Tujina

ZDA z obtožnicami proti ruskim oligarhom, Biden se je srečal z Julijo Navalno

Washington, 23. 02. 2024 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.K., K.H.
Komentarji
400

Ameriški predsednik Joe Biden se je srečal z vdovo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julijo Navalno, in hčerko Dašo ter jima izrekel iskreno sožalje, je sporočila Bela hiša. Navalni je minuli petek umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, družina pa trdi, da je bil zastrupljen. ZDA so v četrtek tik pred drugo obletnico napada na Ukrajino vložile tudi obtožnice proti več ruskim oligarhom, ki podpirajo režim predsednika Vladimirja Putina. Washington je obenem napovedal nove sankcije proti Rusiji.

Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil občudovanje za pogum Alekseja Navalnega in njegovo dediščino boja proti korupciji ter za demokratično Rusijo. Navalni je bil "človek neverjetnega poguma", njegova vdova in njuna hčerka, ki študira na univerzi Stanford v Kaliforniji, pa to nadaljujeta, je dejal.

Predsednik je poudaril, da bodo ljudje po vsej Rusiji in svetu žalovali za Navalnim in se borili za svobodo, demokracijo in človekove pravice. Sicer pa je ameriški predsednik Biden danes naznanil nov paket sankcij proti Rusiji. Sankcije so odgovor na smrt Navalnega, zatiranje opozicije in brutalno ter nezakonito vojno v Ukrajini.

"Danes napovedujem več kot 500 novih sankcij proti Rusiji zaradi njene še vedno trajajoče vojne v Ukrajini in smrti Alekseja Navalnega, pogumnega borca proti korupciji in največjega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina," je dejal predsednik ZDA.

Glede novih sankcij je dejal še, da bodo "usmerjene proti posameznikom, povezanim s kaznijo, ki jo je prestajal Navalni, pa tudi proti ruskemu finančnemu sektorju, obrambni industriji in kršiteljem obstoječih sankcij na več celinah".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Bidnovih besedah bodo sankcije zagotovile, da bo ruski predsednik Vladimir Putin plačal še višjo ceno za agresijo v tujini in represijo doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove sankcije bodo usmerjene tudi proti ruskemu finančnemu sistemu Mir, ki ga je Rusija vzpostavila, da bi se izognila odvisnosti od bančnih omrežij v ZDA. Ministrstvo za finance ZDA je ob tem sporočilo, da bodo ukrepali proti investicijskim skladom in regionalnim bankam.

Bela hiša je pred tem izrazila podporo materi umrlega 47-letnika, ki se bori, da bi ji oblasti izročile njegovo truplo, da bi ga lahko dostojno pokopala. Ruske oblasti od nje zahtevajo, da privoli v zaseben pogreb, sicer trupla ne bodo izročili, je Ljudmila Navalna izjavila v videoposnetku, naslovljenem na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Izsiljujejo me, postavljajo pogoje, kje, kdaj in kako naj pokopljejo Alekseja. To je nezakonito. Želijo me odpeljati na rob pokopališča k svežemu grobu in reči: Tukaj leži vaš sin. Temu nasprotujem. Želim, da bi tisti, ki jim je Aleksej drag, vsi, za katere je njegova smrt postala osebna tragedija, imeli možnost, da se od njega poslovijo," je sporočila.

"Rusi ji morajo vrniti sina," je v četrtek novinarjem dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

ZDA sicer z novim paketom sankcij ne uvajajo prelomnih ukrepov, kot bi bilo denimo financiranje ukrajinskih potreb po podpori s pomočjo zaseženega ruskega premoženja. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da gre za največji paket sankcij, ki so jih ZDA uvedle proti Rusiji po invaziji Ukrajine.

Sankcije so uvedene tudi proti tistim, ki Rusiji zagotavljajo pomembne vire prihodkov v energetskem sektorju, okrepljena pa je bila tudi zahodna omejitev cen ruskega izvoza nafte v tretje države.

