Tujina

'Zavajajoča sporočila o mlečnih formulah ovirajo dojenje, ki je najboljše za dojenčke in matere'

New York / Ženeva, 23. 02. 2022 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec, STA
Komentarji
24

Poročilo Unicefa in Svetovne zdravstvene organizacije navaja, da je bilo 51 odstotkov staršev in nosečnic, ki so sodelovali v anketi, izpostavljenih neetičnim tržnim praksam industrije mlečnih formul, ki kršijo mednarodne standarde o prehrani dojenčkov. Nenehna izpostavljenost zavajajočim tržnim praksam dodatno krepi mite o dojenju. Ti med drugim omenjajo, da materino mleko ne zadošča prehranskim potrebam dojenčkov, zato je nujno dodajanje mlečnih formul, ki naj bi krepile imunski sistem in izboljšale razvoj. Kljub vsem prednostim dojenja je izključno dojenih samo 44 odstotkov dojenčkov, mlajših od šest mesecev.

Tržni prijemi industrije po navedbah poročila vsebujejo neregulirano in invazivno ciljno usmerjeno oglaševanje na spletu, sponzorirane svetovalne mreže in telefonske linije za pomoč uporabnikom. Poročilo navaja, da so k številnim zdravstvenim delavcem iz vseh držav pristopili predstavniki industrije prehrane dojenčkov in jih nagovarjali, naj njihove izdelke priporočajo novim materam. Na njih so skušali vplivati s pomočjo promocijskih daril, brezplačnih vzorčkov, financiranih raziskav, plačanih sestankov, dogodkov in konferenc ter celo provizije od prodaje, kar neposredno vpliva na izbiro načina prehranjevanja staršev.  Več kot ena tretjina anketirank je dejala, da so jim zdravstveni delavci priporočili točno določeno znamko mlečne formule.

Dojenje v prvi uri po rojstvu, čemur sledi izključno šestmesečno dojenje in nadaljevanje dojenja do dve leti ali še dlje, zagotavlja številne prednosti za otroka in mater.
Dojenje v prvi uri po rojstvu, čemur sledi izključno šestmesečno dojenje in nadaljevanje dojenja do dve leti ali še dlje, zagotavlja številne prednosti za otroka in mater. FOTO: UNICEF

Sporočila oglaševalcev so pogosto zavajajoča in znanstveno neutemeljena ter kršijo Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sprejela leta 1981, da bi zaščitila matere pred agresivnimi tržnimi praksami otroške prehrambne industrije, so navedli. Po navedbah poročila nenehna izpostavljenost zavajajočim tržnim praksam dodatno krepi mite o dojenju. Ti med drugim omenjajo, da materino mleko ne zadošča prehranskim potrebam dojenčkov, zato je nujno dodajanje mlečnih formul, ki naj bi krepile imunski sistem in izboljšale razvoj.

Materino mleko je obramba pred otroško podhranjenostjo, ščiti pred številnimi otroškimi boleznimi ... 

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem dejal, da "je trženje mlečnih formul še vedno nesprejemljivo vseprisotno, zavajajoče in agresivno". Spodbudil je k sprejemanju  in izvajanju predpisov za zaščito zdravja otrok. Na sprejemanje politik in naložb v dojenje ter zaščito pred neetičnimi praksami industrije je opozorila tudi izvršna direktorica Unicefa Catherine Russel. "Napačna in zavajajoča sporočila o mlečnih formulah hudo ovirajo dojenje, ki je dokazano najboljše za dojenčke in matere," je dodala.

Dojenje v prvi uri po rojstvu, čemur sledi izključno šestmesečno dojenje in nadaljevanje dojenja do dve leti ali še dlje, zagotavlja močno obrambo pred vsemi oblikami otroške podhranjenosti. Poleg tega deluje zaščitno pred številnimi pogostimi otroškimi boleznimi. Pri materah zmanjša možnost, da bo  v prihodnje zbolela za sladkorno boleznijo, debelostjo in nekaterimi oblikami raka. Kljub vsem pozitivnim platem materinega mleka in dojenja je po vsem svetu izključno dojenih le 44 odstotkov dojenčkov, mlajših od 6 mesecev. Odstotek dojenih otrok se v zadnjih dveh desetletjih počasi viša, prodaja mlečnih formul pa se je v približno istem obdobju skoraj podvojila.

Predlog sprejetja ukrepov za preprečevanje promocije industrije in vlaganj v politike za podporo dojenja

Unicef, WHO in partnerji pozivajo vlade, zdravstvene delavce in industrijo prehrane dojenčkov, naj prenehajo izkoriščevalsko trženje. Predlagajo sprejemanje zakonov za preprečevanje promocije industrije, vlaganje v politike za podporo dojenja, upoštevanje kodeksa in naknadnih resolucij s strani prehrambne industrije ter prepoved zdravstvenim delavcem, da sprejemajo sponzorstva industrije.

Poročilo o industriji mlečnih formul, ki je vredna 55 milijard ameriških dolarjev, vsebuje izsledke razgovorov z 8500 starši in nosečnicami ter 300 zdravstvenimi delavci iz osmih držav, in sicer Bangladeša, Kitajske, Mehike, Maroka, Nigerije, Južne Afrike, Združenega kraljestva in Vietnama, so še navedli v sporočilu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minijon?ek
24. 02. 2022 16.04
+1
Kaj ti to pomaga, če čez pol leta pokupiš v trgovini vse fruteke od sadnih, do zelenjavnih in na koncu še mesnih ker se ti ne da kuhat za otroka. Ja ker to pa je zdravo a ne....
ssbobo
23. 02. 2022 19.35
-3
Nanospolniki so tako zgubljeni v teoriki spolov da morijo vse ostale da ne smejo razmišljati drugače kot taisti ....
24urbutalci
23. 02. 2022 16.31
+2
Ugotavljam, da tisti, ki so bili dojeni z dodatki, ali so otrokom dajali izključno dodatke psihirajo tiste, ki želijo dojiti in vedo, da je dojenje boljše kot hraniti z hitro hrano - dodatki, ki so dejansko kravja laktoza + sladkorji ali umetni sladkorji.
24urbutalci
23. 02. 2022 16.00
-2
Dam prav članku. Celo veliko žensk pade v depresijo, ker že v porodnišnici že prve dni natolcujejo med. sestre, da se otroku škodi, če se ne daje dodatka. In to v prvih dneh, ko dojke proizvajajo še skoraj nič mleka, kolostrun, raje kot da bi pravilno hrano in začimbe ponudili za laktacijo, raje nabijajo, da otrok kao hira, pa čeprav je ves čas na dojki in dobi toliko kot nasesa, in ko postopoma dojke začenjajo proizvajati mleko. Da otrok skoraj najprej dobi dodatek in z mamico nimata možnosti sploh vzpostaviti normalnega dojenja. In to čeprav tudi proizvajalci dodatkov navedejo da lahko otrok po uvedbi delnega dodatka zavrača dojenje. Doživela pritiske iz prve roke in se komaj izognila depresiji. Cimro pa je napadla žalost, na srečo dobila podporo sorodstva in je samo želela čim prej domov. Ni treba v Afriko in Bangladeš, enako je v Slo (če se tretji dan po rojstvu ne da dodatka, bo otrok kao apatičen, zavrta bo rast)! O dodatkih in slabih mamah, če ne dajo dodatkov, posredno natolcujejo tudi tašče ipd.
bimmbolina
23. 02. 2022 15.00
+2
Popolnoma se strinjam z blablacat. Dojenje je super, če steče. Meni ni. Trudila sem se ene tri mesece, otrok je izgubljal na teži, jaz pa čas s črpanjem, tehtanjem, bujenjem in ne vem še s čim. Izčrpani sva bile obe. Dokler mi ni naša super pediatrinja rekla le, srečna mama, srečen otrok. In smo prešli na mlečne formule. Punca je bila in je še vedno zdrava, prav tako drugo in tretjerojenec. Res je dojenje priporočljivo, pa tudi bolj komot, ker je vedno pri roki in prave temperature 😉. Mlečne formule pa jemljem res kot izhod v sili. Bolje to, kot lačen otrok in živčna mama.
BlaBlaCat
23. 02. 2022 15.18
+0
Imam podobno zgodbo kot vi.. po rojstvu sina sem dobesedno doktorirala od dojenja.. ni in ni šlo.. bolj ko sem se trudila, slabše je bilo.. pa sem se vččlanila v skupine za podporo, pa nabavila svetovalko za dojenje pa tisoč enih stvari.. bila sem živčna, otroka sem tehtala, pristavljala, črpala, malo še formule, ker mojega ni bilo dovolj ipd. Skratka.. vse to, ker so mi v materinski šoli "oprali" možgane, da je edino in samo dojenje tisto, ki šteje, vse ostalo pa pomeni... "NISI SE DOVOLJ TRUDILA"... po desetih tednih živciranja sem se sprijaznila, da več tako ne gre.. odložila črpalko, pristavljala samo še za crkljanje in v celoti prešla na formulo. Nekaj mojega je dobil, od tretjega meseca dalje pa je bil na formuli. Zdrav, navihan dveletnik, pri dveh že filozofora, da me včasih boli glava in si želim samo da bi 5 min bil tiho ... v vrtcu je od 11. meseca oz. od konca moje porodniške.. do sedaj je imel samo smrklej in enkrat vneto uho. Jaz pravim "nahranjen je najboljši" - neglede na to na kakšen način - dojenček ne sme stradati, zato da se bo mama lahko pohvalila, da doji. Je pa dojenje veliko bolj simple in komot - zgodi se kjerkoli in kadarkoli, brez vse dodatne opreme ...
Abica
23. 02. 2022 15.20
+2
Isto jaz. Ce bi lahko izkljucno dojila, bi, ampak ni bilo dovolj.
ČrniSokol
23. 02. 2022 16.01
+4
Meni je mama povedala, da me je morala hraniti z obojnim(svojim in mlekom v prahu), ker sem bil tako požrešen, da sem njeni dojki posesal do suhega... :) Tako da jaz vas bejbe razumem. Me pa zanima kdo vam daje minuse in zakaj?
24urbutalci
23. 02. 2022 16.18
+2
Meni se zdi bolj komot delat formule in zalit otroka za tri ure kot dojit otroka. Slednje vzame veliko več časa.
24urbutalci
23. 02. 2022 16.22
+1
Ne razumem. Zdaj imamo sterilizator in grelec v enem aparatu, dodatek se pripravi na pravo temperaturo takoj. Otrok popije v dveh minutah.
Tylers
23. 02. 2022 14.55
-2
Nestle je v 70ih letih vodil obsežno kampanjo promocije mleka v prahu, češ da je bolj zdravo in boljše za otroka. Pozneje se je izkazalo, da to ni res. V sklopu svoje kampanje je nestle financiral pediatre, da so pripisovali mleko v prahu. Podkupnine so sprejemali tudi na FDA, isti agenciji, ki je odobrila cepiva. Vsake podrobnosti s tem kar danes dela pfizer so zgolj naključje...
24urbutalci
23. 02. 2022 16.26
+3
To ni preteklost, ampak sedanjost, pri nas. Razlika je, da je na trgu sedaj veliko več proizvajalcev, ni samo Nestle.
Prokontra
23. 02. 2022 14.41
-8
Tiste ki ne dojijo jim nekaj manjka.
TheGreatRusia
23. 02. 2022 14.37
+0
OZN+WHO ŽE VESTA S ČIM SE HRANI MATERE!
Igi31
23. 02. 2022 14.34
-1
Ne dojijo tiste brez možganov. Niso za okras. Z dojenjem se ojača imunski sistem otroku vse je to gre preko krvi v mleko. To je tisto kar ti oglaševalci ne bodo nikoli omenili in vedno zamolčijo
BlaBlaCat
23. 02. 2022 14.32
-1
Pa še to: dejansko gre za mit, da so dojeni otroci bolj zdravi. To nikakor ni res - bolj zdravi so samo za obdobje, ko se jih doji, potem pa prav tako zboljo z vsemi možnimi otroškimi boleznimi, ker se le-te pač mora preboleti... Pa prosim vas lepo... da se otroka doji dve leti in še dlje.... ja, kateri mamici s službo v razvitem svetu pa to znese? Pač ne... dojijo se lahko do petega leta v Afriki, kjer pač ni druge možnosti...
Tylers
23. 02. 2022 14.51
+3
Otrok z materinim mlekom dobi pomembne hormone, ki vplivajo na njegov poznejši razvoj To dejstvo je nestle priročno spregledal...
BlaBlaCat
23. 02. 2022 14.58
+3
Kvaliteta materinega mleke se z meseci po porodu spreminja.. otrok pri 2 letih ne bo zrasel in se razvil od materinega mleka (z njim se bo le odžejal, najedel pa žal ne), ker ima že povsem druge potrebe kot dojenček, ki le sesa. Zdrav dveletnik že trmari, govori, teka, pleza in ima nasplošno preveč energije.. Potem pa zaradi tega "pompanja" mamice res dojijo do 2 leta ali dlje, otrok se pa pri dveh letih davi s hrano, ker ne zna jesti goste/trde hrane.. to so sicer skrajnosti, vendar jih ni malo. Imunski in hormonalni sistem ter njegovo delovanje pa je v večji meri pogojeno z dedovanjem in ne z dojenjem.
BlaBlaCat
23. 02. 2022 14.28
+7
Ja, dojenje je najboljše za otroka - če steče!!! Veste koliko mamic po porodu "znori" in pade v depresijo, ker dojenje NE steče, kljub trudu?? Zato ker jih napumpajo, da je samo dojenje in samo to. V nekaterih primerih prihaja celo do tega, da se dojenčke na ta način "strada", kar pusti hude posledice za naprej. Če steče je super in seveda najboljše, vendar če ne, je formula rešitev, da dojenček ni lačen. Da o psihiranju t.i. "svetovalk za dojenje", ki na ta način služijo dobre denarce, mamicam, ki ne dojijo ali ne morejo dojit pa vzbujajo lažne občutke krivde niti ne omenjam. Vsak kovanec ima dve plati!
24urbutalci
23. 02. 2022 16.28
+4
Neprespanost in depresija lahko povzročita da telo več ne proizvaja mleka.
Špartanec
23. 02. 2022 14.26
+0
rukolica
23. 02. 2022 14.26
-5