Tujina

ZDA in Britanija odredile evakuacijo družin diplomatov v Kijevu, diplomati EU za zdaj ostajajo

Kijev, 24. 01. 2022 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, T.P., K.K.
Komentarji
318

Zunanje ministrstvo ZDA je družinam zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu naročilo, naj zaradi naraščajočih napetosti v regiji zapustijo državo. Za evakuacijo osebja se je odločila tudi Velika Britanija. Francoske oblasti so svojim državljanom medtem svetovale, naj preložijo nenujna potovanja v Ukrajino. Svojim diplomatom in njihovim sorodnikom bosta pri umiku iz Ukrajine pomagali tudi Nemčija in Avstralija, slednja je k umiku pozvala tudi druge Avstralce v državi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Družine diplomatov zapuščajo Kijev
    02:20
    Iz 24UR: Družine diplomatov zapuščajo Kijev
  • ZDA odredile evakuacijo družin diplomatov v Kijevu
    00:48
    ZDA odredile evakuacijo družin diplomatov v Kijevu

 

Zaradi krepitve ruskih vojaških sil ob ukrajinski meji je zaskrbljena tudi Slovenija. "Pozivamo k deeskalaciji in diplomatski rešitvi, pri čemer pozdravljamo napore v tej smeri s strani Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) in zaveznikov. Slovenija nudi podporo Ukrajini v okviru članstva v zvezi NATO. Ob morebitni eskalaciji pozivamo k enotnemu in hitremu odzivu, v koordinaciji z NATO in drugimi mednarodnimi partnerji," so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve. 

Zunanje ministrstvo ZDA je medtem izdalo tudi dovoljenje, da lahko Ukrajino zapusti tudi določeno manj pomembno osebje, ameriške državljane, ki se trenutno nahajajo na območju, pa so pozvali, naj razmislijo o odhodu, saj da jih po morebitnem vdoru Moskve ne bodo mogli evakuirati. 

Za evakuacijo nekaterih zaposlenih na veleposlaništvu v Ukrajini in njihovih družin so se odločili, ker da obstajajo poročila, da načrtuje Rusija pomembno vojaško akcijo proti Ukrajini. Rusija je sicer govorice o invaziji zanikala, poroča BBC. Ameriško veleposlaništvo sicer ostaja odprto.

Ob tem je zunanje ministrstvo k evakuaciji pozvalo tudi ameriške državljane, ki se trenutno nahajajo v regiji, tistim, ki načrtujejo pot v Ukrajino, pa je potovanje zaradi naraščajočih napetosti odsvetovalo. Ob tem so poudarili, da ZDA ob morebitni invaziji ne bodo sposobne evakuirati vseh državljanov.

ZDA ameriških državljanov ob morebitni zaostritvi razmer v Ukrajini morda ne bodo mogle evakuirati.
ZDA ameriških državljanov ob morebitni zaostritvi razmer v Ukrajini morda ne bodo mogle evakuirati. FOTO: AP

Gre sicer za previdnostni ukrep, ki sledi načrtu zunanjega ministrstva v primeru kriznih situacij. Po trenutnih informacijah tako poziv ni prišel zaradi morebitne zaostritve razmer ali kakšnega dogodka, ki bi se zgodil v zadnjih 24 urah.

V Kijevu so odločitev Washingtona za umik družinskih članov diplomatskega osebja označili za preuranjeno. "Tovrstni koraki ameriške strani se nam zdijo prehitri in znak pretirane previdnosti," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. Kot je dodal, v zadnjem času ni prišlo do "radikalnih sprememb" v varnostnih razmerah na vzhodu Ukrajine.

Za umik nekaterih svojih diplomatov in njihovih družinskih članov pa se je sicer kljub temu odločila Velika Britanija. Britanske oblasti so ob tem sporočile, da bo britanska ambasada v Kijevu ostala odprta za najnujnejše zadeve.

EU ne bo ravnala kot ZDA in umaknila družin diplomatov iz Ukrajine

EU ne bo ravnala kot ZDA, ki umikajo družine diplomatov iz Ukrajine, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju. "Ni potrebe po dramatiziranju situacije dokler so pogovori z Rusijo še vedno v teku," je dejal.

