Tujina

ZDA napovedale gospodarske sankcije proti Rusiji

Washington, Moskva, 15. 04. 2021 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriška vlada je v skladu s pričakovanji uvedla nove sankcije proti Rusiji zaradi računalniških vdorov in vpletanja v volitve. ZDA so izgnale deset ruskih diplomatov in kaznovale več deset oseb in podjetij.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Gre za prvi povračilni ukrep ZDA zaradi vdora v sistem podjetja SolarWinds in okužbe programske opreme, ki jo uporabljajo ameriške vladne agencije, z virusom. Na ta način so Rusi dobili dostop do najmanj devetih vladnih agencij.

Ameriški obveščevalci so prav tako ugotovili, da je ruski predsednik Vladimir Putin tako kot leta 2016 tudi pred lanskoletnimi volitvami odobril operacijo vpliva na ameriške volivce v korist Donalda Trumpa. Nobenih dokazov ni, da bi Rusija ali kdo drug vplival na izid volitev.

Sankcije so uvedene proti šestim ruskim podjetjem, ki podpirajo državne kibernetske aktivnosti, in proti 32 posameznikom in skupinam, ki jih Američani obtožujejo, da so skušali vplivati na izid volitev s širjenjem dezinformacij. Poleg tega so ZDA uvedle še sankcije proti osmim osebam in skupinam povezanih z rusko zasedbo ukrajinskega Krima.

Med desetimi izgnanimi diplomati je po ameriških trditvah tudi nekaj ruskih obveščevalcev.

Sankcije zadevajo tudi prepoved ameriškim finančnim ustanovam, da kupujejo ruske državne obveznice neposredno od ruskih ustanov.

Pri tem gre za javne ukrepe, Američani pa nameravajo ukrepati tudi na druge načine, o katerih ne bodo javno razpravljali.

"Ti ukrepi so uvedeni, da bo Rusija odgovarjala za svoja nepremišljena dejanja. Proti ruskim dejanjem, ki povzročajo škodo nam in zaveznikom, bomo odločno ukrepali," je sporočil državni sekretar ZDA Antony Blinken.

Vendar pa je tudi dodal, da si bodo ZDA prizadevale za sodelovanje z Rusijo tam, kjer bo to mogoče, s ciljem bolj stabilnih in bolj predvidljivih odnosov v skladu z ameriškimi interesi.

Predsednik ZDA naj bi prav tako uporabljal diplomatske, vojaške in obveščevalne vire za odgovor na poročila, da so Rusi vzpodbujali talibane, naj napadajo ameriške in zavezniške enote v Afganistanu.

Poročila o ruskih tiralicah so prišla na dan lani v času Trumpove vlade, ki pa iz tega ni delala problema.

Rusija je sankcije zavrnila in napovedala svoje povračilne ukrepe. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je dejala, da bo tako agresivno obnašanje ZDA zagotovo sprožilo odločne povračilne ukrepe. "Washington mora dojeti, da bo plačal ceno za poslabšanje bilateralnih odnosov," je dejala.

Rusija je za zdaj poklicala na "težak" razgovor ameriškega veleposlanika v Moskvi.

V skladu s pričakovanji se je odnos Washingtona do Moskve v času vlade Joeja Bidna precej spremenil od tistega v času Trumpove vlade. Trump ni nikoli priznal ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, vendar pa je ravnal, kot da je kolegu Vladimirju Putinu hvaležen in v štirih letih mandata ruskega predsednika ni nikoli kritiziral.

Biden je zagotovil, da bodo ZDA odločno branile svoje nacionalne interese in zaveznike v času, ko Rusija kopiči enote na meji z Ukrajino, še pred prevzemom položaja pa je napovedoval odgovor na ruske računalniške vdore in na vpletanje v volitve.

Biden je svetovno javnost presunil, ko je na vprašanje televizije ABC, ali je Putin morilec, odgovoril pritrdilno. Dejal je, da je časov, ko je Washington Moskvi gledal skozi prste končani.

Putin je odgovoril z umikom ruskega veleposlanika v Washingtonu in navedel zgodovinske polomije ZDA, kot so suženjstvo, iztrebljanje Indijancev in uporaba jedrskih bomb proti Japonski ob koncu druge svetovne vojne.

