Tujina

ZDA v skrbeh zaradi vse večje diplomatske izolacije Izraela

Washington, 23. 05. 2024 10.42 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko število mrtvih v Gazi narašča, prebivalcem grozi vse večja lakota, prebivalci so razseljeni, ZDA pa so v skrbeh zaradi vse večje diplomatske izolacije Izraela. Veliko tradicionalnih zaveznic se namreč vse bolj obrača stran od Izraela, kar bi lahko pomenilo, da bo Izrael vse bolj osamljen na političnem prizorišču.

Države, ki tradicionalno sicer podpirajo Izrael, so se začele rahlo oddaljevati od te države, je dejal svetovalec Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan. Njegove besede sledijo napovedim Irske, Norveške in Španije, da bodo prihodnji teden tudi uradno priznale palestinsko državo, prav tako si Bidnova administracija in Kongres prizadevata, da bi uskladila odziv na odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da zahteva nalog za aretacijo izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja zaradi zločinov v Gazi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu FOTO: AP

Na novinarsko vprašanje v Beli hiši, ali ga skrbi diplomatska izolacija Izraela, je Sullivan odgovoril pritrdilno, piše Guardian. "Mislim, da je to pošteno vprašanje," je dodal. "Kot država, ki v mednarodnih forumih, kot so Združeni narodi, odločno zagovarja Izrael, vsekakor opažamo, da se glasovi, tudi tisti, ki so prej podpirali Izrael, vse bolj pomikajo v drugo smer. To nas skrbi, saj menimo, da to ne prispeva k dolgoročni varnosti Izraela."

Po mnenju Sullivana je najboljši način, da Izrael še naprej izvaja svojo strategijo premagovanja Hamasa v Gazi, hkrati pa si prizadeva zaščititi civiliste in zagotoviti dostavo humanitarne pomoči. A ob tem bi se Izrael moral zavzemati še za rešitev dveh držav, čemur Netanjahujeva vlada ostro nasprotuje, kot del regionalne rešitve, ki bi Izrael povezala z arabskimi državami. 

Biden je sicer že večkrat poudaril rešitev z dvema država. "Enako odločno je poudaril, da je treba rešitev doseči z neposrednimi pogajanji med stranmi in ne z enostranskim priznanjem," je dejal Sullivan.

A kljub veliki skrbi za Izrael je kritiziral njihovo odločitev, da se na tristransko priznanje odzove z odtegnitvijo sredstev palestinski upravi. "Menim, da je to strateško napačno, saj zadržanje sredstev destabilizira Zahodni breg in spodkopava prizadevanja za varnost in blaginjo Palestincev," je pojasnil. "Napačno je zadržati sredstva, ki zagotavljajo osnovne dobrine in storitve nedolžnim ljudem."

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni