Tujina

ZDA in evropske države Kitajsko obtožujejo kibernetskih napadov

Washington, Ljubljana, 19. 07. 2021 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA so skupaj z zavezniškimi državami iz EU in zveze Nato, vključno s Slovenijo, obtožile Kitajsko zlonamernih kibernetskih aktivnosti, med drugim vdora v sistem elektronske pošte Microsofta. Usklajena izjava EU, ZDA in zveze Nato kitajsko ministrstvo za državno varnost obtožuje hekerskih dejavnosti.

Kitajska je že prej zanikala odgovornost za napad na Microsoft.
Kitajska je že prej zanikala odgovornost za napad na Microsoft. FOTO: AP

Kitajci naj bi najemali kriminalne hekerje za destabilizacijske aktivnosti po svetu za osebno korist. Kitajska pa naj bi stala tudi za določenimi vdori v ameriške sisteme in izsiljevanji za obnovitev sistemov v zameno za plačilo več milijonov dolarjev.

Izjava obsoja Kitajsko, ne omenja pa sankcij proti kitajski vladi.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je objavilo obtožnice proti štirim Kitajcem, ki so za kitajsko ministrstvo za državno varnost izvajali hekerske napade na podjetja, univerze in vladne ustanove v ZDA. Kradli naj bi zaupne poslovne informacije.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je danes novinarjem povedal, da so z obtožbami o zlonamernih hekerskih dejavnostih soočili visoke kitajske državne uradnike, javna sramotitev pa naj bi bila za zdaj dovolj močno sporočilo.

Kitajci naj bi podobne napade izvajali tudi v državah EU, in sicer na pomorsko industrijo, podjetja, ki imajo pogodbe z mornaricami v ZDA in Evropi, ter celo na finski parlament.

Največ napadov po svetu naj bi doslej izvedle ruske kriminalne združbe, ki so včasih povezane z rusko vlado, početje Kitajske, ki najema in plačuje kriminalce, da izvajajo napade po svetu, pa je po trditvah ZDA nekaj novega.

Napad na sistem Microsofta, ki je pred meseci okužil več tisoč računalnikov po svetu, je bil hitro pripisan kitajskim kriminalcem. Z ministrstvom za državno varnost pa so jih povezali šele sedaj, ko so izbrskali več podrobnosti.

Ameriški preiskovalni urad FBI, agencija za nacionalno varnost NSA in agencija za kibernetsko varnost in infrastrukturo so medtem podjetja obvestili o tehnikah za zaščito pred podobnimi napadi.

Ostro tudi iz Slovenije

Oglasili so se tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu: "Vdor v strežnik Microsoft Exchange in njegovo izkoriščanje sta ogrozila varnost in integriteto tisočih računalnikov in omrežij po vsem svetu, tudi v državah članicah in institucijah EU. Omogočila sta dostop velikemu številu hekerjev, ki ta vdor še kar izkoriščajo. To neodgovorno in škodljivo ravnanje je naše vladne institucije in zasebna podjetja izpostavilo varnostnim tveganjem in jim povzročilo znatne gospodarske izgube, imelo pa je tudi pomembne učinke prelivanja in sistemske učinke, ki so vplivali na našo varnost, gospodarstvo in družbo na splošno," so zapisali.

Dodali so, da so odkrili zlonamerne kibernetske dejavnosti z znatnimi posledicami, ki so bile usmerjene v vladne institucije in politične organizacije v EU in državah članicah ter ključne evropske industrije. "Te dejavnosti lahko povežemo s skupinama hekerjev, znanima pod imenoma 'Advanced Persistent Threat 40' in 'Advanced Persistent Threat 31', izvajale pa so se z ozemlja Kitajske za namen kraje intelektualne lastnine in vohunjenja," menijo na MZZ.

Kot so še izpostavili, EU in njene države članice znova potrjujejo, da so trdno odločene ravnati odgovorno za zagotovitev globalnega, odprtega, svobodnega, stabilnega in varnega kibernetskega prostora. 

"Znova poudarjamo, da smo se odločeni še naprej boriti proti zlonamernemu ravnanju v kibernetskem prostoru. Še naprej bomo krepili sodelovanje z – med drugim – mednarodnimi partnerji ter drugimi javnimi in zasebnimi deležniki, in sicer s povečano izmenjavo informacij in stalnim diplomatskim udejstvovanjem, krepitvijo kibernetske odpornosti in sodelovanja pri obvladovanju incidentov ter s skupnimi prizadevanji za izboljšanje splošne varnosti programske opreme in njenih dobavnih verig," so zaključili na MZZ.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
19. 07. 2021 21.45
+1
Ameriška podjetja pa naredijo večino napak, preko katerih se vdira.
proofreader
19. 07. 2021 21.44
+0
Zdaj niso več Rusi aktualni?
Quaresma7
19. 07. 2021 21.32
+1
res je za verjet hahahahah
Dildoslav
19. 07. 2021 21.07
-1
Ko imajo ameri vse na čez, se temu reče umetna inteligenca in kukiji.
ALEX0000
19. 07. 2021 21.06
+2
o ameriških kibernetskih napadih pa se ne piše
AbcXyz1
19. 07. 2021 21.04
+5
V Bibliji piše, da bo v času povečanih naravnih katastrof ( potresi, poplave, lakote, bolezni)tehnološkega napredka, povečanega znanja, v času, ko bodo človeku nekaj vstavili v roko brez česar ne boš moral kupovati in prodajati, v času nastanka novega diktatorskega sistema katerega bosta glavni akterki bili država s simbolom zmaja (Kitajska) in drzava s simbolom medveda ( Rusija). Po svetu bi se naj nastavil avtomatiziran sistem in kdor se ne bo ravnal po pravilih sistema, bo izbrisan. Kitajci imajo najboljši kvantni računalnik, ki te lahko v sekundi zazna, če bi se odločili ga uporabiti v ta namen. Imajo tudi eno izmed razvitejših umetnih inteligenc pa še zelo kruti so kot država, ki ubija počasi vse verske manjšine in potem prodajajo organe turistom iz zahoda. Zdaj pa če taka vlada ali pa duh te vlade zajame ves svet, bo jeba. Tak pa je napovedano, da bo. Komu se da, naj pobrska dejstva. Lp
Dildoslav
19. 07. 2021 21.08
-1
Titanium
19. 07. 2021 21.21
-1
Sorry če te bo to razočaralo, ampak računalniki zaenkrat ne "zaznavajo" en k, še najmanj pa kvantni. Ne vem kakšne pravljice bereš, ampak hvala za smeh.
AbcXyz1
19. 07. 2021 21.47
+1
Titanium, zaenkrat. Jaz ti govorim v kakšnem stilu je lahko napoved povezana, ker z kombinacijo tako močnega računalnika, kamer in umetne inteligence lahko nadziraš vse. Poglej si social credit system na Kitajskem. Zelo podobno čaka svet, ko bo Kitajska št. 1 na svetu. Vedno se čuti vpliv najmočnejših držav na svetu na druge tako kot je recimo ZDA širila svojo "demokracijo". Čas zda, oz. države, v Bibliji s simbolom orla, se počasi končuje. Prihaja pa na žalost še hujša št.1.
55bojan
19. 07. 2021 20.52
+8
Na rusevinah vojne,ekonomskega propada ali pandemij je najlazje vsilti novi red in vladavino.tega se kitajci se kako zavedajo.