Tujina

75-letnega protestnika porinili na tla. 22-letnika z dvignjenimi rokami in na kolenih ustrelili

Washington, 05. 06. 2020 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Združenih državah Amerike so se tudi v četrtek zvečer nadaljevali množični protesti, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo. V številnih mestih po državi je razglašena policijska ura, med protesti, ki jih ponekod spremljajo izgredi, požigi avtomobilov, ropanje trgovin in nasilje, je bilo do zdaj aretiranih 10.000 ljudi. Medtem ameriško javnost razburjajo novi posnetki policijskega nasilja nad protestniki. Na nemire se je odzvala tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji, ki skupaj z Američani obžaluje tragično smrt Georgea Floyda.

V spomin na Floyda so v Minneapolisu v četrtek pripravili žalno slovesnost, na kateri so se poleg njegovih družinskih članov zbrali številni znani politiki in druge slavne osebnosti. Temnopoltemu 46-letniku so se poklonili z osem minut in 46 sekund trajajočim molkom, kolikor je policist Derek Chauvin s kolenom pritiskal na njegov vrat.

Hkrati se vrstijo pozivi k zmanjšanju sredstev za policijo. Losangeleški župan Eric Garcetti je v četrtek preklical policijsko uro in napovedal, da ne bi povečal sredstev za policijo, kot je bilo sprva predvideno. V New Yorku je odvzem milijarde dolarjev od šestih milijard težkega policijskega proračuna zahtevalo 40 mestnih svetnikov, ker se vrstijo pritožbe zaradi policijskega nasilja nad protestniki. Župan Bill de Blasio krčenju denarja za policijo nasprotuje, a policijski sindikat ga kljub temu kritizira, ker noče poslati vojske na ulice in poziva na pomoč predsednika Donalda Trumpa.

De Blasio je osovražen tudi pri protestnikih, in v četrtek na spominski slovesnosti za Floyda v Brooklynu ni prišel do besede, saj so ga nenehno prekinjali s pozivi k odstopu in so mu celo obrnili hrbet. To mu redno uprizarjajo tudi policisti. De Blasia napadata tudi Trump in newyorški guverner Andrew Cuomo.

Newyorški protesti so najbolj množični od vseh v ZDA, policistov pa je premalo, da bi polovili vse izgrednike, ki uničujejo in ropajo, nadzirali mirne protestnike in opravljali svoje redno delo. New York velja za največjo policijsko silo v ZDA s 40.000 policisti.

De Blasio je v četrtek obiskal bolnišnico, kjer se zdravi policist, ki ga je čez noč med napadom v East Villageu zabodel osumljenec Dženan Čamović. Osumljenca so policisti prerešetali z 20 naboji, a je preživel. Za zdaj še ni jasno, ali je bil napad povezan s protesti. Policisti opozarjajo na številne primere nasilja, kot so zažiganje policijskih avtomobilov, metanje molotovk, kamenja in steklenic ter celo streljanja nanje.

Po drugi strani je 350 članov županove vlade objavilo odprto pismo s pozivom k ukrepanju proti policijski surovosti zaradi množičnih zapiranj v tesne prostore kljub pandemiji covid-19, pretepanj, napadov s solzivcem in podobnih dejanj.

Najnovejši primer policijskega nasilja nad protestniki, ki je razburil ameriško javnost, je primer dveh newyorških policistov, ki sta 75-letnega moškega porinila na tla. Starejši moški je po padcu krvavel, policisti pa so se zgolj sprehodili mimo njega. Pozneje sta mu pomagala zdravstvena delavca. 

Policista sta bila, po objavi posnetka dogodka v javnosti, že suspendirana. Celotni dogodek je posnel lokalni novinar radijske postaje WBFO in ga objavil na Twitterju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ustrelili 22-letnika, ki je z dvignjenimi rokami klečal na kolenih 

Na plan je prišla tudi novica, da je policija v Kaliforniji ustrelila 22-letnika, ki je bil na kolenih, roke pa je držal v zraku, poroča Guardian. Dogodek se je zgodil pred trgovino Walgreens, kamor so policiste poklicali zaradi ropanja v ponedeljek zvečer. Policist je sedel v avtomobilu, ko je ustrelil in ubil Seana Monterroso – policist trdi, da je v tistem trenutku menil, da je imel 22-letnik v rokah pištolo. Pozneje se je izkazalo, da je imel v žepu kladivo. Sean je umrl v bolnišnici. 

"Ko je prišla policija, se je spustil na kolena in se predal, nato pa so ga ustrelili," pravi odvetnica Melissa Nold, ki zastopa Seanovo družino. Policija posnetka dogodka še ni izdala v javnost. 

Trump: George Floyd je srečen zaradi padca brezposelnosti v državi

Donald Trump je na tokratni novinarski konferenci, kjer novinarji niso mogli postavljati vprašanj, komentiral številke, ki kažejo, da je brezposelnost v ZDA padla. Po podatkih ministrstva za delo so ameriški delodajalci pretekli mesec zaposlili 2,5 milijona delavcev. Ekonomisti so na drugi strani pričakovali izgubo dodatnih osem milijonov delovnih mest zaradi pandemije koronavirusa.

