Tujina

Iranski poveljnik: Načrtovanih je bilo še več zračnih napadov na ameriške tarče

Washington / Teheran, 09. 01. 2020 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump novinarjem dejal, da se Iran, kot kaže, umika, se je oglasil poveljnik iranske revolucionarne garde in ZDA opozoril, da jih v kratkem čaka še hujše maščevanje. Američani so medtem v pismu, ki so ga naslovili na Združene narode, zapisali, da so pripravljeni na pogajanja z Iranom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Washington umirja žogico
    03:02
    Iz 24UR: Washington umirja žogico
  • Iz SVETA: Dve raketi na zeleni coni
    02:42
    Iz SVETA: Dve raketi na zeleni coni

Najmanj dve letalski oporišči v Iraku, v katerih so nameščene ameriške vojaške enote, je včeraj zadelo več kot ducat iranskih balističnih raket. Napad so iranske oblasti označile kot odgovor na atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija

ZDA so zdaj v pismu, ki so ga poslali Združenim narodom, poudarile, da so pripravljene na "resna pogajanja z Iranom brez dodatnih pogojev". V pismu prav tako opravičujejo atentat na iranskega generala kot dejanje samoobrambe.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Kelly Craft je dodala, da želijo ZDA s pogajanji "preprečiti nadaljnjo ogrožanje mednarodnega miru in varnosti in eskalacijo s strani iranskega režima". 

Umor Solejmanija so utemeljili v skladu s 51. členom listine ZN, ki od držav zahteva, da nemudoma poročajo varnostnemu svetu o vseh ukrepih, sprejetih pri uveljavljanju pravice do samoobrambe. Kot je še zapisala Craftova, bodo ZDA po potrebi na Bližnjem vzhodu sprejele dodatne ukrepe, da bi zaščitile svoje osebje in interese. 

Donald Trump je za zdaj nekoliko umiril svojo retoriko.
Donald Trump je za zdaj nekoliko umiril svojo retoriko. FOTO: AP

Čeprav je Iran včeraj poudaril, da so z napadi za zdaj končali, je poveljnik revolucionarne garde Abdollah Araghi zdaj ZDA napovedal, da jih v kratkem čaka "še večje in hujše maščevanje"

Araghijeva nova napoved maščevanja prihaja po Trumpovem govoru v sredo, ko je dejal, da se Iran, kot kaže, umika. Tiskovna agencija Tasnim je še citirala namestnika poveljnika Alija Fadavija, ki je povedal, da "so bili iranski raketni napadi dokaz iranske vojaške moči, ZDA pa ni mogla narediti prekleto nič". 

Iran je sicer v pismu Združenim narodom napad na ameriške vojaške baze utemeljil z 51. členom. Iranski veleposlanik pri ZN Madžid Takht Ravanči je zapisal, da Teheran po uveljavljanju pravice do samoobrambe ne išče eskalacije ali vojne. "Operacija je bila natančna in cljno usmerjena v vojaške cilje, zato civilisti in njihova lastnina niso bili ogroženi," je dejal. 

V ZDA so včeraj potekali protesti proti dodatnim sankcijam Iranu.
V ZDA so včeraj potekali protesti proti dodatnim sankcijam Iranu. FOTO: AP

Iranski vrhovni vodja Ali Hamenej je raketne napade označil kot klofuto za ZDA in pozval k prenehanju ameriške vojaške prisotnosti na Bližnjem vzhodu. V ameriškem napadu na Solejmanija so bili sicer ubiti tudi pripadniki iraških milic, ki jih podpira Iran, te pa so prav tako obljubile maščevanje. 

A včeraj je ameriški podpredsednik Mike Pence za CBS News dejal, da obveščevalni podatki kažejo, da je Iran zaprosil svoje zavezniške milice, naj ne napadajo ameriških tarč. V sredo zvečer sta sicer dve rakete prileteli v tako imenovano zeleno cono Bagdada, kjer je ameriško veleposlaništvo. Obrambni minister ZDA meni, da je bilo to delo šiitskih milic. Kot je dejal, je pričakovano, da bodo šiitske milice z navodilom Irana ali brez njega še naprej skušale spodkopati ameriško prisotnost v Iraku. 

"Kot kaže, se Iran umika, zadeve se umirjajo," pa je včeraj v nagovoru Američanom dejal ameriški predsednik Donald Trump. Bodo pa ZDA takoj uvedle nove sankcije proti Iranu, "dokler ne spremeni svojega obnašanja".

