Tujina

Biden znova: Nevarnost ruske invazije v Ukrajino "zelo velika"

Washington, 17. 02. 2022 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, Anja Kralj
Komentarji
517

Potem ko je Rusija naznanila nadaljnje umikanje vojaških sil z območij blizu Ukrajine, so zahodni zavezniki do tega skeptični. ZDA so navedbe Rusije o umikanju svojih vojakov z meje z Ukrajino že predhodno zavrnile kot napačne, Biden pa je znova zatrdil, da je nevarnost ruske invazije 'zelo velika. Po poročilih o obstreljevanju v Ukrajini ZDA in Nato opozarjata pred ruskimi provokacijami.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da je nevarnost ruske invazije v Ukrajino "zelo velika" in da bi se napad lahko zgodil v nekaj dneh. "Grožnja je zelo velika, saj Rusi še niso premaknili nobene svoje enote. Nasprotno, prišlo je še več vojakov," je Biden danes dejal novinarjem v Beli hiši. "Obstajajo tudi razlogi za domnevo, da so ruske sile vpletene v lažno operacijo, da bi imeli izgovor za invazijo."

"Vse kaže, da je Rusija pripravljeni napasti Ukrajino," je dejal Biden, ki meni, da bi se lahko napad zgodil že v naslednjih dneh. Povedal je tudi, da še ni prebral najnovejšega pisnega odgovora ruskega predsednika Vladimirja Putina na ameriške predloge za diplomatski izhod iz slepe ulice.

Ruska vojska je namestila svoje sile ob večji del ukrajinskih meja, da bi poskušala preprečiti do Zahodno naklonjeno politiko države, vključno z dolgoročnim ciljem vstopa v Nato.

Biden je sicer dejal tudi, da "diplomatska pot še vedno obstaja" in da naj bi podrobnosti danes predstavil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ko bo nagovoril Varnostni svet Združenih narodov. Predsednik ZDA je ob tem dejal še, da Putina ne namerava poklicati po telefonu.

ZDA so danes sporočile, da ne vidijo nobenega znaka, da so se ruske enote resnično umaknile z Ukrajinske meje. Kot trdijo ZDA, Rusija v zadnjih dneh še dodaja enote, letalske sile in celo kopiči zaloge krvi, piše CNN.  

Biden
Biden FOTO: AP

Rusija je po besedah visokega predstavnika Bele hiše okrepila svojo prisotnost na meji z Ukrajino za okrog 7000 vojakov, izmed katerih naj bi jih nekaj prispelo prav v sredo. "Še naprej prejemamo namige, da bi lahko kadar koli navedli lažen izgovor, s katerim bi upravičili invazijo," je dejal predstavnik, ki je želel ostati neimenovan. Čeprav Moskva trdi, da si želi diplomatske rešitve, njena dejanja "kažejo drugače", je še dejal. 

Še pred tem so se v sredo tako Združene države Amerike kot zveza Nato pridružile Ukrajini pri oceni, da kljub nekaterim navedbam Moskve, ki so zbudile upanje, da se kriza umirja, nič ne kaže na umikanje ruske vojske. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da ZDA kljub drugačnim trditvam Moskve nimajo dokazov o znatnem umiku ruskih sil z meja Ukrajine. "Na žalost je razlika med tem, kar Rusija pravi, in tistim, kar počne. Tisto, kar vidimo, ni znaten umik," je dejal. Rusija zaskrbljenost Zahoda glede morebitne invazije na Ukrajino označuje za histerijo in vseskozi zanika načrtovanje napada na Ukrajino, čeprav je na mejah nakopičila več kot 100.000 vojakov. Kremelj ter več ruskih uradnih predstavnikov in medijskih osebnosti se je s posmehom in kritiko odzvalo na poročanje zahodnih medijev o 16. februarju kot možnem "datumu invazije", ko bi Rusija lahko napadla Ukrajino.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Varnostnem svetu Združenih narodov pozval Rusijo, naj odstopi od poti do vojne in javno razglasi, da ne bo napadla Ukrajine. "Če si res želi miru, lahko ruska vlada danes brez zadržkov, pogojev in izmikanj naznani, da Rusija ne bo napadla Ukrajine," je dejal Blinken in zagotovil, da v VS ZN ni zato, da bi začel vojno, ampak, da jo prepreči. Dodal je, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu predlagal, da se prihodnji teden srečata v Evropi.

