Tujina

Križarka Diamond Princess: okuženih že 454 potnikov

Tokio / Peking / Jokohama / Ženeva, 17. 02. 2020 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / D.L. / STA / Ti.Š.
Komentarji
129

Američani evakuirajo svoje potnike z ladje Diamond Princess, na kateri je izbruhnil koronavirus. Število okuženih na ladji se je medtem povečalo na 454.

Po zadnjih podatkih japonskega ministrstva za zdravje so na ladji potrdili 99 novih primerov okužbe s koronavirusom, tako da se je število obolelih dvignilo s 355 na 454. Okuženih je tudi več vsaj 44 Američanov.

ZDA so z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana na Japonskem, evakuirale svoje državljane, med katerimi jih je z virusom okuženih najmanj 40.
ZDA so z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana na Japonskem, evakuirale svoje državljane, med katerimi jih je z virusom okuženih najmanj 40. FOTO: AP

Američani 340 svojih državljanov odpeljali z ladje

Ameriška vlada je medtem 340 svojih državljanov že evakuirala z ladje. Vlada v Washingtonu je ponje poslala dve čarterski letali, ki sta medtem že pristali v domovini.

Ob evakuaciji so sporočili. da bodo vse, ki bi na letalu pokazali kakršnekoli simptome bolezni, že na krovu ločili od preostalih potnikov. Z Diamond Princess je sicer potovalo okrog 400 ameriških državljanov.

Odločitev ZDA je sprožila jezne odzive ne samo med drugimi potniki, ampak tudi med Američani, ki jih nameravajo evakuirati. Ti so namreč prepričani, da bodo zaradi evakuacije potrebovali še več časa za vrnitev v normalno življenje. Nekateri so tako tudi zavrnili evakuacijo in bodo na ladji ostali še dva dni, kolikor je še predvidena karantena na ladji.

Evakuacijo svojih državljanov načrtujejo tudi Izrael, Hongkong, Kanada in Avstralija.

Odvetnik Sam Smith, eden izmed Američanov na krovu Diamond Princess, je zavrnil evakuacijo, ker pravi, da se noče peljati z avtobusom do letala skupaj s potencialno okuženimi sopotniki, piše BBC.

Japonska vlada je potnikom na ladji razdelila 2000 mobilnih telefonov iPhone, za vsako kabino enega. Na mobilnih telefonih se bodo lahko preko aplikacije japonskega zdravstvenega ministrstva povezali z zdravniki, farmacevti in psihologi, saj telefoni, registrirani zunaj Japonske, nimajo dostopa do te aplikacije.

Po koncu karantene na ladji bo svoje državljane evakuirala tudi Avstralija. Na krovu Diamond Princess je namreč več kot 200 Avstralcev, poroča aljezeera.com. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da bodo potniki zapustili ladjo v sredo. Na severu države bodo morali v karanteni preživeti dodatnih 14 dni.

Iščejo 137 potnikov, ki so potovali z istim letalom kot okužena Američanka

V Kambodži medtem iščejo več sto potnikov z luksuzne ladje Westerdam, saj se je izkazalo, da je ena od potnic okužena s virusom, piše STA. Ladja s 1455 potniki, ki so ji gostoljubje zaradi strahu pred koronavirusom odrekli na Japonskem, Filipinih, Tajvanu in Tajskem, se je naposled le zasidrala v Kambodži. V tesni zaveznici Kitajske je potnike sprejel premier, pričakali pa so jih s cvetjem in šali.

Izven celinske Kitajske so doslej zabeležili skoraj 800 okužb. Na Tajvanu, Filipinih, v Hongkongu in na Japonskem so zabeležili po eno smrtno žrtev, prvo smrtno žrtev izven Azije pa v Franciji, kjer je minulo soboto umrl starejši kitajski turist.
Izven celinske Kitajske so doslej zabeležili skoraj 800 okužb. Na Tajvanu, Filipinih, v Hongkongu in na Japonskem so zabeležili po eno smrtno žrtev, prvo smrtno žrtev izven Azije pa v Franciji, kjer je minulo soboto umrl starejši kitajski turist. FOTO: Dreamstime

Potnikom so ob izkrcanju izmerili temperaturo, nato pa se jih je večina z letali odpravila domov. 83-letni Američanki, ki je potovala preko Malezije, so na letališču v Kuala Lumpurju izmerili vročino, kasneje pa potrdili, da ima koronavirus. Spremljajo tudi njenega 85-letnega moža.

137 potnikov z Westerdama, ki so leteli z istim letom kot okužena, je medtem že poletelo naprej na druge destinacije.

S koronavirusom na Kitajskem okuženih več kot 70.000 ljudi

Novi koronavirus je sicer na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, okuženih pa je 70.548 ljudi, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti.

