Tujina

Kitajska o 'vohunskem balonu' nad ZDA: Namenjen je spremljanju vremena

Washington, 03. 02. 2023 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.B., N.L., STA
Komentarji
162

Obrambne sile ZDA nad celino že nekaj dni opazujejo sumljiv balon. Kot trdi Pentagon, gre za kitajski vohunski balon. Biden naj bi zato v zrak že želel poslati lovska letala, vendar so mu vojaški uradniki razstrelitev kitajskega balona odsvetovali, saj da bi razbitine lahko ogrozile varnost prebivalcev. Kitajska je medtem sporočila, da gre za balon, ki se uporablja za spremljanje vremena, in je zgrešil smer.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pentagon meni, da balon zbira podatke
    02:17
    Iz 24UR: Pentagon meni, da balon zbira podatke
  • Posnetek 'kitajskega vohunskega balona'
    00:29
    Posnetek 'kitajskega vohunskega balona'

Ameriški uradniki pravijo, da že nekaj dni nad celinskim delom Združenih držav Amerike opazujejo nadzorni balon. Točne velikosti in drugih podrobnosti ameriška vlada ne navaja, prav tako zadržuje točne lokacije balona. 

Balon so domnevno opazili tudi nekateri Američani v Montani. Kot je povedal Chase Doak, je iz svoje pisane opazil "velik bel krog na nebu, ki je bil premajhen, da bi bil Luna". V roke je zato prijel kamero in začel fotografirati. "Iskreno sem najprej pomislil, da gre za vesoljsko plovilo," je povedal za AP.

Kitajska: Balon se uporablja za spremljanje vremena

Kitajska je sprava sporočila, da preverja navedbe o domnevnem kitajskem vohunskem balonu nad Severno Ameriko, in pozvala ZDA, naj ne napihujejo stvari.

"Trenutno se seznanjamo z razmerami in opravljamo preverjanje. Upamo, da bosta obe strani to vprašanje obravnavali mirno in previdno," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning. Na redni novinarski konferenci ministrstva je dodala, da ugibanja in povzročanje razburjenja, preden so znana dejstva, ne pripomorejo k ustrezni rešitvi zadeve.

Nato pa so nekoliko obrnili ploščo in sporočili, da je balon civilno plovilo, ki se uporablja predvsem za spremljanje vremena. Kitajsko zunanje ministrstvo je v izjavi še zapisalo, da je balon zgrešil smer in da "obžalujejo nenameren vstop" balona v ameriški zračni prostor, poroča BBC

Peking je po poročanju AFP v preteklosti že poslal nadzorne balone nad ZDA, se pa tokratni po besedah neimenovanega visokega predstavnika ZDA v ameriškem zračnem prostoru zadržuje veliko dlje kot običajno.

 Točne velikosti in drugih podrobnosti ameriška vlada ne navaja. Kot je razvidno s fotografij, pa je bel balon opremljen s solarnimi paneli.
Točne velikosti in drugih podrobnosti ameriška vlada ne navaja. Kot je razvidno s fotografij, pa je bel balon opremljen s solarnimi paneli. FOTO: AP

Washington je ob odkritju balona predvideval, da so Kitajci balon poslali zaradi napovedanega obiska ameriškega sekretarja Anthonyja Blinkna v Pekingu. Obisk so sedaj zaradi incidenta prestavili, saj naj Blinken ne bi želel, da bi dogodek vplival na vsebino srečanja s kitajskimi uradniki, poroča ABS News. 

Na dvodnevni obisk na Kitajskem, prvem kakega ameriškega državnega sekretarja po letu 2018, bi Blinken moral odpotovati danes. V ospredju obiska, med katerim naj bi se sešel s kitajskim predsednikom Ši Džinping, bi bilo obvladovanje povečanih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Biden bi ga razstrelil, vojaški uradniki pa (za zdaj le) opazovali

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi sumljivega vohunskega balona mobiliziral lovska letala F-22, da bi ga sestrelila, a so mu vojaški uradniki to odsvetovali, saj da bi razbitine lahko ogrozile varnost prebivalcev, je povedal eden izmed uradnikov, ki ni želel biti imenovan.

"Ameriška vlada kitajski balon, ki je poletel nad kontinentalni del ZDA, opazuje," pa je trenutno stanje opisal tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder. Dodal je, da balon leti na višini, kjer ne ogroža komercialnega letalskega prometa in tudi drugače ne predstavlja vojaške ali fizične grožnje. Kljub temu pa vohunsko plovilo zahaja predvsem nad 'občutljive' kraje. Med drugim je namreč poletel tudi nad zračno bazo Malmstrom v Montani, kjer se nahaja eden izmed treh silosov za jedrske rakete v državi.

Nadaljnji koraki ameriške vlade, kot tudi preventivni koraki ameriške vojske, ostajajo neznani.

Točni vzroki za polet balona prek ZDA niso znani, bo pa, kot že rečeno, naslednji teden ameriški sekretar v Pekingu obiskal kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Republikanci Bidna pozivajo, naj obisk odpove.

