Tujina

Pentagon zanika, da bi z obveščevalnimi podatki pomagali potopiti Moskvo

Washington/Moskva/Kijev, 06. 05. 2022 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S., A.G.
Komentarji
7

Medtem ko več ameriških medijev poroča, da je Ukrajina potopila Moskvo, vodilno rusko črnomorsko raketno križarko, s pomočjo obveščevalnih podatkov, ki so jim jih zagotovile ZDA, pa Pentagon to zanika. Neimenovani vir je namreč povedal, da je Ukrajina ZDA vprašala o ladji, ki pluje proti jugu Odese, ZDA pa da so sporočile, da gre za ladjo Moskva, prav tako so pomagale potrditi njeno lokacijo. Ukrajina pa je nato na Moskvo izstrelila dve raketi. A je tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby zanikal, da bi Ukrajini posredovali kakršne koli informacije o lokaciji Moskve.

"V odločitev Ukrajincev za napad na ladjo ali v operacijo, ki so jo izvedli, nismo bili vpleteni," je po poročanju nekaterih medijev dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Prav tako je zanikal, da bi ZDA vedele za namero Ukrajine, da cilja na ladjo. Tako se je po njegovih besedah Ukrajina sama,  z lastnimi protiladijskimi raketami, odločila ciljati in potopiti ladjo ruske črnomorske flote.

Ruska križarka Moskva
Ruska križarka Moskva FOTO: AP

Medtem pa so neimenovani ameriški uradniki po poročanju več ameriških medijev dejali, da so ZDA Ukrajini priskrbele obveščevalne podatke za pomoč pri njeni obrambi. Neimenovani ameriški uradniki, navajani v medijih, so povedali, da niso vedeli, da bo Ukrajina na Moskvo, ko ji bodo pomagali določiti njeno lokacijo, izstrelila raketi.

Raketna križarka s 510 člani posadke je vodila ruski pomorski napad na Ukrajino, njen potop 14. aprila pa je bil velik udarec, tako simbolni kot vojaški. Rusko obrambno ministrstvo je sicer takrat povedalo, da je na krovu Moskve eksplodiralo strelivo in da se je ladja med vleko nazaj v pristanišče prevrnila.

Kirby je sicer zanikal že predhodna poročanja medijev, da so ZDA zagotavljale informacije o lokacijah visokih ruskih generalov na bojišču, da bi jih ukrajinske sile lahko ubile. "Ne zagotavljamo obveščevalnih podatkov o lokaciji višjih vojaških voditeljev na bojišču in ne sodelujemo pri odločitvah ukrajinske vojske o tarčah," je dejal. Povedal je še, da je Ukrajina združila informacije, ki so jih posredovali ZDA in drugi, z lastnimi obveščevalnimi podatki na bojišču. "Potem se sami odločajo in sami ukrepajo," je dodal. Da bi ZDA pomagale Ukrajini ciljati višje ruske častnike, je zanikal tudi Svet za nacionalno varnost Bele hiše (NSC). "Ne zagotavljamo obveščevalnih podatkov z namenom ubijanja ruskih generalov," je dejala tiskovna predstavnica NSC Adrienne Watson.

Bidnova administracija sicer krepi podporo Ukrajini. Predsednik Joe Biden je od kongresa zahteval 31 milijard evrov vojaške, gospodarske in humanitarne pomoči za podporo Ukrajini, hkrati pa vztraja, da ZDA ne "napada Rusije". Znesek je več kot dvakrat večji, kot so ga ZDA že porabile za zagotavljanje vojaške opreme in humanitarne pomoči. Urednica BBC za Severno Ameriko Sarah Smith meni, da želi Biden pokazati, da ga nejasne grožnje o možni uporabi jedrskega orožja in opozorilo Vladimirja Putina, da bi lahko prišlo do povračilnih napadov na države, ki posredujejo v Ukrajini, niso prestrašile. Rusko zunanje ministrstvo je namreč dejalo, da vojaška podpora Zahoda Ukrajini ogroža "varnost celine".

Rusija: Moskva ni bila vključena v "vojaško operacijo" 

Prav tako so oblasti sporočile, da vojaška ladja ruske črnomorske flote Moskva ni bila vključena v "vojaško operacijo" proti Ukrajini. To je razvidno iz odgovora vojaškega tožilstva žalujoči družini mornarja. "Raziskava je pokazala, da ladja, na kateri je služil mornar Dmitrij Škrebez, ni vplula v ukrajinske ozemeljske vode in ni bila na seznamu formacij in enot, vpoklicanih za sodelovanje v posebni vojaški operaciji," je zapisano v uradnem pismu, ki ga je mornarjev oče danes objavil na družbenem omrežju Vkontakte in ga označil kot lažno.

Mornar je bil od nesreče na križarki sredi aprila na seznamu pogrešanih oseb. Moskva pa je doslej poročala o enem mrtvem in 27 pogrešanih članih posadke. Od ruskega napada na Ukrajino 24. februarja se Moskva namreč bori tudi s pomorskimi silami, ki izstreljujejo rakete na cilje v bližini obale in so med drugim sodelovale pri zavzetju ukrajinskega Kačjega otoka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni