TUJINA

ZDA pozdravile dogovor med Kosovom in Srbijo glede registrskih tablic

Washington, 24.11.2022, 7:08 | Posodobljeno pred 8 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
ZDA pozdravljajo dogovor med Kosovom in Srbijo glede registrskih tablic, ki je bil dosežen v sredo zvečer, in pozdravljajo obe državi, ker sta se dogovorili, da se bosta v celoti osredotočili na normalizacijo odnosov pod pokroviteljstvom EU, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Srbske registrske tablice
Srbske registrske tabliceFOTO: AP

"Dialog pod pokroviteljstvom EU podpiramo kot najboljšo pot napredovanja Kosova in Srbije v evropsko prihodnost. Pozdravljamo odločitev obeh strani, da interese svojih prebivalcev postavita na prvo mesto in sprejmeta ukrepe za izboljšanje njihovih življenj. Obe strani sta danes naredili velik korak naprej do miru in stabilnosti v celotni regiji," je še sporočil Price.

Srbija in Kosovo sta se po več dneh napetosti sinoči vendarle dogovorila o ukrepih, s katerimi se bosta izognila nadaljnjemu zaostrovanju napetosti, ki jih je povzročila zahteva Prištine po zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

PREBERI ŠE
Srbija in Kosovo dosegla dogovor za umiritev napetosti glede registrskih tablic

Na pogovorih v Bruslju sta se glavna pogajalca obeh strani dogovorila, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in poudaril, da se bosta strani zdaj osredotočili na normalizacijo odnosov.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.