Tujina

ZDA – demokracija ali volilna oligarhija?

Washington, 10. 04. 2021 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
39

Liberalna politična opcija in mediji so izvolitev Josepha Bidna za predsednika ZDA pozdravili z upanjem na ponovno vzpostavitev "normalnosti", oživitve zmernosti in politične korektnosti. Trump naj bi poosebljal vulgarnost, podpirali naj bi ga, kot se je slikovito izrazila Hillary Clinton, "basket of deplorables", Biden pa naj bi omogočil, da ponovno zaživita strpnost in demokratična kultura v ZDA. Biden je postal simbol demokracije, ki naj bi bila vpisana v temelje ZDA. Toda ključno vprašanje je: ali se je pod Trumpom ta demokratični sistem res izrodil, ali pa so že določeni elementi v sami zasnovi ameriškega političnega sistema problematični?

Prvič, ideja, da so ZDA demokracija, je sporna, saj ustanovni očetje (Founding fathers) niso ustanavljali demokracije. Pri tem je James Madison najbolj ekspliciten. Demokracija, ki so jo povezovali z antično atensko demokracijo, ni bila zaželena, kajti takšna demokracija vodi do velikega razkola med ljudmi, do velike stopnje konfliktnosti med različni frakcijami in tudi do nasilja. 

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

Tu je Madison ekspliciten – osnovni problem demokracije je, da lahko revni pridejo do politične moči in posežejo v lastninska razmerja, kar vodi v konflikt zaradi različnih interesov. Osnovni problem in izvor frakcij je neenaka razdelitev lastnine. Po prepričanju Madisona je cilj, da se oblikuje politični sistem, ki bo miril ta protislovja in ki bo onemogočal, da pride do redistribucije lastnine. Ideja je bila, da ZDA zato ne smejo postati demokracija, temveč razširjena republika, ki bo urejena predvsem po vzoru Rima, kar je opazno že iz poimenovanj ključnih političnih institucij v ZDA.

Drugič, ustanovni očetje so izhajali iz aristokratske predpostavke, da bodo skozi sistem političnega predstavništva najbolj vrli prišli na položaje politične moči, pri čemer se je intelektualna aristokratskost povezovala tudi s premoženjskim statusom. Najbogatejši naj bi bili tudi najbolj intelektualno pozvani, da vladajo. Državljani, ki so bili takrat izključno beli moški, so bili razumljeni bolj kot vir legitimnosti politične oblasti, ne pa kot ljudje, ki bi lahko tudi zasedali pomembne politične položaje. 

Ustanovni očetje so poskušali čim bolj onemogočiti in omejiti vpliv ljudstva, množic, zaradi zaščite lastnine. Ta aristokratska ideja in strah pred ljudstvom se odražata tudi v specifičnosti volitev predsednika ZDA, ki ga ne volijo neposredno. Ljudstvo, državljani volijo elektorje, ki potem izvolijo predsednika med kandidati. Ideja je, da bi, če bi se ljudje napačno odločili, elektorji vseeno izvolili "pravega kandidata". Zdi se, da so ustanovni očetje sledili Aristotelu in njegovemu idealu mešane ustave ter da so delili njegovo skrb glede demokracije, ki jo je Aristotel razumel kot vladavino revnih.

Ustanovni očetje
Ustanovni očetje FOTO: Shutterstock

Tretjič, za to razpravo je pomembna tudi sprememba ene formulacije, ki jo najdemo v Deklaraciji o neodvisnosti. V Deklaraciji, ki so jo sprejeli leta 1776, stoji, da imajo vsi ljudje pravico do "življenja, svobode in zasledovanja sreče". Toda leta 1789, ko so sprejeli ustavo ZDA, se je ta formulacija spremenila in v bistvu odraža skrb Madisona in drugih piscev Federalističnih spisov glede redistribucije zasebne lastnine. V Ustavi ZDA tako večkrat najdemo poudarek, da je naloga države, da zaščiti "življenje, svobodo in zasebno lastnino", vprašanje zasledovanja sreče pa je popolnoma odsotno. V Deklaraciji o neodvisnosti je ideja zaščite zasebne lastnine postavljena v ozadje, medtem ko je v Ustavi ideja o zasledovanju sreče povsem izginila. Naloga države je postala zaščita zasebne lastnine. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ustavni red, sistem zavor in ravnotežij (checks and balances) in politični sistem, ki temelji na rimski republiki in ne na demokratičnih predpostavkah, v bistvu pomeni izrivanje revnih iz politike in omejevanje njihove politične moči v politiki zaradi zaščite lastnine, pri čemer zgoraj nismo niti omenili rasizma, ki je vtkan v nastanek ameriške republike. Ideja in vzgibi ustanovnih očetov so bili, da se oblikuje oligarhični politični sistem, v katerem se bodo na oblasti menjavali bogati. Cilj je bil, da se oblikujejo različni mehanizmi, ki bodo onemogočili spreminjanje lastninskih odnosov. To vse postavlja pod vprašaj percepcijo, da so ZDA demokracija, ter tudi zavezanost ameriških ustanovnih očetov "demokraciji". 

