Tujina

ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu: 'Iranski režim bomo prikrajšali za več milijard'

Washington, 10. 01. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA so uvedle nove sankcije proti Iranu. Sankcije bodo usmerjene proti visokim iranskim vladnim uradnikom in proti ključnim sektorjem iranskega gospodarstva.

Svež val gospodarskih sankcij proti Iranu, ki jih je odobril ameriški predsednik Donald Trump, je odgovor na to, da je Iran v Iraku izstrelil rakete proti ameriškim vojakom.

Pompeo je dejal, da bodo s tem iranski režim prikrajšali za več milijard dolarjev prihodka. Podobnega mnenja je tudi finančni minister Steven Mnuchin.
Pompeo je dejal, da bodo s tem iranski režim prikrajšali za več milijard dolarjev prihodka. Podobnega mnenja je tudi finančni minister Steven Mnuchin. FOTO: Shutterstock

Nove sankcije so bile pričakovane, saj jih Trump napovedal v govoru, v katerem se je odzval na iranski napad.  Sankcije bodo usmerjene v visoke iranske vladne uradnike in v ključne sektorje iranskega gospodarstva, poroča CNN.  Na seznamu je 17 sankcij, ki zadevajo gradbeništvo, predelovalno industrijo ter rudarstvo.

Sankcije zadevajo jeklarska, železarska in tekstilna podjetja, industrijo bakra ter aluminija in osem višjih državnih uradnikov Irana, ki naj bi bili vpleteni v torkov raketni napad na ameriške cilje v Iraku.

Gre za zaplembo njihovega premoženja v ZDA in prepoved poslovanja ameriških podjetij in posameznikov s podjetji in osebami na seznamu sankcij. Pompeo je dejal, da bodo s tem iranski režim prikrajšali za več milijard dolarjev (evrov) prihodka. Podobnega mnenja je tudi finančni minister Steven Mnuchin.

Trump bo prav tako v kratkem podpisal izvršni ukaz, ki bo Pompeu in Mnuchinu omogočil uvajanje dodatnih sankcij zaradi iranskega jedrskega programa in zaradi podpiranja šiitskih milic po Bližnjem vzhodu.

Mnuchin je zagotovil, da sankcije delujejo, saj bi imel Iran brez njih več milijard dolarjev, ki bi jih lahko porabil za financiranje terorizma po regiji.

'Želimo, da se Iran obnaša kot normalna država'

Kot poroča CNN, je Mike Pompeo novinarjem ob tem povedal, da ne dvomi, da je imel Iran namen ubiti Američane in da so odobrene sankcije, s katerimi bodo udarili Iran, ustrezen odziv.

Na vprašanje novinarjev, če bi se morale ZDA odzvati drugače, je ta dejal: ''Po mojem mnenju ni dvoma, da so imeli namen pokončati ameriške državljane.''

Dodal je, da je prepričan, da je bil odziv predsednika Donalda Trumpa na iranski napad ustrezen: ’’Predsednik je povedal, da ne želimo vojne. Želimo, da se Iran obnaša kot normalna država,’' poroča CNN.

Še enkrat je ponovil, da so imeli specifične informacije o tem, da je general Solejmani predstavljal grožnjo, a za to trditev še vedno ni podal konkretnih dokazov: ’’Ne vem, kdaj točno, niti na kateri dan naj bi se napad zgodil. A bilo je jasno: Solejmani je načrtoval napad velikih razsežnosti proti ameriškim interesom.''

Prav tako je povedal, da ZDA verjamejo, da je verjetno, da je Iran sestrelil ukrajinsko potniško letalo. Dodal je, da, ko bo preiskava pokazala, kaj se je zgodilo, bosta ZDA in svet ustrezno odgovorila.

