Tujina

ZDA ubile vodjo Al Kaide Ajmana al Zavahirija

Washington , 02. 08. 2022 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Danica Jovanović
Komentarji
292

Ameriške oblasti so sporočile, da so v nedeljo v napadu z brezpilotnim letalom v Kabulu ubile enega od voditeljev teroristične mreže Al Kaida in nekdanjega tesnega sodelavca Osame bin Ladna Ajmana al Zavahirija.

"Nocoj smo spet jasno pokazali, da ni pomembno, kako dolgo bo trajalo ali kje se skrivaš. Če ogrožaš naše ljudi, te bodo ZDA našle in odstranile," je dejal ameriški predsednik Joe Biden. "Nikoli ne bom dovolil Afganistanu, da spet postane zavetišče za teroriste. Ni ga več in zagotovili bomo, da se ne zgodi nič drugega. Tega terorističnega voditelja ni več," je dodal ameriški predsednik.

Enega izmed vodij teroristične mreže Al Kaida so ZDA ubile v nedeljo dopoldne po afganistanskem času.
Enega izmed vodij teroristične mreže Al Kaida so ZDA ubile v nedeljo dopoldne po afganistanskem času. FOTO: AP

Napad v afganistanski prestolnici so potrdili tudi talibani. "Gre za kršitev mednarodnih načel in sporazuma iz Dohe. Takšna dejanja so ponovitev propadlih izkušenj zadnjih 20 let in so proti interesom ZDA, Afganistana in regije," so sporočili talibani, ki vladajo v Kabulu po ameriškem umiku septembra lani. Smrt enega izmed voditeljev teroristične mreže Ajmana al Zavahirija je politični obliž na rano ameriškega umika iz Afganistana, po katerem je začela javna podpora Bidnu v ZDA padati. Ob tem je ameriška podpredsednica Kamala Harris dejala: "Z ubojem Al Zavahirija smo izpolnili obljubo. Kljub končanju misije v Afganistanu smo še naprej skrbeli za varnost ameriških državljanov."

Biden z balkona v Beli hiši sporoča novico o uboju vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija
Biden z balkona v Beli hiši sporoča novico o uboju vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija FOTO: AP

Biden je ob smrti Al Zavahirija opozoril tudi druge protiteroristične organizacije: "Zmeraj bomo naredili vse, kar je treba, da bomo zaščitili varnost ameriških državljanov."  Smrt Zavahirija je pozdravila tudi Savdska Arabija: "Zavahiri je bil eden izmed vodij, ki so svoje operacije izvajali v ZDA in Savdski Arabiji. Njegove operacije so ubile tisoče nedolžnih ljudi, vključno s prebivalci Savdske Arabije," je dejal savdski minister za zunanje zadeve. 

Protiteroristična akcija v Afganistanu 

Biden je med nagovorom narodu izrekel pohvalo obveščevalcem za vztrajno in uspešno delo. Sicer so se na napad pripravljali v sklopu protiteroristične akcije, ki so jo v Afganistanu pričeli po preklicu njihove misije pred približno letom dni. Pri tem so ameriški uradniki dejali, da je Biden pri avtorizaciji napada izrecno opozoril, naj bo ta "natančno in previdno izveden", saj so želeli odstraniti tveganja za morebitne civilne žrtve. Zavahirija so tako ubili na domačen balkonu v varni hiši v Kabulu v nedeljo zjutraj po afganistanskem času. Ob napadu ni bil poškodovan noben civilist, niti noben drug član Zavahirijeve družine. Prav tako na kabulskih tleh ob napadu ni bilo nobenega ameriškega vojaškega osebja, poročajo tuji mediji. Predsednik ZDA je napad avtoriziral iz Bele hiše, kjer je trenutno v izolaciji, saj je bil pred kratkim pozitiven na covid-19.

Kako je potekalo načrtovanje napada?

Za al Zavahirija sicer dolgo časa ni bilo jasno, ali je sploh še živ. Potem ko je aprila vodja Al Kaide objavil posnetek o ženski v Indiji, ki si je kljub prepovedi nadela hidžab, pa je postalo jasno, da je človek, za katerim so Američani objavili 25 milijonov dolarjev vredno tiralico, še živ. Ameriški obveščevalci oziroma sodelavci so kasneje v Kabulu odkrili njegovo ženo, hčer in vnuke in o najdeni lokaciji meseca aprila obvestili Bidna. Preden so napad izvedli, je bilo potrebnih več mesecev skrbnega in strogo zaupnega načrtovanja. Napad so načrtovali predsednik ZDA in le ožji krog njegovih svetovalcev.

