Tujina

Zatiranje protestnikov v Mjanmaru se nadaljuje: nad protestnike s pravimi naboji

Yangon, 02. 03. 2021 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
4

Mjanmarske varnostne sile so na severozahodu države proti protestnikom, ki nasprotujejo vojaški hunti, znova uporabile prave naboje. Trije protestniki so v kritičnem stanju. Vojaška hunta namreč postopoma stopnjuje pritisk na protestnike z uporabo solzivca, vodnih topov in gumijastih nabojev, vse pogosteje pa tudi s pravimi naboji.

Mjanmarske varnostne sile so danes proti protestnikom uporabile prave naboje v kraju Kale na severozahodu države. Po navedbah enega od reševalcev je bilo v posredovanju vojske in policije ranjenih najmanj 20 ljudi. Trije so v kritičnem stanju.

Kot je še povedal, je policija proti protestnikom najprej uporabila solzivec in gumijaste naboje, nato pa še prave.

V Mjanmaru potekajo množični protesti, odkar je vojska pred mesecem dni z vojaškim udarom strmoglavila civilne oblasti pod vodstvom Aung San Suu Kyi.

Vojaška hunta postopoma stopnjuje pritisk na protestnike z uporabo solzivca, vodnih topov in gumijastih nabojev, vse pogosteje pa tudi s pravimi naboji.

Minulo nedeljo ubili najmanj 18 protestnikov

Najbolj krvav dan od prevrata 1. februarja je bila minula nedelja. Po podatkih Združenih narodov je bilo po vsej državi ubitih najmanj 18 protestnikov. Glede na navedbe nevladne skupine, ki spremlja zapiranje političnih zapornikov, so od udara prijeli že več kot 770 ljudi.

Mjanmarski veleposlanik pri Združenih narodih  je pozval organizacijo, naj uporabi vsa možna sredstva za ukrepanje proti vojski in ponovno vzpostavitev demokracije v državi.

Protesti v Mjanmaru, nasilje nad protestniki se stopnjuje.
Protesti v Mjanmaru, nasilje nad protestniki se stopnjuje. FOTO: AP

"Potrebujemo nadaljnje najostrejše ukrepanje mednarodne skupnosti za takojšnje končanje vojaškega udara," je dejal Kjav Moe Tun, ki je nagovor zaključil s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru.

Vojaška hunta ga je zatem že razrešila s položaja. "Ni sledil navodilom in usmeritvam države in je izdal državo," je  poročala državna televizija MRTV in dodala, da od danes ne zaseda več svojega veleposlaniškega položaja. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrazyMachines
02. 03. 2021 19.27
+1
Burma je že od nekdaj v primežu nesvobode oz. drugih...Angleži, hunta...in ko je že vse zgledlo, da bodo končno lahko malo demokratično zadihali se je hunta odločila, da temu ne bo tako :/ pred leti sem imel možnost obiskat Burmo...dežela prijaznih in veselih ljudi, ki bi tujcu na vsakem koraku radi ustregli in pomagali. Mi je žal da jim je spet odvzeta svoboda in upam, da se zadeve tam kmalu rešijo :/
Generacija56
02. 03. 2021 15.12
Potrebno bo malo razširiti znanje o Mnjanmaru. Kaj in zakaj se dogaja. Leta 2000 je bilo pismenih ljudi v tej državi 90% ljudi. 2016 še samo 75%. Zakaj? Medtem so prišli v državi na oblast plačanci zahoda, ki jim ni mar, ali je človek izobražen... Neizobraženega je lažje obvladovati, hujskati, izkoriščati... Zakaj so torej ljudje na ulici? Ker ne znajo prebrati, da jih je oblast kradla.... Vsi podatki na netu... Upam, da so v Sloveniji še ljudje, ki znajo uporabljati internet, v večini..... Drugače se nam slabo piše....
bebo3
02. 03. 2021 14.20
+1
Ne vem kaj protestnikom ni jasno kaj pomeni vojaški udar. Ja normalno da bodo streljali protestnike, to ni demokracija! Ljudje bi se morali organizirati in pobiti vodilne vojake, nato policijo in tako naprej.
Vsepremislim13x
02. 03. 2021 14.01
+0
To se lahko dogaja samo v drzavah, kjer oblast prevzamejo ljudje, ki imajo moc zaradi orozja, ki je kupljeno z denarjem ljudi, ki jih sedaj pobijajo.