Tujina

ZDA: Kitajska izrazila določeno odprtost za vojaško pomoč Rusiji, to nas zelo skrbi

Washington, 15. 03. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
0

Debelih sedem ur je trajal ponedeljkov sestanek med visokima predstavnikoma ZDA in Kitajske. Diplomata Jake Sullivan in Jang Džiejči sta se srečala v Rimu, ameriški mediji pa zdaj poročajo, da so v Washingtonu zaskrbljeni. Sullivan je namreč na vsak način skušal prepričati kitajskega kolega, naj se ne vpletajo v vojno v Ukrajini. A kot je povedal neimenovani vir, naj bi Kitajska "izrazila določeno odprtost za zagotavljanje vojaške in finančne pomoči Rusiji". S kitajskega zunanjega ministrstva pa opozarjajo, da Peking ni udeleženec v vojni v Ukrajini in si zato ne želi, da bi sankcije Zahoda vplivale na Kitajsko.

Jang Džiejči in Jake Sullivan sta se v ponedeljek srečala v Rimu.
Jang Džiejči in Jake Sullivan sta se v ponedeljek srečala v Rimu. FOTO: Profimedia

ZDA izražajo "globoko zaskrbljenost" zaradi približevanja Kitajske Moskvi, je po sestanku ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana s kitajskim diplomatom Jangom Džiejčijem, ki je bil v ponedeljek v Rimu, sporočil neimenovani predstavnik ameriške vlade. Kot je dodal, so bili pogovori zelo odkriti.

Kot je za CNN povedal neimenovani ameriški diplomat, naj bi Kitajska na sestanku "izrazila določeno odprtost za zagotavljanje vojaške in finančne pomoči Rusiji v okviru vojne proti Ukrajini". Ni sicer še jasno, ali Kitajska namerava Rusiji tudi dejansko zagotoviti pomoč, še piše CNN.

Bela hiša je po večurnem pogovoru sicer objavila tudi suhoparno izjavo za javnost, v kateri je sporočila, da sta predstavnika govorila o vojni v Ukrajini, odnosih med ZDA in Kitajsko ter poudarila pomen ohranjanja odprtih linij komunikacije med ZDA in Kitajsko.

Sestanek naj bi bil načrtovan že pred tedni, torej pred ruskim napadom na Ukrajino. Do sestanka je prišlo sredi medijskih poročil o tem, da Rusija išče pomoč Kitajske, ker ji v Ukrajini ne gre po načrtih, obenem pa so jo prizadele sankcije Zahoda.

New York Times je poročal, da ni jasno, ali je Kitajska odgovorila na prošnje, vendar pa sta tako Kitajska kot Rusija zanikali, da bi se kaj takega dogajalo. Kitajska pošilja zelo zmedene signale glede vojne v Ukrajini, uradno se ni postavila na nobeno stran, obenem pa ne zamudi priložnosti za kritike Zahoda in ZDA zaradi sankcij.

ZDA, Kitajska, Rusija
ZDA, Kitajska, Rusija FOTO: Adobe Stock

Neimenovani predstavnik ameriške vlade je novinarjem povedal, da so kitajskemu diplomatu dali jasno vedeti, da ZDA ne bodo mirno opazovale morebitnega ruskega izigravanja sankcij s pomočjo Kitajske. Kitajski so zagrozili s posledicami.

Sullivan in Džiejči sta govorila tudi o Severni Koreji, ki izziva s svojimi raketnimi poskusi, pa tudi o Tajvanu. "Pogovori so odsevali napetost trenutnega ozračja med državama, vendar je pomembno imeti odkrito, neposredno izmenjavo pogledov," je še dejal neimenovani predstavnik ameriške vlade.

Kitajski zunanji minister zatrdil, da Kitajska ni del ukrajinskega konflikta

Kitajski zunanji minister Vang Ji pa je medtem opozoril, da Peking ni udeleženec v vojni v Ukrajini in si zato ne želi, da bi sankcije Zahoda vplivale na Kitajsko. Poudaril je še, da vlada načelno nasprotuje sankcijam in da ima Kitajska pravico braniti svoje interese in pravice.

Vang je v telefonskem pogovoru s svojim španskim kolegom Josejom Manuelom Albaresom še ocenil, da je konflikt v Ukrajini posledica "kopičenja in zaostrovanja nasprotovanj v varnostni politiki Evrope v zadnjih letih", so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajski vodja diplomacije pa ni želel komentirati poročil ameriških medijev, da naj bi Moskva prosila Peking za vojaško pomoč. Tiskovni predstavnik ministrstva je sicer že pred tem označil poročanje za zlobne dezinformacije. Navedbe je včeraj zanikal tudi Kremelj.

Ministrstvo prav tako ni podalo nobenih podrobnosti po srečanju Sullivana in Džiejčijem. Sporočili so le, da sta imela odkrite, poglobljene in konstruktivne pogovore, med drugim o odnosih med Pekingom in Washingtonom glede Tajvana. Jang je kritiziral Washington, da ne vztraja pri svojih zavezah, da ne bo podpiral neodvisnost Tajvana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja