Tujina

ZDA in Kitajska podpisali prvi del trgovinskega sporazuma

Washington / Peking, 15. 01. 2020 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
16

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik kitajske vlade Liu He sta v Washingtonu podpisala prvi del trgovinskega sporazuma med državama. Obe strani sta poudarili pomen dogovora za dobro sodelovanje med državama.

Donald Trump je na dogodku v Beli hiši dogovor označil za zgodovinskega. "S podpisom prve faze zgodovinskega trgovinskega dogovora bomo naredili pomemben prvi korak k prihodnosti s pošteno in recipročno trgovino," je po dejal Trump in dodal, da s sporazumom popravljajo napake iz preteklosti.

Liu je prebral pismo kitajskega predsednika Ši Džinpinga Trumpu, v katerem Ši poudarja, da je trgovinski sporazum dober za ZDA, Kitajsko in ves svet. Državi imata različna politična in gospodarska modela, a to ne pomeni, da ne moreta sodelovati - nasprotno, pravi Xi. Skupen jima je "ogromen ekonomski interes" in prizadevati si je treba, da bosta ustvarili "razmerje, ki bo koristilo obema", je zapisal Ši in se zavzel za polno uveljavljanje sklenjenega dogovora.

Je trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko le konec?
Je trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko le konec? FOTO: Dreamstime

Podrobnosti sporazuma, do katerega prihaja po poldrugem letu trgovinske vojne med velesilama, zaenkrat niso znane. ZDA so v torek poudarile, da ne vključuje znižanja obstoječih carin, s katerimi so ZDA obremenile uvoz kitajskega blaga. Sporazum naj bi sicer med drugim predvidel povečanje kitajskega odkupa ameriških kmetijskih in industrijskih izdelkov ter energije.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je pred dnevi dejal, da so v sporazumu tudi določila, ki bodo zagotovila njegovo izvajanje. Danes je za televizijo CNBC povedal, da lahko ZDA zvišajo carine, če Kitajska ne bo izpolnjevala dogovora. "Predsednik ima možnost uvesti dodatne carine," je Mnuchin odgovoril na vprašanje, kako bodo zagotovili spoštovanje dogovora.