Poleg posameznikov in podjetij s sedežem v Rusiji, so med sankcioniranimi tudi subjekti v 11 državah, vključno s Kitajsko, Srbijo, Združenimi arabskimi emirati in Liechtensteinom.

Vsa sredstva prizadetih oseb v ZDA bodo zdaj zamrznjena, medtem ko je državljanom ZDA ali osebam, ki se nahajajo v ZDA, prepovedano poslovati s podjetji in posamezniki, proti katerim so uvedene sankcije.

Sankcije bodo prizadetim močno otežile tudi mednarodno poslovanje, nove izvozne omejitve pa so načrtovane za skoraj 100 podjetij, ki posredno podpirajo rusko vojsko.

ZDA ob drugi obletnici napada na Ukrajino vložile obtožnice proti ruskim oligarhom

"Pravosodno ministrstvo je bolj kot kdaj koli prej zavezano k prekinitvi toka nezakonitih sredstev, ki poganjajo vojno Vladimirja Putina, in kaznovanju tistih, ki jo še naprej omogočajo," je dejal ameriški pravosodni minister Merrick Garland.

Na zveznem sodišču v New Yorku so predsednika ruske državne banke Andreja Kostina obtožili sodelovanja v shemi za izogibanje sankcijam in pranje denarja v zvezi z dvema jahtama, ki sta skupaj vredni več kot 135 milijonov dolarjev, je sporočilo pravosodno ministrstvo.

Proti Kostinu so bile uvedene sankcije že leta 2018, sedaj pa je obtožen sodelovanja v shemi za izogibanje sankcijam v zvezi z luksuzno hišo v Koloradu, ki jo je leta 2010 kupil za 13,5 milijona dolarjev. Zaradi sodelovanja s Kostinom so v ZDA v četrtek aretirali dva Američana, 67-letni Kostin pa je na varnem v Rusiji.

Ministrstvo za pravosodje je objavilo tudi obtožnico zoper 38-letnega proruskega oligarha Sergeja Vitaljeviča Kurčenka, ki živi v Rusiji. Zanj veljajo sankcije že od leta 2015, sedaj pa je obtožen še pranja denarja in uporabe navideznih podjetij za prodajo kovinskih izdelkov v vrednosti več kot 330 milijonov dolarjev (več kot 327 milijonov evrov) v ZDA.

52-letni Vladislav Osipov je obtožen bančnih goljufij v zvezi z upravljanjem jahte ruskega oligarha Viktorja Vekselberga. Osipov živi v Švici in ministrstvo je za njim razpisalo tiralico v vrednosti milijon dolarjev.

Garlandova namestnica Lisa Monaco je dejala, da je operacija, usmerjena proti podpornikom ruske vojne v Ukrajini, omejila, zasegla ali odvzela premoženje v skupni vrednosti skoraj 700 milijonov dolarjev, zaradi kršenja sankcij pa je bilo aretiranih več kot 70 ljudi.

V predstavniškem domu kongresa ZDA medtem še vedno niso potrdili predlog zakona o dodatni vojaški pomoči Ukrajini v višini 60 milijard dolarjev (55,4 milijard evrov), ki ga je odobril senat. Predsednik spodnjega doma kongresa Mike Johnson ob pritisku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavrača uvrstitev predloga na glasovanje.

Biden je ob današnji napovedi novih sankcij znova pozval kongres, naj vendarle sprejme predlog zakona, ki bi omogočil podporo Ukrajini. "Morebitno pomanjkanje podpore Ukrajini v tem kritičnem trenutku ne bo šlo kar tako v pozabo," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (400)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

