Tujina

ZDA se vračajo k pariškemu podnebnemu sporazumu

Washington , 20. 01. 2021 23.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
0

Kmalu po zaprisegi kot 46. predsednik ZDA je Biden v Ovalni pisarni podpisal 17 izvršnih ukazov in razglasov, s katerimi nagovarja koronavirusno, gospodarsko in podnebno krizo. Gre za tri prioritete njegove administracije. ZDA se vračajo k pariškemu podnebnemu sporazumu, v zveznih poslopjih bo po novem obvezno nošenje zaščitnih mask. Gradnja zidu na meji z Mehiko je zaustavljena.

Biden v Ovalni pisarni

"Ni boljšega dneva za začetek, kot je danes," je dejal novi ameriški predsednik ko je s črno masko na obrazu sedel za mizo v Ovalni pisarni in podpisal 17 izvršnih ukazov,  s katerimi želi spremeniti nekatere sporne poteze njegovega predhodnika. Gre za "začetne točke" do izpolnitve obljub ameriškemu narodu, je dejal novinarjem. 

ZDA se vračajo k pariškemu podnebnemu sporazumu, od katerega je odstopil Bidnov predhodnik Donald Trump. Biden je le nekaj ur po inavguraciji OZN poslal obvestilo, da se ZDA znova priključujejo sporazumu. Potezo je že pozdravil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Bidnova administracija je boj proti podnebnim spremembam opredelila tudi kot eno glavnih prioritet. ZDA se pod Bidnom vračajo tudi v Svetovno zdravstveno organizacijo, v kateri je Trump sicer iskal krivca za nastalo pandemijo. 

Z enim samim ukazom je Biden odpravil tudi poplavo Trumpovih ukrepov v korist korporacij in delovnih mest, ki škodujejo okolju, kot je na primer dovoljenje za odlaganje rudniške nesnage v reke in potoke, rahljanje regulacij o čistem zraku in podobno.

V zvezi s tem je agencijam zvezne vlade naročil višje standarde glede izpustov toplogrednih plinov v ozračje iz vozil ter med drugim ustavil izkoriščanje nafte in plina v naravnem zavetišču za divje živali na Aljaski. Odvzel je tudi dovoljenje za gradnjo in delovanje naftovoda Keystone XL za dostavo kanadske nafte v ameriške rafinerije v Mehiškem zalivu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Biden je z izvršnih ukazom prav tako zapovedal nošenje zaščitnih mask in ohranjanje varnostne razdalje v zveznih prostorih. 

Zaustavil je tudi gradnjo zidu na meji z Mehiko - kar je bila glavnih (in najbolj spornih) obljuba Trumpa pred izvolitvijo. Obenem je Biden z izvršnim ukazom zaščitil del nezakonitih priseljencev v ZDA pred izgonom. Gre za t.i. dreamerje, ki so jih kot mladoletnike nezakonito pripeljali v državo starši ali skrbniki. Biden je namreč podpisal ukaz, ki te ljudi, ki druge domovine kot ZDA ne poznajo, ščiti pred izgonom. Trump jim je hotel zaščito odvzeti, kar so mu preprečila sodišča.

Glede priseljevanja je Biden prepovedal ločevanje staršev in mladoletnih otrok, konec kazenskega pregona za manjše imigracijske prekrške in ukazal ponovno združitev ločenih otrok in staršev. Ukazal je prav tako revizijo Trumpove politike do prosilcev za azil, ki so že v ZDA.

"Pred nami je še dolga pot. To so le izvršni ukazi," je dejal Biden. 

S posebnim ukazom je Biden uvedel trdnejša etična pravila o zaposlovanju v zvezni vladi, podaljšal je zvezni moratorij na deložacije in zaplembe nepremičnin, podaljšal je pavzo pri odplačevanju študentskih posojil do 30. septembra, zaščitil transeksualne osebe pred diskriminacijo v zvezni upravi in popisal ukaz o pobudi za večjo rasno enakopravnost v vladi.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.