Tujina

Zaradi umorjene novinarke na Malti preiskujejo nekdanjega šefa policije

Valletta, 16. 06. 2020 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
1

Več kot tri leta po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia so uvedli preiskavo proti nekdanjemu šefu malteške policije Lawrencu Cutajarju. Preiskovalci mu očitajo, da je bil v stiku z enim od posrednikov v primeru umora.

Umor novinarke na Malti
Umor novinarke na Malti FOTO: AP

Umor ugledne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je bila ubita oktobra 2017 v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu, je pretresel Malto in sprožil množične proteste. Novinarka je poročala o korupciji med podjetniki in politiki.

Lawrence Cutajar je odstopil januarja. Preiskovalci pa sedaj trdijo, da je bil v stiku z voznikom taksija, ki velja za posrednika pri umoru. Nekdanji šef policije naj bi preko posrednika opozoril voznika taksija, da ga bodo aretirali. Sodnica je v ponedeljek zato odredila preiskavo Cutajarja.

Zaradi umora novinarke so obtoženi trije moški, ki naj bi podtaknili bombo. Med obtoženimi za vpletenost v umor je poslovnež Yorgen Fenech, ki naj bi imel kontakt s Keithom Schembrijem, takratnim vodjo kabineta nekdanjega premierja Josepha Muscata. Muscat je januarja po številnih pritiskih odstopil s čela vlade.

Pred umorom je sicer novinarka prejela obsežne podatke o dogovoru o elektrarni, pri kateri je imel poslovni interes Fenech. Elektronska sporočila, ki so prišla na dan po njeni smrti, so pokazala, da je bilo v Dubaju registrirano podjetje 17 Black v lasti Fenecha navedeno kot vir sredstev za slamnata podjetja v lasti Schembrija in malteškega ministra za turizem Konrada Mizzija.

Tako Schembri kot Mizzi sta konec lanskega leta odstopila s položaja, a obenem zanikala, da bi prejemala denar od omenjenega podjetja. Prav tako je krivdo zanikal Fenech.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
16. 06. 2020 15.59
+1
Ali vam ne zvenijo te Malteške preiskave nekam domače, preiskovani preiskujejo, sami sebe, tragična smrt umorjene novinarke pa kot ,da ni več pomembna.