Tujina

Satelitski posnetki razkrivajo uničenje po napadu na upornike v Jemnu

Aden, 13. 01. 2024 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriška vojska je v noči na soboto sprožila nove napade z raketami Tomahawk na cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom hutijevcev. Kot so sporočili, so bile te izstreljene z vojaške ladje v Rdečem morju. Američani jemenske upornike z raketami in letali bombardirajo za kazen, ker napadajo ladje v Rdečem morju. A ti vztrajajo, da bodo napade nadaljevali, in napovedujejo maščevanje. V javnost so medtem prišli satelitski posnetki, ki razkrivajo obseg uničenja po napadu ameriških in britanskih sil.

Napad na hutijske radarje se je zgodil v soboto ob 3.45 po lokalnem času, izvedel pa ga je ameriški rušilec USS Carney – vojaška ladja v Rdečem morju. 

Po besedah ameriške vojske gre za nadaljevanje petkovih ameriško-britanskih napadov, katerih tarča je bilo skoraj 30 položajev upornikov v Jemnu. "Od 19. novembra so hutiji, ki jih podpira Iran, 28-krat poskušali napasti plovila v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Med temi nezakonitimi incidenti so bili proti ladjam izvedeni napadi z balističnimi raketami, brezpilotnimi letalniki in manevrirnimi izstrelki," so sporočili.

Zadnji napad je bil po navedbah Centcoma usmerjen proti specifičnemu vojaškemu cilju in ni povezan z operacijo Zaščitnik blaginje, v okviru katere pri zaščiti ladij v Rdečem morju sodeluje več kot 20 držav. 

Jemenska televizija al-Masirah je davi poročala o nočnih napadih na jemensko prestolnico Sana. "Ameriško-britanski sovražnik cilja na glavno mesto Sana," je v objavi na omrežju X zapisala televizijska mreža pod nadzorom hutijev, pri čemer so po navedbah AFP citirali svojega dopisnika v mestu.

Predsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je sam ukazal napade, potem ko je bilo njegovo opozorilo o tem, da se bodo ZDA odzvale, če bodo hutijevci nadaljevali napade na ladje v Rdečem morju, preslišano. "Vojaške sile ZDA so danes po mojem navodilu skupaj z Združenim kraljestvom in ob podpori Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske uspešno izvedle napade na številne cilje v Jemnu, ki jih uporabljajo hutijevski uporniki za ogrožanje svobodne plovbe na eni najpomembnejših vodnih poti na svetu," je v četrtek sporočil Biden. 

V petek pozno zvečer je opozoril, da se bodo ZDA odzvale, če bodo hutijevci "nadaljevali to nezaslišano ravnanje", poroča britanski BBC. V izjavi za medije v Pensilvaniji je ocenil še, da so bili napadi na jemenske upornike uspešni in da po njegovih informacijah ni bilo civilnih žrtev.

Njegova vlada je hutijevce že dlje časa svarila pred posledicami, če se bodo napadi nadaljevali. V sredo so ZDA dobile podporo tudi v resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva, da se napadi v Rdečem morju nemudoma končajo. 

Satelitski posnetki razkrivajo obseg uničenja po napadu ameriških in britanskih sil:

Toda skrajneži, ki nadzorujejo velik del Jemna in jih podpira Iran, odgovarjajo, da napadi v Jemnu ne bodo ostali brez odgovora, maščevanje pa bo obsežnejše, kot so le napadi na ladje v Rdečem morju. Ob tem je njihov predstavnik sporočil, da je bilo v petkovih napadih ubitih najmanj pet ljudi, še šest pa ranjenih. Ni pa pojasnil, ali je šlo za civiliste ali ne.

Hutijevci sicer trdijo, da napadajo iz solidarnosti s Palestinci, ki trpijo pod izraelsko ofenzivo.

Washington se je doslej od izbruha zadnje vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani izogibal neposrednim napadom na Jemen, ki ga večinoma nadzirajo hutijevci s podporo Irana, ker ni želel razširiti konflikta po regiji ali povečati napetosti. Vendar pa so napadi začeli resno ogrožati svetovno trgovino in ZDA so že lani sestavile koalicijo držav za obrambo ladij. Hutijevski napadi z brezpilotnimi letali in raketami na plovila so namreč velika podjetja prisilili, da preusmerijo svoje ladje, kar je povečalo strah, da se bodo cene goriva dvignile, dobavne verige pa prekinjene.