printer
03. 03. 2024 14.14
+1
Zahodna novinarska trobila še kr pišejo, da je bil ta ameriški plačanec Aleksej umorjen....ovcke zahodne uboge...njegova žena pa pri šefu Bidenu, medtem, ko so moža v Rusiji dali k zadnjemu počitku....hahahahaaa....je potrebno še kaj dodati, vi zahodne duše prodane? Zagovorniki vojnih zločincev ZDA in EU ste vsi tisti, ki nas s podporo tega senilnega starcka Bidna in Macrona in Ursule itd...peljete vse skupaj v vojno...vsaka čast Putinu, da ima dobre živce...ampak mu mora vtrgat, meni bi že zdavnaj to zahodno proviciranje...
MrNurmic .
27. 02. 2024 08.52
julija you are next
nikhrast
25. 02. 2024 18.56
-12
Ne vem če folk v Sloveniji sploh vidi kakšno podporo imajo Ukrajinci v Kanadi. V mojem okraju v Kanadi prevladujejo Ukrajinci, delikatese, restavracije, banke...
Zlatko Trebovšek 1
23. 02. 2024 21.07
-9
Očitno enim ni jasno ,da so Rusi okupirali in napadli Ukrajino in da so Palestinci pričeli z klanjem Izraelcev,kar je sledilo in še sledi,povratni ukrep in seveda da je Putin diktator in morilec.Ko se boste tega zavedali,pa lahko komentiramo!
Maastrion
23. 02. 2024 21.18
+5
periot22
23. 02. 2024 21.31
+4
Tebi ni jasno da Amerika dela vojne po vsem svetu enako je kriva za Ukrajinsko vojno ki jim leži da lahko naš evropski denar pobirajo in ga filajo v svoja orožarska podjetja,daj beri še kaj drugega kot Ameriške medije!!!!!!
BroNo1
23. 02. 2024 19.02
+8
Ameračani še danes ne vedo kdo je umoril Kennedija, vedo pa kako je Navalni umrl v ruskem zaporu?!
BroNo1
23. 02. 2024 19.01
+5
Dober zapis: Medtem, ko zahodni mainstream mediji pretakajo krokodilje solze ob smrti Alekseja Navalnega (malce si preberite osebno zgodovino tega človeka), ter blebetajo gluposti o ruski diktaturi, Julian Assange trohni v zaporu. Ker je počel to, kar naj bi novinarji v osnovi počeli. Razkrival nečednosti, govoril resnico. Ljudem odpiral oči. In potem nam prodajajo pravljice o zahodni demokraciji in svobodi govora. Prodajajo nam bučke o tem, kako smo mi krasni, super, fajn. Človeku, ki ima vsaj še dve delujoči možganski celici gre ob vsem skupaj na bruhanje. Koliko ene hinavščine, cinizma, dvojnih standardov, v prvi vrsti pa popolnega pomanjkanja samokritike. Samorefleksije. Lepo vas prosim. Gnili smo. Gnili do kosti. Vsak dan bolj.
Tone 12345
23. 02. 2024 17.46
+7
Kako ganljivo!potočil sem solzo!!
spaceair
23. 02. 2024 17.00
+7
kaj bi družina navalni sploh rada od rusije? Biden bo takle objemal vse Palestince?
Boris Kavčič
23. 02. 2024 17.16
+4
dajno
23. 02. 2024 16.35
+9
A se bo Biden peljal v kakšnem F 16?
dajno
23. 02. 2024 16.34
+5
A bo pilotiral kakšnega F?
OvcjiPastir
23. 02. 2024 16.22
-11
Je Putko že položil venec Navalniju?
Broj1 TNT
23. 02. 2024 16.13
+11
a veste kaj vse bi nekateri dali da lahko pridejo do ameriškega predsednika in predvsem koliko časa bi čakali ,ta navadna frača đulija pa že tretji dan potem ko ji frderbajo dedca očitno zelo pomebnega za ZDA !
mungus
23. 02. 2024 17.26
+4
ja res je....pahorica se je ful namučila da se je za trenutek poslikala s presidentejem ZDA....hahaha
nikhrast
23. 02. 2024 15.59
-21
Samo poglej komentarje zavoženega slovenskega folka ki še vedno podpira diktatorje.
Broj1 TNT
23. 02. 2024 16.08
+20
tišina, hlapčuješ največjim morilcem po adolfu !
Maastrion
23. 02. 2024 16.28
+26
Če gremo štet, vas je ostalo še natanko 8... Vsaj med komentatorji 🤦 Vsi ostali, smo pa po mnenju vas osmih Rusofili 👌 Se ti to ne zdi nič čudno? 🤔
dajno
23. 02. 2024 16.35
+17
Tone 12345
23. 02. 2024 17.47
+17
Mal se vpraši kdo je diktator sveta!!!mal se vpraši!!rusija sigurno ne!!
Slavko BabIč
23. 02. 2024 18.16
+15
Slavko BabIč
23. 02. 2024 18.17
+15
Maastrion
23. 02. 2024 18.38
+16
Ti dejansko po komentarjih sodeč živiš v Kanadi, pa pljuvaš po nas Slovencih? Ker tukaj nisi, ali pa ni tvoja familija uspela, ste se preselili. Očitno pa moraš zelo pogrešati "zavožene" Slovence, da nas žališ tukaj... Enim nam gre trenutno dosti lepše v Sloveniji, kot pa tebi v Kanadi. Enako velja za tistega Galena, ki živi v Švici, ki je dejansko veliko bolj okupirana s kosovarji kot pa naša država! Tujina je samo občutek večvrednosti, vidva sta odličen dokaz!
Angelica007
23. 02. 2024 15.59
+7
in kako hitro -hop !, je madam skocila v objem Bidenu..:(
Ravenstein
23. 02. 2024 15.34
+0
Ostanki osebkov iz SZ pričajo, kako močna je bila indoktrinacija takratnih ljudi in kako dobro je Putin opravil svoje poslanstvo. Večne ovce...
Exiip
23. 02. 2024 15.33
+4
Rains vedu sm da si bogi....sm da si pa tok velik...z veseljem bi ti pomagu, če bi ti lahko..ampak žav teb ni več pomoči
Wolfman
23. 02. 2024 15.31
+9
Kaj sedaj žideki, vam je Putin dal po pesi! Kako kaj bilijončki v propadli Ukrajini ter posledično izgubljene miljarde vsakodnevno. Je hudo, a ne.
Wolfman
23. 02. 2024 15.13
+8
Obžalujem to, da Rusi oz. rdeča armada med 2.sv. vojno ni dokončala to, kar je Nemčija začela in zelo uspešno izvajala.
Ravenstein
23. 02. 2024 15.47
-8
Misliš genocid nad civilnim prebivalstvom? Lep obraz ste pokazali, kdo ste v resnici vi, ki cele dneve tukaj trolate....
Rains
23. 02. 2024 15.07
-12
Rusofili bi nas radi prepričali, da so globoko v notranjosti Rusije, sredi Sibirije, v izoliranem zaporu Navalnega ubili - Američani. To je tako, kot da bi rekel, da so v strogem zaporu sredi Kolorada enega zapornika ubili vsi Rusi, Kitajci, S. Korejkci, skratka vsi drugi samo Američani ne. Rusofili sploh ne razmišljajo kake fantazije pišejo, in to kar z resnim obrazom. 😂
Broj1 TNT
23. 02. 2024 15.12
+10
zakaj moraš kontinuirano vsak da kazati tvoj nizek iq?
Arhaist
23. 02. 2024 15.13
+6
Joj joj ti si res ena sama fantazija. Kako je v Ameriki a si zadovoljen, sedaj ko tam živiš?
Broj1 TNT
23. 02. 2024 15.14
+5
a pol lažejo da so našli in frderbal bin ladna ?
Ravenstein
23. 02. 2024 15.29
-5
Ne, ker ti pazniki so tako zelo slabo plačeni, da bi sprejeli podkupnino od ZDA. Moraš razmišljati kot prava ruska ovca...
Exiip
23. 02. 2024 15.41
+8
Rains tvoj Ameri in ti z njimi počasi zgubljate bitko z Rusijo....tud Adolf je misliv da je vsemogočni...ostalo pa že veš...aja pa še to....si služiv vojaški rok za našo domovino? Se mi zdi da nisi...tko da teb podobni bi jo prvi popihal če bi prislo do vojne pri nam....taprav kavčmojster si
Maastrion
23. 02. 2024 21.19
Nace Štremljasti
23. 02. 2024 15.03
+10
biden ima spomin kot ovca