Ta vprašanja in protislovja ameriškega političnega sistema niso ostala nenaslovljena v ameriški politični misli. Med drugimi je tudi liberalni politični mislec in teoretik John Dewey neposredno naslavljal probleme neenakosti, politike in kapitalizma v ZDA. John Dewey je v kontekstu potrebe po predrugačenju eksistenčnih pogojev ljudi pred drugo svetovno vojno v času poskusa oživitve ameriškega gospodarstva (New Deal) pisal o nujnosti spremembe lastninskih odnosov v ameriški družbi, ki je za njega predstavljala enega izmed ključnih korakov za izhod iz takratne krize demokracije. Zavzemal se je za socializacijo produkcijskih sredstev, to novo usmeritev znotraj liberalizma pa je poimenoval "radikalni liberalizem". Dokler se nova tehnologija in novo bogastvo ne uporabita za družbene cilje v kontekstu nastajanja družbe izobilja, Dewey ne vidi možnosti, da se presežejo problemi in protislovja ameriške družbe in države. Dewey sklene, da je prelom z liberalno mantro laissez faire osnova za socializirano gospodarstvo in temelj za demokratični politični sistem. 

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Torej, ali obstaja demokratična normalnost, v katero naj bi Biden vrnil ZDA? Če reflektiramo današnjo situacijo in odnos med lastnino in politiko, je jasno, da je vprašanje lastnine in neenakosti, za ohranjanje katerih je bil oblikovan ameriški politični sistem, še vedno v središču politike. Brez upoštevanja neenakosti in razrednega konflikta ter z izrivanjem teh vprašanj iz mainstream politike se ne da razumeti vzpona Trumpa, pri čemer je jasno, da on kot milijonar nikoli ni predstavljal alternative, je pa znal zelo dobro izkoristiti in tržiti to idejo. 

Odpiranje ameriške republike za izključene, za ljudstvo, ni zamajalo temeljev ameriškega političnega sistema. Obstaja strukturna omejitev za radikalne ideje. Tisto, kar je Dewey poimenoval "radikalni liberalizem", ne more prodreti v mainstream ameriško politiko. Kriza covida-19 pa je le še prispevala k temu, da so najbogatejši državljani ZDA postali še bogatejši in da se je neenakost le poglobila. "Basket of deplorables" se vse bolj širi, razredni konflikt se vse bolj zaostruje. Ideologija ameriškega sna je vedno bila le to – ideologija, ki je od množic naredila "zapornike ameriškega sna", kot temu pravi Mike Davis.

Iskanje neke izgubljene normalnosti in demokratičnosti v sami politični in ekonomski ureditvi ZDA je nesmiselno početje. Dewey je pred drugo svetovno vojno pisal o tem, da ZDA postajajo vse bolj "privilegirana plutokracija". Ali njegova ocena še velja? Tako danes kot v času Deweya različni mogotci in milijarderji podpirajo tako republikansko kot demokratsko stranko. Toda prišlo je tudi do spremembe. ZDA so od časa, ko je pisal Dewey, do danes postale zmes "privilegirane plutokracije" in volilne oligarhije – na oblasti se menjavajo milijonarji in milijarderji, ki delajo v interesu preostalih milijonarjev in milijarderjev. Ne glede na to, ali na volitvah zmaga kandidat demokratske ali republikanske stranke, je vedno zagotovljena zmaga, kot temu pravi David Harvey, "stranke Wall Streeta".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 04. 2021 15.51
Ne vem s čem bi nadomestili demokracijo, nobeden nima dobrega odgovora. Kdo pa pravi da je življenje fair, nekateri so bolj brihtni, sposobni, lepši..., tako imajo prednost pred ostalim. Demokracija pa je že tisočletni proces, samo poglejte Angleže.
A3umf
11. 04. 2021 12.14
-2
Bravo za Ameriko, da so z ustavo zascitili postenos ter sposobne in uspesne podjetnike! Komunisticni rokovnjaci pa z ustavo scitijo barabe, kradlivce in morilce! V ZDA so morilce POSADILI na ELEKTRICNI-STOL, v Jugoslaviji pa morilce TITOna na PRE-STOL!!!!!!
Ate_ist
11. 04. 2021 13.15
+2
Še enkrat počasi preberi članek. Boš spoznal, da nisi nič drugega kot biomasa. Gospodarji te še opazijo ne, tako kot slon ne opazi mravlje. In temu primerno se vedejo. Kdo si ti za njih? Nič in nihče, kaj jim tvoje težave, če se slučajno znajdeš pod njihovo nogo!?
rumbijas
11. 04. 2021 10.17
+2
Še fejst se jim bo kolcal za Trampom,pa ne samo njim!!!!
MladInPerspektiven
11. 04. 2021 10.44
+1
A to misliš SDS in NSi in podobnim???? 🤣🤣
malaraja
11. 04. 2021 10.58
-1
Si res prebral napisano??? In razumel??? Očitno ne, kopriva!
Apostol1
11. 04. 2021 09.39
+0
Ameriški sistem je demokracija bolj na papirju , sistem je absolutno samo na strani bogatih in Trump ni bil nič boljši kot Hitler , vseeno mu pa ta sistem ni dovoljeval , da bi prigrabil oblast kot jo je Hitler pa tudi pri nas Janša , razlog pa tiči pač v veliko boljši informiranosti celega planeta in informiranost z letom 1940 in z letom 2020 je neprimerljiva . Prave demokracije , ki bi revnim omogočila , da pridejo na oblast ni , morda smo bili še najbližje temu v eks Jugoslaviji , ko je imel vsak pravico in možnost do šolanja in zdravstveno oskrbo , kot jo imajo danes lahko samo tisti z veliko denarja , čeprav vseeno ta sistem še v Sloveniji dokaj dobro deluje, se pa ravno SDS in Janša najbolj trudijo , da bi vzpostavili Ameriški model demokracije , kar prinaša tudi propad javnega zdravstva. Če se pa vrnemu , k šolanju , je vsak inteligenten človek lahko doštudiral in dobil zaposlitev in če je bil še naš se pravi član KPJ potem je lahko napredoval , drugače ne , uspeli niso le tisti , ki so šli v ekstremizem , kot je šel Janša in poleg tega je vseskozi spletkaril , zato je dobil nogo v lastnih vrstah in ne zato , ker je želel pomagati narodu in to vedo in čivkajo že vrabci na streha , edino sektaši in svečkarji se tega ne zavedajo in tudi nočejo kljub neizpodbitnim dokazom tega verjeti in sprejeti. Da se še povrnemo , k Ameriki kjer je zmagal Biden , ki je spet prinesel nek ustaljen političen način , kot smo ga poznali pred Trumpom in jasno je , da je to tudi edini sprejemljiv način , ker radikalnost , pa naj gre v levo ali v desno , bo v informiranem svetu vedno doživela zlom. In predvsem informiranost je prinesla