Tujina

Demokrati v obtožnici: 'Drhal je kot napolnjeni top usmeril na kongres'

Washington , 02. 02. 2021 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
12

Demokrati v ustavni obtožbi sedaj že nekdanjemu ameriškemu predsedniku očitajo spodbujanje vstaje, da je s svojimi besedami o ukradenih volitvah in volilnih prevarah protest 6. januarja spremenil v "sod smodnika" ter je tako osebno odgovoren za napad na Kapitol. "Edina častna pot za Trumpa je bila priznanje poraza, namesto tega pa je sklical drhal in jo kot napolnjeni top usmeril na kongres," mu demokrati očitajo v obtožnici.

Demokratski upravitelji ustavne obtožbe iz predstavniškega doma kongresa so v svoji vlogi senatu pred začetkom sojenja bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu zapisali, da je svoje privržence usmeril proti kongresu in ogrožal življenja. Menijo, da ga mora senat obsoditi zaradi vzpodbujanja vstaje in mu prepovedati zasedanje političnih položajev.

Spomnimo, da so 6. januarja Trumpovi podporniki vdrli v ameriški kongres, da bi preprečili uradno potrditev novega ameriškega predsednika Joe Bidna oziroma prisilili republikance na čelu z nekdanjim podpredsednikom Mikom Penceom, da zmago pripišejo Trumpu. Slednji izida volitev ni nikoli priznal, namesto tega je ponavljal gesla o "ukradenih volitvah" in volilnih prevarah, ki jih nihče ni uspel dokazati. A s tem je očitno prepričal velik del svoje volilne baze, ki je prepričana, da so Trumpu ukradli zmago in drugi predsedniški mandat. 

Trump je "osebno odgovoren" za vdor v Kapitol, spodbujal je vstajo, njegove besede so protest 6. januarja spremenile v "sod smodnika", sedaj že nekdanjemu predsedniku očitajo demokrati. Upravitelji nameravajo v sodnem procesu v senatu, ki se bo pričel prihodnji teden, uporabiti Trumpove besede in posnetke kot dokazno gradivo. "Dokazi so jasni. Ko so vsi drugi poskusi spreobrniti izid volitev propadli, je Trump spodbudil napad na Kapitol." 

Uspeh demokratov v senatu malo verjeten 

Za dogodke 6. januarja so demokrati in del republikancev takoj s prstom pokazali na Trumpu, sledila je ustavna obtožba v predstavniškem domu kongresa, kjer imajo demokrati večino. Sojenje v senatu se bo začelo prihodnji teden, a uspeh demokratov je malo verjeten - potrebujejo namreč dvotretjinsko večino, ki pa je nimajo. Prav tako, vsaj po dosedanjih napovedih, ne morejo računati na zadostno število glasov republikanskih senatorjev. 

Njihova obtožnica neposredno povezuje Trumpova prizadevanja za preobrnitev volilnega izida z napadom na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi. "To, kar je delal, je ogrozilo življenje vsakega člana zveznega kongresa, miren prenos oblasti in nacionalno varnost. To je natanko tak ustavni prekršek, ki zahteva diskvalifikacijo z vseh javnih položajev," so zapisali. 

Obtožnica zavrača pričakovane argumente Trumpove obrambe, da so njegove navedbe glede volitev zaščitene s prvim amandmajem k ameriški ustavi in da je ustavna obtožba nesmiselna, ker Trumpa več ni na položaju. Edina sankcija po morebitni uspešni ustavno obtožbi je namreč odstavitev s položaja. Senat lahko šele potem glasuje o prepovedi prihodnjih Trumpovih kandidatur.

"Tu volitve niso več zadostna varovalka pred prihodnjo zlorabo, saj je Trump napadel sam volilni proces, ki ga moramo zaščititi pred njim in vsakim, ki bi ga oponašal. Edina častna pot za Trumpa je bila priznanje poraza, namesto tega pa je sklical drhal in jo kot napolnjeni top usmeril na kongres," piše v obtožnici.

Ustavno obtožbo proti Trumpu prenesli v senat.
Ustavno obtožbo proti Trumpu prenesli v senat. FOTO: AP

Postopek neustaven, ker Trump ni več na predsedniškem položaju? 

Eden od Trumpovih odvetnikov David Schoen je na televiziji Fox News dejal, da demokrati izkoriščajo ustavno obtožbo kot politično orožje za nedemokratični in neustavni postopek z namenom, da Trumpu prepovedo prihodnje kandidature. Schoen je za časopis Atlanta Journal Constitution zatrdil, da v senatu ne bodo skušali ponavljati Trumpovih trditev o ukradenih volitvah, ampak se bodo osredotočili na domnevno neustavnost ustavne obtožbe predsednika, ki ga ni več na položaju.

