Tujina

ZDA z raketami in letali nad cilje v Jemnu, Hutiji napovedali maščevanje

Sana, 12. 01. 2024 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriška vojska je sprožila več napadov na cilje v Jemnu, ki so pod nadzorom hutijevskih upornikov, je poročala televizija CNN, ki se je sklicevala na vire v Pentagonu. Kmalu zatem je predsednik ZDA Joe Biden sporočil, da je napade ukazal osebno. Tiskovni predstavnik jemenskih upornikov Mohamed Abdel Salam je ameriške in britanske napade na položaje upornikov označil za neupravičene. Ob tem je napovedal, da bodo Hutiji nadaljevali napade na ladje v Rdečem morju. Iz sveta se medtem vrstijo prvi odzivi na ameriške in britanske napade na položaje jemenskih hutijev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hutijevci napadajo mednarodne cilje
    02:59
    Iz 24UR: Hutijevci napadajo mednarodne cilje
  • ZDA poslale svoja letala nad Jemen
    00:31
    ZDA poslale svoja letala nad Jemen

 

Hutije so Američani bombardirali z letali in raketami tomahawk za kazen, ker napadajo ladje v Rdečem morju, poroča CNN. "Vojaške sile ZDA so danes po mojem navodilu skupaj z Združenim kraljestvom in ob podpori Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske uspešno izvedle napade na številne cilje v Jemnu, ki jih uporabljajo hutijevski uporniki za ogrožanje svobodne plovbe na eni od najpomembnejših vodnih poti na svetu," je sinoči sporočil Biden.

Njegova vlada je upornike že dlje časa svarila pred posledicami, če se bodo napadi nadaljevali. V sredo so ZDA dobile podporo tudi v resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva, da se napadi v Rdečem morju nemudoma prenehajo. Hutiji trdijo, da napadajo iz solidarnosti s Palestinci, ki trpijo pod izraelsko ofenzivo.

Washington se je doslej od izbruha zadnje vojne med Izraelom in Hamasom 7. oktobra lani izogibal neposrednim napadom na Jemen, ki ga večinoma nadzirajo hutijevski uporniki s podporo Irana, ker ni želel razširiti konflikta po regiji ali povečati napetosti.

Vendar pa so napadi začeli resno ogrožati svetovno trgovino in ZDA so že lani sestavile koalicijo držav za obrambo ladij. ZDA so doslej izvedle več povračilnih napadov na cilje v Iraku in Siriji, po napadih na njihove sile v regiji, Jemna pa doslej niso napadle.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Biden je navedel, da so napadi hutijevcev v Rdečem morju ogrozili Američane in druge, predvsem pa svobodno trgovino. "V 27 napadih na mednarodni komercialni ladijski promet je bilo prizadetih več kot 50 držav. Posadke iz več kot 20 držav so bile v piratskih napadih ogrožene ali zajete kot talci. Več kot 2000 ladij je bilo prisiljenih preusmeriti plovbo. Hutiji so 9. januarja izvedli največji napad doslej neposredno na ameriške ladje," je napade na hutijevce utemeljil Biden.

Jemen
Jemen FOTO: Profimedia

"Ti ciljno usmerjeni napadi so jasno sporočilo, da ZDA in naši partnerji ne bomo dopuščali napadov na naše osebje in da sovražnim akterjem ne bodo dovolili ogrožanja svobode plovbe na eni izmed najpomembnejših trgovskih poti na svetu. Brez oklevanja bom po potrebi sprejel nadaljnje ukrepe za zaščito naših ljudi in prostega pretoka mednarodne trgovine," je med drugim sporočil Biden.

"Napadi ZDA ne bodo ostali neodgovorjeni"

"Za to agresijo na Jemen ni opravičila, saj v Rdečem morju ni bilo nevarnosti za mednarodni ladijski promet (...), tarča pa so bile in bodo ostale izraelske ladje ali tiste, ki plujejo v pristanišča v okupirani Palestini," je tiskovni predstavnik Hutijev zapisal na omrežju X.

