Tujina

ZDA bodo pregledale odziv policije na streljanje v šoli v Teksasu

Uvalde, 30. 05. 2022 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško pravosodno ministrstvo bo preiskalo policijski odziv na množično streljanje prejšnji teden v šoli v Uvaldeju v Teksasu, v katerem je umrlo 19 otrok in dva učitelja. Potem ko se je izkazalo, da so policisti čakali na hodniku, medtem ko so otroci, ujeti s strelcem, obupano klicali 911, jeza javnosti narašča.

Oblasti so se trudile dati jasen časovni načrt, kako so se odvijali dogodki v Uvaldeju. V petek so uradniki priznali, da je policija odlašala z vstopom v šolo več kot 40 minut, ker niso verjeli, da je strelec še vedno "aktiven". Višji častnik na prizorišču se je odločil počakati, da pride šolski hišnik s ključi, ker so menili, da do takrat "noben otrok ni ogrožen" ali pa "nihče več ne živi".

Ministrstvo za pravosodje je v nedeljo objavilo pregled kritičnih incidentov, njegov cilj pa je "zagotoviti neodvisen prikaz ukrepov in odzivov organov pregona tistega dne ter opredeliti pridobljene izkušnje in najboljše prakse za pomoč osebam, ki se najprej odzovejo, da se pripravijo na aktivne strelske dogodke".

 

V nedeljo se je v Uvaldeju z družinami žrtev srečal tudi predsednik Joe Biden. Spoznal je tudi preživele in prve posredovalce. Prva dama Jill Biden, tudi sama učiteljica, je predsednika pospremila do spominskega obeležja v osnovni šoli Robb, kjer so ju, poleg preproge s cvetličnimi pokloni za učitelje, in otroke – vse mlajše od 10 let –, ki so izgubili življenje, videli, kako tolažita ravnateljico šole Mandy Gutierrez. Oba so tudi opazili, kako si izpod sončnih očal brišeta solze. Prva dama se je dotaknila tudi fotografij vsakega otroka. Par se je nato udeležil katoliške maše v tamkajšnji cerkvi, protestniki pred cerkvijo pa so ob njunem odhodu vzklikali: "Naredite nekaj!" "Bomo," je odgovoril predsednik.

Streljanje 24. maja je sprožilo nove pozive k ukrepom nadzora nad orožjem, čeprav republikanci nasprotujejo zaostrovanju pravil. Uradniki Bele hiše pravijo, da Biden verjetno ne bo ponudil posebnih političnih predlogov ali si prizadeval izdati izvršilnega ukaza v prihodnjih tednih, da bi se izognil vmešavanju v občutljiva pogajanja med senatskimi demokrati in republikanci.

Ameriški predsedniški par se je poklonil žrtvam streljanja.
Ameriški predsedniški par se je poklonil žrtvam streljanja. FOTO: AP

Več republikancev je sicer že nasprotovalo pozivom k strožjim pravilom o lastništvu orožja, kot je preverjanje preteklosti. V petek je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump na letni konferenci Nacionalnega strelskega združenja dejal, da je treba dostojnim Američanom dovoliti, da se s strelnim orožjem branijo pred "zlom". Teksaški senator Ted Cruz pa je demokrate in medije obtožil, da poskušajo "politizirati" streljanje v Uvaldeju, da bi "omejevali ustavne pravice državljanov, ki spoštujejo zakon"

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
30. 05. 2022 14.13
+2
Teksaški senator Ted Cruz ima polne žepe denarja, umazanega od krvi pobitih otrok, pravijo da Bog vse vidi in povrne dobro z dobrim in slabo z slabim, ti Teksaški senatorji stalno opletajo z Božjim imenom, upam da imajo ti Senatorji vnuke in se bo Bog spomnil na njih, kajti šele ko jočeš za svojim otrokom razumeš starše, ki jočejo za pobitimi otroci v mestu Uvalde v Teksasu.
Uporabnik1801540
30. 05. 2022 12.09
+1
biden pa žena, kot da sta šla na ogled ne vem česa...
IKOSS
30. 05. 2022 10.47
+5
Demokrati ne vidijo dlje od "prepovejmo sredstva", republikanci pa dlje od "posameznikove pravice so absolutne". Zgolj podrobna analiza in kompleksen sklop ukrepov bi lahko obrodil pozotivne rezultate! Žal za kaj takšnega v ZDA na nobeni strani ni politične volje, niti ustrezne državotvornosti.
Slovenec Slo
30. 05. 2022 10.18
+4
Seveda bodo iskali krivca v policiji, namesto da bi se vprašali, zakaj imajo sploh zakon, ki dovoljuje nakup orožja brez kakršnih koli omejitev.
Kazimir Plemeniti
30. 05. 2022 10.42
+2
Pa daj kaj filozofirate glede dovoljenj za nakup orožja. Poglej raje kaj se dogaja v Slo, koliko ljudi se pobije med sabo, pa nimamo toliko orožja.🤷‍♂️
borjac
30. 05. 2022 10.15
+2
Teksačani kričijo na Bidna "naredite nekaj", ko pa pridejo volitve volijo Teda Cruza, ki brezpogojno podpira oboroževalno industrijo, vse skupaj uganjajo en umazan Ameriški Show na truplih mrtvih otrok, grozljivo.
slo_veter
30. 05. 2022 10.11
+4
izvažanje "demokracije" v popolni podobi. žalostno.
BLAŽEN
30. 05. 2022 10.04
+6
hipokrtii vladajo... otroci umirajo, predsednik žaluje, orožarska karavana gre dalje..
User905768
30. 05. 2022 09.53
+9
Policaji so se prestrašili in niso upali vstopit v šolo. Saj če pogledate kakšni debeluharji so ti policaji potem ni čudno...vazno da so pogumni ko jih deset pretepa enega👎