Med govorom je Trump omenil, da imajo ZDA "velike, mogočne, natančne, smrtonosne in hitre rakete", izdelujejo pa tudi številne nadzvočne izstrelke. Ponovil je kritike iranskih dejavnosti, ki destabilizirajo regijo Bližnjega vzhoda.

"Ameriške vojaške sile so močnejše kot kadarkoli prej. A dejstvo, da imamo tako močno vojsko in orožje, ne pomeni, da ga bomo uporabili. Ne želimo ga uporabiti," je v svojem govoru še povedal Trump. 

Iranski vojaški poveljnik: Načrtovanih je bilo še več napadov

Na tiskvoni konferenci, ki jo je prenašala iranska državna televizija, je vojaški letalski poveljnik Revolucionarne garde Brig-Gen Hajizadeh dejal, da je bil Iran pripravljen, da izstreli še več sto ali celo tisoč raket. V včerajšnjem incidentu so jih sicer izstrelili manj kot 20.

Namen ni bil, da ubijejo katerega od ameriških vojakov, je dejal, ampak operacijo bi lahko načrtovali tudi na takšen način, da bi jih lahko že v prvem delu napada umrlo 500, če pa bi ZDA odreagirale, še več tisoč. "Menili smo, da bo spopad trajal od tri do sedem dni. Za ta primer smo pripravili več tisoč raket," njegove izjave povzema iranska tiskovna agencija Fars.

Dejal je tudi, da je Iran izvedel več kibernetskih napadov, ki naj bi onesposobili ameriške sisteme, da ti ne bi mogli slediti raketam med napadi. A na drugi strani Američani trdijo, da žrtev ni bilo, ker so njihovi opozorilni sistemi delovali brezhibno.

Demokrati bi Trumpu z resolucijo zvezali roke

Ameriški predstavniški dom je za danes predvidel glasovanje o resoluciji, ki bi Trumpu prepovedala uporabo sile proti Iranu brez dovoljenja kongresa. "Člani kongresa imajo resne skrbi glede vladne odločitve za sovražnost do Irana in pomanjkanja strategije za naprej," je dejala predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Visoki predstavniki administracije predsednika Donalda Trumpa so sicer v kongresu pojasnjevali razloge za usmrtitev generala Solejmanija, a demokrati s pojasnili niso bili zadovoljni, prav tako ne tudi nekateri republikanci. Po njihovih besedah niso dobili nobenega dokaza, ki bi potrdil, da je Solejmani predstavljal neposredno grožnjo Američanom.

Britanski premier pozval h koncu sovražnosti

Boris Johnson je v 20 minut dolgem telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem pozval h končanju sovražnosti v regiji. Z Downing Streeta so sporočili še, da je Johnson poudaril predanost Velike Britanije k ohranitvi jedrskega dogovora med Zahodom in Iranom, kljub temu, da jih je ameriški predsednik Trump pozval, naj mu sledijo in odstopijo od dogovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (717)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deo30
10. 01. 2020 16.30
+3
Ameriška Nsi služba je prva naredila virus stuxnet da uniči Iranske centrifuge...Američani so prvi napadali......in zdaj pišete da so se branili......Ma dej pišite resnico.......Na yt je dokumentarec,nekdanji NSI delavci govorijo kaj je stuxnet virus in kdo ga zdaj ima,po vaše kdo.....Izrael seveda........eee moji novinarji
Cogo
10. 01. 2020 11.35
+1
Se igrajo kavbojce in indijance... s pravim orožjem.
Maks Novak
10. 01. 2020 10.33
+5
Vojna ,pa traja prelo tretje države, kajti danes je prišlo do napadaNEZNANIH LETAL na cilje proiranskih milic vSIRIJI.
oježeš
10. 01. 2020 10.00
+5
Vrtec v živo, nastradajo pa nedolžni ljudje.
JE-BI-GA
09. 01. 2020 21.58
+7
Nehajte, tega Paradajzkenika boste popolnoma znervirali, se še lahko obesi.......hahahaha
FaTa Albanka
09. 01. 2020 21.49
+23
Nemci so vedeli za napad, bili so obvesceni o napadu dan prej so danes izjavili iz njihovega generalštaba, niso pa povedali vira informacije
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.57
+10
vsi so bili obveščeni s strani irana preko iraka ...res pa je , da časovno - zelo različno...Cilj irana NI bil kogarkoli ubiti ali raniti...Kot je dejal Gospod Rouhani...Samo klofuta...klofuta , ki je bila kirurško natančna....Vse skupaj - pa je JASNO in ogromno gromozansko sporočilo usa...( so ga tudi hipno razumeli. ...) ...klofuta pa še odmevaaaaaa ...to je res ...
oježeš
10. 01. 2020 10.01
+5
Ko izstreliš rakete, pa res nimaš namena koga ubiti. Ali imajo še tako inteligentne, da izločijo živa bitja, preden eksplodirajo?
FaTa Albanka
09. 01. 2020 21.42
+7
ZDA kapitulirale, želijo pogajanja. Ja ce komplet atlantska flota vseh 6 letalonosilk ne bi blo na remontu bi se mogoce probali kaj odgovorit tak pa hvala bogu se enkrat za spremembo zelijo pogajat o umiku
Pan1
10. 01. 2020 07.34
+3
Janko. Amerika noče napasti Irana. Če bi hotela, bi bila polovica zravnana z zemljo. Verjamem pa, da je vmes kaki tihi dogovor z Rusi.
eFranjo
15. 01. 2020 15.08
kitajska ne dovoli napada, drugače bi ameri že rinili v novo katastrofo
boljši jutri 1
09. 01. 2020 21.17
+12
Je pa zanimivo, da ameri kljub svojemu tehnološko naprednemu orožju niso uspeli prestreči iranskih raket.
Dinho8O
09. 01. 2020 19.35
-18
Iranci, stresite jih iz hlac.
hondica
09. 01. 2020 20.49
-2
VolkBrenin
09. 01. 2020 19.16
+31
Izolacija irana usa izraelskih parazitov evidetno ni uspela , čeprav se to trudijo od 1979 leta ..Usa so se vsa leta najbolj bale ravno tega , kar se trenutno dogaja na BV ..iranski vpliv je zaradi uboja Solejmanija pljusknil čez cel BV ...in združil muslimane / šiite in sunite/ proti usa izrael navezi...po celem bližnjem vzhodu se širi ...usa morajo oditi...in to ne od oblasti , to sedaj zahteva arabska " ulica " vseh držav tam ...izvzeta saudska? arabija in izrael ...Usa projekt obdržati islamsko revolucijo v karanteni ni uspel...In tukaj ni samo iran / ki ima " politični islam " ...ki se ga sicer usa najbolj bojijo...tukaj je še turčija , katero erdogan prav tako vodi s " političnim islamom " ...Turčija pa evidentno zelo dobro sodeljuje z iranom in tudi z rusi..Rusi so še korak dlje ...in sodeljujejo na BV z vsemi ...tako s turki , kot iranom , sirijo , izraelom in saudsko arabijo ...