Tujina

ZDA proti Iranu: primerjava vojaške moči in razvoj konflikta

Ljubljana, 09. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
288

Na papirju bi bil spopad med Iranom in ZDA kot spopad med Davidom in Goljatom, a podobno razmerje je bilo tudi v Vietnamu in Afganistanu. Spopad bi najverjetneje bil omejen, Iran bi izstrelil nekaj raket, ZDA bi izvedle povračilne napade, uporabili bi kibernetske enote in bilo bi veliko rožljanja in groženj. V drugi fazi, če se razvije v vojno, pa obstaja celo možnost, da bi se iranski F-14 spopadel z najboljšim, kar premore ameriška vojska.

Iran je na ameriška oporišča, ki so bila uporabljena za napad na konvoj Kasema Solejmanija, izstrelil 22 balističnih raket kratkega dosega. Najverjetneje so uporabili Fateh-110 ali Qiam-1, oba raketna sistema imata domet približno 500 kilometrov. Iran trdi, da gre zgolj za povračilne ukrepe in da si ne želi vojne, mednarodna skupnost pa opozarja na nujno deeskalacijo konflikta. Kot lahko preberete v spodnji analizi, gre za premišljen napad, kot je pričakovati, saj bi Iran v vojni z ZDA izgubil, te pa v regiji nimajo dovolj sil, da bi lahko izvajale nekajmesečno bombardiranje, saj bi za to potrebovale daljše priprave. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal nove sankcije, nevarnost za spopad je za zdaj majhna. Kaj pa bi se zgodilo, če bi se zadeve zakomplicirale?

Konflikt: umerjeni napadi, manjši spopadi, države ne aktivirajo vseh sil za spopad. Mobilizacija omejena. Vojna: širši spopad večine vojaških enot, delna ali popolna mobilizacija.

Konflikt bi bil najverjetneje omejen, za vojno so potrebne daljše predpriprave

Vojaške sile ZDA imajo nekajkratno premoč v zraku in mornarici, porabijo 50-krat več za vojsko kot Iran. A to razmerje ni tako preprosto, saj so ameriške sile razporejene po vsem svetu, največji delež imajo prav v ZDA, na območju Bližnjega vzhoda je njihova moč omejena. Če ne bo izdatnega povečanja sil, so te premajhne, da bi lahko zagotovile zmago proti iranski vojski. A kljub temu, če pogledamo zgolj teoretično vojaško moč ZDA in Irana, ima Washington nekajkratno premoč nad Teheranom. 

Ameriške vojaške sile za vojsko na letni ravni porabijo skoraj 620 milijard evrov, Iran pa 12,5 milijarde, kar je 50-krat manj. A te številke delno zavajajo, saj tako pri ZDA kot Iranu niso všteti vsi stroški razvoja in vse plače enot. Če bi upoštevali povprečne cene in plače, bi bila vojaška poraba ZDA še vedno 10-krat večja. ZDA v morebitnem konfliktu z Iranom ne bi uporabljale kopenskih sil, saj bi bilo število padlih vojakov ogromno. Prevladovalo bi letalstvo, pomagala bi mornarica, a tudi tu se lahko zaplete. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojaško letalstvo je daleč najmočnejše krilo ZDA, imajo več kot 12.000 letal, Iran 850. A letalske sile Irana so večinoma zastarele, dolgoletne sankcije so onemogočale dostop do moderne opreme, njihova letala so večinoma druge ali tretje generacije, medtem ko ZDA premorejo veliko letal pete generacije, kot so F-35 in F-22, ki bi popolnoma nadzorovala bojišče. Zanimivo je, da Iran še vedno uporablja ameriška letala F-14 in F-4 phantom, ki so jih ZDA državi dobavile še pred islamsko revolucijo leta 1979.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mornarica, ki predstavlja največjo nevarnost za mednarodne plovne poti v Perzijski zaliv, je bolj uravnotežena, a so sankcije prav tako okrnile iransko nabavo novejših  in modernejših ladij, večino njihove flote sestavljajo manjši torpedni čolni, večjih ladij imajo zelo malo. V spopadu z ameriško mornarico bi iranska potegnila kratko, a proti civilnim plovilom, tankerjem bi bili učinkoviti. Če se zapreta Perzijski zaliv in dobava nafte, bi najverjetneje nastopila manjša naftna kriza po svetu, sploh če se konflikt ne bi rešil dovolj hitro, a to dejanje bi Iranu naredilo več sovražnikov kot strateške koristi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Totalna vojna malo verjetna, obe strani izgubita

