Tujina

Ostri odzivi iz regije: napad ameriške vojske strateška napaka ZDA

Washington, 03. 02. 2024 00.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Napad ameriške vojske na cilje v Siriji in Iraku je strateška napaka ZDA, pravijo v Teheranu. Ameriška letala so namreč raketirala položaje iranske revolucionarne garde in proiranskih milic v Siriji in Iraku. Kot so sporočili iz ameriškega glavnega poveljstva, so zadeli 85 ciljev v obeh državah. Tako iz Iraka kot Sirije poročajo o mrtvih in ranjenih na več lokacijah. Ameriški napadi so bili odgovor na napad na ameriško vojaško bazo v Jordaniji blizu meje s Sirijo, v katerem so prejšnji teden umrli trije ameriški vojaki.

Irak je danes obsodil povračilne ameriške napade na proiranske oborožene skupine na svojem ozemlju. Označil jih je za "kršitev iraške suverenosti" ter opozoril na katastrofalne posledice za državo in regijo, je opozoril tiskovni predstavnik iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija.

Ameriško vojaško letalo
Ameriško vojaško letalo FOTO: AP

V ameriških napadih na zahodu Iraka na proiranske skupine je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, med njimi so tudi civilisti, je dodal. Pri tem je zanikal "lažne obtožbe", da je pred napadi prišlo do predhodnega usklajevanja med Washingtonom in Bagdadom.  Tiskovni predstavnik ameriškega  Sveta za nacionalno varnost John Kirby je namreč zatrdil, da je bila iraška vlada o napadih obveščena vnaprej. 

Iraško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo na pogovor poklicalo ameriškega odpravnika poslov v Bagdadu ter mu zaradi napadov, ki jih je izvedel Washington, izročilo uradno protestno pismo.

"V znak protesta proti ameriški agresiji, katere tarča so bili iraški vojaški in civilni objekti, bo ministrstvo za zunanje zadeve poklicalo na pogovor odpravnika poslov ameriškega veleposlaništva Davida Burgerja," so sporočili.

Iran: 'Pustolovska akcija in še ena strateška napade ameriške vlade'

Na ameriški napad na cilje v Siriji in Iraku se je danes ostro odzval tudi Iran ter ga označil za strateško napako ZDA. "Napad na Sirijo in Irak je pustolovska akcija in še ena strateška napaka ameriške vlade, ki bo povečala napetosti in nestabilnost v regiji," so opozorili na zunanjem ministrstvu v Teheranu. Iran je povračilne napade ZDA ostro obsodil, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa pri tem ni namignil na morebitne povračilne ukrepe.

Iran se je ostro odzval
Iran se je ostro odzval FOTO: Shutterstock

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je napade ZDA označil za "kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Iraka in Sirije, mednarodnega prava in očitno kršitev ustanovne listine Združenih narodov". "Namen ameriških napadov na Irak, Sirijo in Jemen je zadovoljiti cilje sionističnega režima," je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po napadih ZDA na cilje v Siriji in Iraku vse strani pozval k zadržanosti, da razmere na Bližnjem vzhodu ne bi eksplodirale.

Iz Sirije poročila o ubitih vojakih in civilistih

V prvih odzivih na ameriške napade je sirska državna televizija dejala, da so bili mrtvi in ranjeni na več lokacijah v sirski puščavi in ob iraški meji. Danes pa je sirska vojska sporočila, da je bilo ubitih več ljudi. V napadih so bili ubiti "številni civilisti in vojaki, številni so ranjeni, povzročena je bila znatna škoda na javni in zasebni lastnini", je v izjavi zapisala sirska vojska. 

Oblasti v Damasku so ob tem opozorile, da se ameriška okupacija delov sirskega ozemlja ne more nadaljevati.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo na vzhodu Sirije ubitih najmanj 18 proiranskih borcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poročilo Sirskega observatorija za človekove pravice navaja, da je v napadih v Siriji umrlo najmanj 18 proiranskih borcev.