"To je dokaz, da delamo v pravi smeri," je dejal Trump. Ob komentiranju številk je v svojem monologu vključil tudi pokojnega Georgea Floyda, ki je umrl zaradi policijskega nasilja. "Upam, da nas George gleda in se veseli dobrih stvari, ki se dogajajo v naši državi. To je dober dan zanj, dober dan za vse. To je dober dan v smislu enakosti," se je pohvalil Trump. Dodal je še, da okrevanje gospodarstva "najboljša stvar za Afroameričane".

Zaradi nasilja nad protestniki tožba proti Trumpu 

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je medtem vložila tožbo proti vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi nasilništva nad protestniki v ponedeljek, ko jih je Trump ukazal razgnati izpred Bele hiše. Tožba zahteva odgovornost za usklajen in neizzvan napad na množico protestnikov, ki so bili takrat mirni. Trump je v odgovor na tožbo tvitnil naprej izjavo svojega zaveznika in odvetnika Matta Dowda, da so bili protestniki pred Belo hišo teroristi.

Najbolj zagrizeni Trumpovi privrženci pa širijo teorije zarote. Trdijo, da pandemije covid-19 ni, smrt temnopoltega Georgea Floyda pa označujejo za izmišljeno. To je širila tudi vodja republikancev teksaškega okrožja Bexar Cynthia Brehm, ki se zdaj spopada s pozivi k odstopu. Celo republikanski guverner Teksasa Gregg Abbott je njene izjave označil za ostudne. K odstopu sta jo pozvala tudi oba teksaška republikanska senatorja John Cornyn in Ted Cruz.

Objava prispevka republikanskega senatorja o protestih povzročila upor v uredništvu New York Timesa

Uredniki New York Timesa so v sredo na spletni strani in v četrtek v tiskani izdaji objavili prispevek republikanskega senatorja iz Arkansasa Toma Cottona z naslovom "Pošljite vojsko", kar je sprožilo notranje spore oziroma upor v uredništvu. Novinarji so menili, da prispevek pomeni grožnjo temnopoltim uslužbencem časopisa, števili zaposleni pa so v četrtek iz protesta koristili bolniški dopust.

Uredništvo je sporočilo, da je bila objava prispevka posledica pospešenega uredniškega procesa, čeprav članek ni izpolnjeval standardov za objavo. Pred tem sta izdajatelj A. G. Sulzberger in urednik uredniške strani James Bennett branila objavo prispevka, ker verjameta, da je treba razpravljati o spornih mnenjih v javnem forumu.

Bennett je pozneje priznal, da Cottonovega prispevka pred objavo ni prebral. Senator iz Arkansasa v prispevku brani pozive predsednika Trumpa k napotitvi vojske na ulice, da zatre proteste, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu. Tako kot Trump je tudi Cotton protestnike označil za kriminalce, ki so se podali na ropanja, levičarski radikalci pa naj bi gibanje izkoriščali za svoje anarhistične namene. New York Times je v članku 1. junija ugotovil, da konservativni komentatorji za trditve, da gibanje antifa usklajuje nemire in ropanja, nimajo dokazov.