Vojna z Iranom, če bi se zgodila, bi bila na toliko frontah, da bi povzročila številne žrtve in povzročila krizo, kot je Bližnji vzhod ni videl od invazije Sadamove vojske na Kuvajt leta 1990, a je malo verjetna. Zakaj? Ameriška vojska je v pripravi na osvoboditev Kuvajta imela nekajmesečne priprave, v sklopu katerih je na območje pripeljala dovolj letal in kopenskih enot, in kar je najbolj pomembno, stabilizirala logistične sisteme, ki so podpirali požrešen vojaški sistem, ki je bil v prestavi za vojskovanje. Prav tako je bila iraška vojska v času zalivske vojne leta 1991 po skoraj desetletni vojni z Iranom podhranjena, slabo vodena in izmučena, zato so Američani zlahka uničili obrambo. General Norman Schwarzkopf je nato z obhodnim manevrom strl iraško vojsko, ki jo je načelo letalstvo. Podobno se je zgodilo leta 2003, ko se je George Bush mlajši odločil, da bo končal, kar je njegov oče začel.

Američani so imeli leta 2003 to prednost, da so bili že dve leti v Afganistanu, kjer je že bilo ogromno enot in logističnih baz, odnosi z zavezniki so bili spodobni, danes toliko enot v regiji nimajo. Spopadi so trajali le nekaj mesecev, okupacija se je začela, 17 let pozneje niso bližje zmagi. Bližnji vzhod je po nekaj letih z demokratičnimi protesti vzplamtel, Sirija je razpadla, Islamska država je leta 2014 vkorakala v Mosul, vrata do Bagdada so bila odprta. Iran je prav tako pomagal preprečiti napredovanje Islamske države, zato ima v Iraku številne podpornike. ZDA so porabile bilijone dolarjev in pošteno načele domačo politično podporo za nadaljevanje prisotnosti na Bližnjem vzhodu. 

ZDA nimajo več veliko zaveznikov v regiji

Ameriška vojska in njena mednarodna koalicija, Rusija in Iran se aktivno vključujejo v lokalne spopade in podpirajo tiste, ki jim koristijo v dosegu geostrateških ciljev. Iranu je zelo koristilo, da so v Iraku spodbujali versko nasilje, milice, teroristične napade, saj je to počasi, a zanesljivo uničevalo ameriški vojaški stroj, ki je še vedno bil vpleten, poleg Iraka, v najdaljšo vojno v zgodovini – v Afganistanu. Danes je položaj ameriške vojske težji, težko razumljiv, saj nimajo podpore v polovici Iraka, Turčija jim je obrnila hrbet, Sirija je nasprotnica, Rusi pa zapirajo številne pristope k zračnemu prostoru Iraka in Irana.

Iran je še edina država na svetu, ki uporablja letala F-14, ameriška vojska jih je upokojila leta 2006. Ker so pod sankcijami, so iranski inženirji sami izdelovali dele za letalo, vprašljiva je učinkovitost letal.
Iran je še edina država na svetu, ki uporablja letala F-14, ameriška vojska jih je upokojila leta 2006. Ker so pod sankcijami, so iranski inženirji sami izdelovali dele za letalo, vprašljiva je učinkovitost letal. FOTO: Wikimedia

Odnosi s Pakistanom so slabi, ostanejo tradicionalni zavezniki Savdska Arabija in Izrael, določena oporišča v Bahrajnu, Kuvajtu, Združenih arabskih emiratih in letalonosilka v Arabskem morju. Vprašanje pa je, ali bi zalivske države dovolile uporabo oporišč, saj bi tako avtomatsko bile v dometu iranskih raket.

Najverjetnejši zavezniki v večjem spopadu z Iranom bi bili od tega bolj oddaljeni.
Najverjetnejši zavezniki v večjem spopadu z Iranom bi bili od tega bolj oddaljeni. FOTO: 24ur.com

Ravno raketni sistemi, ki jih ima Iran, so njihovo najmočnejše orožje, a ne nepremagljiv, saj ima Iran največ raket kratkega dosega – do 250 km, kar pa ni dovolj, da bi dosegli številna ameriška oporišča na drugi strani Perzijskega zaliva. Po nekaterih ocenah imajo Iranci nekaj 100 raket, ki bi lahko dosegle Savdsko Arabijo (ameriška oporišča), natančnost večine je vprašljiva, zato so manjše države, ki so bližje Iranu, boljša tarča.