V bistvu bo to povsem dovolj, saj je ustavna obtožba v svojem bistvu politični dogodek in demokrati v senatu enostavno nimajo dovolj glasov za dvotretjinsko večino, ki je potrebna za obsodbo. V najboljšem primeru lahko računajo na pet republikancev, potrebovali pa bi jih najmanj 17. Le pet republikancev se je namreč na testnem glasovanju izreklo za ustavnost ustavne obtožbe Turmpa po izteku mandata.

Demokratski tožilci bodo trdili, da postopek ni neustaven in obstaja zgodovinski presedan, čeprav ne glede predsednika. Leta 1876 je bila vložena ustavna obtožba proti tedanjemu ministru za vojno ZDA, ko je ta že odstopil s položaja. Ministra za vojno Williama Belknapa so sicer takrat oprostili. Ustava tudi določa, da je lahko prepoved prihodnjih kandidatur kazen za predsednika po obsodbi v ustavni obtožbi.

Trumpovi odvetniki: Trump ni naredil ničesar, da bi preprečil potrditev izida predsedniških volitev

Trumpovo pravniško ekipo bosta vodila Schoen in Bruce Castor, potem ko ga je pred tem zapustilo pet odvetnikov. Uvodoma se je poročalo, da je do tega prišlo zaradi spora okrog strategije obrambe. Odvetniki niso hoteli ponavljati trditev o volilnih prevarah, pri čemer bi naj Trump vztrajal. Ameriški mediji sedaj poročajo, da ni šlo za primer načelnih odvetnikov, ampak banalen spor okrog višine honorarja.

Schoen in Castor sta kasneje v uradni vlogi zanikala, da bi Trump podžgal napad na kongres s svojimi izjavami glede izida volitev ali ogrožal varnost ZDA in vladnih ustanov. Zatrdila sta, da se predsednika ne more obsoditi, ker ga več ni na položaju, njegove izjave pa da so bile le ustavno zaščitena svoboda govora, s katerimi je izražal osebno prepričanje, da je bil izid volitev sumljiv.

Odvetnika sta sicer v vlogi priznala, da ni mogoče dokazati Trumpovih trditev o volilnih prevarah. "Na voljo ni dovolj dokazov, da bi lahko razumen razsodnik ugotovil, da so bile Trumpove izjave točne ali netočne," sta zapisala Trumpova odvetnika in zatrdila, da Trump ni naredil ničesar, da bi preprečil potrditev izida predsedniških volitev.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
03. 02. 2021 13.59
+1
Ameriški "demokrati" so daleč od demokratov, sramota..svoje državljane imenujejo dr hal?! Fuj, pljuc, bruh
nikhrast
03. 02. 2021 16.55
-2
plejadanka
03. 02. 2021 11.04
+0
V Nemčijo so 4 ameriški vojaki izgubili življenje, ko so raziskovali volilno prevaro vi pa lažete kot pes teče
plejadanka
03. 02. 2021 11.04
+1
nikhrast
03. 02. 2021 16.49
-2
Pa zakaj popravljaš, saj vsi naredimo kakšen typo.
plejadanka
03. 02. 2021 11.03
-1
Demonkrati, Trump ni še rekel zadnje besede.
nostalgik
03. 02. 2021 09.25
+2
JANŠEVA NEDEMOKRATSKA SDS IN JANŠEVE OVCE ŽE ROPOTAJO, KAJTI VIDIJO KAJ JIH ČAKA V SVOBODNI SLOVENIJI, PRAVICA IMA SVOJO TRDNO POT
Skdesni
03. 02. 2021 08.34
-1
Demokracijo so preimenovali v dajmokrast, tudi pri nas so levičarji enaki.
Zmaga Ukrajini
02. 02. 2021 21.58
-2
Upam, da ga zaprejo za zelo dolgo časa in jim uspe počistiti nesnago, ki jo je pustil za sabo.
Zmaga Ukrajini
02. 02. 2021 21.59
+1
Če ne zdaj - takoj, pa v drugih sodnih postopkih.
batom@pinkponk.com
02. 02. 2021 21.56
+3
Twitler, enako caka tebe.
Generacija56
02. 02. 2021 21.43
+2
Po zadnjihugotovitvah, ta "drhal" sploh niso bili Trumpovi volivci. Ponovno propaganda. A se je Melanija že ločila? Hahahahahaha...