razpad Sovjetske zveze in ravno tako Jugoslavije in v bistvu je to dejavnost , ki je najbolj trn v petah politikov , ki se jim reče na koncu diktatorji in tako mislenost in bolezensko ambicijo ima tudi Janša , pa Orban , pa tudi Putin , vsi kontrolirajo medije oziroma se jih hočejo podrediti. V Sloveniji to zaenkrat še ne uspeva hvala bogu , edino trobilo Janševe SDS TV NOVA ali bolj kot ne NORA nima velikega vpliva na Slovenski narod , gledajo jo predvsem starejši in tisti , ki so seveda slepo privrženi sekti in Janši . Upajmo na bolje pri naslednjih volitvah.
Ate_ist
11. 04. 2021 13.35
+0
kdo pravi, da so bili ljudje 1940 slabše obveščeni? tudi tedaj, kot danes, so bili tisti, ki so hoteli obveščeni. in primerjati trumpa s hitlerjem, je kot primerjati tebe s goebbelsom.
JohannDoe
10. 04. 2021 21.59
+3
Basket of deplorables - tako rečejo v Ameriki v liberalnih krogih revnim.
nikhrast
11. 04. 2021 15.40
-1
Deplorables so trumpovci, verjamejo v zarote, v sovraštvo do drugačnih, sebičnost...
bavbav
10. 04. 2021 21.58
+1
reakcionar
10. 04. 2021 21.52
+3
Jst sem zmeraj govoril in bom zmeraj govoril. Še jokali bomo za Trumpom!
malaraja
11. 04. 2021 10.59
-3
Kar začni jokat, sam nad sabo! Zavozil si!
reakcionar
10. 04. 2021 21.51
+3
Zmaga Trumpa na volitvah leta 2016 ni ustvarila levičarskega sovraštva, ampak ga je RAZKRINKALA.
JohannDoe
10. 04. 2021 21.43
+3
Članek pravilno ugotavlja in končno zapiše, da Trump ni zmagal na račun sovraštva in rasizma, ampak ker je edini nagovarjal t.i. "bele smeti" (revni in obubožani delavci.... že naziv pove vse) ter ostali zapostavljan, obubožan ter s strani ameriških elit preziran delavski in srednji razred. Vprašanje je, seveda, kaka alternativa obstoječim je na koncu dejansko bil. Kaka alternativa pa so demokrati pa pove že to, da Bernie Sanders vsake volitve na veliko novači revnejše sloje, na koncu, ko se gre zares, ga pa vedno zamenjajo z uveljavljenim in konvencionalnim bogatašem. Tudi Bernie je bogataš, ampak ima ideje, ki, kot vidimo, znotraj stranke ne bodo nikoli prišle do dejanske kandidature za predsednika.
JohannDoe
10. 04. 2021 21.25
+3
Če vas skrbi, da ZDA hodijo po poti neih azijskih despotskih vladavin... Povej mi potem, glavce, v kaj se razvija EU s svojimi komisarji, sveti in ne vem še čem, ki sami zase in z lobisti pripravljajo in odločajo neke direktive in uredbe, ki lahko tudi mirno ostajajo skrite za javnost in celo evroposlance, ki naj bi jih kao potrdili, če se njim tako zahoče (čezatlantski trgovski pakti), nihče jih neposredno ne voli in nikomur ne odgovarjajo, ampak si jih elite same postavljajo, vladajo nam pa de-facto...? V kaj? V Indijo Koromandijo?
metaloh
10. 04. 2021 21.48
+4
Saj je povsem enako ZDA,preko lektorjev jih voli elita...
JohannDoe
10. 04. 2021 21.48
+5
V EU nam de-facto vlada evropska komisija, ki je organ, sestavljen iz nevoljenih birokratov, ki jih tja postavljajo elite. Parament je v tej zgodbi zamišljen samo za okras, ker, kot smo videli v primeru čezatlantskih paktov, od njega pričakujejo, da potrdi uredbe komisije, do katerih vsebine, poleg same javnosti, tudi poslanci nimajo dostopa ali pa jim je ta otežen. Seveda je to najmanj čudno za demokracijo, ampak prevlada argumetn, da gre za "poslovne skrivnosti" in, da javnost boljše da ne ve. EU ni demokracija. Je diktatura od ljudi neizvoljenih uradnikov, ki jih postavljajo in nagovarjajo interesi svetovnega kapitala.
JohannDoe
10. 04. 2021 21.53
+2
@metalog Saj to.... spodaj se je nekdo pritoževal, da se moramo odcepit od ZDA, ker ti gredo po poti nekih orientalskih despotov z bajno bogatimi elitami in polpismenim ljudstvom brez pravic, EU pa menda da po poti nečesa drugega....