Irak je skoraj nemogoče ubraniti, saj nimajo Američani dovolj vojakov, niti politične podpore za obstoj v tej državi. Ameriški protinapad bi tako najverjetneje izviral zunaj dometa iranskih raket, topništva in milic pod njihovim poveljstvom – Savdske Arabije in Arabskega morja.

V tem scenariju se predvideva, da bi druge sile, kot so Kitajska, Rusija, Indija in EU, konflikt obsodile in se ne bi aktivno vključile.
V tem scenariju se predvideva, da bi druge sile, kot so Kitajska, Rusija, Indija in EU, konflikt obsodile in se ne bi aktivno vključile. FOTO: AP

David proti Goljatu

Ena napaka lahko sproži verižno reakcijo, ki bi povzročila konflikt, ki pa bi bil omejen. Na papirju ima ameriška vojska nekajkratno vojaško premoč nad Iranom, a papir je eno, teren pa drugo. Kot piše armedforces.eu, je primerjava med posameznimi kategorijami v vojski, ki bi se spopadle, v prid ZDA, a razdalja med območjem potencialnega konflikta in domačimi oporišči veliko bolj koristi Iranu. ZDA na območju nimajo 10.000 letal, te bi morale začeti premikati proti Perzijskemu zalivu, zavezniki Savdska Arabija, Izrael in drugi bi se morali strinjati z ogromnim povečanjem ameriške vojske. Kar sta pokazali leti 1991 in 2003, bi to trajalo nekaj mesecev, a premiki, ki jih vidimo, kažejo, da se ZDA v tej fazi ne pripravljajo na spopad večjih razsežnosti, kaj šele nekajmesečno vojno.

Največja zaveznica Savdska Arabija bi bila najverjetneje prva, ki bi Američanom ponudila povečan dostop do njihovih baz, sploh ker bi Američani sami opravili večino napadov na njihovega smrtnega sovražnika. Dodatna savdska oporišča bi konkretno izboljšala možnost ameriške vojske.

Ameriška vojska bi brez večjih porazov uničila iranske letalske enote, ki bi se odločile spopasti z ameriškimi letalci, večina bi najverjetneje ostala v kritju domače protiletalske obrambe. Iranske protiletalske enote bi povzročale nekaj preglavic, a bi večnamenska letala F-35, bombniki B-2, rakete tomahawk in druga moderna orožja to počasi utišali. Iransko letalstvo v tej fazi ne bi več obstajalo.

Iransko letalstvo ima zastarela letala, tudi ameriške izdelave, ki v spopadu z ameriškim letalstvom ne bi imela možnosti.
Iransko letalstvo ima zastarela letala, tudi ameriške izdelave, ki v spopadu z ameriškim letalstvom ne bi imela možnosti. FOTO: AP

Rakete, ki bi bile izstreljene na ameriške baze, imajo zgolj visokoeksplozivne konice, škoda bi bila majhna, saj z razdaljo pada natančnost raket, poltonska eksplozivna glava pa bi morala zadeti precej natančno, da bi povzročila veliko škode. Cilji, kot je bilo videti v iranskem napadu 8. januarja, so bili blizu Irana, balistične rakete srednjega dosega najverjetneje niso bile uporabljene. Od nekaj 100 raket, ki lahko dosežejo oddaljena oporišča, bi jih kar nekaj prestregli rušilci Arleigh Burke z zmogljivim protiraketnim Aegis sistemom in raketami SM-3, druge bi prestregli sistemi THAAD, Patrioti in Phalanxi, ki so zadnja obrambna črta. Čeprav ima Iran kemično in biološko orožje (čeprav trdijo nasprotno), bi bila uporaba tega proti ameriškim enotam smrtna obsodba, tako na mednarodnem parketu kot tudi odzivu celotne teže in moči ameriške vojske, ki bi nad Iran poslala vse, kar ima dovolj dometa. Politično delovanje Irana, komunikacija in bogatenje urana so državo izolirali, zaveznikov nima, zato tudi uporablja načinov, ki jih je mednarodna skupnost prepovedala po drugi svetovni vojni. 

Volja do vojskovanja je najpomembnejša

Kot je bilo videti v ZR Jugoslaviji in prvi iraški vojni leta 1991, bi ZDA potrebovale nekaj mesecev stalnih zračnih napadov, da bi Iran spravile na kolena. Iran je v takšnem položaju, da nima veliko možnosti, da bi lahko kaj naredil. Še najverjetneje se bo posluževal kibernetskih napadov, saj so oddelki za kibernetsko vojskovanje v iranski vojski med bolj usposobljenimi v regiji, pa še sledljivost napada je težja. Direktni spopad z ameriško vojsko bi bil samomorilski, bi bil pa ta spopad precej odvisen od politične volje v ZDA. Podobno kot v Vietnamu bi nekajmesečna ali celo nekajletna vojaška kampanja proti Iranu potrebovala podporo ljudstva, a ko ta uplahne, je tudi volja do vojskovanja manjša.

Ameriška mornarica ima v bližini Irana eno skupino z letalonosilko in nekaj rušilcev s protiraketnimi sistemi v bližnjih oporiščih. Za večji konflikt bi večino morali še pripeljati.
Ameriška mornarica ima v bližini Irana eno skupino z letalonosilko in nekaj rušilcev s protiraketnimi sistemi v bližnjih oporiščih. Za večji konflikt bi večino morali še pripeljati. FOTO: AP

ZDA v Vietnamu niso izgubile ene bitke, a so na koncu izgubile vojno. Če pogledamo razmere v Iraku in Afganistanu, kjer je ameriška vojska vpletena že skoraj 20 let, je zelo verjetno, da bi bil tudi odziv ameriške vojske minimalen, saj bi večji spopad povzročal več težav kot prednosti. Iran bi zajemal tankerje, mogoče kakšnega potopil, sestrelil bi letala in drone, ZDA pa bi izvajale povračilne napade, dokler ne bi sklenili dogovora. Gre seveda za najverjetnejši scenarij v primeru spopadov, ni pa edini, ki se lahko razvije, a če odpišemo diplomatski sporazum, so drugi scenariji bolj krvavi. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
25. 01. 2020 08.46
+2
amerikanec je zatrl genocidno samo indijance , kjer koli se je pojavil je za sabo pustil morijo , na boljše nič , kvečjemu povsod kaos , žrtve in trpljenje in vse to počne legalno ostali pa zraven gledamo , tudi vprašanje virusa na kitajskem je neznanka
Lojs501
22. 01. 2020 07.59
+2
Vse kar rabi Iran je rusko protizračno orožje S-400.
Iluzionist
24. 01. 2020 12.24
-1
s-400 je samo eden od elementov integrirane zračne obrambe
NeMoresVerjet
21. 01. 2020 19.06
+4
Morje je pri iranu pozicionirano v obliki ozkega grla, kjer so "lahke" tarce, gorovja pa toliko, da se vmes zgubi vsa ameriska vojska, ki je natleh brez zracne podpore ze od nekdaj mrzla. Te vojne ZDA ne bi dobila v 20+ letih. Ne pozabimo, da v sosednjih drzavah se vedno niso dosegli nicesar. Njihova premoc je na papirju, v orozju, ki ga tja ne morejo pripeljati in v raketah, ki jih nimajo iz kje izstreliti oz lahko pac malce preurejajo skalovje. Ta boj se ne bi odvijal v mestih. Tega se jasno zavedajo zato pa ni bilo nobene povracilne akcije. Iranska vojska bi lahko skakala po gorovju treh drzav in jih izcrpavala z gverilsko taktiko dokler ne bi spuhtelo toliko milijard, da bi pocasi znoreli ameriski volivci. Samo norec bi sel tak politicni samomor.
janmar1234
18. 01. 2020 12.58
+1
Če sediš v parterju in nekdo z balkona lula po tebi, se lahko samo jeziš, pa še moker si. Gre samo za to, kdo bo vodilni v svetu, če ne bo Amerika, ali Rusi, al pa Kitajci, eden bo.
Apostol1
16. 01. 2020 12.38
+7
Vietnam je bil v primerjavi z Ameriko v kameni dobi pa so jih vseeno pregnali. z vojno lahko zavzame ozemlje , toda prej ko slej zavojevalec odide s sklonjeno glavo in ravno to se prav lahko zgodi na bližnjem vzhodu ,kljub statistični premoči ZDA.
wizeman
11. 01. 2020 19.10
+7
Mu bodo že Rusi ekspresno dostavili oborožitev, ni panike. Kajti, tu se Amerosi ne morejo sklicevati na embargo, ki so ga seveda zaukazali sami. Ne moreš najprej eni državi onemogočiti, da se oboroži, potem jo pa (oslabljeno) napasti........
kolbek460
11. 01. 2020 18.57
+1
Iran rabi ,,4 super radarje ,in pet kompletov S 400 trinf ,in seveda veliko serijo raket srednjega dosega ,,in Amerika je nič od nič ,da se to zgodi dajo 7 milijard ,imajo 90%možnosti do jih nihče ne bo upal napasti ,ali ogrožati ,država z 80 milijoni prebivalstva ,tradicijo ,kulturo ,,brbari vi pa dajte ,,
ahim1225
11. 01. 2020 17.51
-3
Ni nobene resne primerjave, razmerje je 1: 100 v korist ZDA, kdor pa misli drugače je zrel za psihiatra.
wizeman
11. 01. 2020 19.11
+16
Nekdo, ki brani svoj dom in družino je 100.000 krat bolj motiviran kot en plačanec z drugega konca sveta... To je močan faktor...
tali?ni tom
13. 01. 2020 19.09
+3
Rade 74
10. 01. 2020 12.23
+6
ZDA so imele še večjo premoč proti Vietnamu kakor proti Iranu, pa jih je vietnamska gverila poslala domov sklonjenih glav, osramočene, z 57 tisoč žrtvami in še 10 tisoč pogrešanimi. In nič se niso naučil od tega. Paranoidna politika Amerike. Navadni ljudje so čisto o. K. Štirikrat sem bil tam, enega problema nisem imel. Žalostno res.
Misija1
10. 01. 2020 13.11
+6
