Tujina

Pelosijeva zahteva takojšnjo odstranitev Trumpa s položaja predsednika ZDA

Washington, 07. 01. 2021 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, Maja Račič
Komentarji
475

Zdaj je pravi in skrajni čas za odstranitev Trumpa s položaja, je prepričanih vse več demokratov, ki po nasilju v Kapitolu pozivajo k uveljavitvi 25. amandmaja ameriške ustave. To je v svojem govoru poudarila tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Omenjeni amandma predvideva prenos oblasti na podpredsednika ZDA, če je predsednik nezmožen opravljati svoje delo in dolžnosti.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi FOTO: AP

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi zahteva takojšnjo odstranitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA, poročajo ameriški mediji. Podpredsednika Mika Pencea je pozvala, naj se sklicuje na 25. amandma in na ta način prevzame predsedniško funkcijo.

Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosijeva, ki v svojem pozivu ni edina. 

Že pred tem se je tudi vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer zavzel za takojšnjo odstavitev Trumpa, ker je podžigal vstajo v ameriškem kongresu. "Ta predsednik ne bi smel biti na položaju nit en dan več," je poudaril Schumer. "Najhitrejša in najučinkovitejša pot za odstavitev tega predsednika, ki bi jo lahko uporabili že danes, bi bila, če bi podpredsednik nemudoma uporabil 25. amandma k ustavi," je še dejal. Če bi podpredsednik in kabinet to možnost zavrnila, bi se moral tudi po mnenju Schumerja znova sestati kongres in proti predsedniku sprožiti ustavno obtožbo, znano tudi kot impeachment.

Če bo Schumer, čigar stranka bo v senatu kmalu prevzela večino, uresničil grožnje, bi bil lahko Trump prvi ameriški predsednik z dvema ustavnima obtožbama. Predstavniški dom kongresa je decembra 2019 potrdil obe točki ustavne obtožbe Trumpa zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, a je predsednik ostal na položaju, ker senat, ki ga zaenkrat nadzirajo republikanci, ni podprl njegove odstavitve.

Republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger je prav tako pozval vlado, naj odstavi Trumpa, ker ni primeren za opravljanje položaja. "Predsednik mora s položaja, ali prostovoljno ali neprostovoljno," je dejal kongresnik.

V Washingtonu je včeraj zavrelo. Med potrjevanjem novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna so Trumpovi podporniki, prepričani, da mu je bila zmaga 3. novembra lani ukradena, vdrli v Kapitol, umrli so štirje ljudje. Olje na ogenj je s svojo retoriko prilival predsednik Donald Trump, zaradi spodbujanja k nasilju ga je prvič blokiral celo Twitter. Predsednik, ki se še ne more sprijazniti s porazom, je potreboval več ur, preden je svoje podpornike pozval, naj zapustijo Kapitol in gredo domov, a celo potem je ponavljal (nepotrjene) trditve o ukradenih volitvah. 

V ameriški prestolnici so prav zaradi tega začeli razpravljati o uporabi 25. amandmaja ameriške ustave. Več ameriških medijev je poročalo, da naj bi o tem že ves dan člani kabineta resno razpravljali na nerazkriti lokaciji. 

Da je zdaj pravi in skrajni čas za uveljavitev 25. amandmaja, je javno pozvalo že nekaj deset demokratov, ki jih skrbi škoda, ki jo lahko še v zadnjih 14 dneh na oblasti povzroči Trump. Vse več kritik do Trumpa in njegove retorike pa je slišati tudi iz republikanskih vrst. Eden od republikanskih senatorjev John Cornyn je celotno dogajanje tako opisal z besedami, da so "dosegli dno".

Kaj je 25. amandma?

25. amandma prenos oblasti predvideva, ko je predsednik ZDA nezmožen ali neprimeren za opravljanje svojega dela in dolžnosti, oziroma določa, da predsedniški položaj prevzeme podpredsednik v primerih smrti ameriškega predsednika, njegovega odstopa ali odstranitve s položaja. Če tudi podpredsednik ne bi zmogel opravljati te funkcije, je naslednja v vrsti, po Zakonu o nasledstvu predsednika, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. 

25. amandma je bil v preteklosti že uveljavljen, a v vseh treh primerih so ameriški predsedniki sami začasno prenesli pooblastila. Leta 1985 je tedanjega  predsednika Ronalda Reagana zaradi operacije nadomestil podpredsednik George HW Bush. Podobno je svojo oblast na podpredsednika prenesel George Bush mlajši leta 2002 in 2007, ko so ga med sicer rutinsko kolonoskopijo uspavali. 

Četrti odstavek amandmaja predvideva, da predsednika s položaja lahko odstranijo podpredsednik in člani kabineta. Za to je potrebnih le 12 glasov, poleg Pencea bi se za to moralo odločiti še 11 od 23 članov kabineta. Oba doma kongresa morata 21 dni zatem, ko so ju člani kabineta obvestili, da je predsednik nezmožen opravljati svoj položaj, to z dvotretjinsko večino potrditi, v nasprotnem primeru predsednik znova prevzame vse funkcije.

25. amandma je bil sprejet po atentatu na tedanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, med Američani pa je postal "priljubljen", odkar se je v Ovalno pisarno vselil Donald Trump. Iskanje termina "25. amandma" je na spletnem brskalniku Google poskočilo, ko je Trump podpisal prepoved vstopa v državo iz določenih muslimanskih držav, ko je zbolel za covidom-19, pa tudi po izdaji knjige "Fire and Fury" novinarja Michaela Wolffa, navaja Bloomberg. 

Ameriški mediji so že leta 2019 poročali, da so tedaj člani Trumpove najožje ekipe razpravljali, ali oziroma kako bi Trumpa odstranili s položaja z uporabo omenjenega amandmaja. Leto predtem je v prispevku za New York Times tedaj anonimni avtor (ki se je pozneje razkril kot nekdanji šef kabineta nekdanje ministrice za domovinsko varnost Miles Taylor) med drugim zapisal, da znotraj Bele hiše obstaja nekakšno "tiho odporniško gibanje" in da se med člani kabineta "šepeta o uveljavitvi 25. amandmaja". O tem naj bi, po neuradnih informacijah ameriških medijev, razpravljal tudi tedanji namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein s člani pravosodnega ministrstva, potem ko je Trump odpustil direktorja FBI, Jamesa Comeyja

Protest Trumpovih privržencev ob razglasitvi Bidnove zmage.
Protest Trumpovih privržencev ob razglasitvi Bidnove zmage. FOTO: AP

Nekdanji namestnik direktorja FBI Andrew McCabe je februarja 2019 v intervjuju javno priznal, da so na pravosodnem ministrstvu govorili, koliko članov kabineta bi podprlo odstranitev Trumpa s položaja.