Medtem je slišati vse več opozoril pred dodatno eskalacijo razmer v regiji. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek vse vpletene strani pozval k zadržanosti, podobni pozivi so prišli tudi s Kitajske. 

V Varnostnem svetu ZN ostra izmenjava mnenj

Na temo omenjenih napadov se je v petek sestal tudi Varnostni svet ZN. Zasedanje so zaznamovale ostre kritike ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije, ki je ostro napadel ZDA in preostale države, ki so sodelovale v napadih na hutijevce v Jemnu. Označil jih je za kršenje mednarodnega prava ter za brezobzirnost brez utemeljitve in ocenil, da bi se bilo treba po mednarodnem pravu pogajati s hutijevci. Kritike je usmeril tudi proti ameriškemu onemogočanju sprejemanja resolucij o Gazi, napadom v Siriji in drugim potezam ZDA.

Veleposlanica ZDA Linda Thomas Greenfield pa je v odgovor nanizala dosedanje napade hutijevcev na ladje v Rdečem morju in dejala, da so si jemenski uporniki drznili napasti tudi ameriške helikopterje, ki so potem potopili tri njihove čolne. Zatrdila je, da so bili napadi na hutije nujno potrebni in proporcionalni zato, da onemogočijo nepremišljene napade jemenskih upornikov na mednarodni ladijski promet v Rdečem morju. Dodala je še, da so bili napadi povsem skladni z mednarodnim pravom in pravico do samoobrambe v skladu z 51. členom Ustanovne listine ZN. Ruskega predstavnika je zbodla, da pred napadi hutijevcev ni varen nihče, niti Rusija, potem ko so jemenski uporniki po navedbah britanskega BBC po pomoti napadli ruski tanker. Poudarila je, da se je moralo od novembra lani kar 2000 ladij preusmeriti zaradi hutijevcev, ki so napadli ladje iz več kot 20 držav in pri tem zajeli talce, ki jih še niso izpustili.

Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je obsodil napade hutijevcev v Rdečem morju in dejal, da sta svoboda plovbe in pomorska varnost ključnega pomena. Vendar pa je dodal, da morajo biti vsi ukrepi za obrambo plovil pred napadi izvedeni ob popolnem spoštovanju mednarodnega prava. Poudaril je načela razlikovanja, nujnosti, sorazmernosti in previdnosti ter opozoril, da so prebivalci Jemna v letih spopadov zelo trpeli in si zaslužijo trajni mir. "Nikomur ni v interesu, da bi prišlo do nadaljnje nevarne eskalacije na Bližnjem vzhodu," je opozoril in dodal, da nedavni dogodki v regijo vnašajo novo dinamiko, ki lahko še dodatno zaplete že tako razgrete razmere. Pozval je k umiritvi napetosti in dodal, da so potrebna skupna prizadevanja združenega Varnostnega sveta, da bi se izognili padcu v brezno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
13. 01. 2024 21.09
-2
Slo bi moral stati jemnu ob strani! Pol bi dobil nafto gratis
Betuul
13. 01. 2024 20.44
-1
Sram naj bo amere; angle in vsekakor izraele ki so zraven! Ja seveda močnejši! In razbijajo mesta!Gvišn se bodo jemenci gor postavli; tako kot bi se pri nas varda če bi se nam kaj dogajalo! Tistega Natanjahuja naj primejo in vlečejo gor v Hag; pa layn; pa Bajdena!na sojenje da bo dokazni material prisoten!
komarec
13. 01. 2024 20.57
-1
Jenkiji upajo samo nad tiste ki se ne morejo braniti.
Covid 19
13. 01. 2024 21.08
-2
Tako je,Beetul,nedolžnim so uničili bivališča,bolnice..načrtno jim brišejo možnost preživetja,da se jih znebijo,svet gleda holokavst brez sočutja.Živali.Uničujejo svet,v zrak gre enormno strupenih spojin,posledica je segrevanje, umiranje za rakom..,kmetijske pridelke zaliva strupen dež in vsi kar mislijo,da živijo na drugem planetu,tisti,ki to podpirajo so otopeli stvori.A vi minusarji in podporniki mislite,da ste imuni..malo sutra..
Misija1
13. 01. 2024 19.56
+7
Če bodo še dalje kljuvali tile Hutiji, bodo doživeli še kopensko ofenzivo NATA, podprto s strani Savdske Arabije, ki je soseda Jemna. In Savdijci so že itak desetletja v sporu z Jemnom, tako da bo pestro. Potem pa bodo spet jokcali Hutiji in levaki po Evropi. Tole raketiranje ladij, civilnih ladij in potniškega prometa, je nič druga kot metanje lesa v ogenj. Če se bodo Hutijci še dolgo igrali, bodo doživeli požar. Kdor išče, ta slej kot prej najde.
komarec
13. 01. 2024 21.00
-4
Da jenkiji začnejo šolat šibke je treba najprej dobit izgovor. To kar počnejo bo spodbudilo še več vojn, terorizma in maščevanja.
antar
13. 01. 2024 19.35
+6
S. Žbogar se je kar dobro odzval. Hutijevci so tisti, ki so napadali ladje, sedaj pa naj kar nosijo posledice.
Betuul
13. 01. 2024 21.04
-3
Covid 19
13. 01. 2024 19.22
-4
Pljuvamo po huticih, zaradi napadov zda in anglije,pa bomo jutri veliko dražje plačevali gorivo..Še kar navijači?
Maxx365
13. 01. 2024 20.04
+5
Dražje gorivo bom plačevali prav zaradi tvojih hutijcev, ker morajo ladje zaradi njihovega terorja pluti po dvakrat daljši poti okoli Afrike.
Betuul
13. 01. 2024 21.07
-4
Pa kak te ti misliš maxx365! Panaj naročijo prek spleta ! Ali pa wolt! naj še🛢sode nafte vozi
Slovenec963
13. 01. 2024 18.03
+5
Hutijci rjavo blato ki pride od zadaj ste iskali in ste ga dobili na glavo...!?
Darko32
13. 01. 2024 19.48
-1
Slovenec963 GLobalno politiko premalo poznamo zato se nebi spravljal komentirat. Žal pa to nič dobrega se ne obeta. Če se bližnji vzhod vname bo pokalo vsepovsod tudi po Evropi ne na to pozabiti.
Betuul
13. 01. 2024 18.03
-5
Ja in čist jasno so usmerili tovorno ladjevje okol afrike! In bili več kot previdno solidarni ! Vojna je vojna ! In zakaj na silo vleči ladjevje kje gor!? Pol pa amerika z nekim proporcom! Ki povsod vtika svoj teoretični nos! Kaj delajo zgago tam okol rdečega morja!
sloZebra
13. 01. 2024 18.48
+9
Suez je v Egiptu ... Ni ne Palestina ne Izrael...niti ni v vojni. Ladje, ki jih ciljajo Hutiji so civilne, s civilnimi mornarji .... To, da gre ladji okoli Afrike je dodatnih 10 - 15 dni (odvisno kam pluje ladje) ... Iz Hong Konga potrebuje preko Sueza ladja cca 12-15 dni do Ancone ... Oz. 30 (še 1x toliko), ko gre okoli Afrike... Zato "na silo vlečejo gor".
Maxx365
13. 01. 2024 20.06
+4
Kaj cviliš Betuul ves čas nekaj v podporo tvojim terorističnim islamistom. Tam takšne kot si ti čakajo z odprtimi rokami.
Betuul
13. 01. 2024 20.36
-2
Majhni moramo skup držat ! In kdor je majhen je vedno kriv!
Nikiniki
14. 01. 2024 10.15
-2
Se strinjam. Jaz sem vedno na strani manjsih in sibkejsih. Te lazi o obljubljeni pravicni dezeli ameriki lahko prodajajo otrokom do 10let. Odrasli pa naj bi imeli mozgane in znali sami preceniti, ne glede na amerisko holivudsko propagando.
Slovenec963
13. 01. 2024 18.02
+4
Hutici d&ek steniskali d&ek ste dobili na glavo...!?
Maxx365
13. 01. 2024 17.59
+10
Edino pravilno, ti primitivni nasilneži drugega kot nasilja niti ne razumejo. To, da se izgovarjajo na solidarnost s Hamasovci je itak le beden izgovor, da lahko nagajajo in škodijo gospodarstvu celega sveta.
Betuul
13. 01. 2024 18.07
+3
Isto so ko v našem golobjeku ! Ko vejo da delajo zgago in škodo pa kar vztrajajo pri gru gru !
sloZebra
13. 01. 2024 18.49
+5
Tukaj si podajo roko lahko vsi ...levi in desni. Enaki so ....
Betuul
13. 01. 2024 17.55
-6
Zakaj pa ne napadete Tel aviv! A hutijsko prestolnico je pa tako enostavno napast!Pa Gazo sesuvat! Sram vas bilo vse povprek
jugalo
13. 01. 2024 18.04
+8
Živiš v pravljici in podpiras terorizem!! Ziher ti je islam 100000%… samo taki podpirajo hamas in gazo… ali ljudje v politiki podkupljeni ;)!
Betuul
13. 01. 2024 18.08
-5
Ko pri nas v politiki podkupljeni brez šol
Covid 19
13. 01. 2024 18.53
+2
jugalo,preberi pleve od solate.. Hamas so teroristi in vredni ene povratne vzgojne v enaki meri, norec od vseh norcev,pa je tisti,ki opravičuje pobijanje in GENOCID, štekaš GENOCID v Gazi.Kakšni teroristi so OTROCI, ki trpijo in umirajo na SVOJI ZEMLJI in ženske.. zaradi hudič jih vzemi in pelje v večni pekel izraelske kriminalce na čelu z Netanjahujem in ameriškimi zavezniki. Vsa in več kot vsa podpora južni afriki, upam da jim uspe na haškem sodišču.Netanjahu mora končati tam kot Milošević.Ste vi sploh prebrali, zakaj hutiji napadajo ladje?? Če bi se našel samo eden pameten in dovolj močan voditelj tega norega sveta in bi zmigel ustavil Izraelski genocid,bi tudi hutiji prenehali napadati ladje,ker pa je politika Amerov kuriti ogenj, pa se nihče ne pogovarja, s silo pa VEČ KOT ZAGOTOVO, ne bodo rešili ničesar,razen razplamteli sovraštvo, pa se stvari ne bodo nikakor končale.Kako nekateri ne zmorete toliko zdrave pameti,da ne veste,da je vse to tudi za nas slabo in vedno bolj nevarno in bi ugotovili zgleda šele,ko bi se znašli strgani,lačni in ranjeni na kaki fronti.Američani podtikajo ogenj, kjer bi se moralo gasiti z vodo.Ok.napadite in razbijte napadalce izraela, samo to kar se dopušča pa izraelu s podporo zda, pa je sramota človeštva,sramota sveta.
sloZebra
13. 01. 2024 18.58
+7
Hutijska prestolnica? Jemen je v vojni s Hutiji od leta 2014 ... Hutiji so finančno podprti s strani Irana in veljajo za fundamentalistično frakcijo... Tako kakor talibani, Al-qaeda, Isis ...
