Tujina

Zavezništvo pristanišč proti organiziranemu kriminalu

Antwerpen, 24. 01. 2024 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Antwerpnu so ustanovili zavezništvo evropskih pristanišč, katerega namen je povezati evropske in nacionalne oblasti ter pristanišča v EU v boju proti trgovini z drogami. Zavezo so podpisali na dan, ko je novo poročilo osvetlilo trg opioidov v Evropi. Ta postaja vse bolj zapleten ter čedalje bolj ogroža zdravstvo in varnost na stari celini. Padec gojenja maka v Afganistanu ni vplival na pomanjkanje heroina v Evropi, balkanska pot pa ostaja ključna transportna pot zanj. Poročilo je plod dela Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) in Europola.

Iskanje droge
Iskanje droge FOTO: AP

Po ocenah EMCDDA je letni trg heroina v EU vreden najmanj 5,2 milijarde evrov. Članice so leta 2021 zasegle 9,5 tone heroina, kar je največja zasežena količina te droge v zadnjih 20 letih. Istega leta so bili opioidi odkriti v 74 odstotkih primerov smrtnih žrtev zaradi prevelikega odmerka drog. V EU pa je bilo leta 2021 kar en milijon visoko tveganih uporabnikov opioidov.

Skoraj ves heroin, ki se ga zaužije v Evropi, izvira iz Afganistana. V državi so sicer talibanske oblasti aprila 2022 prepovedale gojenje maka, iz katerega med drugim pridobivajo opij.

Površina, na kateri se prideluje mak, se je v Afganistanu zmanjšala z 233.000 hektarjev konec leta 2022 na 10.800 hektarjev leta 2023. Proizvodnja opija pa se je zmanjšala za 95 odstotkov in je leta 2023 znašala okoli 330 ton.

Kljub ukrepom talibanov za zdaj v Evropi ni znakov pomanjkanja heroina. "Če bo prepoved gojenja maka ostala v veljavi, bi lahko v prihodnosti pomembno vplivala na razpoložljivost heroina v Evropi. Te vrzeli na trgu bi zapolnili močni sintetični opioidi ali poživila, kot so metamfetamin in katinon. To pa bi imelo negativne posledice za zdravstvo in varnost v Evropi," opozarja poročilo.

"Kljub upadu gojenja maka v Afganistanu, sta skrbno spremljanje dobavne verige in diverzifikacije trga bistvenega pomena, saj so kriminalne mreže poslovno usmerjene, prilagodljive in vedno iščejo nove priložnosti," pa je opozorila izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle. V luči tega je izpostavila prisotnost mehiških kriminalnih mrež v EU.

Za transport heroina v EU so še naprej aktualne štiri poti, in sicer preko Balkana, Kavkaza ter poti, ki vodijo proti severu in jugu Evrope. Pot preko Balkana ostaja ključni koridor za trgovino s heroinom v EU. Količina zasežene droge na tej poti se je sicer v zadnjem času nekoliko zmanjšala zaradi strožjega mejnega nadzora na poti skozi Turčijo in Bolgarijo.

Po drugi strani se krepi trgovina s heroinom na južni poti v EU. To je razvidno predvsem iz ogromnih količin heroina, ki odhajajo iz pristanišč v Iranu in Pakistanu. Preostali dve poti za transport heroina pa sta od začetka ruske invazije na Ukrajino nekoliko manj aktivni.

Pomembna pristanišča za pretovarjanje heroina se nahajajo v nekaterih arabskih državah, v vzhodni in južni Afriki ter v Iranu, Pakistanu in Turčiji. Glavna točka za pretovarjanja heroina pa so postali Združeni arabski emirati, ki so hkrati tudi pomembno središče za pranje denarja in drugih kriminalnih aktivnosti, še ugotavlja poročilo.

EU z zavezništvom evropskih pristanišč v boj proti trgovini z drogami

Pristanišče Antwerpen
Pristanišče Antwerpen FOTO: AP

Evropska komisija in belgijsko predsedstvo Sveta EU sta danes skupaj z državami članicami, pristaniškimi oblastmi, evropskimi združenji, agencijami EU ter predstavniki nacionalnih carinskih služb in organov pregona vzpostavili javno-zasebno partnerstvo. Cilj tega evropskega zavezništva je iskanje rešitev za zaščito pristanišč pred trgovino z drogami in infiltracijo članov kriminalnih združb.

Osredotočilo se bo na identifikacijo šibkih točk, deljenje dobrih praks in iskanje praktičnih rešitev za okrepitev varnosti pristanišč. Z izvajanjem mednarodnih in evropskih varnostnih standardov ter sodelovanjem organov pregona in carinskih služb z javnimi in zasebnimi podjetji, ki delujejo v pristaniščih, pa nameravajo nasloviti tudi korupcijo in infiltracijo kriminalnih združb.

Eden od ciljev je še, da bi z mobilizacijo carinskih organov izboljšali upravljanje tveganja ter izvajali bolj usmerjen in učinkovit nadzor v pristaniščih. S podporo evropskih agencij Europol, Eurojust in Evropskega javnega tožilstva pa želijo okrepiti tudi operacije organov pregona v njih.

"Prepovedane droge v EU v veliki večini pridejo po morju. 70 odstotkov zasegov drog je opravljenih v pristaniščih. Zato je sodelovanje med nacionalnimi in evropskimi oblastmi ter pristanišči v EU ključnega pomena," je ob vzpostavitvi zavezništva povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Dodala je, da se je treba za boj proti omrežjem organiziranega kriminala združiti v omrežje.

Po podatkih komisije so zasegi kokaina v EU na rekordnih ravneh, v zadnjih letih so oblasti zasegle več kot 300 ton letno. Samo v belgijskem pristanišču Antwerp-Bruges so lani zasegli 121 ton kokaina, kar je deset odstotkov več kot leto pred tem.

Zavezništvo evropskih pristanišč so v Antwerpnu vzpostavili dan pred neformalnim zasedanjem notranjih ministrov EU v organizaciji belgijskega predsedstva Sveta EU. Ministri bodo govorili o boju proti organiziranemu kriminalu in soočanju z migracijami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.