Še včeraj je trump/ usa bila kar naenkrat / po klofuti irana / bil pripravljen na pogovre s teheranom in je hipno pozabil na vseh 52 tarč, na svoje čudovito novo orožje ...Pravo vprašanje zato " danes " je ...ali je sedaj teheran pripravljen na " pogovore " z usa , ki jih ta očitno želi....Edina pot za usa torej je ...ali bo napadel iran direktno z vojaško silo ...ali pa bo svojo/ usa prisotnost na bližnjem vzhodu preprosto umaknil - trajno ...konec koncev je to del njegovih predvolilnih obljub ...Kateri politiki so se držali / ali se držijo obljub/ ironično - ali pomenljivo ( kakor komu ljubše ) iranski evidentno ves čas stojijo za svojimi izjavami in delujejo po njih . Cel normalen svet pa si želi samo miru...
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 19.41
+7
+++++ Pozdravljen Volk. Res je trumpelj naredil tako veliko štalo, da se po mojem še vedno ne zaveda. Poleg popolnega propada jedrskega sporazuma je tu še vpliv Rusov, kot si omenil, ki bodo spet igrali mirovnika na BV in spotoma še fino trgovali z nafto, orožjem, vojaško opremo,... in si za razliko od kavbojcev sami okrepili vlogo na BV. Žal pa se mi zdi, da nobena od tvojih predlaganih poti ne bo uresničena (vsaj na krajši rok za to ne vidim možnosti), namreč ne bodo si upali Irana napasti s "čudovitim" orožjem, če ga sploh imajo (Iranci imajo s-300, če ne tudi 400), prav tako pa ne verjamem, da bi umaknil vse vojake iz BV - vendarle gre še vedno za strateški status hegemona in "policaja". Že če bi sam iz ekonomskih razlogov zahteval umik (vzdrževanje miru Ameriko zelo drago stane), mu tega gotovo ne bo dovolil vojaški vrh v Pentagonu. Prav zdaj pa se demokrati trudijo tudi za sprejem zakona, po katerem bi moral trumpelj za vsak ukrep, povezan z Iranom, pridobiti dovoljenje kongresa. To kaže, da ga imajo kar odkrito za tepca, ki mu ne gre zaupat prav ničesar. Skratka po tej štali, ki jo je zakuhal trumpelj, bo stanje nespremenjeno, oz. bo neke vrste pat položaj - sovražnosti se bodo še bolj intenzivno nadaljevale, Iranci bodo razvijali jedrsko orožje, kavbojci jim bodo nabijali sankcije, sem in tja bo padla kakšna bomba, raketa, mina,... kjer bo umrlo statistično več žrtev (na obeh straneh) kot v enakih obdobjih doslej. Žal.
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 19.56
-1
..."vzdrževanje miru"... (strogo v navednicah)
CyberWorm00000
09. 01. 2020 20.08
-2
upam da si že prtisnu čelo ob tla zjutrej proti meki za iran : ))))
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 20.11
+0
Ne,... ampak proti Kočewju - zate. Ti si bolj potreben molitve, samo da se tega ne zavedaš.
CyberWorm00000
09. 01. 2020 20.14
+0
plotter123
09. 01. 2020 20.25
+8
BRAVO sam ne bi mogel bolje napisati...Res je škoda ker smo sloveci taki "Bu...." da poslušamo tale zanikrn SDS in Janeza Janšo s pomočjo katerega smo sploh vstopili v to vojno z bližnjim vzhodom namesto da bi pametno obdržali svojo geostrateško pozicijo , nevtralnost in seveda trgovali s komer hočemo. Tako NAS je pa Janez Janša , Njegova SDS in Companija kriminalcev potisnila v vojno in gospodarsko vojno z Iranom Irakom Libijo Rusijo in kitajsko in še bi se našlo. Seveda po načelu Predsednika Stranke SDS in Centralnega Komiteja Zveze Komunistov Slovenske Dejmokrast-ske Stranke...kdor ni z nami je pa proti nami...zato nam pa slabo uspeva
CyberWorm00000
09. 01. 2020 20.29
-4
kaoslovenac
09. 01. 2020 20.38
-5
Bože moj vsi tukaj nad mano hudo, hudo, izgleda da ste v otroštvu preživeli teško gripo...
VolkBrenin
09. 01. 2020 20.47
+9