Betuul
13. 01. 2024 20.39
+1
Podpiram👍cov19👍! Preprosto,čitljivo,resnično
Covid 19
13. 01. 2024 20.53
+0
Uporabnik1908615
13. 01. 2024 17.42
+8
l.2005 je Izrael po zasedbi Gaze to miroljubno izračil v roke Palestincev v upanju, da bodo Palestinci imeli svojo državo in svobodo in ne bodo nikoli od tam raketirali vsak dan islamski teroristi državo Izrael, ki hoče samo imeti mir pred napadalnimi islamisti, ki jih ščuva in oborožuje Iran
PostenoJa
13. 01. 2024 17.36
+9
Teroristi vedno izgubijo
jugalo
13. 01. 2024 17.53
+4
Upam… izgubiti je premalo… extermination…
Uporabnik1908615
13. 01. 2024 17.35
+8
za vse težave, vojno in žrtve je v resnici kriv Iran, ki preko svojih terorističnih islamskih milic, kot je Hamas, Hesbolah, Hutijci, več vrst džidaističnih terorističnih skupin nastanjenih v drugih islamskih državah izvaja sistematične napade na Izrael, saj noče resnične sklenitve miru z Palestinci in Izraelom, zato iz različnih islamskih držav stalno raketirajo Izrael in temu ne preostane nič drugwega kot to, da se na napade odzove in skuša očistiti vsaj Gazo vseh islamskih teroristov, ki silijo Palestince, da jih uporabijo za svoj živi ščit
komarec
13. 01. 2024 17.20
+3
Ni opravičila za dejanja ki jih je Ukrajina izvajala nad Rusko manjšino od leta 2014. Za to podpiram Putina da zaščiti svoje ljudstvo. Če to lahko počne Izrael, Amerika, Anglija naj to počne še Putin.
Uporabnik1908615
13. 01. 2024 17.37
+2
ne nori, Ukrajina trpi že stoletja pred agresijo sosednje ruske države, ki si jo hoče z nasiljem podrediti in okupirati, zato je njen odpor proti ruski agresiji pravičen boj proti tujemu agresorju in okupatorju
Maxx365
13. 01. 2024 17.49
+4
In zato je prav, da Rusija že leto in pol raketira civilne cilje po Ukrajini?
jugalo
13. 01. 2024 17.51
Tu je veliko komplicirana zadeva kot islamski skrajnezi… v UA vseeno umora prevec civilov… će je seveda vse to res kaj govorijo mediji…
Betuul
13. 01. 2024 17.18
-9
Res je nesramno napadat Jemensko prestolnico!!
komarec
13. 01. 2024 17.26
-8
Res so Hutiji napadli par ladij iz protesta do Izraeli, jenkiji aglosi so pa to takoj vrnili krat 100. Seveda si upajo vzgajat te reveže. Ukrujincem si ne upajo na takšen način pomagat.
jugalo
13. 01. 2024 17.50
+3
Terorizem in nastavljena vojna v UA sta dve zelo zelo razlicni zadevi, in proti teroristom treba udarit z vso silo in preprecit njihovo širitev, predstavlja si da ti skrajnezi v Velikem stevilu pridejo npr v Slovenijo…
komarec
13. 01. 2024 20.56
-2
jugalo terorist postaneš ko nimaš druge možnosti branjenja.
jugalo
13. 01. 2024 17.13
+3
ni opravicila za dejanja ki jih je hamas povzrocil pred vojno izraelu… clovek ne more odrezat glave dojencku, pobit celotne družine, hladokrvno postreljat nevem koliko nic krivih mladostnikov ki so se samo prišli zabavat in pozablat na probleme v svetu… to kaj dela Izrael v gazi zaradi tega je milost, će bi kaj tega naredil UA rusko zivecemu prebivalstvu na ozemlju UA bi letela nuk, neglede na posledice ko bi bile po tem, hamas se infiltrira med civile in zato hodi do teh grozodejstev, će bi ljudi to motilo bi obračunali z hamasom ampak vemo da vsaj 90% gaze podpira hamas, TERORISTE!! In će bi jim dali orozje v roke bi sli obračunat z Izraelom, hladokrvno kot so to ze delali prej!!!!
Betuul
13. 01. 2024 17.17
-6
Pa kaj ma izrael se tamle gor na obmeji zabavat in pozablat! Vzrok in povod je izrael od l.1945 s svojim egom! Hamas je samo opozoril nz 6000zaprtih palestinov ! Hamas je 👍
jugalo
13. 01. 2024 17.27
+5
Daj ne peri… to je 80 let nazaj… pol bi mogel bit celoten svet v vojni!!! Samo izgovor za grozodejstva!! Izrael kaj koli dela trenutno se je milosten … marsi katera nacija bi odgovorila prevec prevec grozovitejse, kaj bi bil edini pravilen odgovor glede na dejanja ki jih je zagresil!!
jugalo
13. 01. 2024 17.30
+2
Kaj se nebi smet iti zabavat jaz npr na hrvasko? Ali Hrvat v srbijo? Npr… ;) malo mozgane vklopi, teroristom je vsaka malenkost dovolj za grozodejstva, to treba resit 1x za vselej… in je samo en način…
Banion
13. 01. 2024 17.32
+0
a so to počeli hamasovi ali kdo drug. Tudi dolfi je trdil da so poljaki napadli radijsko postajo a so jo preoblečeni nemci
jugalo
13. 01. 2024 17.48
+0
Americani kakor koli so problematični in kruti, ampak take zločine lahko zagresi lahko samo islamski skrajnezi… to jim je v krvi in po tem so poznani… tak da zelo zelo dvomim da bi to kdor koli drug naredil, americani bi naredili hiter pokol z orozjem kot to počnejo…
Betuul
13. 01. 2024 18.13
-4
Ma te izraele na usa ladje in anglo ladje pa odpelat; tako kot v noetovih časih! Zaradi njih tam ki skoz pametujejo je en sam prepir; ki se širi kot bacil naokol!
Harpuna
13. 01. 2024 16.57
+5
Kar so iskali so dobili,kaj ima eno pleme v mednarodnih vodah za napadati trgovske ladje,to je terorizem in ni res da so napadali samo tiste iz Izraela,cela Evropa bi čutila posledice,če bi ladje morale voziti okoli Jar,podražitve itd.
Betuul
13. 01. 2024 17.24
-5
Pomembno je ; da je Jemen tam odkar svet stoji! In da drugi; ki mislijo da so tam kar mednarodne vode kje not plovejo! Glih tako bo s tem “lavorjem “ slo slane vode ; ko do česa pride! Hutiji ti ne bodo prišli v pomoč!!! Oni so proti vojnim ladjevljem; ki oborožuje izrael!! Ker se pa tam pojavljajo tovorne ladje ; je pa pravilno varno jih obrnit okol afrike!?
Maxx365
13. 01. 2024 17.52
+4
Daj ti ljubitelj islamističnih teroristov, nehaj že enkrat cvilit. Odloči se že enkrat, a si prebivalec zahoda ali si islamist.
jugalo
13. 01. 2024 16.47
-1
ZDA nuklearko in to to… druge moznost ni… ko nekdo ves čas napada transport po morju brez vsakega razloga, kjer so v glavnem civili…. Drugega ni… edino će se je zacel podpirat terorizem… kaj je dan danes malo čudno, saj se je po napadu hamasa na Izrael ko so obglavlajo vse mogoce, ubili nevem koliko mladostnikov ki so se prišli zabavat, umorili celotne družine zelo spremenilo … namesto da bi zaostrili taka dejanja jih celo podpirajo… bodo na svetu podpira terorizem ljudje bozji… Izrael je bi tarca grozovitega teroristicnega napada kateri se pozablja… SRAMOTA na kratko…
Ivar The Boneless
13. 01. 2024 16.55
-2
Noben ne podpira teroristev, vemo pa zakaj sploh so.
Maxx365
13. 01. 2024 17.53
+1
-1
Edina rešitev je jederska bomba pol pa se naj borijo za košček te zemlje. Res ni LEPO ampak druge rešitve ni. Nikoli tam ne bo miru
Ivar The Boneless
13. 01. 2024 16.56
+1
komarec
13. 01. 2024 17.22
+1
Phil a ti to iz izkušenj ko so jih ameri odvrgli na Japonsko?
cekinar
13. 01. 2024 16.06
-7
A se zavedate,kolko civilnih žrtev je bilo v tem napadu?predvsem otrok!Mediji zavajate,lažete in prikrivate!za take stvari je zagrožena tudi zaporna kazen.A dementni biden ni več v dovolj dobrem zdravstvenem stanju,da se ne zagovarja za ta zločin v Haagu?
marre
13. 01. 2024 16.16
+5
Napadl so vojaske cilje in ne civilnih. Malo vec dejstev pa veliko manj brezveznega, laznega nabijanja pa bo vse v redu...
Ivar The Boneless
13. 01. 2024 17.01
+3