ZDA so trgovinsko vojno proti Kitajski začele zaradi po njihovem mnenju nepoštenih trgovinskih praks Kitajske, kot so kraja intelektualne lastnine in državne subvencije kitajskim podjetjem. Obe strani sta od takrat medsebojno menjavo v vrednosti več sto milijard dolarjev letno v več fazah obremenili z visokimi carinami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 01. 2020 17.05
-2
Kot pravijo, nič še ni točnega, borze so seveda optimistične, malo so šle gor, dobro za penzioniste, to bo mogoče pomagalo Trumpu. Kar se pa tiče blagovne izmenjave, bo pa to mogoče prišlo v efekt po volitvah.
Mauzahecmauzares
16. 01. 2020 09.53
+0
Republikanci ne bodo dopustili moči Kitajske jačati se v nedogled..
tali?ni tom
15. 01. 2020 21.38
-1
torej so podpisalakako skupaj ožemat prebivalce tretjega kamna od sonca! folk ki si tolmači da je pri koritu in ki za to da živi par mesecev mogoče več kot navaden človek naredi vse,tudi pogodbo s satanom da to rata! hecno pa je da je homo sapiens samo trenutno "lastnik" planeta zemlje in da čez milijon let ne bo več ama niti sledov o nas! to je dejstvo,ne glede na nakradene izmišljene milijarde potiskanega papirja!
el capitan 1
16. 01. 2020 12.42
Ti raje filozofiraj nekje na tujih planetih pall...
kebbab
15. 01. 2020 21.34
-1
Upam da Trump dobi še en mandat.
Ost1234
15. 01. 2020 21.28
+1
No in sedaj sledi popoln rikverc USA rambov iz Sirije in Iraka.Bližnji Vzhod z širšo okolico bo postal Kitajsko- Rusko dvorišče... Kot sem že napovedal ....Sledi Evropa ...
LOPOVIGOTOVISTE
15. 01. 2020 20.46
+4
TOLIKO KOT JE TRUMP NAREDIL ZA AMERIK IN SVET NI SE NOBEN NAREDIL..
LOPOVIGOTOVISTE
15. 01. 2020 20.48
+2
EDINO MEDIJEM NE NAKLONI MILIJARDE ZA EKO PROPAGANDO .. KER NE ZELI PODKUPOVAT MEDIJEV ZA DOBER GLAS..
Hellsrael
15. 01. 2020 20.43
+1
Hehe le kdo se je 'povlekel' nazaj? Drump je tresel goro...na koncu pa...to ni irak ane
Gorazd Petek
15. 01. 2020 20.20
+3
Kitajci so pragmatiki niso ne na strani Rusov ne EU,ko bo kaj zagusnilo se bodo vedno prislonili k ZDA.
Daichi Sawamura
15. 01. 2020 20.42
+4
Zato so v BRICA zdruzbi kajne. Pa o pragmaticnosti ne mlres govoriti zaradi Ameriskih obveznic v lastnistvu Kitajske. Podpisali so sporazum ker imajo oboji radi denar. Vse oatalo je v prid Kitajske. Ze to,da so prvo-podpisani pariskega podnebnega sporazuma ti mora biti jasno kdo koga drzi za ja***.
Domendo
15. 01. 2020 20.47
-6
Kapitalisti eni in drugi. Naši so se pa pa zaustavili v komunizmu in socializmu. Da se pa obdržijo na oblasti, so pa začel prakticirati ekstremno in radikalno evangeličanstvo, po vzoru Martina Luthra. Tja Šarec hodi po nasvete in odpustke. Se pa bojim, da bo šarec na stara leta prvi, ki si bo pred kamerami nadel turban, Tanja Fajon nas bo pa poxdravila zavita v ruto, če se nebodo zresnil in začeli pametno razmišljati in delati. Da greš podpisat Marakeški sporazum moraš biti malo vsega in nič. Predvsem pa poknjen na denar vse drugo je kolateralna škoda. Že kot komedijant ni imel rad Slovenski narod, da pa večinoma časa hodi brez žene po svetu pa nemore biti vzgleden človek za Slovence. Pravtako Pahor ne.
Malinha
15. 01. 2020 21.06
+5
"Da se pa obdržijo na oblasti, so začel prakticirati ekstremno in radikalno evangeličanstvo.." - prepovedane substance, ki jih uporabljaš, imajo na tvojem podstrešju fenomenalen vpliv.
Ost1234
15. 01. 2020 21.31
+5
Domendo Kaj boš pa zdej ... So te Ameri močno razočaral? Veš, fučka se njim zate, za Jajota in svečke.. Njihov nacionalni interes je harat po svetu brez da dobijo batine od Kitajcev in Rusov ...
Domendo
15. 01. 2020 21.41
-3
Ko v slovenskih medijih bereš članke in komentarje, ni potrebno nobenih prepovedanih sustanc, da prideš do ugotovitev, ki slovensko vlado in vse prejšnje prikažejo, kot da bi pobegnili iz golega otoka, kjer so bili vsa leta zamrznjeni, zdaj so pa zaradi globalnega segrevanja ponovno zaživel. Demolition man ni več znanstvena fantastika.
pravisprehajalec
15. 01. 2020 20.17
+10
Vse poteka tako, kot je Trump obljubil. Zid se gradi na meji z Mehiko, sporazum s Kitajsko bo podpisan, kim in Iran se bodo umirili. Le naši Levičarji tega ne bodo preboleli. Če bi bil Trump v Rusiji, bi dobil po vzoru Broza nekoč 3 kratni dosmrtni mandat Predsednika.