Istra naša
10. 04. 2021 21.15
+1
ZDA je kriminalna drzava, zlocinska in genocidna tam kjer oni sirijo demokracijo je cse pogorelo oz so podprli teroriste kot albanske teroriste na Kosovu, pa ustase pa Saudska Arabija, Irak teroristi, Ukrajina nacisti sedaj itd
Glegi
10. 04. 2021 21.10
-1
Ti da USA ni demokracija je jasno ze na bezen pogled...v senatu je za demokrate volilo 40 mio ljudi vec, pa je vseeno razdelitev 50/50....da ne govorimo da sta bila prejsnja dva republikanska predsednika izvoljena z manjsino glasov... Tistimmpa ki vidijo clanek kot pluvanje trumpa ali hvaljenje bidna, ste sploh prebralu?
GetUp
10. 04. 2021 21.08
+0
Perete mladim možgane, ko pa stopijo v realen svet pa je realnost čisto drugačna. Vi pozabljate da dandanes že 10 letniki imajo telefone v rokah in gledajo novice, ki jih vi ne predvajate. Tu pišete o bidnu kot simbolu demokracije na družbenih omrežjih pa otroci dobivajo novice kako je biden raketiral Jemen. Izkrivljate ljudem resničen pogled. Sami problemi od medijev. Jaz nevem ali je vse vredu z vami?
JohannDoe
10. 04. 2021 21.26
+2
thetech
10. 04. 2021 21.29
+2
Ja res, 10 letniki prebirajo članke o ameriški politiki. Potem pa se sprašuješ, če je z drugimi vse vredu...
thetech
10. 04. 2021 21.30
+0
Mislim,da bo moral prebrati 10x, da bo razumel.
LevLandau
10. 04. 2021 20.31
+4
"Biden pa naj bi omogočil, da ponovno zaživita strpnost in demokratična kultura v ZDA." A bejž ga no žgačkat... V Ameriki imajo take probleme, da se še sami ne zavedajo. Oz. nekateri se, drugi sanjajo. Vsak let jim potalajo helikopterski denar in jim potiskajo v glavo, da so vladarji sveta. Aja, pa da imajo demokracijo in svobodo govora in jodldijodldi.... Če verjamete vsem tem pravljicam. Če pa slučajno objaviš kaj takšnega, kar ni po planu vladajočih, te brišejo iz vsepovsod in te označijo za ksenofoba, rasista, nacista, ni da ni. Za moje pojme tam prevladuje kapitalska diktatura zavita v celofan z mašnico gor, da mal lepš zgleda in ne kot Stalinizem - čeprav ravno to JE. Po svetu pa še vedno galamijo in pobijajo ljudi. Nič novega...
Generacija56
10. 04. 2021 20.27
+1
Spet eden od člankov, ki te lahko stanejo teden dni blokade. Ker pisec tako lepo gleda.
Metalllca
10. 04. 2021 19.47
+10
Spet en članek v stilu Trump je slab, Biden pa good guy, klasika. Med tem so "Trumpovski" Teksas in Florida prepovedali Kovid pasuše, kdo je pol bol demokratičen?
nikhrast
10. 04. 2021 20.06
-4
Pa misliš da je Trump normalen? Vaccine passport pa nobeden ne podpira, Biden tudi ne.
reakcionar
10. 04. 2021 21.55
+4
Isto kot liberalna feministična levica, ki se dere "moje telo- moja pravica" ko je govora o splavu....................Ko je pa govora o obveznem cepljenju, potem pa kar naenkrat ta argument za njih ne važi? In zgolj v prvem primeru nekdo zavestno in načrtno konča življenje drugega bitja. V drugem pa ne.
Uporabnik1996024
10. 04. 2021 19.44
+4
od ZDA se mora EU odlepit, politično nujno. Nismo več ista civilizacija. ZDA gredo v vladanju svojo pot. Nek hibridni aziatsko rimsko destpotski režim z bajno bogatim zgornjim dinastičnim razredom in ljudstvom brez pravic, ki se utaplja v neznanju in nepismenosti.
Reallife
10. 04. 2021 18.47
-7
Dober clanek... Samo pri nas je se slabse... Imamo JANSIZEM IN IZROJENE SATELITE.. ali pa antijansizem
Zvezda3000
10. 04. 2021 18.43
-2
cel članek je en velik hahaha. samo povelicevanje budna in njegove maf.je
Reallife
10. 04. 2021 18.46
+4
Se vidi da nisi pismen.. Ker ga nisi prebral.. Tele 🤣
Belabreza
10. 04. 2021 18.41
+2
Vse lepo in prav, samo se bojim, da naš maršal tega ne bo razumel, ker zanj je zmagal Trump.