 Ajman al Zavahiri in Osama bin Laden sta bila tesna sodelavca.
Ajman al Zavahiri in Osama bin Laden sta bila tesna sodelavca. FOTO: AP

Začetek julija so se tako pri Bidnu zbrali direktor Cie Bill Burns, vodja nacionalne obveščevalne službe, njegov namestnik Jon Finer in svetovalka za nacionalno varnost Liz Sherwood in pričeli z opazovanjem hiše, zanimalo jih je predvsem obnašanje al Zavahirija. Med načrtovanjem so pripadniki ameriške obveščevalne službe ustvarili tudi maketo varne hiše v Kabulu, ki so jo nato prinesli v Belo hišo. Biden je tako lažje preučeval lokacijo in načrtoval izvedbo napada. Pri preučevanju makete so bili pozorni na vplive svetlobe, vplive vremenskih razmer, na gradbene materiale, predvsem pa jih je zanimal tloris zgradbe. 

Pri opazovanju vzorcev obnašanja Zavahirija so ugotovili, da je vodja Al Kaide redno zahajal na balkon, kjer se je zadrževal dlje časa. Njegov napad so zato izvedli prav na tem mestu. 

"Predsednik je bil osredotočen na to, da bo zračni napad varen za civiliste" 

Biden naj bi pri načrtovanju napada posebno pozornost namenil varnosti civilistov. "Predsednik je vseskozi poudarjal, da mora biti pri napadu zagotovljena varnost civilistov," je dejal eden izmed njegovih sodelavcev. V predsednikovemu uradu so se verjetno želeli izogniti ponovitvi incidenta, do katerega je prišlo, ko je ameriška vojska pred 11 meseci zapuščala Afganistan: ameriška brezpilotna letala so takrat pomotoma ubila več tamkajšnjih civilistov. 

Napad na enega izmed vodilnih terorističnih vodij je zato predstavljala veliko tveganje. Njegova varna hiša se je namreč nahajala na naseljenem območju. Američani pri napadu niso poškodovali nobenega civilista niti nobenega člana al Zavahirijeve družine. 

Bidna je pri operaciji skrbelo tudi to, da napad ne bi zmanjšal vpliva njihovih prizadevanj za vrnitev ameriškega državljana Marka Freichsa, ki ga imajo teroristi v Afganistanu zadnji dve leti za talca. Prav tako želi zaščititi Afganistance, ki so med vojno pomagali ZDA .

 Grozote al Zavahirija 

Al Zavahri je začel sodelovati z bin Ladnom v času sovjetske zasedbe Afganistana, ko sta se skupaj borila proti komunistom, tudi s pomočjo ameriškega orožja. Bin Laden je bil vodja in finančnik, nekdanji egiptovski zdravnik al Zavahri pa ideolog in strateg.