Mesečev sij naj prejme prešeren pozdrav čez širjave ameriške prerije in naj jo pobožajo nežne visoke dišeče trave svobodne divje prerije...Se kar strinjam s tvojim zapisom...moje misli so strnjene sledeče - usa so izgubile primat na bv / s silo bodo tam dokler bodo ... in analfabet geopolitike trump je nasedel - ponovno nekemu jestrebu ranga bolton ...Namigi so , da so mu umor Solejmanija " podatknili " - še raziskujem / info so skope/ - njegovi " svetovalci " željni krvi ...on pa nasedel in izdal ukaz . Dejstva ostajajo - povzročil je še nekaj dni nazaj nepredsravljive spremembe združitve na BV . ...Slej ko prej - če se bodo usa želele zadržati bo počilo na BV - in pljusk bo obšel svet...Nihče pri zdravi pameti tega ne želi....S silo nikoli v zgodovini nihče ni trajno ostal in vladal nikomur . Nihče pri zdravi pameti ne želi vsiljene vere , kulture , navad...in od nekoga predpisananega vsakdana - nihče na širnem svetu. ...Naj te objamejo sape , ki pihljajo mir in spokoj čez rusko stepo....
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.01
+6
Cyber saško ...tebi pa tole / bolj resno ...Pisaril si na dolgo in široko v x postih , kako komentiraš , kadar si pijan - ali si torej ves čas pijan , ker stalno komentiraš ne bom sodil ...moje mnenje - nisi...Si pa osamljen , zelooo željan pozornosti ...in neke potrditve slabotne samozavesti vsaj " tukaj " ...Vse to in še več je razvidno v tvojih komentarjih v katerih si ne moreš pomagati , da ne bi na vsak način poslušal v kakršno koli debato vsiliti svojih frustracij - tudi glede politikov ...Ti bom navedel konkreten primer...tvoji zapisi - Šarec je teslo - so patetični in abotni ...kakšno teslo se počutiš ob tem sam , če ti on kot šef vladajoče koalicije odreja tvoj vsakdan...tako ali drugače...in poleg se še hvalisaš , da sploh ne hodiš na volitve ...Kaj misliš - kdo izpade - teslo....Eh ...ne da se mi ...Želim ti vse dobro ...mogoče bi si lahko poiskal kakšno pomoč - ampak to je že moje vpletanje v tvoje življenje...Ne , te pravice si ne bom jemal...Srečno in vse dobro... ( tudi v tvoji veliki želji biti opažen in " viden " ...)
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.03
+4
bom vseeno dodal ...v prvi vrsti sem človek ...in v bistvu mi te je žal...
Malinha
09. 01. 2020 21.31
+7
Volk, 10 t za prvi komentar. Dodam lahko to, da se je Trumplek, oz. celotna am. administrejšn - oz., še točneje, sam kapital, ustrelil v nizko čelo.
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 21.34
+6
VolkBrenin,... seveda najprej prav lep pozdrav (to bi morala storiti že prej, sorry) in ti želim kar najbolj svobodnih planjav in obilja, ki si ju volk zaželi. ... Če boš izvedel kaj je trumpeljna aktiviralo v tem impulzu, se toplo priporočam za info. Ravno gledam Globus in tudi Šterbenc je povedal v tem stilu - megalomanski impulzivnež, ki se je odzval na "klik" (vprašal je svoje kdo je kriv za ... , odgovor je bil "Solejmani", in evo, smo že v akciji). No, po mojem bi zdaj moral začeti resno razmišljat o ukinjanju sankcij, oz. zmanjševanju pritiska na Iran, če hoče obdržat obraz, ne pa da še naprej stopnjuje napetosti. Meni se stalno pojavlja v mislih povojna Nemčija - nekateri so se ji hoteli maščevati, obveljal pa je Marshallov plan in tako je bil zagotovljen mir, Nemčija pa si je dobro opomogla in "zrasla", ... in v tem stilu bi morale ZDA ravnati tudi z Iranom - na silo več kot očitno ne bodo nič dosegle, ravno obratno, prišlo je in bo še do hujše destabilizacije in nevarnosti v regiji. ... Jutri zvečer bo nastopila polna luna, ki naj sveti volku na njegovih pohodih skozi dišeče gozdove in ga obvaruje pred nevarnostmi.
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 21.36
+5
Profesor Missas, ... tudi vam voščim prav lep dober večer.
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.41
+4
miss...pozdravljen...ja , lepo je razvidno , kako so razslojeni...zato me tudi zanima ali so trumpeljnu ta umor podtaknili...in kdo, potem bi bile nekatere stvari bolj jasne ...Vsekakor , ustrelili v bučo - sebe ...in svoje denarnice...Primat rusov na BV je velik biznis...med drugim seveda / če izvzameno zaton usa globalno/...če sem malo ciničen , so usa sankcije ruse dvignile v višave geopolitičnega vpliva....( tudi na domačih tleh - nikoli v zgodovini še niso bili tako samozadostni kot sedaj ...) ...