Borrell po ameriških napadih v Siriji in Iraku poziva k zadržanosti

"Vsi se morajo poskušati izogniti temu, da bi razmere eksplodirale," je Borrell pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju odgovoril na vprašanje, ali bi morale ZDA nehati prispevati k zaostrovanju razmer v regiji.

Po srečanju pa je poudaril, da je bil odziv ZDA pričakovan, pri čemer pa vsak napad prispeva k zaostritvi položaja. "Ministri so izražali resno zaskrbljenost," je povedal.

85 ciljev, 125 izstrelkov

Ameriška vojska je ciljala komandne in obveščevalne centre, med cilji pa so bila tudi skladišča raket in brezpilotnih letalnikov, iz katerih so dobivali opremo za napade na ameriške in zavezniške sile, pravijo v ameriški vojski.  

Po besedah tiskovnega predstavnika Sveta za nacionalno varnost Johna Kirbyja so bili napadi uspešni. "Pentagon je v zgodnji fazi ocenjevanja bojne škode, vendar verjamemo, da so bili napadi uspešni," je dejal. Pojasnil je, da so napadi trajali približno 30 minut, zadete pa so bile tri lokacije v Iraku in štiri v Siriji. Skupno so napadli 85 tarč, pri tem bilo uporabljenih več kot 125 natančnih izstrelkov.

John Kirby
John Kirby FOTO: AP

Kirby je dejal, da so tarče izbrali tako, da se izognejo civilnim žrtvam, napadli pa so objekte, ki so povezani z napadi na ameriške cilje na Bližnjem vzhodu."Prvi znaki kažejo, da smo zadeli natančno to, kar smo hoteli zadeti, prišlo pa je do več sekundarnih eksplozij, povezanih s strelivom, ki je bilo na lokacijah," je povedal direktor štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Douglas Sims.

Ameriški predsednik Joe Biden je opozoril, da se bo njegova država še naprej odzivala "na krajih in v času po lastnem izboru", poroča BBC. 

Ameriški napadi so odgovor na nedeljski napad na ameriško vojaško bazo v Jordaniji blizu meje s Sirijo, v katerem so umrli trije vojaki. Američani za napad na bazo obtožujejo islamistične oborožene skupine, povezane z Iranom, ki odgovornost za napad zanika. 

V petek so nazaj v domovino prepeljali njihove posmrtne ostanke, žrtve so bili trije temnopolti pripadniki ameriške vojske, 23-letna Breonna Alexsondria Moffett, 24-letni Kennedy Ladon Sanders in 46-letni William Jerome Rivers.

Oborožene skupine, povezane z Iranom, so v zadnjih letih izvedle več sto napadov na ameriška oporišča v Iraku in Siriji, njihovi napadi pa so se dodatno okrepili po izbruhu vojne v Gazi 7. oktobra lani.

Američani za napad na bazo obtožujejo islamistične oborožene skupine
Američani za napad na bazo obtožujejo islamistične oborožene skupine FOTO: AP