Na Kitajskem so v 24-urnem obdobju zabeležili 2048 novih okužb in 105 smrtnih primerov zaradi virusa covid-19. Število umrlih je v primerjavi s soboto, ko so zabeležili 142 smrtnih žrtev, sicer upadlo, vendar pa se je rahlo povečalo število na novo okuženih.

V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, so v nedeljo uvedli še strožje ukrepe za nadzor njegovega širjenja. Ukrepi vključujejo še bolj rigorozno zapiranje stanovanjskih skupnosti in zagotavljanje 24-urnega nadzora gibanja ljudi. Zunaj Kitajske je potrjenih več kot 500 primerov, pri čemer gre večinoma za ljudi, ki so pripotovali iz kitajskih mest. Do zdaj je umrlo pet ljudi.

Kitajske oblasti razmišljajo, da bi preložile letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, ki bi se moralo začeti 5. marca in naj bi trajalo deset dni. Zadnjih 35 let je kongres vsako leto zasedal marca.

Kitajska poziva k darovanju krvi za zdravljenje okužb z novim koronavirusom

Kitajske zdravstvene oblasti pa so medtem danes pozvale bolnike, ki so ozdraveli po okužbi s koronavirusom, naj darujejo kri, tako da bi lahko z njihovo krvno plazmo zdravili tiste, ki so zaradi virusa kritično bolni.

Krvna plazma bolnikov, ki so ozdraveli po pljučnici zaradi novega koronavirusa, vsebuje protitelesa, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila virusov pri kritično bolnih, so pojasnili na kitajski komisiji za javno zdravje. Vsi darovalci krvi bodo morali opraviti testiranje, s katerim bodo preverili, da nimajo virusa, je ob tem dejal primarij pekinškega kliničnega centra Vang Guigiang.

"Vzeli bomo samo plazmo, ne vso kri. Ostale sestavine krvi, vključno z rdečimi krvnimi telesi in trombociti, bomo darovalcem vrnili z infuzijo," je pojasnil.

Proizvajalci zdravil po vsem svetu si prizadevajo, da bi razvili cepivo proti epidemiji covida-19, ki je na Kitajskem doslej zahtevala 1770 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 70.500 ljudi.

Predstavnik biološkega centra na kitajskem ministrstvu za znanost in tehnologijo Sun Janrong je ob tem dejal, da je enajst bolnikov v bolnišnici v Vuhanu, žarišču bolezni, minuli teden prejelo krvno plazmo. Enega od njih so že odpustili iz bolnišnice, drugi lahko vstane iz postelje in hodi, okrevajo pa tudi ostali.

Poziv so kitajske oblasti izdale dan potem, ko je kitajski proizvajalec zdravil China National Biotec Group Co. na svoji spletni strani objavil, da je nekaj hudo bolnih prejelo infuzijo krvne plazme, njihovo zdravstveno stanje pa se je izboljšalo v 24 urah.

"Klinične raziskave so pokazale, da je infuzija plazme bolnikov, ki so ozdraveli, varna in učinkovita," je zagotovil Sun.

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, do sedaj pa so zabeležili več kot 70.500 okužb.
Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, do sedaj pa so zabeležili več kot 70.500 okužb. FOTO: AP

WHO: Novi podatki o koronavirusu potrjujejo upadanje števila okužb

Število novih okužb s koronavirusom na Kitajskem upada, a je še prezgodaj, da bi lahko potrdili, da se bo trend upadanja okužb nadaljeval, pa so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Pri WHO so preučili kitajsko medicinsko poročilo, v katerem so analizirali več kot 44.000 primerov covid-19, ki nakazujejo, da število novih okužb upada.

"Prezgodaj je še za potrditev, da se bo upadanje nadaljevalo. Še vedno so na mizi vsi scenariji," je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu.

Iz poročila je še razvidno, da 80 odstotkov bolnikov kaže le blage simptome bolezni, 14 odstotkov jih trpi hujše simptome, kot je na primer pljučnica, pet odstotkov pa jih je v kritičnem stanju. Zaradi bolezni umreta dva odstotka bolnikov. Je pa pri otrocih zelo malo primerov bolezni, so dodali.