"Naše informacije jasno kažejo, da se ruske sile na meji z Ukrajino, vključno s kopenskimi enotami in letali, pripravljajo na napad na Ukrajino v naslednjih dneh," je še dejal ameriški državni sekretar. Dodal je, da nameravajo Rusi napasti z raketami in bombami, kibernetskimi napadi in potem vpadom tankov in vojakov proti ključnim tarčam, vključno s prestolnico Kijev.

Tudi Nato "še ne vidi znakov umika" ruske vojske z ukrajinskih meja. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes sporočil, da še vedno niso opazili umika ruskih vojakov iz bližine ukrajinske meje. "Iz Moskve prihajajo znaki, da bi se diplomatski procesi lahko nadaljevali, vendar doslej nismo videli nobenih opaznih znakov umika ali deeskalacije," je Stoltenberg dejal na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Po poročilih o obstreljevanju v Ukrajini ZDA in Nato opozarjata pred ruskimi provokacijami

Ukrajinska stran trdi, da je v jutranjih urah na vzhodu Ukrajine prišlo do obstreljevanja. Po njihovih informacijah je poškodovana stavba vrtca v vasi Stanica Luganska. V napadu ni bil nihče poškodovan, so še sporočili. Sporočili so tudi, da je polovica mesta ostala brez elektrike, ker je bila poškodovana električna infrastruktura. Obstreljevanje je bilo slišati v bližini letališča v Donecku in vasi Elenovka na vzhodu Ukrajine, je za Reuters povedal očividec.

Separatisti na vzhodu Ukrajine, ki jih podpirajo Rusi, pa so ukrajinsko vlado obtožili štirih napadov s težkim orožjem v zadnjih 24 urah, je dejal njihov tiskovni predstavnik. Za zdaj še ni jasno, kako resni so incidenti. Reuters, ki se sklicuje na diplomatski vir, poroča, da je Organizacija za varnost in sodelovanje, ki ima opazovalce v Ukrajini, v zgodnjih jutranjih urah zabeležila več obstreljevanj. Izjavo o domnevnem napadu ukrajinske vlade na separatiste je podal predstavnik samooklicane Ljudske republike Lugansk.

Napetosti na rusko-ukrajinski meji se stopnjujejo.
Napetosti na rusko-ukrajinski meji se stopnjujejo. FOTO: AP

V izjavi je zapisano, da so ukrajinske sile v štirih ločenih napadih, ki so se zgodili danes, uporabile minomete, granate in mitraljeze. Ukrajinska vojska je obtožbe separatistov zavrnila, češ da je pravzaprav obratno in da so separatisti obstreljevali vladne čete. Podobni incidenti v zadnjih osmih letih niso bili neobičajni, vendar pa so vse strani na zadnje spopade med ukrajinskimi separatisti in vladnimi silami posebej pozorne, saj se dogajajo v času trenutnih rusko-ukrajinskih napetosti.

Rusija zanika načrtovanje kakršnih koli napadov, a Zahod trdi drugače in Rusiji grozi s sankcijami, če bi napadla Ukrajino. Vsako stopnjevanje napetosti v dolgotrajnem konfliktu med ukrajinsko vlado in proruskimi separatisti, ki so leta 2014 zasedli del ozemlja na vzhodu Ukrajine, bi lahko še povečalo trenutne napetosti.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin in zveza Nato sta danes v Bruslju opozorila pred provokacijo Rusije za opravičilo vojaškega posredovanja v Ukrajini. To so dejali po današnjih poročilih o stopnjevanju medsebojnega obstreljevanja in napetosti med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti vzdolž razmejitvene črte na vzhodu Ukrajine.