Ni jasno, ali bodo ameriški ukrepi kaj prida vplivali na spremembo obnašanja Rusije, ki je zaradi zasedbe Krima že več let pod sankcijami, pa je to ne gane. Trumpov predhodnik Barack Obama je ob koncu svojega drugega mandata izgnal ruske diplomate zaradi vpletanja v volitve.

Tudi Trumpova vlada je leta 2018 izgnala nekaj Rusov zaradi zastrupitve nekdanjega obveščevalca v Veliki Britaniji, vendar Trump tudi takrat ni kritiziral Moskve.

Pozivi Putini tudi iz Evrope

Še pred tem sta nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Biden v telefonskem pogovoru podprla pozive Rusiji, naj ustavi nameščanje svoje vojske ob meji z Ukrajino. O tem so v sredo prek video konference govorili tudi ministri zveze Nato, ki že dlje časa izraža zaskrbljenost zaradi dogajanja.

"Kanclerka in predsednik sta se strinjala, da je nujno od Rusije zahtevati ustavitev najnovejšega kopičenja vojske, da bi dosegli umiritev razmer," je v sredo zvečer po pogovoru voditeljev sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert.

O zaostrovanju med Rusijo in Ukrajino, ki s krepitvijo ruske vojaške prisotnosti zbuja zaskrbljenost, da bi se lahko konflikt vnovič razplamtel, so pred tem v sredo na video konferenci govorili tudi obrambni in zunanji ministri držav članic Nata.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob zaključku vnovič opozoril, da gre za največje kopičenje ruskih enot od nezakonite priključitve Krimskega polotoka leta 2014. Ponovil je, da članice Nata pozivajo Rusijo, naj "konča svoj vzorec agresivnih provokacij".

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je v izjavi po pogovorih nakazal, da bi lahko prišlo do novih dobav orožja Ukrajini. Ta po njegovih besedah prejema vojaško opremo in urjenje že nekaj časa, ZDA pa bodo s tem nadaljevale.

ZDA ocenjujejo, da je Moskva na Krimu in ob meji z Ukrajino namestila med 15.000 in 25.000 vojakov.