Haha pa saj se šališ, kajne? V skoraj 20 letih vojne je amerika izgubila cca. 55 tisoč vojakov, na drugi strani pa Vietnam skoraj 1 milijon. Pa še kitajci več kot 100 tisoč, ki so pod rdečo zvezdo prileteli v Vietnam. Amerika je iz Vietnama odšla samo zaradi pritiska državljanov in ker več ni imela interesa ostati tam. Si pa lahko prepričan, da je od vse vojne tam amerika imela samo korist. Na račun žrtev svojih državljanov. Ampak samo da ti osvetlim tvoj protiameriški um - v ZDA vsako leto umre cca. 38 tisoč ljudi samo v prometnih nesrečah. 102 vsak dan. DA boš približno vedel kaj pomeni 55 tisoč vojakov v 20 letih za ZDA. Vojaško je ZDA uničila Vietnam in v vsaki bitki tudi porazila nasprotnika. Samo tvoja protiameriška glava je premalo načitana.
ahim1225
11. 01. 2020 17.56
+1
Rade! Ti si bimbo, kdo se gre gverilo, tudi partizani so "zmagali" v II sv. vojni, HA, HA.. ZDA so premagale Srbijo (leta 1992) v treh tednih, pa niti en vojak ZDA ni stopil na ozemlje Srbije. V tem času se vojna zmaga na drugačen način kot pred desetletji.
ahim1225
11. 01. 2020 18.02
+3
Misija1! Dobro ste komentirali. V Vietnamu so ga res ZDA pobiksale, moramo pa vedeti koliko vojakov so izgubili Rusi in ostali "človekoljubi" po II. sv. vojni, ko so posredovali na različnih koncih sveta......
Volga Malek
10. 01. 2020 12.13
-3
Jens Stolberg je rekel da vse clanice zveze NATO stojijo ob ZDA. NATO steje 29 drzav. In 29 drzav proti 1 je veliko. Rusija in Kitajska se ne bosta vmesavali v konflikt v Iranu in Iraku. Edina clanica ki se zelo cudno obnasa je Slovenija s svojo protiamerisko propagando ampak ni cudno saj ima neosociaslisticno vlado Marjana und Co na oblasti, in je edina drzava v EU kjer so prali iranski denar na NLB ker je Iran pod embargom ZDA in EU. Ameriska diplomacija ni neumna, vedo tocno kdo,kaj,zakaj in kako so prali denar in kaj so dobili zato, tako da Cerar, Pahor shut up. Dovolj je hinavscine socialistov, lani je Air Chief Marshal Sir Stuart William Peach - Chairman of the NATO Military Committee prisel v Ljubljano vsi neosocialisti ste se slikali zraven njega od Erjavca, Cerarja, Ermencke, Pahorja in Sarca in govorili da bo Slovenija popolnoma spostovala vse zaveze zveze NATO. Ljudje to je obraz neosocialisticne vlade Marjana und Co. Zapomnite si jih. Kdo dela Sloveniji mednarodno sramoto.
Rade 74
10. 01. 2020 12.19
+3
Aaaaaaa koliko si ti pametna, pa to je neverjetno...
helter skelter
10. 01. 2020 11.45
+16
Se pravi, da so Iranci iz maščevanja za generala Sulejmanija, kot povračilo ubili najmanj 200 Irancev - mrtvi v letalu + poteptani na pogrebu ... Se vprašaš, kaj je ostalo od nekoč mogočne Perzije, zibelke civilizacije, kakšna mentalna usr_ _ _ lukna je postal ta del sveta, odkar so ga zasedli muslimani ... Če to preslikamo na Evropo, katere zavzetje je naslednji cilj islamistov .... Še je čas, da se temu upremo, venda ne z levičarskimi vladami ... Treba bo bolj odločno ....
plotter123
10. 01. 2020 11.24
-3
BLA BLA BLA No malo se spomnimo leta 1939. Oz nadaljevanja 1941 ko so Nemci skočili na Rusijo. Imeli so absolutno premoč tako v zraku kot na zemlji vendar so bili obveščevalni podatki FANTASTIČNO NAPAČNI. Kar je velika verjetnost v tem primeru. Če bi se amerigosi lahko v Iraku uspešno branili , ne bi ena sama raketa dosegla njihovih oporišč in danes ne bi BEŽALI iz Iraka kar jih nesejo noge. Tudi brezpilotna letala niso tak Bav Bav ....malo pobrskaš po frekvencah in hiro lahko to letalo postane tvoj lastni sovražnik...... Tak da za amerigose in NATO je bolje če enostavno prekliče VSE operacije in umakne iz VSEH držav svoje sile . Amerigosi in angleži imajo dovolj svojih težav na svojih tleh kjer jim ulice prevzemajo gangsterske tolpe zato ker imajo na račun vojske podhranjeno policijo. In isto velja za nas v EU.
Misija1
10. 01. 2020 13.42
+2
A praviš "malo pobrskaš po frekvencah". Pa ti si ja znanstvenik na kubik. In temu primerni so tudi vsi tvoji kometarji.
jelovnik
10. 01. 2020 09.18
+2
Če bodo Iranci na vsakega, ki ga bodo ubili Američani navdušeno dodali še 30 lastnih ubitih, tako kot je bilo tokrat, imajo za zmago v vojni Američani dovolj samo en dron in drugega ne potrebujejo.
123soba
10. 01. 2020 08.33
+10
Ce bo pa kdo v vojni od obeh drzav rabil pomoc pa lahko racuna na slovensko vojsko. Mi smo zravn...