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.44
+5
kako težko pa njihov ego pogoltne 52 iranskih tarč čudovitega novega orožja , ki je samo z eno klofuto irana odpljusknilo tako daleč...in tako odmeva med ušesi...da so celo pripravljeni dobesedno čez noč - na pogovore s teheranom in jih opredeliti , kot nujne in edino pravo smer ...
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.45
+6
seveda , če BO teheran privolil v pogovore ....
VolkBrenin
09. 01. 2020 21.51
+3
Mesečev sij ...Hvala za lepe želje ...luna pa , ta naj razsvetli vse črne duše tega sveta ...če se že skrivajo od sonca svobode...miru ...ljubezni do sočloveka...
Malinha
09. 01. 2020 21.54
+2
'ber večer obema. Žal, primoran na strnitev komentiranja, moram tokrat dati bolj prav Volku in njegovi pronicljivosti. No, lahko bi rekel, da samozadostnost, ki je postvarela, slej ko prej doživi svoj negativum in se seveda sesuje. (itd)
Malinha
09. 01. 2020 21.59
-1
Jutri nadaljujemo, upam, globljo debato o tem.
eFranjo
15. 01. 2020 15.10
da povzamem: če se amerika loti irana, je popušila
kameltrajbar
09. 01. 2020 19.13
-4
Ameriski rezim je obupen......z💣💣💣💣💣 jih.... 😂
Malo_sutra
09. 01. 2020 19.08
+9
Kaj je fora? Kaj dobi zmagovalec?
kameltrajbar
09. 01. 2020 19.12
+3
leon18
09. 01. 2020 18.56
-10
Zelo ste me razočarali iranci,bežite raje štrikat tepihe za kar ste dobri in bodite pridni lahko da vam bo pole uspelo!
ceta69
09. 01. 2020 18.47
+5
islamska revolucija 1979 ,ZDA 1979 uzakonijo za vsako stvar te lahko aretirajo ...........zanimivo istočasno....
Wahl
09. 01. 2020 18.39
+26
Gledam izjavo Iranskega poveljnika garde kako drži prst pokonci, vidim prstan in me prešine, ne mahaj z njim, te bodo samo po prstanu prepoznali, ko bo usekal dron.
DarkT
09. 01. 2020 18.28
+19
"bilo, ker so njihovi opozorilni sistemi delovali brezhibno." Haha pol pa imate super protiraketno tehnologijo.
blackwizard
09. 01. 2020 18.21
+4
imam dobro idejo za vse tiste,ki tako zavzeto podepirate muslimane in iran,takoj odidite v iran in stvar zaključena.in potem boste videli v kakšen svet ste prišli,ne bo komentiranja po portalih
tali?ni tom
09. 01. 2020 18.28
+59
lej majster,nihče ne podpira islama pa irana,tam res ni vse prav pa nas to nič ne briga,v tem je point in point je v tem da ne more negdo ki se je oklical za nekega svetovnega policaja pobijat folk po svetu in netit vojn za neki "ameriški način življenja" a naj ostali na tem svetu za njihov blagor kar takoj pokrepamo?meni se zdi tole zlo sporno kar amerika počne!
asgard
09. 01. 2020 18.39
+18
Kot ni noben podpiral Hillary na volitvah ane. Ko je pa zgubila pa kremžljasti obrazi vseh naših novinarjev. Še v neki dvorani kjer so celo noč navijali za Hillary se jim je zataknilo ko so izvedeli da je Trump zmagal. Takrat sem se nasmejal da sem kakega soseda zbudil in odšel spat. Ah tisto je bila noč :)
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 18.48
+12
čarovnik,... imam še boljšo idejo - vsi tisti, ki podpirate trumpeljna, takoj odidite v Iran in je stvar zaključena. Lahko se usedete na konice raket, si naložite bombe v nahrbnik,... in zaživeli boste polno in hitro življenje,... in predvsem bo konec vašega bebavega smetenja in netenja sovraštva na portalih.
Lucianno Kljai?
09. 01. 2020 19.01
+10
waco americani-svetovni policaji lahko delajo kar hocejo pa izraelci pa svet samo gleda. se dobro da imamo ruse ce ne bi bilo se slabse
plotter123
09. 01. 2020 20.29
+4
david.hosta
10. 01. 2020 08.41
+1
imam dobro idejo za vse tiste, ki tako goreče in zavzeto podpirate USA. Takoj odidite v USA in je stvar zaključena. Mogoče je v USA še kje kakšen živ Indijanec, da ga potolčete...
indal
09. 01. 2020 18.07
+8
Amere boli ker so se spetlali Iran in Savdova Arabija :) Iraško infrastrukturo pa bodo obnovili Kitajci.
