Tujina

ZDA: Če bo Kitajska pomagala Rusiji, bo storila zgodovinsko napako

Washington, Moskva, Peking, 14. 03. 2022 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
747

V Rimu sta se srečala visoka predstavnika ZDA in Kitajske, svetovalca za nacionalno varnost Jake Sullivan in Jang Džieči. Tema pa – vojna v Ukrajini. V Pekingu sicer trdijo, da je novica o tem, da jih je Moskva zaprosila za pomoč v obliki orožja, dezinformacija. Tudi Rusi zanikajo, da so v zvezi s tem v stiku s Pekingom. A v Washingtonu so zaskrbljeni: "Če bo Kitajska pomagala Rusiji, bo storila zgodovinsko napako." Hkrati so ZDA obema državama oziroma njunima predsednikoma poslale jasno sporočilo: če med Putinom in Džinpingom potekajo zasebni, skriti pogovori, to ne bo ostalo brez posledic.

V Beli hiši odnos med Kitajsko in Rusijo vidijo kot ključnega za prihodnost svetovnega ravnovesja moči.
V Beli hiši odnos med Kitajsko in Rusijo vidijo kot ključnega za prihodnost svetovnega ravnovesja moči. FOTO: Profimedia

Združene države Amerike prek svojega svetovalca za nacionalno varnost Jaka Sullivana skušajo prepričati Kitajsko, naj ne dobavlja orožja Rusiji za vojno v Ukrajini, saj da bo Kitajska v tem primeru storila "zgodovinsko napako". V Pekingu sicer poudarjajo, da je skrb odveč in da se na ta način ne nameravajo vmešavati v vojno. Še več, kitajski veleposlanik v ZDA Li Pengju po navedbah CNN miri z besedami: "Naša prednostna naloga je preprečiti, da bi se napete razmere še stopnjevale ali celo ušle izpod nadzora." Prav tako obljublja, da bo Kitajska še naprej pomagala Ukrajini v njihovi humanitarni krizi.

To je nato potrdil tudi uradni Peking: "ZDA zlonamerno širijo dezinformacije o vprašanju Ukrajine, usmerjene proti Kitajski," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. Navedbe je danes zanikal tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Na vprašanje, ali držijo poročila, da naj bi Bela hiša prejela informacije, da je Rusija zaprosila Kitajsko za vojaško pomoč v Ukrajini, je odgovoril, da ne.

A tesnih odnosov med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovim kitajskim kolegom Ši Džinpingom ne gre spregledati. Konec koncev sta se še v začetku februarja (torej manj kot en mesec pred začetkom ruske invazije na Ukrajino), na odprtju zimskih olimpijskih iger v Pekingu, nastavljala fotografom in poudarjala močno zavezništvo med obema državama.

Vladimir Putin in Ši Džinping sta 4. februarja na odprtju olimpijskih iger v Pekingu takole pozirala fotografom – le 20 dni pred začetkom vojne v Ukrajini.
Vladimir Putin in Ši Džinping sta 4. februarja na odprtju olimpijskih iger v Pekingu takole pozirala fotografom – le 20 dni pred začetkom vojne v Ukrajini. FOTO: Profimedia

V Beli hiši prav odnos med Rusijo in Kitajsko označujejo kot ključnega za prihodnost svetovnega ravnovesja moči, piše CNN. Sullivan v italijanski prestolnici svojega kitajskega kolega Janga Džiečija skuša prepričati, naj Kitajska ne stopi "na napačno stran". Sullivan je pred odhodom v Rim v ameriških medijih večkrat poudaril, da so opozarjali kitajske oblasti o tem, da bi se v Ukrajini lahko začela vojna, a da so bili v Pekingu prepričani, da Putin "samo blefira". Da pa bi bila kakršna koli pomoč Rusiji, bodisi vojaška bodisi gospodarska, "zgodovinska napaka in prelomnica v svetovni politiki", je ponovil ameriški svetnik. 

Predstavnika naj bi na napovedanem srečanju prav tako obnovila sporazume, ki sta jih Joe Biden in Ši Džinping sklenila na novembrskem virtualnem vrhu, in sicer o tem, kako bi ZDA in Kitajska izboljšale krizno komuniciranje glede jedrskega orožja.

Sullivan je za ameriške medije povedal še, da so iz Washingtona Peking že opozorili, naj Rusiji ne pomagajo niti pri izogibanju gospodarskim sankcijam zahodnih zaveznic. Če obstajajo neposredni, zasebni ali skriti pogovori med Putinom in Džinpingom, bo tudi to "zagotovo imelo svoje posledice", je izpostavil Sullivan.

Spomnimo, več časnikov, med drugimi Financial Times, New York Times in Washington Post, je v nedeljo poročalo, da je Rusija Kitajsko zaprosila za orožje. Kitajski veleposlanik v ZDA Pengju je to takoj zavrnil z besedami: "Nikoli še nisem slišal za to." Danes dopoldne je to zanikal tudi uradni Peking. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je novice o tem označil za dezinformacije. Vztrajal je tudi, da je Kitajska "odigrala konstruktivno vlogo pri spodbujanju k miru in k pogajanjem".

Kitajska se doslej uradno ni postavila na stran Rusije, vendar ne zamudi priložnosti za kritike zahoda in ZDA zaradi sankcij, obenem pa širi tudi ruske teorije zarote, kot, denimo, tisto o ameriškem razvoju biološkega orožja v Ukrajini.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou