Tujina

Zaradi tropske nevihte Isaias na Floridi zapirajo centre za testiranje

Florida, 30. 07. 2020 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
4

Obali ameriške Floride se približuje tropska nevihta Isaias, zaradi česar zapirajo vse centre za testiranje na novi koronavirus. Isaias je že zajel ameriški Portoriko, od koder poročajo o poplavah in zemeljskih plazovih. Obalo Floride naj bi nevihta dosegla konec tedna.

Tropska nevihta Isaias bo Florido dosegla ta konec tedna, po vsej zvezni državi tako v pričakovanju nevihte zapirajo vse lokacije za testiranje na covid-19, poroča CNN. Zapirajo se že v četrtek ob 17. uri po lokalnem času, zaprte pa bodo ostale vse dokler ne bo varno.

Pandemija koronavirusa je sicer na Floridi še vedno v polnem zamahu, lokalne oblasti pa so zaskrbljene, kaj se bo zgodilo če ob pandemiji zvezno državo zajame še večji orkan. Ukrepe za preprečitev širjenja virusa, kot je socialno distanciranje, bi namreč težko uveljavljali, predvsem pri evakuiranih osebah. "Če nas zadane večji orkan, bomo morali evakuirati večje število ljudi, poskušali jih bomo držati na varnostni razdalji, a to je ena od skrbi," je za CNN dejal župan Carlos Giménez

Isaias, deveta poimenovana nevihta leta 2020, se je oblikovala v sredo nad Karibskim morjem, danes pa je na svoji poti do floridske obale zadela Portoriko in za seboj pustila pravo opustošenje. Močno deževje je sprožila obsežne poplave in manjše zemeljske plazove. Brez elektrike je ostalo okoli 300.000 ljudi. Otok sicer še vedno okreva po uničenju, ki so ga za seboj pustili orkani in potresi v preteklih letih - predvsem po orkanu Maria, ki je zadel otok septembra 2017, poroča CBS News. 

Portoriko so v zadnjih letih zadeli številni potresi, opustošenje je za seboj pustil tudi orkan Maria.
Portoriko so v zadnjih letih zadeli številni potresi, opustošenje je za seboj pustil tudi orkan Maria. FOTO: AP

Nadaljnja pot Isaiasa vodi preko Dominikanske republike in Haitija, v petek dopoldan naj bi zajela Bahame, zatem pa Florido. 

Nekateri modeli napovedujejo, da bo nevihta oslabela preden doseže floridsko obalo, drugi modeli okrepljeno nevihto. "Moč Isaiasa in nadaljnji razvoj bo določila njegova pot. Če bo šla nevihta pretežno čez vodo, se bo okrepila," napoveduje meteorolog CNN Chad Myers

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medus
30. 07. 2020 17.49
+5
Manj testiraš, manj je okuženih!
ni_mi_vse_eno
30. 07. 2020 18.35
-1
zanesljivost testov je približno 70 odstotna. (Test protiteles je bil 30% zanesljiv po prvem tednu okužbe. V drugem tednu po okužbi je bil test 70% zanesljiv, v tretjem tednu pa 90%, vir Cochrane)
ni_mi_vse_eno
30. 07. 2020 17.16
-5
Florida dobila išjas. Bo moral Trump spet metati wc papir?
ni_mi_vse_eno
30. 07. 2020 18.29
+0
Ok, se strinjam, ni bil wc papir, ampak papirnate brisačke (Trump throws paper towels into crowd in Puerto Rico = Trump meče brisačke v Puerto Rico).