User416781
09. 01. 2020 18.14
+15
Ti nimaš pojma. Savdijci komaj čakajo, da zminirajo Iran. Pa zraven prištej še Izrael. Obe državi sta vojaški velesili. In če je zraven še ZDA, je Iran razbit v nekaj dneh.
el capitano
09. 01. 2020 18.22
+23
81 milijonov ljudi, in to ne mestnih razvajencev..Rusi konstantno vozijo orožje v Iran, briga jih za embargo..Zakaj misliš ,da se je Trump tako omehčal in umiril retoriko..
User416781
09. 01. 2020 18.29
-5
Putin je že zdavnaj nehal voziti orožje v Iran.
User416781
09. 01. 2020 18.30
-18
In pazi - hujše armade od Izraelcev ni. Sam Izrael uniči Iran v nekaj dneh.
Zmaga Ukrajini ...
09. 01. 2020 18.59
+13
VolkBrenin
09. 01. 2020 19.31
+9
pero.. če bi tvoja trditev držala...irana že dolgo časa ne bi bilo več...tako pa - ena iranska klofuta je bila povsem dovolj...da je trumpelj pozabil na svojih 52 iranskih tarč hipno / čez noč/ in bi se kar naenkrat pogovarjal z iranom...Izrael pa brez pomoči usa na BV v bistvu ni nič - sila , ki bi jo arabci pojedli in pohodili - ne glede na njohovo nuk - ki jih uradno nimajo - za usa niso moteče- prej nasprotno....motec pa je razvoj nuk v iranu...Pozabljate pa vsi po vrsti na pakistan - a čmo ugibat s kom potegne pakistan...Kim je daleč in sam - pa je zalogaj za usa...
plotter123
09. 01. 2020 20.32
+0
Pero ...s temi ameriškimi petardami sigurno niso kos iranski oborožitvi ...ampak dobro so ti v SDS oprali tele 2 dkg mozga ...dobro dobro...a dobiš kaj od tega ...vsaj kakega Jurčka ?
plotter123
09. 01. 2020 20.36
+2
VOLK @ Res je če bi ameri imeli obrambo proti tem raketam bi jo uporabili ampak mislim da so porabili svoje zaloge , razen jedrskih ki bi pa temeljito prizadele njihove židovske prijatelje in očitno Iran to VE. Mislim da se Trumpeta ne bi na vsa usta hvalila kaj vse ima in da so najmočnejša armada na svetu , če bi to bilo res, Predvsem pa še tole , če bi bili potem NE BI POTREBOVALI letnega proračuna za 900 miljard dolarjev za vojsko. AMEN
plotter123
09. 01. 2020 20.38
+7
Pero pazi tole : Židi imajo podatke o tvojem Firerju ( Janezu ) ki je prodajal orožje hrvatom , ki so ga uporabili za etnično čiščenje Hrvaške. Med žrtvami je vsaj 10.000 židov...sam tok
el capitano
09. 01. 2020 18.06
-20
Nekoč je rekel turški vodja Ataturk ,vse lahko dovolim, edino balkanizacijo Turčije pa ne bom dovolil..In Slovenija ,ki hoče na vsak način vedno uvajat Angkosaksincem in Germanom ,jih celo na vsakem koraku oponaša ,žav vedno ostane podalpska balkanska enklava v malo bolj zamorjeni obliki in, da bi tukaj priseljencev iz juga, bi bilo še bistveno bolj zamorjeni in zatohlo..
wertex
09. 01. 2020 18.13
-18
User416781
09. 01. 2020 18.15
+12
Odj....bi nekam drugam, če ti je tukaj tako težko...
fafajonka
09. 01. 2020 18.17
+13
Se pa na Balkanu najlepše živi v Sloveniji.
el capitano
09. 01. 2020 18.19
-3
Kar dosti mladih odhaja proč ,pa niti ne zaradi ekonomskih razlogov, ampak zaradi zatohlosti, zaprtosti..Jaz itak živim tukaj samo občasno..
fafajonka
09. 01. 2020 18.20
+14
4 palete skupaj zvezal, vesla po morju, pa misli, da je el kapitan.
asgard
09. 01. 2020 18.42
+20
On živi tukaj občasno. Ampak na 24ur je pa dnevno. Mislim da laže kot pes teče. Mladi pa gredo v svet zaradi tega ker jim Slovenija zaradi butastih politikov ne omogoča dostojnega življenja. Ne zaradi tega ker bi radi videli Anglijo , Nemčijo ..... Tisto vidiš v enem mescu ..
wertex
09. 01. 2020 18.05
-36
10 rusij in iranov skupaj (45+12,5) niso za eno ameriko po vlozenih sredstev v vojsko 620 miljard...amoak mi levaki verjamemo v nase brate irance in ruse
tali?ni tom
09. 01. 2020 18.31
+1
kar se vlaganj v vojsko tiče se pozanimaj za zlo nove domneve o tem,rusija da za vojsko nepredstavljive številke za zahod ki misli da je to še vedno rusija iz leta 92,98. ni daleč od amerike po vlaganjih,to je napisal en ameriški analitik!