Na nemire v ZDA se je odzvala tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji, Lynda C. Blanchard. Pridružuje se številnim Američanom, ki žalujejo za "nesmiselno, tragično smrtjo Georgea Floyda". "Nihče ni nad zakonom, odgovorni za to tragedijo bodo stopili soočeni s pravico," je zapisala v sporočilu za javnost. Dodaja, da se ZDA že dolgo spopadajo z zgodovino rasne diskriminacije. "A tudi v najtemnejših časih, so se ljudje mirno zbirali in protestirali proti nepravičnosti ter zahtevali spremembe. Tudi Slovenci so vneti zagovorniki človekovih pravic, in v tem se jim pridružujemo." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tachibana
06. 06. 2020 10.20
+2
Da boste resnično razumeli, poguglajte Candace Owens: Confession. Treba je poznati več plati zgodbe. Nikakor seveda ne podpiram nemotiviranega znašanja policistov iz pozicije moči nad komerkoli, ne glede na narodnost ali barvo kože.
brezcasni
06. 06. 2020 10.10
+2
za vse so krivi sami oziroma stari prdci iz orožarskega lobija ,saj lahko kupiš orožje na enako lahek način kot sladoled.Torej ko pride do spora ,vsak lahko pograbi svoje legalno kupljeno orožje.....orožarskim šefom pa mrtvi tako ne pomenijo nič oziroma se tisti ki se prej niso odločili za nakup se zaradi varnosti oborožijo.........v 250 letih se niso naučili nič.....
pomaranča
06. 06. 2020 09.15
+4
Ni mi jasno , kakšen človek si, da v taki situaciji enostavno ne odložiš orožja in greš pomagat človeku. Ok, izgubiš službo, ampak ali si res pripravljen delati v takšni službi za takšno ceno?
na22mor
06. 06. 2020 09.11
+3
ja to je prava amerika brez cenzure, amerika ni holivud
Walter Pravicek
06. 06. 2020 09.04
-4
Policisti som že"VČISTA"ob živce! NE SE ŠPILATI z njimi!
graf
06. 06. 2020 08.45
+15
ni pomembno ali je možakar protestnik ali ne : tako se preprosto z ljudmi ne dela ,sploh pa s starejšimi ne , najprej so ga porinili , pa pustili ležati na cesti kot garjavega psa ! Namesto da bi mu pomagali vstati so raje odganjali snemalce ! Policija s takim ravnanjem sama kaže na njeno krutost in popolno upravičenost protestov ! Za obvladovanje civilistov so pa opremljeni kot specialci v Afganistanu ! Žal je tako da vojska in policija še nikoli ni bila na strani naroda ob zaostrovanju razmer ampak brani oblast ...pa če ima ta prav ali ne ! Ne bi se čudil če bi ob zdajšnem obsegu protestov kje celo razglasili vojno stanje ...
Walter Pravicek
06. 06. 2020 09.10
+3
Ti si PRVI,ki spoštuješ staro pokoljenje-smo delali,"KOT ZAMORCI",TI DANAŠNJI MESTNI"PUBECI+DEKLINICE"PA SAMO:IGLA,ŠNIFANJE ALI PUHANJE SMRDEČIH "SUBSTANC"V SAMONAREJENI CIGARETI.MI SMO SE V GOSTILNI STEPLI (BREZ NOŽEV,PIŠTOLIC,BOKSARJEV,ROČAJEV KRAMPA ALI LOPATE,LE GOLEV ROKICE),MILIČNIKI PA PO VSEH Z PENDREKI,POLICIJA DANES GLEDA,KO JE KONEC RAVSANJKA PA LE POPIS!STARI ZMOREMO !
gremonadesno
06. 06. 2020 08.29
-1
Mediji vas perejo kot ovce , lmao .
fredericofelini
06. 06. 2020 08.22
+2
no zdaj pa je Amerika firs
Rožice cvetijo
06. 06. 2020 08.17
+12
Veliko srečo imamo, da smo več ali manj normalen,strpen narod in temu primerno tako tudi ravnajo naši policisti. Glede na vse videno in slišano o ameriških policistih, mi ne gre iz glave misel, če se morda tam za policiste javijo samo agresivni primerki, željni akcije...
gremonadesno
06. 06. 2020 08.36
-2
Al mogoce mediji forsirajo dolocene primere , da netijo sovražtvo med rasami .
Davidoff297
06. 06. 2020 08.00
+23
Vsako nasilje in sovraštvo, ni važno s katere strani prihaja, rodi novo nasilje in sovraštvo... Bilo je tako, je in bo! Žal... Tu ni nobenih izgovorov, pa ni važno kdo si, ali kakšno "funkcijo" imaš...
Antoniozmaj
05. 06. 2020 21.59
+9
Dol s to janševo falango.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 09.11
+5
xxdrgregoryhouse
05. 06. 2020 21.40
+5
Kaj pa je to 20 strelov za bosanca
Et54678
05. 06. 2020 21.36
+4
primitivci polcajski
ni_mi_vse_eno
05. 06. 2020 21.00
+20
Mislim, da je najboljša enakopravnost. Ko je bla pomlad narodov na bližnjem vzhodu, je ZDA takoj priskočila na pomoč z vojsko. Sedaj je čas, da gre nekdo v ZDA naredit red, da se ne bo orožje, ki ga imajo skritega razširil v gobasti oblak.
Subcomandante Marcos
05. 06. 2020 21.03
+17
devlon
05. 06. 2020 20.49
-11
Stari ata bi moral doma ostati pred TV-jem, ne da se pred policiste nastavlja. Jaz se ne bi
Subcomandante Marcos
05. 06. 2020 21.01
+27
Zaradi takih kot si ti.. Je pa tako kot je..
majmun11223344
05. 06. 2020 21.23
+3
Elendil
05. 06. 2020 20.46
+15
Trumpa niti cepivo vec ne resi. Grozno je videt poziganje in ropanje, ampak ubijanje črncev in policijsko nasilje se mora končat.
Walter Pravicek
06. 06. 2020 09.21
+0
Črnci niso več zastonj delovna sila na bombažnih poljih!Niso niti v mestih Amerike.Niso več sužnji-a nekateri belci mislijo,da so "nadvlada".Z pametjo?V športu?V čem so?
Tir1
05. 06. 2020 20.40
+27
V ZDA je trenutno vsesplošna anarhija - policisti lahko delajo kar želijo, isto civilisti. Predsednik pa nič ne deluje v smeri sprave. En drugega podpihujejo.
ValterUdovernik
05. 06. 2020 20.08
+35
A se temu zdej ze lahko rece dobro utecen zacetek drzavljanske vojne?
ooResnicA
05. 06. 2020 19.49
-24
kaj pa lunatik napada policite 😎 naj bo doma pa čajček pije
ValterUdovernik
05. 06. 2020 19.33
+22
A je veleposlanici kej nerodn?
Walter Pravicek
06. 06. 2020 09.23
+1
NE! Ji je oni Ernest Petrič vse pojasnil!