Razlogi za rusko zaostrovanje razmer niso povsem jasni. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu sicer trdi, da je Rusija enote na svojih zahodnih mejah namestila zaradi urjenja vojaške pripravljenosti v odgovor na vojaške dejavnosti Nata, ki da ogrožajo Rusijo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plotter123
20. 04. 2021 10.21
+0
kaj če bi cel svet proti USA uvedel sankcije ?? To bi bilo zelooo lepo videti.
nikhrast
15. 04. 2021 21.40
-5
Ne zmanjka pa slovenskih rusofilov ki zagovarjajo Ruse, ne vem jim je diktatura in koruptivni kapitalizem tako pri srcu.
Uporabnik1095190
16. 04. 2021 20.06
+3
Kaj pa imamo mi drugega kot koruptivni kapitalizem? Gospodarske sankcije proti Rusiji še najbolj škodijo ravno EU in Rusom, največ koristi pa ima Amerika. In potem se enim zdi čudno, da se vsi ne strinjamo s tem in smo zaradi tega podporniki diktature in rusofili? Ne vem kdo je tukaj naiven.
MUNGATUMBA
15. 04. 2021 21.12
+2
Biden, ti si res en BIDE-n, sploh ne veš, kako je Putin s tanki gazil luksuzne delikatesne dobrine, iz vora EU, ko je le ta pokveka EU, uvedla zopet eno izmd ebrago, napram Rusiji, kar nikakor nima nobenega učinak ! In ker nima, večkrat probavajo z Novičokom.. in da to zastruplanje Rusom nebi uspelo... hahahahaha..
MihaGliha
15. 04. 2021 20.30
+3
ZDA sankcije kar tala malo po čez malo Iranu malo S koreji, Rusiji,Kitajski,Jemenu,Libiji, Venezueli, Turčiji.... a glej ga zlomka jeb.... se in za ZDA in njihove sankcije ker ZDA je ostareli pes ki laja
Zdenko Krajnc
15. 04. 2021 19.50
+1
Anketa: Kdaj se Putin bolj sekira? A) ob ameriških sankcijah B)ko mu na tla pade kovanec
Streznitev
15. 04. 2021 18.15
-5
Dedek je dokazal, da ima jajca. Koliko časa še, pa se ne ve.
alicante123
15. 04. 2021 19.41
+3
Če bi imel jajca, tisti dve ameriški vojni ladji nebi zapustili Črnega morja.
samuray1
15. 04. 2021 18.10
+6
ZDA,Anglija pa tudi Francija predstavljajo tisto ta pravo,izvirno os zla katera že od leta 1917 konstantno vodi zločinsko politiko zoper Rusijo.Seveda to ni več nobena tajna, in na enak način bodo nadaljevali vse dokler bodo imeli zveste številne satelite kot so Bolgarija,Nemčija,Poljska, Demjanjukova Ukrajina,Romunija,Turčija...
Ate_ist
15. 04. 2021 18.35
+2
1917? ne! zločinska politika angležev in njihovih podrepnih muh sega v šestnajsto stoletje. celotna družina ivana groznega je bila zastrupljena z arzenikom. zdravniki so bili pa angleži. stem je bilo konec vladavine rurikov, na oblast so prišli romanovi pod vodstvom britancev. tako je zadnji ruski car nikolaj II premogel le 0.7% ruske krvi
Ate_ist
15. 04. 2021 17.45
+4
dragi nam rusofobni novinarji, zakaj ne zapišete, koliko vaj naj bi imela ukrajina z natom? ne vete? ne smete napisati? morate skriti pred bralci? no naj jaz zapišem; ukrajima ima letos planiranih 7 vojaških vaj z udeležbo nato oboroženih sil. kdo h komu leze v posteljo? se zato pripravlja ponovno obvezno služenje vojske in dvig starostne meje rezervnega sestava, da bi družno z nacistično ukrajino za interese amerike šli v vojno z rusijo? dragi novinarji, tudi vam ne uide uniforma in ležanje v blatnih okopih, med tem, ko bodo rakete padale na vaše očete, matere, žene otroke, domove. hujskate za prgišče dolarjev obenem pa vsem nam natikate zanko na vrat
mitot
15. 04. 2021 17.12
+0
Vidi se da skoraj vedno Američani izzivajo v bližini ruskih mej, dejstvo je da Rusija nikoli nebo dopustila da postane neka sosednja država članica NATA. Kako da temu še ni jasno ? pač Rusi glede na svoja načela rabijo tamponsko cono kot so Ukraina in Belorusija.
nikhrast
15. 04. 2021 16.55
-3
NATO bo napadel Rusijo, ta je pa dobra. Putin izziva, išče zunanje sovražnike, to je stara navada diktatorjev. Rusija je ekonomsko še vedno revščina, ponuja samo orožje in naravne resurse, potrošniško pa praktično nič. Pa poglej plače in penzione ubogih Rusov, mi čudno da ima Putin vedno manj podpore. Pa predsednik v nedogled, kot ruski car ali sovjetski komisar, po njegovi smrti pa spet kaos.
Uporabnik1996024
