Tujina

2000 let star izraelski šekel končno nazaj v svoji domovini

Jeruzalem, 14. 09. 2022 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so Izraelu vrnile kovanec iz časa judovskega upora proti rimski vladavini pred skoraj 2000 leti. Po navedbah urada okrožnega tožilca Manhattna, ki je tudi gostil slovesnost za repatriacijo, je kovanec izjemno redek, novec za četrt izraelskega šekla, uradne izraelske valute, pa je ocenjen na več kot milijon evrov. 20 let po tem, ko so izraelske oblasti prek obveščevalcev prvič izvedele, da so srebrnik odkrili roparji starin v dolini Ella, južno od Jeruzalema, so ga zdaj dokončno locirali ter vrnili v domovino.

Preiskovalci pravijo, da je predmet prišel na črni trg, preden so ga prek Jordanije pretihotapili v Združeno kraljestvo. Nato je bil izvožen v ZDA z lažno dokumentacijo. Leta 2017 so uradniki domovinske varnosti zasegli kovanec v Denverju v Koloradu, kjer naj bi ga ponudili na dražbi.

"Kljub zapletenosti te preiskave je naši ekipi tožilcev, analitikov in agentov, ki sodelujejo z izraelskimi oblastmi, uspelo izslediti to starino v samo nekaj mesecih," je v izjavi dejal okrožni državni tožilec Manhattna Alvin L. Bragg mlajši, ki opisuje kovanec kot "ogromno kulturno vrednost."

Starodavni izraelski šekel naj bi izviral iz časov judovskih uporov proti rimski vladavini. Gre za ogromno kulturno dediščino, ki se je naposled vrnila v Izrael.
Starodavni izraelski šekel naj bi izviral iz časov judovskih uporov proti rimski vladavini. Gre za ogromno kulturno dediščino, ki se je naposled vrnila v Izrael. FOTO: AP

Judovsko kraljestvo je leta 6 našega štetja padlo pod rimski nadzor, proti njihovi vladavini pa so se uprli mnogi Judje. Te upore danes poznamo pod imenom judovsko-rimske vojne. Kovanec sega v četrto leto prvega judovskega upora, znanega tudi kot veliki judovski upor. Rimljani so dovolili kovanje in kroženje nekaterih lokalnih kovancev v delih svojega imperija, vključno z Judejo.

Izraelski urad za starine (IAA) je dejal, da so uporniški voditelji vrezali "judovske motive" na cesarske kovance in tako prekrili cesarjev obraz. Sporočilo za javnost IAA je to dejanje opisalo kot "razglasitev neodvisnosti Judov v deželi Izrael in potezo proti mogočnemu imperiju, ki je stal pred njimi."

IAA je sporočila, da pozna le še en podoben novec za četrt šekla, in sicer kovanec, ki ga je Britanski muzej pridobil v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Verjamejo, da na črnem trgu krožijo še "približno trije kovanci."

Slovesnosti vrnitve kovanca v domovino se je udeležilo več visokih izraelskih uradnikov, vključno z veleposlanikom države pri Združenih narodih Giladom Erdanom. V izjavi je direktor IAA Eli Eskosido opisal vrnitev predmeta kot "začetek zelo pozitivnega in pomembnega trenda za obnovo sredstev kulturne dediščine."

"Ta edinstveni artefakt je močan opomin na tisočletja staro povezavo Judov z deželo Izrael," je dejal Erdan v izjavi in se zahvalil oblastem, "da so vrnile ta neprecenljivi kovanec v njegovo zakonito domovanje."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
14. 09. 2022 18.24
+1
Palestino je dobil Juda kot en dvanajstih rodov . Takrat ko je Mojzes umru in so šli v Današnji Izrael in vseh dvanajst družin je dobilo svoj kos . Torej Palestina je mali delček , ki je bil 5000 let preden so nastali arabci , ki si pravijo palestinci. Izrael je edina demokracija med Marokom kitajsko.
Tone 12345
14. 09. 2022 18.09
In kaj bodo od tega imel
Sandx
14. 09. 2022 17.37
+0
Arbci bojo rekli ni mogoce to je njihov kovanec!