Tujina

Zaradi taljenja ledu arktično plovbo prvič izvedli tudi februarja

Sabetta, 22. 02. 2021 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
5

Zaradi taljenja ledu na Arktiki je bila ruskemu tankerju plovba po severni morski poti prvič omogočena tudi v februarju, s tem pa so zabeležili najdaljšo sezono plovbe do zdaj, saj ta običajno traja od junija do oktobra. Okoljevarstveniki poudarjajo, da je to še en znak, da se podnebne spremembe v najsevernejših predelih Zemlje dogajajo čedalje hitreje.

Tanker Christophe de Margerie se je ob spremstvu jedrskega ledolomilca "50 let zmage" vrnil po severni morski poti, potem ko je januarja na Kitajsko odpeljal utekočinjeni zemeljski plin. Obe potovanji sta podrli navigacijske rekorde. 

"Prepričan sem, da je severna morska pot konkurenčna ter da spremembe v ledenih razmerah in izboljšanje tehnologije za plovbo ustvarjajo nove pogoje za njen razvoj," je dejal Jurij Trutnev, ruski podpredsednik vlade in član nadzornega sveta pri Rosatomu, državni jedrski korporaciji, ki upravlja omenjeno pot.

Tanker se je na pot poskusno odpravil po letu izjemno visokih temperatur na Arktiki, katerih posledice je bilo čutiti po vsem svetu – med drugim v obliki snežne nevihte, ki je januarja s snegom prekrila Španijo, in sunka hladnega zraka, ki je sredi februarja zajel Kanado in se preselil vse do juga Teksasa, poroča Bloomberg.

Zaskrbljujoče podnebne spremembe

Arktika se segreva več kot dvakrat hitreje kot preostali svet, območje, ki ga pokriva led, pa je v zadnjih 12 mesecih večkrat doseglo najnižje vrednosti v zgodovini. Satelitske slike kažejo, da je pokritost z ledom trenutno za 7 % manjša od povprečja v zadnjih štirih desetletjih.

Taljenje ledu v tej regiji sovpada z najslabšimi možnimi podnebnimi scenariji, ki so jih napovedali znanstveniki. Med letoma 1994 in 2017 je namreč po svetu izginilo že 28 bilijonov ton ledu. Da si lažje predstavljamo, koliko ledu je to v resnici, si lahko zamislimo 100 metrov debelo ploskev, ki pokriva celotno Veliko Britanijo. 

Prav zaradi krčenja ledu pa arktične navigacijske poti dlje časa ostajajo odprte. Tokrat so zabeležili najdaljšo sezono do zdaj. Če  sezona običajno traja od junija do oktobra, se je tokrat s Christophom de Margeriejem začela maja, ko je po severni morski poti opravljal dostavo, končala pa se je ob njegovi vrnitvi februarja.

Največji ruski proizvajalec utekočinjenega plina Novatek PJSC letos razmišlja o zgodnjem začetku navigacijske sezone – prvo plovbo naj bi izvedli aprila ali v začetku maja, je napovedal finančni direktor Mark Gjetvaj. Rosatom cilja na celoletno plovbo, ki bi jo lahko omogočila krčenje ledu in tehnološki napredek ladij. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
30. 05. 2021 15.43
+1
Za nekaj časa, lahko tudi trajno, ukiniti večino letalskih poletov in gremo nazaj na romantične čezoceanke in obalne ladjice. Manj stresa in lepše življenje. Za tiste v lovu za časom, kateri neumorno trdijo, da je čas denar, pa naj bi v skorajšni bodočnosti patentirala nekakšen prenos, ki te razstavi na prafaktorje in naslednji trenutek sestavi tam nekje v Tunguziji ali pa kameni dobi. Nič nafte, ne odtrganih šejkov, ne terorizma ker nobenega tiste puščave ne bodo več zanimale...itn. Ja, to tekanje naokoli kot kokoši brez glave se mora nekega dne končati, ali pa se nam bo zmešalo od tega kaosa zelenih, tajkunov, multinacionalk, sfreziranih fanatičnh arabov, Amazonov...
ni_mi_vse_eno
22. 02. 2021 20.45
Tako je vroče, da je Florida kar zmrznila. Še malo se segreje, pa pride nova mala ledena doba, pravi profesor dr. Valentina Zharkova.
Asclepius
22. 02. 2021 18.23
+3
Za to nismo odgovorni navadni smrtniki ampak multibilionarske industrije, ki v zrak spuscajo vse zivo..avto se je najmanj..
Ka pa mislis
22. 02. 2021 18.14
+2
kacin je prepovedal zmrzovanje morja februarja.
borec91
22. 02. 2021 18.06
+2
to je res zadnja stvar zaradi katere bi semorali sekirat niti nimamo nobenega vpliva razen da nas se dodatno kradejo pod temi laznivimi izgovori sekta sdspa ze pufa mlade tja do 2070 glavno da si oni polnijo zepe