Ključnega pomena pri odstranitvi s položaja je, kot že omenjeno, ameriški podpredsednik. Mike Pence, sicer nekdanji guverner ameriške zvezne države Indiana, velja za enega najbolj konservativnih politikov, katerega ambicije segajo do stolčka ameriškega predsednika. Predstavlja se kot družinski človek, je globoko veren in znan kot nasprotnik istospolne skupnosti – v preteklosti je med drugim dejal, da je biti istospolno usmerjen "izbira". V javnosti pa je v preteklih letih odmeval predvsem njegov odnos do žensk – Pence namreč ženi govori "mati", priznal je, da nikoli noče biti sam s kakšno drugo žensko v sobi. V zadnjih štirih letih je trdno (in mnogokrat tiho) stal ob strani predsedniku Trumpu. Javno mu je nasprotoval šele pred dnevi, ko je po Trumpovih pozivih, naj spremeni izid predsedniških volitev, dejal, da teh pooblastil nima in da izida ameriških volitev ne bo spreminjal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (475)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
12. 01. 2021 16.06
natakar v beli hisi je jezen na cevljarja od trumpa. nebuloze. ta zenska nemore nic. ce bi lahko bi ze zdavnaj ga polila s benzinom.
Sedem Sedmica
10. 01. 2021 16.18
Čestitke Pelosijevi. Konkretna, dosledna in neustrašna. Ona bo neodgovorno obnašanje Trumpa postavila na mesto kamor sodi. Nevaren psihopat.
Sputnik8
08. 01. 2021 20.32
+0
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi zahteva takojšnjo odstranitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA, Ali ima navedena pooblastila, da to izvede. Ali so to samo njene mokre želje..poleg trganja govora????
Prototip
08. 01. 2021 15.13
+3
Janez je še njih okužil z levim in desnim sindromom....
Karel Car
08. 01. 2021 08.51
+0
Satanisti ne morejo niti počakat toliko da njihov dementni pedofil prevzame mesto ....
Ate_ist
09. 01. 2021 21.55
+1
bojijo se, da 20. ne bo nič s predajo oblasti
Wolfman
08. 01. 2021 08.37
+1
Ravno Demokrati so velemojstri za izpodbijanje oblasti in ustvarjanje pučov! V zadnjih tridesetih letih so vnetili vsaj trideset državljanskih vojn povsod po svetu!
Cool8
08. 01. 2021 08.33
+2
Trump je to vse lepo planiral , pa mu ni uspelo, demokracija v USA je premočna za takšne poizkuse, sedaj se je skril v luknjo in jemlje nazaj. Vse več ljudem v USA je jasno , da je odgovoren za te dogodke prav on !
?ebula
07. 01. 2021 21.58
+2
Trampizem je neizbežno mimo, samo še smrt janšizmu pa bo svet izgledal bolje.
ValterUdovernik
07. 01. 2021 21.58
+4
Med tem, ko je Jansa Trumpu lezu u rit sploh upazu ni kako glubok u drek je padu.
Uporabnik1718834
07. 01. 2021 21.58
+2
Belčki počas bo treba spat.Jutri je nov dan.Še vedno nimate navodil iz Terstenjakove.
Sajuz
07. 01. 2021 21.58
+0
Trump je Mongolc... pov RUS pov KITAJC
zani10
07. 01. 2021 21.57
-2
Trump ni nic kriv tuki ce ulicarji razbijajo...
Sajuz
07. 01. 2021 21.56
+2
po vseh pravilih..bi moral biden čestitati janši....
Kollerik
07. 01. 2021 21.57
+0
Hahahaha, pa vi komunazarji ste čedalje bolj nori...
poper00
07. 01. 2021 21.58
+1
Saj mu bo ko bodo prileteli podatki o švercanju orožja in še kaj.
DJ-Pero
07. 01. 2021 21.56
+8
Nisem sledil... Janša še kaj twitnil v podporo Trumpu?
ArkaMast
07. 01. 2021 21.56
+6
Vprašanje. Ga že branijo češ, saj so mu vzeli igrački iz rok. Facebuk pa tviter. Pa risank ne bo smel gledat 14 dni za kazen.
gripson
07. 01. 2021 21.54
+5
A pri nas nimamo 25.amandmaja? Pa bi ga potrebovali....
ValterUdovernik
07. 01. 2021 21.54
+7
Skrajni čas je, da se Janša ne izneveri in zaradi lastne verodostojnosti izreče odločno podporo Trumpu in ponovno vžali izvoljenega predsednika Bidna.
mojcamojca1
07. 01. 2021 21.53
+0
Trump je oseba s hudo narcisistično osebnostno motnjo in za vse, najprej pa zanj, bi bilo najbolje, da predsedniško posarno zapusti in gre v dolgotrajno psihoterapijo. Včerajšnji vandalizem, pa je lahko v opzorilo in premislek tudi jastrebom slovenske stranke Levica, ki s svojo nestrpnostjo in sovraštvom kurijo petkove proteste.
koral45
07. 01. 2021 21.52
+7
Je takih trampkov še nekaj, tudi pri nas na levi in desni, da ne bom pristranski.
Debely
07. 01. 2021 21.52
+5
Pravilno! Naj se ga odstrani čimprej!