ZDA se doslej niso ostreje odzivale na tovrstne napade, predsednik Biden pa je v torek napovedal, da se bodo ZDA odzvale na smrt svojih vojakov, toda ob tem večkrat ponovil, da si ne želijo širšega konflikta v regiji. Uradniki v Washingtonu so po poročanju ameriških medijev v četrtek sporočili, da so potrdili tarče v Iraku in Siriji, povezane z Iranom. Dodali so, da naj bi bil vojaški odziv ZDA večplasten in bi lahko trajal več dni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1028)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
04. 02. 2024 19.49
+1
Dokler ne bodo angažirali našega desetarja za svetovalca ali vrhovnega poveljnika vojske ne bo uspeha.
Betuul
04. 02. 2024 12.45
+3
Eheh ? To pri arabih ne bo nikakor špilal s temi amro zavezniškim 🤝botrstvom! Jordani usa botrstvo! Izraeli usa botrstvo! Povsem prav je da Hutii branijo Palestinstvo na svoj način in Jordani ??? Nesramno
Sarmx
04. 02. 2024 12.13
+7
Zakaj nobeden ne raketira položaje v Ameriki, lepo obvestiš in raketiraš vojne baze
Betuul
04. 02. 2024 12.38
+1
Keeer je očitno še sami ne marajo; zato trampajo naokol in sem pakje? Noben ne mara niti take niti raketirane!Zavezniki
Betuul
04. 02. 2024 10.32
+3
A še niso pogruntal en tak 🪃bumerang dron ! Da ko ga spustiš leti v rikverc
omega _v6
04. 02. 2024 10.01
+6
Dokler ne bodo udarili po tovarnah v katerih proizvajajo vojaško opremo ne bo miru!! Te tovarne in skladišča kjer proizvajajo jedrsko orožje in drone bi že zdavnaj morali zravnati z zemljo!! Ta vlada v Teheranu mora pasti saj taki ki imajo ženske za sužnje nimaj več kaj iskati na tem svetu!! Iranski režim je sramota človeštva,ki ubija mlade ženske zato ,ker niso oblečene tako kot si ti zločinci zamislijo!!
Betuul
04. 02. 2024 10.29
+2
Betuul
04. 02. 2024 09.33
-1
Fajn bi blo da bi tist dron letel s podaljšanim sproščanjem k amerom kot en 🪃v zda direkt k Bajdnu!
Betuul
04. 02. 2024 09.26
+0
USA se tam dol sploh nebi smela zapletati!! Ker ni za ta razlog tam?? Ampak zato da razrešuje in zaplete zaveznikov s katerimi ima sklenjeno 🤝botrstvo!! Zato bi morala z rušilci stati v Izraelskih morskih milijah! Seveda če je kaj od morja tam Pri Izraelu izraelskega !!!Ameri spelte se iz rdečega morja gor po natanjaha in izraele in jih odpelte direkt vHaag!! To je naloga amerov da spelejo morilskega zaveznika kamor čjo
Mister iks
03. 02. 2024 21.46
-7
Lahko bi tudi atomsko vrgli, da se malo prizemlji muslije. Eno na Teheran in eno malo na Gazo, da ne bo preveč vplivalo na Izrael. Malo bodo že potrpeli za višji cilj.
nexus4321
04. 02. 2024 08.28
-3
Raje na ZDA Franci in bi živeli vsi v miru
Betuul
04. 02. 2024 09.29
+0
Da bi še na ohrovt kaj padl in ga razgnal u franže
P1800
03. 02. 2024 21.21
+4
Lahko se Jenkijem zgodi, da bodo morali kmalu obrnit na zahod, nekaj se dogaja tam na severni celini, bodo morali naštudirat kje napast ene kavbojce, sicer nov teren za njih, bodo že naštudirali, sami sebe bodo pa že zmogli zbrisat🤗
anatomija
03. 02. 2024 21.09
-2
Res je strateška napak napad na Američane in tudi na civilne ladje . Sedaj pa so posledice
omega _v6
04. 02. 2024 10.05
-2
Se popolnoma strinjam je pa prav sramotno kako komentatori podpirajo zločince,ki so krivi za ta spopad!! To so volilci sedanje koalicije,ki še vedno finančno podpira teroriste!!
CyberWorm00000
03. 02. 2024 20.17
-7
rusofilski agresorji si že kr jemljejo eu za swojo : ))) še dobr da se jim je w ukraini zataknlo : ))) 3 dnewna operacije se je mal zawlekla : ))) še mal pa bo 3 leta : )))
generaly
03. 02. 2024 20.34
+3
Nikol ni noben omenju 3 dnevne operacije to je zahodna laz vi ovcke pa nasedate
OvcjiPastir
03. 02. 2024 20.41
-3
Haha @generalcek ti, ti grdi zahod. Vse je laž in zarota. 🤣
kolodvor
03. 02. 2024 20.52
+5
Ti najbrž voziš avto višjega cenovnega razreda z UKR reg. tablicami.
koral45
03. 02. 2024 21.07
-5
general; a tudi da so to samo orožne vaje je laž?
omega _v6
04. 02. 2024 10.06
-1
Zakaj lažeš Putin je omenjal 3 dni in trdil,da bodo ruske vojake pričakali z rožami!!
marre
03. 02. 2024 20.13
-4
Upam, da bo naslednji napad se vecji in da se poradira Iranske tovarne dronov in raket in vso pripadajoco infrastrukturo. S tem se ubije 2 muhi na en mah.. Kot prvo Iran bo izgubil sposobnost oborozevanja vseh teroristicnih skupin na bljiznem vzhodu, plus Rusija bo izgubila glavnega dobavitelja dronov in raket, kar avtomatsko pomen manj napadov in s tem manj zrtev..
Priap
04. 02. 2024 14.29
+2
kor22
03. 02. 2024 20.02
+5
in kaj bo naredo iran?
marre
03. 02. 2024 20.10
-2
koral45
03. 02. 2024 21.08
-4
nexus4321
04. 02. 2024 08.30
+2
Počisli bodo ameriške baze okoli po iraqu Siriji ...
tali?ni tom
03. 02. 2024 19.53
+8
mimogrede,texas jim bo pa ušel,ko nimajo cajt doma red delat!
Betuul
03. 02. 2024 19.42
-2
To se tam dol sploh nebi smelo zgoditi ! Neki nlp 🛸droni🕳in neki leteči krožniki ! Za za znort! Še dobr da se prebivalcem tam ne zmeša!!!Klelele bi takoj dobil srčni tlak! Hipertenzijo! Stresno omotico in popolno nezavest! Ne se s to dronizacijo špilat
cekinar
03. 02. 2024 19.20
+8
A naš prvak SDS-a je že obsodil te napade?
24ur cenzura komentarjev
03. 02. 2024 19.13
+2
Bližnji vzhod ima ameriške drone v nebu, mi pa imamo tistih 5 v komentarjih
ticapas
03. 02. 2024 19.08
+5
Tudi nacisti so imeli kvote za vsakega ubitega vojaka...
Betuul
03. 02. 2024 19.44
+4
In s tem! Da so partizzni takoj ko so kerega našli; prišli do boljših škornjev; obleke čelade ipd
Joakim
03. 02. 2024 19.07
-6
Enako ko nima Rusija kaj delati v Ukrajini, tako nimajo ZDA kaj delati v Siriji. Agresija je eno in drugo. Torej sankcije.
24ur cenzura komentarjev
03. 02. 2024 19.13
+4
Rudar
03. 02. 2024 19.29
-3
arctic
03. 02. 2024 19.30
+1
haha xy, kje pa so gruzija, moldavija, cecenija, sirija, finska? aja ne, to je se od prej, sori.. 🤣
Panter 63
03. 02. 2024 20.04
-3
Rusija ni v Ukrajini, napise mojster. 😅😅😅. Tudi na Luni ni. Nekateri so za hece.
Zmaga Ukrajini.
03. 02. 2024 21.41
-2
hahahahaha,... ja, to so pravi rusofilski rovtarji🤣🤣🤣.
CyberWorm00000
03. 02. 2024 19.05
-8
bogi rusofili pol morjo kle pa še w latinici pisat namest w cirilici : )))
Lion91
03. 02. 2024 19.12
+10
24ur cenzura komentarjev
03. 02. 2024 19.14
+9
Evo vam obraz amerocucka, niti stavka ni sposoben sestavit 🤣
CyberWorm00000
03. 02. 2024 19.15
-10
sej lohka spokate w rusijo wam nuben ne brani bomo wsi srečni : )))
CyberWorm00000
03. 02. 2024 19.17
-11
wam kdo brani se preselt w rusijo ?: ))) kaj bi še radi glasbeno željo : )))
viking76
03. 02. 2024 20.01
+2