Spomnimo

ZDA so pred tednom dni v Bagdadu likvidirale poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds generala Kasema Solejmanija, nakar je Iran odgovoril z raketnim obstreljevanjem dveh vojaških oporišč Američanov in koalicijskih sil v Iraku. Nekaj ur po napadu je v sredo zjutraj kmalu po vzletu s teheranskega letališča strmoglavilo ukrajinsko potniško letalo, pri čemer je umrlo 176 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
10. 01. 2020 21.55
-3
ZDA niso nobeno zlo kot tu pisarite nekateri, so super drzava, najvecje zlo na svetu so socialisti ki zivijo na tuje kredite in na od drugih ljudi zasluzen denar kar je proracun. V kapitalizmu je drugace, vsak clovek lahko uspe ce se odreka, ima voljo, moc in znanje da uspe z vizijo. V socializmu so vsi ljudje enaki v revscini in bedi.
Volga Malek
10. 01. 2020 21.50
-3
MSM mediju drzavni in paradrzavni ustvarjajo protiamerisko vzdusje v Sloveniji. Slovenija je clanica mednarodnih zvez OZN, OECD in NATO in EU. Ampak neosocialisti na vladi spet solirajo in delajo Sloveniji sramoto po svetu in njenim ljudem. Ce je drzava clanica NATO pakta, spostuje zaveze in ne solira. Dogovore se spostuje.
Malinha
10. 01. 2020 21.56
+6
Že pred par meseci si cvilila, da ne boš več uporabljala tega portala, niti plačevala, ker da je omejena svoboda govora, etc., etc. Očitno te omejevanje že celo življenje zasleduje, pa ne moreš brez njega.
Volga Malek
10. 01. 2020 21.46
-1
Tile nasi neosocialisti so hoteli s podporo Kataloniji provocirat Kraljevino Spanijo, provocirali so Izrael ko so hoteli naredit platformo za Palestino, zdaj s podporo Iranu provocirajo ZDA. To je ogledalo politike neosocialistov Marjana und Co. Generalni sekretar iz MZZ se je pa slikal z iranskim veleposlanikom in dal podporo Iranu v imenu Slovenije drugi po funkciji za ministrom je porocala iranska tiskovna agencija. Mednarodni skandal, blamaza Slovenije ker je zabila noz v hrbet NATO paktu katerega clanica je poleg ZDA. Kaksna sramota. Vrhunska sramota.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.54
+9
Mednarodni škandal in blamaža ste svečkarji. Kot vedno. Ker tako cviliš čez Slovenijo - trk po papuče, pa via Amerika. Tam te bodo veseli.
Volga Malek
10. 01. 2020 21.56
-1
@Mesecnica hitr na avion pa v Iran tam te bodo veseli.
Volga Malek
10. 01. 2020 21.59
-1
Pa rute ne pozabit zraun uzet...😂 Samo levica dela s teroristov mucenike.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.59
+1
migrantka, trk po plavutke pa nazaj na deponijo izdajalcev - argentino
Volga Malek
11. 01. 2020 08.01
+2
Slovenija je sla v skupino drzav ki podpirajo mednarodni terorizem s tem ko podpirajo Iran. Sramota. Namesto da bi se bolj vkljucevala na Zahod, bolj rine v tretji svet.
Malinha
10. 01. 2020 21.19
+3
Gledam koledar... veš žalosten.. komaj januar.. kdaj bo september? Desetega bomo imeli žur, enajstega pa ognjemet.
Rade 74
10. 01. 2020 21.05
+7
Kaj, ko bi mi vsi, cel Svet enkrat za spremembo uvedli sankcije tej primitivno paranoični ameriški politiki?
resnicaosvobaja
10. 01. 2020 20.53
-3
Trump se je odločil, da bo utopil ribo
resnicaosvobaja
10. 01. 2020 20.50
-2
'Želimo, da se Iran obnaša kot normalna država'....tudi Iran si želi biti le del družine...nuklearne družine...
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.09
+3
V bistvu sploh ne. Včeraj so na Globusu povedali, da trumpelj ves čas trdi, da Iran pridobiva jedrsko orožje. To pa ni res. Iran poskuša uresničiti 4. člen Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki mu daje pravico do miroljubne uporabe jedrske energije, medtem ko Trump zahteva, da mora Iran ustaviti raketni program in nehati pomagati svojim varovancem v Libanonu, Siriji in drugod. Trumpelj noče upoštevati, da je Iran konvencionalno vojaško precej šibka država in da to kompenzira prav z razvojem raket. Iran si želi samo mir, ukinitev sankcij in zadostno orožje za lastno obrambo. Trumpelj pa ves čas zavaja in napada Iran, celo pri nas se najdejo (zlasti desnuhi), ki ves čas trolajo kako je Iran muslimanski, šeriatski, in ne vem še kako grozen, edina njegova želja pa je živeti v miru in blagostanju,... kar je na Bližnjem vzhodu seveda mnogim precej težko doseči. Vsekakor tistim, ki ne prisegajo večne zvestobe, razprodaje naravnih naftnih virov in "v-rito-lezenja" Trumpeljnu.
Periot222
10. 01. 2020 20.47
+2
Amerika najvecje zlo na svetu!
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.43
-3
Trumpek ne loči Irana od Iraka.
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.41
-6
Trumpek se zopet smeši.
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.38
+7
Sankcije na nafto v Evropo?????? Odprite denarnice, ker bomo plačevali več.
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.36
+0
Te Ameriške sankcije sploh ne delujejo.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.36
-4
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.39
-4
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.33