Namestnik zunanjega ministra hutijevskih upornikov Husein al Izi pa je pred tem za jemensko televizijo Al Masirah dejal, da bodo ZDA in Velika Britanija plačale visoko ceno za to očitno agresijo, poroča britanski BBC.

Vodja hutijevskih upornikov Abdel Malek al Huti je po poročanju CNN zagrozil, da napadi ZDA ne bodo ostali brez odgovora, ta pa bo menda veliko več kot le napadi na ladje v Rdečem morju. Tiskovni predstavnik hutijevskih upornikov Mohamed al Buhaiti je zagrozil, da bodo ZDA in Združeno kraljestvo kmalu spoznali, da so bili napadi na Jemen "največja neumnost v njihovi zgodovini". 

"Vsak posameznik na tem svetu je postavljen pred dve izbiri," je dodal. "Bodisi stati ob strani žrtvam genocida bodisi stati ob strani njegovih povzročiteljev."

Iran: Napadi na hutije bodo dodatno destabilizirali regijo

Teheran, ki velja za tesnega zaveznika jemenskih upornikov, je pričakovano izrazil neodobravanje nad vojaškimi operacijami zahodnih sil. Iransko zunanje ministrstvo je napade označilo za očitno kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Jemna ter za kršitev mednarodnega prava.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iran je prepričan, da takšni napadi lahko privedejo le do poslabšanja varnostnih razmer in dodatne destabilizacije regije, navedbe iranske tiskovne agencije Irna povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je v zvezi s četrtkovimi napadi že pozvala k zasedanju VS ZN, ki naj bi potekalo danes dopoldan po krajevnem času v New Yorku, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass. Ko je Varnostni svet nazadnje zasedal na temo hutijev, je sprejel resolucijo, ki upornike poziva k ustavitvi napadov na ladje v Rdečem morju.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Moskvi Maria Zaharova je v današnjem odzivu napade označila kot še en dokaz, kako ZDA in Združeno kraljestvo izkrivljajo resolucije Varnostnega sveta in zaničujejo mednarodno pravo z namenom zaostritve razmer v regiji. Po napadih sta se oglasili še dve preostali stalni članici VS ZN, Francija in Kitajska. Medtem ko je slednja izrazila zaskrbljenost nad razmerami in vse vpletene pozvala k zadržanosti, pa je francosko zunanje ministrstvo krivdo za eskalacijo naprtilo hutijem.

Arabske države po napadih na Jemen zaskrbljene zaradi vse večjih napetosti v regiji

Jordanija in Oman sta opozorila, da bi izraelska ofenziva v Gazi lahko v konflikt potegnila celotno regijo, skupaj s Savdsko Arabijo pa so pozvali k deeskalaciji napetosti. Jordanski zunanji minister Ajman Safadi je opozoril, da bo Izrael s svojo agresijo v Gazi celotno regijo potegnil v konflikt. Mednarodno skupnost je pozval, naj se odloči, ali si bo prizadevala za ustavitev vojne v Gazi ali pa bo dovolila širjenje konflikta v regiji, ki bi po njegovem mnenju lahko ogrozil svetovno varnost, poroča katarska televizija Al Jazeera.

"Tel Aviv poskuša odpreti nove fronte in vanje pritegniti Zahod, da bi podaljšal politično kariero izraelskega premiera in uresničil agendo radikalnih ministrov v izraelski vladi," je še dodal.

Tudi omansko zunanje ministrstvo je opozorilo na širjenje konflikta v Gazi. "Obsojamo, da se zavezniki zatekajo k vojaškim ukrepom, medtem ko Izrael vztraja v svoji brutalni vojni brez kakršnekoli odgovornosti," je še dodalo. Zaskrbljenost je izrazila tudi Savdska Arabija in pozvala k zmanjšanju napetosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Savdska Arabija sicer mednarodno priznani jemenski vladi že več let nudi oporo v njenem boju z uporniškimi hutiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fajonova opozorila na nevarnost zaostritve razmer

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v odzivu na četrtkove napade ameriških in britanskih sil na položaje jemenskih hutijev danes opozorila na nevarnost zaostritev razmer v regiji. Kot je dejala na novinarski konferenci s ciprskim kolegom, te napadi v regijo vnašajo novo dinamiko, ki da lahko še dodatno zaplete razmere na Bližnjem vzhodu.