V zadnjem delu zasedanja Sveta za zunanje zadeve so ministri z državnim sekretarjem ZDA Anthonyjem Blinknom izmenjali poglede o varnostnem položaju na vzhodu Ukrajine. Minister Anže Logar je v tem kontekstu izpostavil predvsem potrebo po nadaljnji koordinaciji aktivnosti med EU in ZDA ter ohranjanju jasnih sporočil o posledicah, ki bodo doletele Rusijo v primeru agresije na Ukrajino.

"Treba je narediti vse, kar je v naši moči, uporabiti vsa diplomatska sredstva za diplomatsko rešitev spora," je še poudaril Logar. Ob tem je na vprašanje, ali ameriška odločitev pomeni, da je vojna blizu, odgovoril, da ta napoved "ni naznanilo nekega pričakovanega razvoja dogodkov".

Glede vprašanja neposredne pomoči Slovenije Ukrajini pa je dejal, da o tem še niso sprejeli odločitve, če bodo, bo pa javnost pravočasno obveščena. Sicer pa je vprašanje pomoči Ukrajini stvar posamezne države, ne usklajevanja EU, je še izpostavil.

Francija odsvetuje nenujna potovanja v Ukrajino

Francoski državljani bi se morali izogibati potovanju v Ukrajino, razen če imajo nujen razlog, je sporočilo francosko ministrstvo za zunanje zadeve v svojih posodobljenih priporočilih za potovanja. Zaradi kopičenja ruske vojske na meji s sosedo je "priporočljiva povečana pazljivost", na ministrstvu pa še posebej priporočajo izogibanju obmejnim območjem na severu in vzhodu države.

Nemško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bo družinskim članom uslužbencev veleposlaništva v Kijevu pomagalo zapustiti Ukrajino, če bodo to želeli. To velja tudi za nemške organizacije v Ukrajini, kot je Goethejev inštitut, je v Berlinu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Christopher Burger.

"Ta ukrep sprejemamo, da bi zagotovili varnost ljudi, za katere smo tam odgovorni," je dejal in dodal, da je njihovo veleposlaništvo v Kijevu zmožno delovati tudi ob morebitni grožnji ruske invazije. "Še naprej potrebujemo našo diplomatsko prisotnost na terenu, da bi Ukrajini v tej situaciji stali ob strani," je še povedal Burger.

Mednarodno letališče v Kijevu
Mednarodno letališče v Kijevu FOTO: Dreamestime

Avstralska vlada državljane pozvala, naj nemudoma zapustijo Ukrajino

Avstralska vlada je medtem vse državljane pozvala, naj nemudoma zapustijo Ukrajino. Potovalno opozorilo "zaradi nevarnosti oboroženega spopada" so dvignili na najvišjo raven. Vse Avstralce so pozvali, naj po komercialnih poteh zapustijo državo in se pri tem zavedajo, da so lahko leti v kratkem času spremenjeni ali odpovedani. Sorodnike avstralskih diplomatov bodo odpeljali iz Kijeva, so še sporočili.

Po navedbah avstralskega časopisa Sydney Morning Herald, ki se sklicuje na ukrajinske vire, je v tej državi okoli 1400 avstralskih državljanov. Vlada v Canberri te številke ni potrdila.

ZDA in Velika Britanija sta že pred tem napovedali, da bosta umaknili nekaj zaposlenih iz svojih veleposlaništev v Kijevu. Družinski člani diplomatov so bili pozvani, da zapustijo Ukrajino.

Zaradi velikega kopičenja ruskih enot blizu meje z Ukrajino se na Zahodu bojijo, da Kremelj morda načrtuje invazijo na sosednjo državo. Moskva to zavrača in zahteva varnostna jamstva ZDA in Nata.

Vodja vojaškega obrambnega zavezništva Nato opozoril, da obstaja možnost novega konflikta v Evropi

Da obstaja možnost novega konflikta v Evropi, je po tem, ko se je v bližini ukrajinske meje zbralo okoli 100.000 ruskih vojakov, opozoril vodja vojaškega obrambnega zavezništva Nato. Ukrajina je sicer v soboto prejela prvo pošiljko pomoči. ZDA so državi namreč poslale 90 ton orožja. Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je medtem sporočil, da vlada pripravlja serijo ukrepov, vključno z okrepitvijo obrambe v Ukrajini in več vojaške pomoči.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer danes v imenu Evropske unije izrazila podporo Ukrajini. Ob tem je napovedala tudi nov paket finančne pomoči, sestavljen iz nujnih posojil in nepovratnih sredstev, za podporo Ukrajini na srednji in dolgi rok. "Kmalu bomo začeli delati tudi na drugem dolgoročnem programu makrofinančne pomoči, s katero želimo podpreti prizadevanja države za njeno vlaganje v prihodnost," je dejala.

Evropska unija
Evropska unija FOTO: Shutterstock

V nedeljo je britansko zunanje ministrstvo ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožilo, da želi v Ukrajini na oblast postaviti proruskega voditelja. Britanski ministri so ob tem opozorili, da se bo ruska vlada, če bo prišlo do vdora, soočila z resnimi posledicami.