Združila sta moči v teroristični skupini v Al Kaida. Al Zavahri je bil od leta 1998 bin Ladnov namestnik. Al Kaido sta spremenila v skupino, katere glavni cilj je bil napad na Američane kjer koli po svetu. Po bin Ladnovi smrti je mrežo prevzel al Zavahri in jo vodil z območja na meji med Afganistanom in Pakistanom tudi v letih, ko je Al Kaida izgubljala primat med teroristi in islamskimi skrajneži v korist Islamske države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SenecaLucius
03. 08. 2022 15.41
+1
Slabo Alah skrbi za svoj ključni vodilni kader na Zemlji….
Yon Dan
02. 08. 2022 20.00
-1
Kot je ameriška globoka država 2001 zrušila dvojčka da bi preprečili Gesaro/Nesaro.
biggbrader
02. 08. 2022 19.53
+0
Trump bi ga peljal na kavo.
AlesX1X
02. 08. 2022 15.24
+2
Smesno da zda lekvidira svoje postavljene voditelje... Skrbi me ko bo zacela kitajska, rusija in razne korporacije ki zda ucitajo velike denarne izgube glede provokacij.
flojdi
02. 08. 2022 14.45
+1
Zanimivo.en od voditeljev je manj. A ze vedo kdo ga bo nasledil?
SenecaLucius
03. 08. 2022 15.42
Pravica je
02. 08. 2022 14.24
+9
Ja res, lahko gledamo pa tudi tako, da tole ciljano ubijanje ljudi z droni po njihovo izgleda malo bolj humano in plemenito, ker teroristi ubijajo bolj raspršeno in ni tako ciljano ,tako da so pravilo »oko za oko« amerosi malo sprevrgli ,kajti v osnovi pravilo ne podpira tega, da bi posameznik ali država vzela pravico v svoje roke, temveč pomaga postavljenim sodnikom, da primerno kaznujejo posamezne zločince, torej da pri tem niso ne prestrogi ne preveč prizanesljivi.
User1280007
02. 08. 2022 14.23
+1
Ajman pije čaj, namaka noge, kvasi muda in se smeje ko gleda risanko.
testtest
02. 08. 2022 14.08
+5
To je čisti umor iz strani Amerov. Hahtevam sankcije!
Ossy95
02. 08. 2022 14.26
-1
Bi rad videl, če bi ti Al Kaida posilila otroka in pobila nekaj družinskih članov, če bi tudi potem tako razmišljal.
Bolfenk2
02. 08. 2022 14.00
+2
To je vse kar znajo ZDA. Ubijati strahopetno na daljavo ali pa se z Ukrainci boriti proti Rusom. Islamsko državo pa so le uničili Rusi in to v borbi iz oči v oči. To EU v splošni rusofobiji pozablja.
Titanium
02. 08. 2022 14.26
+1
Spet laž. Večino boja proti ISIS-u je opravila Ameriška vojska skupaj s Kurdi, za zmago to je pa uporabila vsa sredstva, tako iz zraku kot po zemlji. Ruska vojska je imela pri teku samo sekundarno, manj pomembno vlogo. Putinov namen je bil trajen vpliv v Siriji, roka v Assadovem žepu, redni dobiček and stalna vojaška baza. Vse to mu je tudi uspelo. Ukradena Ukrajinska pšenica se pa zdaj prodaja Sirijcem ker tam Ameriških sankcij seveda ne upoštevajo. Pač, kriminalen, morilski Sirijsko-Ruski režim.
Herman71
02. 08. 2022 13.54
+3
Vse kaj še zna ameriška vojska je iz naslonjača spustiti neko raketo na drugem koncu sveta
SenecaLucius
03. 08. 2022 15.44
A bi morali tako kot Rusi poslati v boje oz. na morišča mlade fante kot kanon futr?
bohinj je zakon
02. 08. 2022 13.45
+5
Pa kolk je teh vodij Al kaide? Vsako leto pospravijo vsaj 3.
grumf
02. 08. 2022 13.53
+2
Vsak, ki bo na tem položaju - je legitimna tarča.
patogen
02. 08. 2022 13.44
-2
Večina Slovenskih levičarjev očitno žaluje za Zavahirijem, če berem komentarje spodaj.
bik ferdo
02. 08. 2022 14.16
+1
bik ferdo
02. 08. 2022 14.17
-1
vitaminkripl
02. 08. 2022 13.39
+5
On in Osama Bin Laden sta 9. 11. 2011 skupaj napadla dvojčka.
vitaminkripl
02. 08. 2022 13.40
+4
janez Kovač 1
02. 08. 2022 14.07
-1
za_vse_sem_sam
02. 08. 2022 14.14
+0
mahar123
02. 08. 2022 14.30
-1
biggbrader
02. 08. 2022 13.33
+6
Ali 8. marec kaj ukrepa ?
SenecaLucius
03. 08. 2022 15.48
Samo če bi ubili katero od njegovih najmanj štirih žena! Za moške jim je vseeno!
oikos
02. 08. 2022 13.32
+4
Demokratično. Bravo naši! Kateri so že naši?
09ZarMan10
02. 08. 2022 13.32
+8
Kakšna je razlika med Al Kaido in Američani. Eni ubijajo z "nalepko" teroristov, drugi večnih rešiteljev. Zame so Američani večji teroristi od Al Kaide!!!
grumf
02. 08. 2022 13.42
-3
Zanimiv, da si pol prpravljen živeti v državi, ki je z američani skoraj pobratena, deli podobne moralne in etične vrednote, uživa v ekonomski stabilnosti in precej visokem standardu življenja..
09ZarMan10
02. 08. 2022 14.53
+5
...zelo malo tega, kar si napisal je resnično. Če je politika navidezno pobratena z ZDA še zdaleč ne pomeni, da dejansko delimo njihove moralno etične norme, ki jih skorajda več ne premorejo, ekonomske stabilnosti, ki služi le najbolj premožnim in pokvarjenim, standard življenja pa je pri nas tako ali tako na bistveno višji ravni, kot v ZDA, s čimer seveda nimam v mislih le tistega finančnega... Slovenija je vse to, kar bi si želela biti Amerika, pa ni! Slovenija je za Ameriko Amerika!!!
User1538643
02. 08. 2022 13.27
+2
Oni se malo, malo šetuckajo in malo, malo puckajo. Novo normalno?
MTM AUDI
02. 08. 2022 13.13
+3
Tko kot Bin Laden ko so ga “ubili” so ga vrgli v morje ker drugega niso mogli prikazat ker je vse skup prevara stoletja.. kot world trade center ki so ga sami podrli.. in pripisali Al Kaidi te zgodbice se zakljucujejo pocasi prihaja druga doba Russia je velesila ki se bo pisalo malo drugace kot dejansko je..in prevzela nadzror v celem svetu.. pa nej se postavi kdo po robu ce ji bo kos…🇷🇺🇷🇺🇷🇺
biggbrader
02. 08. 2022 13.31
+2
plavimil
02. 08. 2022 13.02
+4
Ja fajonka kaj zaskrbljena, samo vprašam?
oježeš
02. 08. 2022 12.59
+5
Storili bodo vse, da zavarujejo američane. Kaj pa so ali bodo storili doma, da ne bo prihajalo do takih pokolov, ki se kar vrstijo v nekem časovnem obdobju?