženska in nihče drugi in tega civilizacijskega dosežka ne smemo zapraviti.
MojsterSplinter
01. 06. 2023 21.58
+5
Dame in gospodje - to je nastalo iz Evropske unije. Od nekdaj visoke ravni človekovih pravic nas tolaži samo dejstvo, da jih imajo v Rusiji še manj (čeprav glede splava ne).
felixkp
02. 06. 2023 08.47
+0
stumfeta
02. 06. 2023 09.06
+2
V Andori je tudi prepovedan, zelo restriktivne zakone glede splava imajo pa še Poljska, Monako, Lichtenstein in Ferski otoki. Drugače pa imajo vsaj še v Italiji in na Hrvaškem zdravniki možnost ugovora vesti, v Italiji je takih več kot 60 % gonekologov, na jugu Italije doseže ta odstotek 90 %.
blue_cat
01. 06. 2023 21.38
+1
Opis slike spet zmaga..👍👌👏