15. 04. 2021 17.17
+5
Zgodovina evropskih masakrov proti Rusiji je dolga. Tudi kolicina trupel po Iraku, Libiji in se kje je visoka. Imajo razlog za protiukrepe. Zlocini amereov so pac neprimerno daljsi od ruskih.
nikhrast
15. 04. 2021 21.35
-1
Poglej kaj misli vzhodna Evropa o ruski agresiji, saj nobeden nima prijazne besede do njih., no, Slovenci so pa srečni da jih nimajo za sosede.
reakcionar
15. 04. 2021 15.59
+4
Če si senilni starček Biden ne upa udarit po Severni Koreji ker mali Kim ima eno ta velko bum-bum, potem se ne bo upal udarit po Rusiji ki ima takih bum-bum še kanček več. Torej, vojne Amerike z Rusijo ne bo, natolčevanje tega fosila je brezpredmetno, EU se odmika iz ameriške sfere, Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija skupaj prekašajo USA tako po gospodarski, kot po monetarni moči, pa tudi po vojaški je le še vprašanje časa kdaj jo bodo. Meni je žal da Trump ni predsednik, saj je on gradil odnose ena na ena z drugimi državami, mimo nekih alijans, Biden pa jih samo ruši in podreja alijanse svoji politiki. Kakšna razlika med biznismenom Trumpom in partijskim aparatčikom Bidnom!
Walter Pravicek
15. 04. 2021 16.39
+6
KAJ AMERIKA RUSIJI SPLOH PRODAJA?BORE MALO!KAJ JIM BO BIDEN UKINIL?BORE MALO!ŽITA KOLIKOR HOČEŠ IMAJO RUSI,MESO,SADJE DRUGO JE IZ SRBIJE,KI SE AMERIKANCEM NE BO UKLONILA!TRGOVINA CVETI KOT NIKOLI.,LE AMERIKANCI SVOJIH VELIKIH,POŽREŠNIH AVTOV NE MOREJO PRODAJATI PO SVETU!IN Z OROŽJEM JE TESNO,KAJTI TEGA ŽELEZJA IMAJO RUSI,ITAJCI,INDIJCI IN PAKISTANCI,TER DRUGE EU DRŽAVE ZA IZVOZ!AMERIŠKE HELIKOPTERJE V SYRIJI IN TAM OKOLI NJIM SKLATIJO PRAV RUSKE RAKETE!KDO JE BOLJŠI?SLOVANI JASNO!
gozdar1
15. 04. 2021 16.56
-5
Taka vojna je tako samo fantazija ruske propagande, da bi rusija ostala vsaj malo relevantna. Bricsi so mrtvi indija in kitajska sta stari nasprotnici v braziliji je na oblasti bolsonaro, rusija pa je ekonimski palček z ekonomijo manjšo od italije. Trump je s svojim america first rušil alijanse, biden izboljšuje odnose z zavezniki, ker pa verjamem , da ne odgovarja rusom.
Soul
15. 04. 2021 15.49
+5
Hudič je, če te grabi paranoja, pa še predsednik države si.Mnogim se zdi, da jih večno nekaj preganja...Možen razlog je pomanjkanje mamine ljubezni in objema v otroških letih - to bo JA!
Generacija56
15. 04. 2021 15.46
+8
Rusi po mnenju ZDA in EU ne bi smeli kopičiti enot na svojem teritoriju, to lahko počnejo le oni. S svojimi izjavami, dejanji, opogumljajo Zelenskega, ki vozi vse kar ima na razmejitveno točko Donbasa, Rusi pa naj ne bi reagirali? No, saj ni pomembno, dogajajo se druge stvari. Američani so odpovedali prihod dveh rušilcev v Črno morje, Ursula je odpovedala obisk Ukrajine ob 30-letnici... Sankcije pa za Rusijo niso nič novega.... Pomagajo ji postajati s vsakim dnem bolj samostojni... Bolj pomembno je, če bodo američani izgnali diplomate, kot objavlja Bloomberg, CNN... Odgovor seveda sledi, recipročno...
Ate_ist
15. 04. 2021 17.10
+1
rusi bi morali v ameriki pustiti samo konzulstvo, ambasador je že tako v rusiji in glede na to, da je sposoben general bo v varonežu ali rostovu mnogo bolj uporaben.
Generacija56
15. 04. 2021 17.25
+1
Tako bo tudi ostalo... Pomembno je edino, da ostane team za Varnostni svet. Pravkar potrjeno, 10 ruskih diplomatov mora domov. Sedaj čakamo odgovor Rusov....
Sokril
15. 04. 2021 15.43
+3
Rusi naj kot protiukrep prenehajo voziti na mednarodno vesoljsko postajo potnike iz zahodnih držav. Tisti, ki pa so trenutno gor pa naj za nedoločen čas kar tam ostanejo.
Ate_ist
15. 04. 2021 17.37
neee, samo ceno naj jim zasoli. saj so tehnološka velesila in elon ima svojo raketo s katero lahko leti na mednarodno postajo. če jim ne odgovarja naj plačajo pošteno ceno. upam, da rusi ne bodo hoteli dolarjev pač pa zlato.
BellaCiao
15. 04. 2021 15.15
+7
Ta fosil od Bidena lahko kar žuga kolikor hoče. Polomil boš ne samo svoj prst ampak še kaj! Še Trump je za njega predsednik!
zurbrigen
15. 04. 2021 15.07
+4
Baje Rusi panično bežijo v N Korea, ker NK Bidon ne bo upal napast.