Tujina

Biden objavil svoje davke, Trump zahteva pregled ušes za elektronske naprave

Cleveland, 29. 09. 2020 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
3

V Clevelandu se bosta na prvem predsedniškem soočenju spopadla demokrat Joe Biden in trenutni ameriški predsednik Donald Trump. Tik pred soočenjem je Biden izdal svoje davke za leto 2019, po tem ko je New York Times razkril, da je Trump v letih 2016 in 2017 plačal zgolj 750 dolarjev dohodnine. Trumpov volilni štab pa je presenetil z zahtevo, da se kandidata pred soočenjem pregleda, ali nosita elektronske naprave v ušesih.

Na milijone Američanov bo danes ponoči spremljajo prvo izmed treh soočenj Donalda Trumpa in Joeja Bidna. Soočenje bomo ponoči spremljali tudi na naši spletni strani. 

Prvo soočenje, ki bo potekalo v Clevelandu, bo vodil Chris Wallace s Fox News, med glavnimi temami pa so pandemija koronavirusa, gospodarski kazalci, množični protesti, rasni problemi in policijsko nasilje, integriteta volitev in dosežki obeh kandidatov. Ena izmed glavnih tem bo tudi imenovanje nove vrhovne sodnice. Trump in republikanci za mesto na vrhovnem sodišču predlagajo konzervativko Amy Coney Barrett, ter napovedujejo, da jo bodo imenovali po hitrem postopku še pred volitvami. Demokrati na drugi strani vztrajajo, da bi mesto moral zapolniti novi predsednik po volitvah. 

Gre za teme, ki prevladujejo v nacionalni debati pred volitvami, Biden pa bo tudi brez Wallaca najverjetneje skušal vključiti še Trumpove davke, potem ko je New York Times objavil, da je samorazglašeni milijarder leta 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev dohodnine.

Je pa Biden danes, skupaj z njegovo kandidatko za podpredsednico Kamalo Harris, izdal svoje davke za leto 2019. Kažejo, da je Biden s svojo ženo lani plačan okoli 255.000 evrov dohodnine. Harrisova pa s svojim možem več kot milijon evrov. 

Demokrati so pred soočenjem zaskrbljeni, ker lahko slaba Bidnova predstava pripelje do preobrata. Zaskrbljeni so tudi republikanci, ker se Trump na soočenja ne pripravlja.

Priprave na predsedniško soočenje v ZDA.
Priprave na predsedniško soočenje v ZDA. FOTO: AP

Je pa pred soočenjem Trumpova kampanja razbrurila z nenavadno zahtevo - da se pred soočenjem pregleda oba kandidata, ali morda nosita elektronske slušalke, poroča BBC. Bidnova kampanja je zahtevo označila za absurdno in jo ostro zavrnila. Že pred tem je Trump med drugim zahteval, da pri Bidnu opravilo krvni test zaradi morebitnih drog za izboljšanje zmogljivosti, kar pa je Biden prav tako zavrnil. 

Naslednje soočenje predsedniških kandidatov bo 15. oktobra v Miamiju, vodil pa ga bo Steve Scully s kongresne televizije C-SPAN. Tam bodo vprašanja lahko zastavljali tudi redki doslej neopredeljeni volivci. Zadnje soočenje 22. oktobra v Nashvillu pa bo vodila Kristen Welker s televizije NBC. Format bo soroden prvemu soočenju.

Televizijska soočenja so bila doslej v predsedniških kampanjah ZDA pomembna za neodločene volivce, ki pa jih je tokrat izjemno malo. Praktično od novembra 2016 naprej je jasno, da bodo volitve referendum o Trumpu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
29. 09. 2020 21.58
Trump je biznisman ... biznismani pa vemo kaj delajo z davki ... državo obračajo na okoli kolikor je le možno, da državi dajo čim manj, njim pa ostane čim več ... Biden tega ne razume, ker je politik, on samo jemlje in sprejema podkupnine.
medus
29. 09. 2020 21.35
+8
Biden ne ve več niti kako mu je ime. Trump je v primerjavi z njim genij.
Generacija56
29. 09. 2020 21.24
+7
Hahaha, Trump je strup za tega senilca... Če bi ga presenetil na ulici in ga vprašal za ime, saj ne bi vedel...