Tujina

Zunanji ministri EU o sankcijah proti Belorusiji

Pariz/Lizbona, 27. 05. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji ministri Evropske unije, med njimi slovenski minister Anže Logar, so na neformalnem zasedanju v Lizboni razpravljali o sankcijah proti Belorusiji zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala v Minsku, za katere so se zavzeli voditelji EU.

"Ugrabitev letala in aretacija dveh potnikov sta nekaj povsem nesprejemljivega. Začeli bomo razpravljati o uvedbi sektorskih in gospodarskih sankcij," je ob prihodu na neformalno zasedanje povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Pojasnil je, da bodo govorili o implementaciji sankcij proti Belorusiji, za katere so se v začetku tedna zavzeli voditelji EU na vrhu v Bruslju. Ti so med drugim pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU in uporabe evropskih letališč za beloruska letala. Zavzeli so se tudi za takojšnjo izpustitev opozicijskega aktivista Romana Protaseviča in njegove partnerke, ki so ju pridržali v Minsku. AFP poroča, da bi EU s sankcijami lahko ciljala na ključni izvoz iz Belorusije, vključno s kalijevimi gnojili in plinom.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je medtem ob prihodu na zasedanje zavzel za stroge sankcije proti Belorusiji. "Jasno je, da se ne bomo zadovoljili z majhnimi koraki sankcioniranja, ampak da želimo s sankcijami močno prizadeti gospodarsko strukturo in plačilni promet v Belorusiji," je poudaril. Dejal je, da mora beloruski predsednik Aleksander Lukašenko razumeti, da je čas dialoga mimo. EU kot prvi znak s strani Belorusije pričakuje izpustitev več kot 400 političnih zapornikov.

Ministri so razpravljali tudi o odnosih med EU in Afriko. V ospredju pogovorov so bile priprave na šesti vrh EU in Afriške unije, s poudarkom na krepitvi političnih in gospodarskih odnosov. V okviru razprave o razmerah v vzhodni soseščini so govorili o krepitvi vloge EU pri reševanju zamrznjenih konfliktov v regiji. Pred Borrellovim obiskom v jugovzhodni Aziji pa bodo ministri predstavili konkretne predloge k strategiji EU za indo-pacifiško regijo. Med kosilom se jim je pridružil jordanski zunanji minister Ajman Safadi, s katerim so govorili o razmerah na Bližnjem vzhodu, predvsem v izraelsko-palestinskem konfliktu po nedavno sklenjenem premirju.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je ob prihodu na zasedanje pozdravil prizadevanja portugalskega predsedstva Svetu EU, da bi bili odnosi med EU in Afriko visoko na dnevnem redu unije. Izpostavil je še vprašanje indo-pacifiške regije, ki bo zelo pomembno tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta. Napovedal je, da bo prihodnji gymnich, to je neformalno srečanje zunanjih ministrov članic unije, v začetku septembra v Sloveniji.

V portugalski prestolnici se v okviru dvodnevnega neformalnega zasedanja sestajajo tudi obrambni ministri, ki bodo med drugim govorili o strateškem kompasu. Na srečanju bo sodeloval tudi slovenski obrambni minister Matej Tonin.

Air France
Air France FOTO: Dreamstime

Zaradi razmer v Belorusiji odpovedali let iz Pariza v Moskvo

Let letalskega prevoznika Air France med Parizom in Moskvo so odpovedali zaradi razmer v Belorusiji, saj prelet njenega zračnega prostora letalskim prevoznikom odsvetujejo, potem ko so oblasti prestregle letalo na rednem letu. 

"Air France potrjuje odpoved leta AF1154 na liniji Charles de GaulleMoskva zaradi operativnih razlogov, povezanih z izogibanjem zračnemu prostoru Belorusije, kar zahteva odobritev ruskih oblasti za vstop v njihov zračni prostor," je včeraj dejal tiskovni predstavnik družbe. "Posledično je bil odpovedan tudi povratni let AF1155. Obžalujemo neprijetnosti, ki so nastale pri tem. Osebje Air France je potnike pobralo na postajališčih Pariz Charles de Gaulle in Moskva. Ponudili so jim kasnejši let ali povračilo stroškov," je dodal isti vir.

Letalo na letu 1154 bi moralo v sredo ob 10.20 vzleteti iz Pariza in pristati na moskovskem letališču Šeremetjevo ob 15. uri. Air France navaja, da so danes in v petek med Parizom in Moskvo predvideni novi leti.

Koronavirus pasica nova


KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
27. 05. 2021 20.16
-1
a je ginekologinja ursula že objavila pogovore pilotov z letališči varšave in vilniusa, ki so prepovedali pristanek "ugrabljenemu" letalu? ne? se nikomur od rusofobov pri tem ne zastavlja vprašanje zakaj američani ne objavijo satelitskih posnetkov zbitega maleziskega aviona nad ukrajino? kar tako naprej! verjamite vse kar vam zahodni mediji ponujajo za čisto resnico. od z plutonijem zastrupljenega litvinenka, skripali z novičkom (kje so sodne razprave?) in poskočnega navalnega, ki je še včeraj paraliziran gladovno stavkal (dokler mu niso pokazali rektalnega katetra za hranjenje). bidon pa modro molči. noče da bi kaj preprečilo srečanje s putinom. mimo grede, na vaji 5. maja letos minutmen (raketa, ki nosi jedrsko bojno glavo) nikakor ni hotela vzleteti.
jozejoze1
27. 05. 2021 19.09
+0
Za izdajo domovine in skrajni nacionalizem bi morala veljati smrtna kazen....povsod po svetu.
nikhrast
27. 05. 2021 20.10
-2
Pa daj no, Lukashenka ne bodo obsodili na smrt, mogoče ga bo enkrat privlekli pred zid kot so Ceaucescuja.
Ate_ist
27. 05. 2021 21.24
+1
da nik, tak princip delovanja je značilen za tvoje naci prijatelje. no naj te potolažim, luka bo drago prodal svojo kožo.
Generacija56
27. 05. 2021 18.06
+1
Zanimivo, kako je skrito v novički... Rusija ne izda dovoljenj za lete, ki se v svoji ruti izognejo Belorusiji.... Ker, za trole tukaj, je to nerazumljivo...
Aleš Hartner
27. 05. 2021 18.01
-1
Pustite Belorusijo pri miru, banda pokvarjena! NATO fašisti, izpustite Assange-a iz zapora, ne pa da pridigate Belorusiji in Rusiji o njihovih zapornikih!
nikhrast
27. 05. 2021 16.32
-2
Po komentarjih pa vidim polno podpore diktatorju Lukashenku, pa v kakšno greznico se potaplja mentaliteta slovenskega folka, demokracija jim je nekaj totalno tujega.
Ate_ist
27. 05. 2021 21.26
+1
za razliko od diktatorja demokracije zahoda skrivajo pogovore pilotov s letališči varšave in vilniusa kot kača noge
Ate_ist
27. 05. 2021 13.25
+1
kateri dan je danes? četrtek? kdaj so "prisilili" pristat avion v minsku? v nedeljo? so takrat pridržali nacista? ne? kje so opozicijski protesti v belorusiji? kaj ni tihanovska zmagala na volitvah? z 80% glasov? ni? vse je jasno! luka je legalno zmagal volitve. zadržani je terorist in mora sedeti. elita eu pa se lahko postavi na glavo. njen elaktorat pa bo po zdravi kmečki logiki prej ali slej dojel, da jih vodijo v krvavo vojno z vzhodom kot že nekajkrat.
Uporabnik1996024
27. 05. 2021 13.14
+1
Tihanovsko naj primejo čimprej in strogo kaznujejo. Kot zgled drugim, ki bi sledili njeni poti.
Generacija56
27. 05. 2021 12.49
+3
Izgleda, da Nemce še vedno najbolj bolijo žrtve izgubljene vojne z Rusijo.... Iščejo maščevanje. Vsak normalen človek ve, kaj je cilj sankcij.... To, kar se je zgodilo, počne tudi EU....
Uporabnik1996024
27. 05. 2021 13.17
+1
bolj kot se finančna luknja poglablja, agresivnejši bodo. Svojo rešitev vidijo v vojni. Edino začet si je (še) ne upajo.
samuray1
27. 05. 2021 09.35
-1
Gospodarske sankcije so ravne genocidu,toda istih se zahod intenzivno poslužuje že več kot 100 let. Zoper Rusijo pa že od leta 1650.
Ate_ist
27. 05. 2021 09.10
+2
a preizkava dogodka je že zaključena? a se je sploh začela? ne? a to je zgolj izgovor za uvedbo sankcij, ker agent tihanovska ni uspela z državnim prevratom.
Generacija56
27. 05. 2021 09.10
+5
No, pa se je začelo medsebojno blokiranje po nalogu enega in istega centra. Kot izgoni diplomatov. Sedaj bi še samo potrebovali nekega novinarja, ki je dovolj podkovan, da spiše, kdo je na slabšem. A v zahodnih medijih ga ni. Je v trenutku brez službe.... Pred časom je poslanec v EU parlamentu postavil vprašanje, kdo trpi več posledic zaradi sankcij Rusiji. Rusija, ali EU. In potem vse tiho je bilo.... Le včeraj se je oglasil Macron, da politika sankcij ne deluje...