Ameriški obrambni minister Austin je po srečanju s kolegi iz držav članic Nata dejal, da so seznanjeni z omenjenimi zaskrbljujočimi poročili o obstreljevanju, da pa podrobnosti še zbirajo. Opozoril je, da bi Rusija lahko skušala iskati izgovor za napad na Ukrajino in da ZDA že nekaj časa opozarjajo, da bi Rusija lahko skušala to storiti, da bi upravičila vojaški konflikt. Zagotovil je, da bodo ZDA to zelo pozorno spremljale,

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da še niso gotovi glede incidentov na vzhodu Ukrajine, da pa so že videli poskuse Moskve, da bi našla pretvezo za napad na Ukrajino. To je označil za zaskrbljujoče, saj je v Donbasu kar nekaj ruskih častnikov, ki bi lahko poskrbeli za pretvezo.

Zagotovil je, da bodo še naprej pozorno spremljali dogajanje in razgaljali ruske dezinformacijske načrte in dejanja, da bi Moskvi zapletli in otežili invazijo. "Vidimo veliko dezinformacij na ruskih portalih, da bi ustvarili vzdušje domnevnih napadov na rusko prebivalstvo v tem delu Ukrajine," pa je po srečanju voditeljev članic EU o napetostih poudaril vodja evropske diplomacije Josep Borrell pred vrhom z državami Afriške unije v Bruslju.

 Rusija izgnala namestnika veleposlanika ZDA

Rusija je ob naraščanju napetosti glede nevarnosti ruske invazije na Ukrajino medtem izgnala dva ameriška diplomata z veleposlaništva v Moskvi, je sporočil State Department. Dodali so, da je eden od njiju namestnik veleposlanika Bart Gorman.

"Lahko potrdimo, da je Rusija izgnala namestnika vodje naše misije v Rusiji Barta Gormana," je sporočil State Department. Dodali so, da "ruski ukrep ni bil z ničemer izzvan" in ga v Washingtonu jemljejo kot stopnjevanje napetosti ter razmišljajo o odgovoru.

"Sedaj je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da imata naši državi na položaju vse potrebne diplomatske predstavnike zaradi komunikacije med vladama," je še sporočil State Department.

Prvi mož State Departmenta, ameriški državni sekretar Antony Blinken naj bi na današnjem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o Ukrajini v New Yorku imel govor, v katerem namerava opozoriti, da se Rusija premika proti takojšnji invaziji na Ukrajino. To je novinarjem pred zasedanjem VS ZN povedala veleposlanica ZDA Linda Thomas Greenfield.

Blinken naj bi tudi izrazil trdno zavezo ZDA diplomaciji. Cilj njegovega nastopa je opozoriti na vso resnost položaja. "Dokazi s terena kažejo, da se Rusija pomika proti takojšnji invaziji in gre za ključni trenutek," je še dejala veleposlanica ZDA.

Rusija naznanila nov umik vojaških sil z območij blizu Ukrajine

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je obtožbe o pripravah na napad na Ukrajino označil kot povsem neutemeljene in Ukrajino obtožil nenehnega kršenja sporazuma iz Minsk, ki je leta 2015 uvedel prekinitev spopadov na vzhodu Ukrajine.

"Ukrajina trmasto zavrača implementacijo določil sporazuma iz Minska in izvaja nenehne napade v regiji Donbas, ki zahtevajo na tisoče žrtev. Poskusi valjenja krivde na Rusijo so jalovi in brezpredmetni in namenjeni odvračanju pozornosti od Ukrajine," je dejal Veršinin. Kot navadne špekulacije je zavrnil tudi ameriška obveščevalna poročila, da želi Rusija ustvariti pretvezo za napad na Ukrajino. "Mislim, da smo imeli dovolj špekulacij okrog tega," je dejal.