+14
No ja, da osvežimo spomin. Jedrski sporazum med Iranom in ZDA je bil narejen pod pokroviteljstvom Evropske unije, Evropska unija pa je bila garant, da v se ne bo spreminjal in da ga bodo Američani spoštovali takega kot je IN DA GA NE BODO UKINJALE. Danes vidimo, da Evropska unija je to naredila z figo v žepu. Sedaj se človek vpraša kdo je v igri nepošten?????? Ali Iran sploh še zaupa vladavini prava v EU?????
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.44
+2
Strahoten problem EU je, ker stalno samo sledimo kavbojcem. Tule bi bila zelo dobra priložnost, da posežemo vmes in zaščitimo lastne interese. 6 držav (poleg skandinavskih še Belgija, Nizozemska in Finska so z Iranom sklenile sporazum o mehanizmu finančnega trgovanja z Iranom (INSTEX), ki pa žal še ni zaživel. Zlasti smo preko NATO pakta zvezani s kavbojci, ki nas vsakič znova zahebejo. Prvič tako, da odstopijo od jedrskega sporazuma, kar je EU povzročilo precejšen finančni izpad (EU še vedno sanja, da je jedrski sporazum mogoče obdržati, kljub izstopu kavbojcev, in posledično Irancev), nato pa tako, da harajo po Bližnjem vzhodu in razbijajo države ter širijo terorizem, nato pa trume imigrantov bežijo (tudi) v EU. Če bi se EU že enkrat zbudila in rekla bobu bob, bi bilo precej drugače in bistveno bolje za vse nas - Evropejce.
Heretik1
10. 01. 2020 20.32
+4
Ves svet bi se moral popolnoma distancirati od ZDA in z njimi pretrgati vse politične in gospodarske stike!
York
10. 01. 2020 20.26
+8
Yenkiji zopet s sankcijami. Zadnje sankcije proti Iranu, ki jih je EU morala podpreti, so gospodarstvu povzročile miljardne izgube. Naša EU skupnost šteje 420 mio.prebivalcev, daj smo že "losat" teh kekcev, ki jih gospodarstvo poganjata orožarski lobi in vojno dobičkarstvo.
za bojši jutri
10. 01. 2020 20.23
+1
Rečete kar hočete, ameri si zaslužijo temeljito lekcijo
jankomat
10. 01. 2020 20.21
+12
Evropa naj se neha ukvarjat s politiko,saj jo za nas vodijo Američani.Njim smo samo še hlapci pri pobijanju na bližnjem vzhodu.
mrtvi_macak
10. 01. 2020 20.12
+9
vedno sem na strani tistega ki se bori proti islamu.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.10
-3
trumpelj je v resnici mentalni bolnik. Komu to še ni jasno?
Mars1212
10. 01. 2020 20.55
+8
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.14
+0
Kdo je tu terorist je stvar aspekta. Glede na to, da je naročil umor Solejmanija (ekvivalent podpredsednika Irana) gre za hudo in precedenčno kršitev mednarodnega prava. Za trumpeljna je bil terorist, za vse normalne ljudi pa človek, ki je živel za svojo državo in ji služil. Trumpelj bi se moral sam vprašati zakaj so kavbojci na BV deležni tolikih terorističnih napadov. Tisti, ki so bolj odprte glave, razumejo tisti rek: "Če hočete ustaviti terorizem, ga nehajte povzročati". Ampak trumpelj pač ni dovolj umsko usposobljen za razumevanje tega preprostega reka.
Malinha
10. 01. 2020 21.30
+2
Sam pa verjamem v neko kvantno povezavo: Trumpeljček je napel možgane, da bi morebiti kaj mislili, reakcija je bila, da so se pri nas njegovi leseni možgani vneli. In to do tal. Škodo še ocenjujejo. Namreč, kako napolniti praznino. Pa ne tistega "umetniškega" kipa.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.49
+0
Meni je bila pa tista latrina zelo pomenljiva😊 in nenavadno je v vseh pogledih utelešala lik, po katerem je bila narejena.
Malinha
10. 01. 2020 21.55
+1
Ameriška lesenoumnost. Vsekakor. Slična latrini. Na koncu pogori. Žalujoči? Nihče. Smejoči? Vsi. Krohotajoči? Moja malenkost....
Min1Gun
10. 01. 2020 20.04
+15
Glavno da trump in ostali kavbojci blato mešajo... To je vse taktično... Mi spustimo par raket potem še oni in cena nafte hitro zraste, ker se pol sveta vserhe in misli da ne bo več nafte... Ovi pa se smejijo in štejejo milijarde. Sankcije.... Te je največja bedarija in sploh nevem kdo so USA da se lahko oni odločajo da bojo dajal komu sankcije....
Min1Gun
10. 01. 2020 20.06
+9
Aja najbolj smešno mi je bilo ko je Evropa dala Rusiji kao sankcije.... Sem si mislil da ne bojo Rusi plina pozimi zaprla bi pol Evrope zmrznilo...
brezimenomir
10. 01. 2020 20.10
+9
Če imaš kapital in najmočnejšo vojsko, je pač tako. Sedaj je tako, 200 let nazaj so bili to Angleži, 500 let nazaj pa Španci.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.17
+8
Min1Gun ...+++++++++++++ Točno to. Kdo so oni, da bodo delili sankcije vsepovprek? In kar je še bolj sprevrženo, je to, da sankcije VEDNO prizadenejo v prvi vrsti prebivalstvo, manj pa sam vrh države, ki so ji sankcije namenjene. In kljub temu ima trumpelj ksiht Irance pozivati naj se odločijo za boljšo, demokratično,... itd. družbo. Se pravi najprej jim nabije sankcije, potem pa ko začnejo crkavat, jih spodbuja k spremembi oblasti. Bolj podlega hinavca pa še ne! Ampak kar je najbolj hecno, je pa to, da so zdaj Iranci prav zaradi zunanjega sovražnika - ZDA, bolj enotni kot že dolgo ne. Zato lahko trumplju samo čestitamo. Uspelo mu je poenotiti narod. Bravo.