Tujina

ZDA pozdravile dogovor med Kosovom in Srbijo glede registrskih tablic

Washington, 24. 11. 2022 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA pozdravljajo dogovor med Kosovom in Srbijo glede registrskih tablic, ki je bil dosežen v sredo zvečer, in pozdravljajo obe državi, ker sta se dogovorili, da se bosta v celoti osredotočili na normalizacijo odnosov pod pokroviteljstvom EU, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Srbske registrske tablice
Srbske registrske tablice FOTO: AP

"Dialog pod pokroviteljstvom EU podpiramo kot najboljšo pot napredovanja Kosova in Srbije v evropsko prihodnost. Pozdravljamo odločitev obeh strani, da interese svojih prebivalcev postavita na prvo mesto in sprejmeta ukrepe za izboljšanje njihovih življenj. Obe strani sta danes naredili velik korak naprej do miru in stabilnosti v celotni regiji," je še sporočil Price.

Srbija in Kosovo sta se po več dneh napetosti sinoči vendarle dogovorila o ukrepih, s katerimi se bosta izognila nadaljnjemu zaostrovanju napetosti, ki jih je povzročila zahteva Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Na pogovorih v Bruslju sta se glavna pogajalca obeh strani dogovorila, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in poudaril, da se bosta strani zdaj osredotočili na normalizacijo odnosov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lev07
24. 11. 2022 09.19
+1
A tudi tukaj se vtikajo ZDA? Zase naj se brigajo!
SlovenskiSin
24. 11. 2022 08.59
-3
Kurti je šef tm dol 😀
Janez Janez
24. 11. 2022 08.29
+1
srbi so že davno izgubili, samo priznati si še morajo, nas pa še čaka smo na vagi , upam da zmaga Slovenski jezik