Z izjemo province Hubej, kjer je v mestu Vuhan konec decembra izbruhnil virus, je število okužb v drugih delih Kitajske relativno stabilno, je pojasnil vodja programov za nujne zdravstvene ukrepe pri WHO Michael Ryan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toukr
18. 02. 2020 10.54
+1
to je inkubator za pandemijo ne pa križarka
krnekilojz
18. 02. 2020 07.21
+10
Okuženih je tudi več vsaj 44 Američanov.???????? in kaj nas briga za amere? če že napišete vsaj napišite za vse narodnosti in ne samo za vaše lastnike!
Milencura
17. 02. 2020 21.41
+4
Ne bo dolgo, ko bodo ladjo z vsem kar je gor zažgali in tako preprečili širitev virusa.
riss
17. 02. 2020 21.09
+4
Ce se resno lotimo teme, je vprasljiva resnica. Prej kot jo bomo izvedeli, ne bom rekel bolje bo, upajmo pa, da res bo. Tukaj verjetno ni vse cisto, niti jasno, glede na to, da je leglo virusa v drzavi, ki po vsej verjetnosti se vedno zadrzuje informacije, predvsem zaradi ekonomskih razlogov, bo treba se pocakati na razvoj dogodkov.
Cvirntrajber
17. 02. 2020 19.51
+7
A na reševalno ladjo Triglav in policijski čoln P66 pa ste vsi pozabli.
Kalymero
17. 02. 2020 19.56
+3
nikita50
17. 02. 2020 19.37
+5
Kaj bodo šli s falkonom po naše in jih pripeljali domov, če so šli po une ko trenirajo "beži kaj" in jih pripeljali iz Iraka domov lahko še pripeljej tote naše turiste iz te križarke domov.
Kalymero
17. 02. 2020 19.59
+2
Za naše skavte je pa še eravček poskrbel. Je pa tudi res, da teh na ladji ni tako strah.
zdrava.pamet
17. 02. 2020 19.31
+8
Vsi tisti, ki verjamete uradnim stevilkam, ste naivni...je pa res, fa bodo vsi tajili stevilo zrtev, da ne bi prišlo do panike in gospodarskega zloma....
VirtualX
17. 02. 2020 19.15
+10
"Novi koronavirus je sicer na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, okuženih pa je 70.548 ljudi, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti." lol... Okuženih je 235k+, mrtvih 77k+.
CIGU MIGU
17. 02. 2020 19.09
+5
kako so naši butasti,lahko bi jih odpeljali italijani in jih enostavno skipali na brniku in nadaljevali v aviano,itak je na koridorju,le naše ministrsvo mora trošiti ker nima kam dati denarja
DAEMONIUM
17. 02. 2020 19.20
+2
Pa nasi prosijo boga, da se ti vrnejo cim pozneje saj se jim niti sanja ne kam potem z njimi? In kar je se huje na podlagi cesa, v katerem zakonu pise da morajo biti v karanteni 14 dni?
zdrava.pamet
17. 02. 2020 19.28
+4
Na podlagi 1000 let starih izkušenj, nisi slisal da so pred benetkami cakali 14 dni, v casu kuge
Maks Novak
17. 02. 2020 19.06
+0
V Ameriki do sedaj za gripo umrlo 14000 tisoč ljudi ,kar je 2x več kot na Kitajske pa ni nobene panike,tale koronavirus ni nekaj posebnega za zganjat tak cirkus.
Klotilda H
17. 02. 2020 19.04
+6
AMERIČANOV JE ŠKODA, zato bodo šli domov. tako je pojasnilo ZDA!
CIGU MIGU
17. 02. 2020 19.03
+0
a falcona pa ne vžgejo već,da gre po te naše državljane
NotMe
17. 02. 2020 19.03
+17
Jaka karantena v kabinah, ki so ena poleg druge, na sprehod po skupnih ozkih hodnikih, zrak iz skupne ventilacije.
fairplayy
17. 02. 2020 18.44
+9
Kaj ce se okuzijo preden grejo fomo kljub karanteni lahko virus nekje pustijo in bo katastrofa tu
fairplayy
17. 02. 2020 18.51
Von_Clausewitz
17. 02. 2020 18.41
+3
Dokaz, da kljuv ozobrazbi in ljidje postavljeni na tej položajih, nimajo pojma o pojmu. Zapret vse ljudi vse na eni barki z virusom je totalna neumnost. Zdaj si prestavljate kaj šele počnejo v drugih funkcijah...ajmemene
fairplayy
17. 02. 2020 18.27
+13
Kljub karanteni se okuzba bliskovito siri odlicno biolosko orozje
janezccc
17. 02. 2020 18.24
+0
Možno je, da so ameri dali ta virus ven, pa ne rabijo nobene vojne s Kitajsko. Ker vemo, zakaj se gre.
zdrava.pamet
17. 02. 2020 19.30
+5
Eh to pa, da imajo kitajci na stotine laboratorijev za biolosko orožje, to pa nič ni krivo...
kianolog
17. 02. 2020 17.53
+7
Scenarij je že vnaprej določen ... Italjanski zunanji minister najavil, da italjanska vlada namerava evakuirati 35 državljanov Italije, ki so ujeti na potniški križarki Diamond Princess v Yokohami! Sosedje smo in vsem se isto piše izgleda ...
rožarica
17. 02. 2020 17.39
-7
Kje si pa te nebuloze pobral? Genij..res
kianolog
17. 02. 2020 17.32
+29
Kr na Kitajskem naj ostanejo v karanteni; zakaj bi jih imeli v Sloveniji na opazovanju?! ... Da nas bodo okužili, kot so drug drugega na ladji ... če jim je do potovanj s križarko naj kr še malo križarijo ...