Sumljiv kitajski balon nad Ameriko
Sumljiv kitajski balon nad Ameriko FOTO: Profimedia

Kaj so vohunski baloni?

Pri t. i. vohunskih balonih gre za posebno opremo. Opremljeni so s kamero, ki je pritrjena pod balon. Nekateri so opremljeni tudi z radarjem, delujejo pa na sončne panele. 

Navadno letijo na višini od 24.000 do 37.000 metrov nad tlemi, torej nad višino komercialnega letalskega prometa. Potniška letala namreč ne poletijo nad 12.000 metrov nad tlemi. 

Ideja o vohunskih balonih se je začela razvijati med ameriško državljansko vojno, piše Guardian. Prvič so jih tako uporabili že leta 1860. A originalni model je bil videti nekoliko drugače kot novodobni. Takrat so z baloni v zrak poslali več moških, ki so z ekipo na tleh komunicirali s pomočjo Morsove kode.

Kasneje so jih po priljubljenosti prekosili sateliti, sedaj pa naj bi bili baloni znova vse bolj popularni. Čeprav v nasprotju s sateliti ne ponujajo dolgotrajnega opazovanja, so cenejši in lažje dobavljivi, prav tako zanje ni potrebna posadka, v zraku pa se lahko zadržuje dlje časa. 

Prav tako baloni lahko površje pregledajo boljše in bližje od satelitov, saj se premikajo počasneje.

Kot piše Reuters, incident opominja na to, kako daleč sta pripravljeni poseči obe državi, ko pride do opazovanja druge. Ameriški senator iz vrst republikancev Marco Rubio meni, da "vohunski balon ni nobeno presenečenje", saj da se je sumničenje med državama v zadnjih petih letih močno poglobilo.

K tem je pripomoglo več dogodkov – od Tajvana in Južnokitajskega morja do zastopanja človekovih pravic na Kitajskem in Hongkonga. Na seznamu so tudi tiha podpora Kitajske Rusiji in njeno zavračanje poseganja v severnokorejski program balističnih raket. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
04. 02. 2023 14.56
-2
Pa kakšni naivci na tem forumu, samo udrihanje po Američanih jim je v glavi, za svobodo, demokracijo in človekove pravice pa pozabijo. Ta folk še ne ve kako uživa privilegije in dobrote zahoda.
božo2
05. 02. 2023 11.39
+1
Aime, Cesaire (2009). Razprava o kolonializmu:. "Rekel sem - in to je velika razlika -, da je kolonizatorska Evropa cepila moderno zlorabo na nekdanjo krivičnost; gnusni rasizem na staro neenakost. Če me obtožujejo zaradi namena in ne dejanj, trdim, da je kolonizatorska Evropa nepoštena, ko si prizadeva a posteriori upravičiti koloniziranje z očitnim materialnim napredkom, ki so ga med kolonialnim režimom ustvarili na nekaterih področjih……..Dokaz je to, da zdaj domačini Afrike in Azije zahtevajo šole, kolonizatorska Evropa pa jim jih noče dati; da Afričan zahteva pristanišča in ceste in da Evropa pri tem skopari; da hoče koloniziranec naprej in da ga kolonizator vleče nazaj." * mogoče ni odveč še kaj več vedeti o zahodnih privilegijih in dobrotah zahoda danes....
2fast4m3
03. 02. 2023 20.45
+4
ocene kažejo, da je število vojn, v katere so bile vpletene Združene države, okoli 80. To vključuje velike vojne, pa tudi manjše konflikte, vojaške intervencije in operacije. Med drugim so Združene države so bile vključene v različne oblike intervencij v številnih državah po svetu, tudi v Latinski Ameriki. Centralna obveščevalna agencija (CIA) je igrala pomembno vlogo pri mnogih od teh intervencij, pogosto je delovala v zakulisju, da bi podprla ali nasprotovala političnim voditeljem in režimom. V Latinski Ameriki je Cia sodelovala pri podpiranju ali strmoglavljenju vlad, podpiranju vojaških udarov ter financiranju in usposabljanju obveščevalnih in vojaških sil.
2fast4m3
03. 02. 2023 20.41
+2
Sam da on ne cenzurira o drugih drzavah ampak se briga za svojo medtem ko vi hlapci 24ur delujete po USA pravilih
2fast4m3
03. 02. 2023 20.40
+5
Torej USA na usaka tri leta VOJNA. Ce stejemo da obstajajo cca dobirh 200 let. Od 4julija 1776
nikhrast
03. 02. 2023 21.46
-7
zakotnik
03. 02. 2023 20.27
+2
Moras biti pa res zabit,,da bi verjel, da to kitajska z nekim balonom vohuni v dobi ko sateliti na cm natancno vidijo vse...
Pars
03. 02. 2023 19.49
99 luftbalons
_endrug
03. 02. 2023 20.10
desni ca
03. 02. 2023 19.45
-1
Amerikanci so se pokakali
MojsterSplinter
03. 02. 2023 19.24
+3
"Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi sumljivega vohunskega balona mobiliziral lovska letala F-22, da bi ga sestrelila, a so mu vojaški uradniki to odsvetovali, saj da bi razbitine lahko ogrozile varnost prebivalcev."
Luka40
03. 02. 2023 18.39
+4
ZDA še balona ne zna sklatit pa bi se kaj drugega pripravljala ja seveda..😂
nestabilen
03. 02. 2023 18.20
marjanovic.drazen
03. 02. 2023 17.59
+6
Kaj nekateri jocete, da je ameriski balon nad kitajsko bi vas razneslo in 5000 komentarjev
Cervantes Saavedra
03. 02. 2023 18.07
-3
za marj: Že zdaj je 5000 komentarjev. Midva pa sva prepričana, da bi človekoljubna Kitajska tudi ne sestrelila ameriškega balona nad njihovim ozemljem, saj so znani po skrbi za varnost in dobrobit lastnega naroda.
A.k.47
03. 02. 2023 17.45
+0
To je satelit kot usi drugi sam da je ta velik blizje zemlji sj se vid da je satelit
crni jezdec
03. 02. 2023 17.20
+1
a mislite da ga uoajo rastreliti 😂😂😂 biden naj se gre rokovat z zrakom to edino zna 😂😂😂
Cervantes Saavedra
03. 02. 2023 18.16
-2
za crn: Američani znajo spustiti vesoljsko sondo na Titan, kar je gotovo lažje kot rastreliti balon. Rusija ne pošilja svojih sond naokrog, saj so to smešno lahke naloge v primerjavi s streljanjem na Ukrajino ali na balon. Uboga pamet, uhuhuhuhuuuu.
Prava pot je DESNO
03. 02. 2023 16.45
+4
Kitajski balon, ... čist slučajno spremenil smer letenja ... in to direkt nad območje kjer imajo ZDA iztrelišča raket z jedrskimi konicami ...... res ne vem kaj čakajo na razstrelitev, ... kinezi pravjo vremenarski balon, ... jahhh, tud podatki o vremenu na določenih lokacijah so v "vojnih razmerah" zelo pomembni, ......
ivan res grozni
03. 02. 2023 17.02
-2
Dinho8O
03. 02. 2023 16.36
+0
Americani spet prevec filmov gledli.
RichPiana
03. 02. 2023 16.31
-2
Americani hocejo čimprej vojno s kitajsko ker izgubljajo v ukrajini.
Cervantes Saavedra
03. 02. 2023 18.02
-4
za Rich: Odličen namig! Ko ves svet občuduje, kakšne gromozanske vojaške zmage je Rusija dosegla proti vojaškemu gigantu Ukrajini v 11 mesecih, se lahko le sprašujemo, kaj bi Rusija dosegla, če bi napadla NATO. Recimo, ker je premalo ruskih šol v EU, niti ruščina ni priznana za enakopraven jezik. - In če natanko premislimo, genialno razmišljaš - tisti, ki izgublja eno vojno,. si želi šer drugo z verliko močnejšo vojaško silo. Prava parada poškodovanih možganov, to bodo morali opaziti celo rusofili.
Looney Tunes
03. 02. 2023 20.08
+2
Cervantes, ti pa tko govoriš kot da se Ukrajina čisto sama bori z Rusijo. Sami proizvajajo orožje, sami skrbijo za finance, nobenih sankcij nimamo, cel svet je ostal nevtralen samo mini Ukrajina se čisto sama brani in "zmaguje"...
JAZsemTI
03. 02. 2023 15.52
+0
V USA panika zaradi - balona🤣 Toti so res “pokjeni”…
ivan res grozni
03. 02. 2023 17.03
+0
Toti, poknjeni??? Nobene panike. Če bi bila, bi ga sestrelili.
rdeča petokraka
03. 02. 2023 13.04
+5
Rde?a pesa in hren
03. 02. 2023 12.54
+25
Kitajc je imel prav, Bajden je UA poslal svoje protiletaske rikete, zdej pa nima zase za svojo ambrambo. Pa se mu zdej Kitajc smeji, pa ga provocira:=) z baloni...
ivan res grozni
03. 02. 2023 17.04
+0
Niti 1 % svojih raket!!! Če bi vse, ne bi bilo v Ukrajini nobenih Rusov.
bohinj je zakon
03. 02. 2023 12.44
+11
Otroci so se zigrali.......balon ušel........in takoj panika. Ameri - pomirite se.
Cervantes Saavedra
03. 02. 2023 12.53
-5
za boh: Hočeš reči, če bi tak sumljiv ameriški balon letel nad pomirjeno Rusijo ali Kitajsko, tu ne bi zganjali nobene panike, še omenjali ga ne bi, kaj šele sklatili ne glede na škodo na tleh. Tvoj navijaški odgovor?