Tujina

Zaradi stika afriške in evrazijske tektonske plošče potresi na Balkanu pričakovani

Ljubljana, 30. 12. 2020 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
4

Potres v Petrinji ni prvi tako močan na tem območju. Že leta 1909, torej pred 111 leti, je okolico Siska popolnoma razdejal potres z zelo podobno magnitudo. Ker se Balkanski polotok nahaja na stiku afriške in evrazijske tektonske plošče, so potresi na tem območju povsem pričakovani, tudi v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V zadnjih 50 letih deset močnejših potresov
    02:30
    Iz 24UR: V zadnjih 50 letih deset močnejših potresov
  • Iz 24UR: Potresi na tem območju pričakovani
    02:10
    Iz 24UR: Potresi na tem območju pričakovani

 

Decembra so se v Sloveniji v 30 dneh tla stresla več kot 60-krat, najmočneje v torek ob 12.19 uri. Takšni potresi za območje, na katerem živimo, niso nič nenavadnega. 

"Robovi potekajo preko Apeninov, Alp in nazaj prek Dinarskega gorovja. Zato so tukaj najmočnejši potresi. Zaradi teh napetosti je zemljina skorja razpokana od prelomov, močno prelomljena je tudi Slovenija," pravi seizmolog Andrej Gosar

Najmočneje se je pred dobrega pol tisočletja pri nas streslo v bližini Idrije, magnitudo tega potresa strokovnjaki danes ocenjujejo na 6,8, kar je celo malenkost več od včerajšnjega potresa na Hrvaškem.

Kar  težko je verjeti, da so popolnoma uničene stavbe in izgubljena življenja posledica tektonskega premika, ki ga strokovnjaki merijo v centimetrih. "Pri potresu, ki se je denimo zgodil v Bovcu leta 1998, se je en del zemeljske skorje premaknil za okoli 20 centimetrov," pravi Jure Bajc z ljubljanske pedagoške fakultete. 

Potresna ogroženost Slovenije
Potresna ogroženost Slovenije FOTO: POP TV

Potresov seizmologi sicer ne morejo napovedovati, lahko pa na podlagi preteklih potresov določijo bolj oziroma manj rizična območja.

"V Sloveniji so to predvsem tri območja, in sicer Posočje, osrednjeslovensko območje in pa območje Brežic. Na območju Ljubljane lahko pričakujemo potres take magnitude," opozarja Gosar. Na to moramo biti dobro pripravljeni, opozarjajo strokovnjaki. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
31. 12. 2020 18.58
Jp! So se včeraj srečali, pa morajo malo poklepetati.... A o hidravličnem lomljenju, da bi izstisnili zadnji litre nafte, pa niti besede? Bosta prej kriva Jupiter in Saturn, a ne?
najboljšisosed
31. 12. 2020 15.30
-2
In potem je JEK tempirana bomba. Pa še bi jo širili.
RamzesII
30. 12. 2020 21.32
+3
Opis stopnje rušenja se ne ujema z obsegom potresa, ki se je zgodil. Ko začne voda prihajati na površje in ko nastanejo razpoke v zemlji, ko ljudje začnejo izgubljati ravnotežje v potresnem udaru in se komaj zadržujejo na nogah, vse to se je zgodilo na območju Petrinje, je znak, da je bil potres čez 7 po Rihterju. To niso značilnosti potresa 6.2, kot je bil faktograf, niti 6.4, kot je bilo uradno objavljeno.
Ruska avantura.
30. 12. 2020 20.30
-4
Bolj glupega naslova do zdaj nisem prebral, a so bli pod zemljo da so vidl kaj se dogaja hahaha mami moja.......