KRATOS
10. 01. 2020 08.31
-8
cim prej naj se zacne vojna bo prej mir
SFRJJNA
09. 01. 2020 21.53
+38
Ne pišite neumnosti kako bi bilo, če bi bilo. Potrebno je reagirati takoj. Ste videli, da je Vladimir Vladimirovič Putin prišel nenapovedano takoj na obisk v Sirijo, potem je še odšel do čudnega prijatelja Erdogana...skratka Rusija nadzira že več kot 60% CELOTNEGA OZMLJA IZ NALIVA ZA BLIŽNJEM VZHODU, torej se morajo vsi vprašati kako in kaj saj z svojimi sistemi S-400 in sedaj od letos S-500 izbriše vse kar želi! To so dejstva, če je komu prav ali ne. Je pa dejstvo, da imam v vseh teh sporih najraje Ruse, ker so Slovani tako kot jaz!!
Victorinox
10. 01. 2020 08.25
-3
Kaj pomaga, če so Slovani, če ima Putin totalitarno politiko. V knjigi Zima prihaja je lepo razgrnjeno njegovo delovanje.
Ka pa mislis
10. 01. 2020 08.45
+17
a klump pa nima? cel svet mora igrat po njegovo, ce ne so sankcije in pa prevrat vlade.
indal
10. 01. 2020 09.19
+10
Putin je v Turčijo priletel z razlogom. Otvoritev plinovoda ;)
plotter123
10. 01. 2020 11.31
+6
SFRJJNA drži ..Rusi sploh niso taki kot jih amerigosi poizkušajo prikazati , konec koncev so v zadnijh 30 letih izvedli samo en od amerigosov sprovociran napad in to na afganistan , kjer američani že desetletje bežijo od točke do točke in mislim da še sami ne vedo koliko trupel so pripeljali domov. Se pa spomnim enega Rusa ko smo bili skupaj v Bolgariji. In v Začetku se nikakor nisva mogla sporazumeti ker ne znam rusko on pa slovensko ne . In ta ponosni možakar mi je povedal naslednje " MI SLOVENI PANJEMAJEŠ " in sem vse razumel slovanska kri pač ki ni voda sploh pa ne mešanica ameriške nacije ki temelji na genocidu.
janmar1234
18. 01. 2020 12.43
+1
To kar je napisano je pa res ena velika neumnost, sorry.
Igyzone
09. 01. 2020 19.55
+15
ZDA ima rada spopade, mislite da so tako kot Rusija znižali proračun vojske po koncu hladne vojne?
oježeš
10. 01. 2020 10.24
+5
Ne vem, če ima tako rada spopade, kot prodajo orožja, da orožarski lobiji služijo na debelo.
DarkT
09. 01. 2020 19.19
+5
Mislim hallo kak bedn članek. Primerjate 50 z. držav z eno samo. Logično da Iran proti 50tim ne more nič...drugač pa iran poserje usako. Je isto kot da bi Slovenija prišla u spor z eno od afriških držav bi pa na to en amerikano naredo primerjavo SlivenijaVSafriškaliga. Vsaka p* je pametna v družbi sami so pa slevike. Primer iz vsakdanjega zivljenja
JanezNovakJohn
09. 01. 2020 19.04
+35
Ne moreš nekoga premagati če ne vstopiš. In nato je krvavo desetletje ali več. Vijetnam ni bilo mogoče primerjati z Ameri, pa so slednji morali oditi. V Avganistanu so odšli Rusi in Ameri. Iz Slovenije so odšli Srbi. Nemci so morali zapustiti Rusijo, enako Napoleon....... OROŽJE NI VSE. Naroda ne moreš premagati če te ta ne sprejme. Pri Amerikancih gre za KAPITAl, Pri hitlerju je šlo za "nadnarod". zelo podobno.
JanezNovakJohn
09. 01. 2020 20.18
-11
Vem eno da vlada je pogubljena če vojsko obrne proti lastnemu narodu Čakam da se to zgodi b Siriji
1918
09. 01. 2020 18.19
+15
sicer malo bogokletno ampak, tudi mala srbija ni imela nobenih možnosti proti mogočni avstroogrski monarhihi
Ost1234
09. 01. 2020 19.20
+10
1918 Mala Srbija sama ne, v koaliciji s Francozi pa .....
Igyzone
09. 01. 2020 20.06
+11
Marsikater neve, ampak Srbija je bila iz vojaškega vidika tehnološko napredneješa od Avstroogrske, saj je od nemcev kupila puško Mauser Model 1910, ta je bila ena najnovejših za časa prve svetovne vojne. Avstroogrska je pa pri puškah temeljila na starejši Mannlicher seriji, predvsem M1895.
samuray1
09. 01. 2020 20.14
+2
Toda mala Srbija je AO hudičča izgnala iz Srbije,pa iz Sarajeva tudi. sicer to sploh ni čuden če uupoštevamo dejstvo da so okosnico Mačvanskih klavcev tvoril hrvati. In če nebi potem v vojno stopili še Nemci in Bolgari bi mala Srbija sama prišla vse do Dunaja in Budimpešte.
JanezNovakJohn
09. 01. 2020 20.15
+4
In prišlo je do prve svetovne vojne. In nastala je SHS.avstro ogrska se je razsula ko stara kenda