Rusija je ukrajinsko ozemlje zasegla že leta 2014, ko je zavzela Krim. Vse od takrat je ukrajinska vojska vpletena v vojno z uporniki, ki jih podpira Rusija. V Donbasu je bilo ubitih okoli 14.000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OlalaKokoĐambo
25. 01. 2022 09.54
-1
Istocasno bo zaropotalo v Bosni in Ukraini....Slovani cas je da se zdruzimo .....SLAVA SLOVANOM
Nimasmisla
25. 01. 2022 08.55
usraneti že bežijo
...bok je že zdavnaj vse uredil, ne pa človeki in obljublene besede....
cool1
24. 01. 2022 20.35
+1
A bo že kdo napisal končno, da nabijanje sankcij Rusiji škodi tudi EU ???! USA veliko ne bo škodilo , Evropi pa zelo !
Grunf TNT
24. 01. 2022 20.33
+2
Očitno se zavedajo, da jih Rusi ne bodo samo gledali pri njihovih umazanih poslih... Rakete v Venezuelo, Bolivijo in Kubo pa naj se tam malo norca delajo...
Holy50
24. 01. 2022 20.00
+1
Fino samo paniko zganjajo, vse bo pa EU plačala preko dražjih surovin.
Drekachi24
24. 01. 2022 19.46
-2
"Veselo" bo, če se bo Kitajska kdaj odločila za širjenje na zahod, v Rusijo! Imajo zelo veliko ozemeljsko gostoto prebivalcev...
Grunf TNT
24. 01. 2022 20.34
Šeriči
24. 01. 2022 19.03
+0
Kjer je bila slovenija.tam vse propadlo in tako mislim da bo tut z evropo.hah
Schnitzel
24. 01. 2022 18.58
+2
Kdor hoče vojno naj jo ima pri sebi doma!
walter2
24. 01. 2022 18.53
-2
Čimprej iz NATA,da ne bodo naši fantje umirali na tujih bojiščih za interese Amerike!
Želko Kacin
24. 01. 2022 18.16
+5
tukaj nekaj pametujete,sploh neveste kaj je vojna,rajš bodite tiho
Želko Kacin
24. 01. 2022 18.15
+0
nato umakni se jst zihr nam šou v vojno
User768643
24. 01. 2022 20.05
+2
Kot kaj bi ti šel v vojno? Še doma si v napoto.
Tone 12345
24. 01. 2022 16.51
+1
Želko Kacin
24. 01. 2022 18.17
-2
mirko7
24. 01. 2022 16.37
+3
Ukrajina je oropana država že zdavnaj do temeljev. Samo osem ur vožnje od tukaj.. To področje je samo še primerno za scene, ki jih beremo. In ljudi, ki se bi radi bojevali ne po ps - u 3ali4 ampak v resničnem svetu. Vsekakor je že in bo kruto
Walter Pravicek
24. 01. 2022 16.18
+3
KAR VSI IZ UKRAJINE,PA DELAJTE DOMA ŠPETIR.KAJ PA LAHKO NEKAJ MILIJONOV EVROV POMOČI ,KI JO DA EU UKRAJINI POMAGA,ČE BO VSE OSTALO V KIJEVU,VASI PA KOT IZ ZGODBE O POTEMKINU?IN KAJ OROŽJE,ČE GA IMAJO UKRAJINCI ZADOSTI,VKLJUČNO Z RAKETAMI Z DOSEGOM MOSKVE,TEDAJ JE JASNO,DA JE TO"DARILO"LE MAZANJE OČI V EU IN DRUGJE.OROŽJE JE ZA "UVOŽENE"BORCE.KJE SO SEDAJ TI JE VSEENO.ALI V POLJSKI,BOLGARIJI ALI ROMUNIJI.NE UPAJO VKORAKATI OBOROŽENI,KER BI SE SVET ZGRAŽAL.POTEZE AMERIKE IN ANGLIJE BODO RUSI KAZNOVALI.NATO BO VOJNA DO SMRTI!TUDI ZA NAS VSE.NE Z FRAČAMI.,KOLCI ALI SABLJAMI,LE RAKETE Z DOLGIM DOSEGOM Z SMRTNIM JEDRSKIM POLNJENJEM.IMAJO JIH ENI IN DRUGI.
JApajaDAja
24. 01. 2022 15.20
+2
zda in usa zakuhajo...potem zbežijo!
Vap0
24. 01. 2022 15.24
+10
JApajaDAja
24. 01. 2022 15.36
+3
nikhrast
24. 01. 2022 15.11
-4
Poglej koliko slovenskega folka z manjvrednostnim kompleksom, pa to je folk ki se v življenju ne znajde, neambiciozen in nepodjeten, demokracija in kapitalizem nista za nje.
Veles_zaš?itnik
24. 01. 2022 15.39
+6
Velik manjvrednostni kompleks imaš ti Hrastnik, ker drugače ne bi venomer ponavljal istih parol. In po kaki logiki lahko ti sodiš koliko Slovencev naj bi imelo manjvrednostni kompleks? Ker imaš stike s par Slovenci v Kanadi in s par Slovenci v Sloveniji,..., ti sodiš o celem narodu, ki šteje dva milijona. Ne da si nagnjen k negativizmu,..., tudi k pretiravanju si nagnjen,... Meni deluješ kot neki moji daljni sorodniki, ki so pred mnogimi desetletji šli v tujino (tudi v Kanado), potem pa so občasno prihajali domov pa se po gostilnah hvalili, kako je tam vse super in kako pri nas nič ne velja,... potem pa sem imel priliko na lastne oči videti, da tam ni bilo ravno vse super,..., pa da pri nas tudi ni ravno bilo vse zanič.
Walter Pravicek
24. 01. 2022 16.19
+4
mmickica
24. 01. 2022 15.09
+7
Naj EU enkrat ze neha slediti vsakemu Ameriskemu kakcu kot sledni pes in naj raje gleda, kaj je dobro za nas! Mi zivimo tukaj, Eu meji z Rusi, povezani smo gospodarsko in predvsem energetsko. Americani naj se pa brigajo tam za svoj del sveta!
JApajaDAja
24. 01. 2022 15.21
+3
če bo eu pokleknila pod briti in ameri,tudi eu ne bo več dolgo to kar je sedaj!
Tone 12345
24. 01. 2022 15.09
+2
Principat
24. 01. 2022 14.43
+8
neverjetno stopnjevanje jenkijev , poražencev IIWW , združenega kraljestva , ki je v vsej zgodovini najbolj genocidna država ,, vse se dela , da bi opravičili kapitalizem , ki je pred zlomom
marina1004
24. 01. 2022 15.04
+6
User2003936
24. 01. 2022 15.28
+0
Tisto na Kitajskem bolj spominja na mafijski fevdalizem