"Enote ruskega južnega vojaškega okrožja, ki so zaključile taktične vojaške vaje na poligonu na Krimskem polotoku, se vračajo v svoje stalne baze," pa je  rusko ministrstvo za obrambo zapisalo v izjavi, ki so jo povzele tamkajšnje tiskovne agencije. Po zaključku obsežnih vojaških vaj je s Krima odšlo približno deset konvojev z nadstandardnim, težkim ali nevarnim tovorom, je danes sporočilo tiskovno predstavništvo ruskega južnega vojaškega okrožja, ki zajema območje severno od Kavkaza, med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Po vrnitvi v baze naj bi vojaki opravili pripravo in vzdrževanje vozil. Ruska državna televizija je sicer že v sredo prikazovala dolge konvoje vozil ob prečkanju nedavno zgrajenega mostu, ki povezuje rusko celino in ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Rusko ministrstvo za obrambo je danes sporočilo, da se po opravljenih vojaških vajah v svoje stalne baze vračajo tudi "vlaki, ki prevažajo osebje in opremo, povezano s tankovskimi enotami zahodnega vojaškega okrožja". To okrožje zajema najzahodnejši del Rusije, vključno z Moskvo in vsemi območji, kjer Rusija meji na države EU. Na ministrstvu sicer niso navedli, kje so bile te sile razporejene, vendar naj bi jih sedaj z vlaki prepeljali približno tisoč kilometrov daleč, nazaj do njihovih garnizij.

Medtem pa Kijev in zahodni zavezniki v zvezi Nato tovrstne izjave in domnevno umikanje ruskih sil spremljajo z nezaupanjem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo dejal, da gre le za premikanje in ne umik, in da bistvenih sprememb ne vidijo.

Rusija se je odzvala na varnostne predloge ZDA

 ZDA so po treh tednih zdaj prejele uradni pisni odgovor Rusije. "Lahko potrdimo, da smo prejeli odgovor Ruske federacije. Prejel ga je ambasador Sullivan v Moskvi," so potrdili v Washingtonu.   

Gre za najnovejše predloge in izjave med Rusijo in Zahodom na varnostnem področju. Moskva je decembra lani Washingtonu in Natu predložila svoje obsežne varnostne zahteve.

Varnostni predlogi, ki jih je Washington v odgovor predložil 26. januarja, so zavrnili glavne zahteve Moskve, med katerimi je bilo tudi uradno zagotovilo, da se Ukrajina ne bo pridružila Natu, in še nekaj klavzul, ki bi omejile vpliv Zahoda na vzhodu Evrope.

V današnjem pisnem odgovoru na predloge ZDA je Rusija sporočila, da ne namerava napasti Ukrajine. "Ruske invazije na Ukrajino ni in tudi ni načrtovana, čeprav jo ZDA in njihovi zavezniki uradno napovedujejo že od lanske jeseni," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Če ameriška stran ne bo izrazila volje za pogajanja o trdnih in pravno zavezujočih jamstvih za našo varnost s strani ZDA in njihovih zaveznic, se bo Rusija prisiljena odzvati, tudi z vojaško-tehničnimi ukrepi," je ministrstvo zapisalo v odgovoru.

"Vztrajamo pri umiku vseh ameriških oboroženih sil iz Srednje Evrope, Vzhodne Evrope in baltskih držav," so še dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

ZDA in njihove zaveznice v zadnjih tednih izražajo zaskrbljenost zaradi morebitne invazije, potem ko je Rusija na mejah z Ukrajino in na polotoku Krim namestila več kot 100.000 vojakov. Rusija na drugi strani zanika načrte za napad na Ukrajino, je pa decembra lani ZDA in Natu predložila svoje obsežne varnostne predloge. Washington je Rusiji poslal pisni odgovor, v katerem je zavrnil nekatere ključne predloge Moskve, vključno s prepovedjo vstopa Ukrajine v Nato. V Moskvi sicer niso bili zadovoljni z odgovorom ZDA, vendar so poudarili, da je pri nekaterih vprašanjih mogoče doseči napredek. V zadnjih dneh iz Rusije prihajajo poročila o umiku vojaških sil z območij ob ukrajinskih mejah po zaključku vojaških vaj, a zahodne zaveznice ostajajo skeptične.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
18. 02. 2022 07.24
-5
Rusi in rusofili so največja nevarnost miru.
Space Voyager
17. 02. 2022 20.41
-2
Ustvarjanje zunanjega sovražnika. Tipična strategija ob notranjih težavah. Podobno, kot lewaki pljuvajo čez vlado, ker sami zase vedo, kako so gnili.
FaTa Albanka
17. 02. 2022 20.39
+6
A lahko nehate govorit da Biden laže pa zavaja , človek je hudo bolan ne loči več sorodnikov izgublja se konstantno v prostoru in besedi demenca ga je ze precej načela , tak da ne ga krivit za to kar izgovarja
Sajeta5
17. 02. 2022 20.21
+8
Biden laze in zavaja, ker hoce preusmeriti pozornost javnosti od svojih napak in nesposobnosti
Justice4all
17. 02. 2022 20.21
+6
Kaj če EU napoti vojake na Schengensko mejo z Bosno to pomeni,da bomo napadli Bosno?
bohinj je zakon
17. 02. 2022 20.16
+5
Putin bo mogoče jutri napadel? Toda to je rekel tudi za sredo. Pa ni. Ne verjamem mu več.
rumbijas
17. 02. 2022 20.55
+5
Ja,problem je v tem,da Jenkiji hočejo za vsako ceno izvat vojno v Evropi,ker toko bi imeli oni največjo korist!!
alex cross
17. 02. 2022 20.16
+2
Sen8lnez zase brigaj pa ZDA postima prvo.. Ne nam EU se bolj razbijat
Nimasmisla
17. 02. 2022 20.06
+6
In ameri bojo eu prodajali drag plin
ElaJane
17. 02. 2022 20.05
+11
Če bi bila EU složna,delovala kot ena država,kot npr ZDA,potem je ni sile na svetu ki bi jo zlomila. Žal so vsi preveč različni.
LuckyBastardo
17. 02. 2022 20.03
+7
ZDA očitno želi da članice NATO izstopijo. Madžarska, Romunija, Bolgarija se zelo nagibajo k izstopu. Francija pa ima idejo o EUROPSKI vojski
jazbec44
17. 02. 2022 19.58
+3
Warlords hočejo vojno.Dosti vojne;dosti orožja.Ljudi je itak preveč.
Debely
17. 02. 2022 19.57
+9
Demenca pri ameriškem klovnu...ogromna!
periot22
17. 02. 2022 19.56
+8
Ozki pogled Bidna razkriva hudobnega človeka!
AntiMarksist
17. 02. 2022 19.54
+8
Joj, a Bidenu ni ratalo izsiliti vojne? Oh kaj pa sedaj? Pa ravno sedaj ko se demokratom vse sesuva..
Zima123
17. 02. 2022 19.53
+3
Če laž ponavljaš dovolj dolgo, postane resnica =)
Bogo30
17. 02. 2022 19.48
+9
Go home. Najprej bodo napadli, pred olimpijskimi igrami, nato med in zdaj po. Go home, nebuloze. 21 stoletje je
Bolfenk2
17. 02. 2022 19.47
+7
Ubogi Biden. Nič ne bo z vojno. Pa tako si si jo želel.
sonofabitch
17. 02. 2022 19.44
+6
Hehe ni še nihče pomislil da, Rusi na ta način mogoče iščejo molje v svojih vrstah. Zanalašč dajejo neke interne lažne informacije o možnem napadu in potem spremljajo kam in kje odtekajo informacije.
Bolcn
17. 02. 2022 19.38
+17
Edina kar je napeto trenutno je bajdnova plenica.
gostb6fa2
17. 02. 2022 19.37
+8
Biden dej že nehi.