Fajonova je v družbi ciprskega ministra za zunanje zadeve Konstantinosa Kombosa obsodila hutijske napade na mednarodni pomorski promet, ki po njenih besedah posredno vplivajo tudi na Luko Koper. Na to jo namreč opozarjajo slovenski ladjarji, je pojasnila. Slovenija je zato tudi sodelovala pri resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki je pozvala k prekinitvi teh napadov, je dodala. Slovenija ne želi eskalacije in poziva k prekinitvi oviranja mednarodnega prometa.

Fajonova je povedala še, da spremljajo razmere in da se o njih posvetujejo v okviru EU, Nata in VS ZN.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (358)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

okfic
13. 01. 2024 11.47
-1
Vse take in podobne teroriste je potrebno izbrisat v nepovrat in jih dokončno uničit !!
St. Gallen
12. 01. 2024 21.59
-2
so postali ektremisti mocnejsi ali pa je zahod postal sibkejsi? + ali -?
JohannDoe
12. 01. 2024 21.34
+1
Skratka, da ponovim. Zakaj so bili naši pravičneži ob genocidu v Gorskem Karabahu, vojnah in katastrofah v Jemnu, Sudanu... tako mlačni, zdaj, v primeru Gaze, pa so tako goreči? Edina razlaga, ki mi pride na pamet, je ta, da so jim grozodejstva, ki jih storijo muslimani, normalna, zbudijo pa se, ko se gre ta biznis evropeiziran in "civiliziran" Izrael. Temu se pa že reče rasizem na več nivojih.
JohannDoe
12. 01. 2024 21.36
+1
No, druga razlaga pa je, da so ovce in, da če jih mediji ne napumpajo, se lahko svet okoli njih podre pa ne bodo vedeli, da je kaj narobe.
JohannDoe
12. 01. 2024 21.38
+1
Vsak "pravičnež" pa lahko pove zase ali je eno ali drugo.
Zmaga Ukrajini.
12. 01. 2024 21.15
+2
Pravilno in pričakovano. Tu se lepo vidi pokvarjenost teh teroristov (isto kot napad Hamasa na Izrael), saj jih popolnoma nič ne zanima ali skrbi, da bo močno nastradalo prav domače prebivalstvo. Vsak, ki je toliko razgledan ve, da je ladijski promet preko Sueškega prekopa izjemno pomemben v celotnem mednarodnem merilu - ladijski prevoz preko Sueza predstavlja TRETJINO vsega svetovnega ladijskega prometa (približno enako porazdeljenega na kontejnerski prevoz, tankerje in razsuti tovor). In večina tega je namenjenega prometu med Evropo in Azijo. In ker so se začele ladje izogibati tej bližnjici, je to seveda vplivalo na dolžino poti in dodatne stroške, ceno, itd. Torej je bilo pričakovano, da bo ob takih neumnih in "vsegliharskih" napadih kmalu sledilo povračilo.
okfic
13. 01. 2024 11.51
+0
Tudi tukaj bo ponovno prizadeto civilno prebivalstvo žal !! Zato je potrebno te hutije uničit dokončno z vsemi sredstvi in tja poslat vojaške ladje za zaščito !!!
MladInPerspektiven
12. 01. 2024 20.36
+2
Kako so nekateri pametni, resnično me zanima na katere fakultete so hodili? Sam sem siguren, da je edini problem bil, da je bil OGROŽEN dobiček ZDA-( tam živečih židov) enostavno VB pa itak ko ZDA skoči tele so že v luftu
JohannDoe
12. 01. 2024 20.03
+1
Nedavno izvedeno etnično in versko čiščenje v Gorskem Karabahu z dovoljenjem Rusije. Ni se kaj dosti pisalo in poročalo, se je? Ni se kaj dosti pisalo in poročalo o saudskoarabski "koaliciji voljnih", intervenciji, vojni in humanitarni katastrofi v Jemnu, a se je? O Gazi se zdej poroča sto na uro. Da ni mogoče to, da smo se na "čiščenja" in zločine vzhodnjaških muslimanov že navadili, zmoti nas pa, ko se posla lotijo evropeizirani in "civilizirani" Izraelci? To je je že rasizem, mar ni? Na več nivojih.
avgust.
12. 01. 2024 20.28
-2
To je dobro vprašanje. Zakaj so se Američani tu vmešali, v 6 letni Jemenski vojni pa ne? Tam naj bi v 6-ih letih bilo ubitih več kot 200.000 ljudi.
JohannDoe
12. 01. 2024 21.27
+2
Američani imajo svoje interese. Rusi imajo svoje. Kitajci svoje. Izraelci in Saudijci imajo prijatelje v ZDA. Iranci in Hutijci v Rusih. Kitajci pa tudi ne gledajo v zrak. Skratka neka vprašanja sploh niso vprašanja. Lahko pa ugibamo zakaj nam naši mediji niso razbijali zvonove o Gorskem Karabahu, vojdni v Jemnu, Sudanu idr. In zakaj so bili naši pravičneži mlačni, zdej v Gazi so pa tako goreči.
avgust.
12. 01. 2024 19.37
-3
Najbolj resničen stavek je, da "so Hutiji ogrozili Američane in druge". Iz Jemna so še do nedavnega poročali o hudi lakoti in revščini in teh nekaj upornikov resnično lahko ogrozi Američane, zato je moral sam g. Biden ukazati napad nanje. In v Gazi so vsi Hamas, tudi otroci in novorojenčki , predvsem pa bolniki, saj so glavne tarče bolnišnice in šole. A to sploh kdo verjame? A res nihče več ne razmišlja s svojo glavo in vse, kar nam zahodni in naši uradni mediji, vzamemo za čisto zlato? Zame je normalno vprašanje, kaj imajo Američani za počet na tujem ozemlju? Preprečiti želijo združitev Arabskega polotoka (z izjemo Židov), ker bi postali premočni.
minnaema@yahoo.com
12. 01. 2024 19.25
+3
...ma za Hudiča ali Vraga kaj se nam obeta TRETJA SVETOVNA VOJNA po koščkih začeta ? !
Harpuna
12. 01. 2024 19.02
+2
Ti Hutijci so toliko časa izzivali,da so dobili kar so iskali,kaj sedaj bo pa zopet jok in humanitarna kriza,podobno kot Hamas,za to ni nobenega usmiljenja.
JohannDoe
12. 01. 2024 17.34
+4
@wolfi "Seveda, s čem pa misliš, da hutiji tolčejo ne civilne ampak vojaške ladje namenjene pokvarjenim židekom!" -------- Z Iranskim orožjem. Pred tem so pa z iranskim orožjem tolkli pokvarjene Saudike, Saudiki s svojo afriško-azijsko koalicijo pa po pokvarjenih njih. Toliko o Jemnu. Še ena humanitarna katastrofa ne dosti daleč od Gaze, o kateri pa nisi po svoji tv slišal praktično ničesar.
punkracij
12. 01. 2024 16.55
+10
Ne vem kaj ima pri tem slovenska zunanja ministrica,je morda kakšna tiskovna predstavnica.
JohannDoe
12. 01. 2024 17.36
+7
Tekmuje. Prej je bila v "regiji" Miss Šengen in Bakljav. Zdej bo pa Miss Falafel in Humus.
Grunf TNT
12. 01. 2024 16.17
+11
Zdaj bo spet ta zahodni medij opravičeval teroristični napad Ameriške bande na suvereno državo..
MladInPerspektiven
12. 01. 2024 15.58
+13
Upam, da ne bodo naši poslali svojo eskadriljo nad Jemen.🤣🤣🤣🤣
Mucamacaticataca
12. 01. 2024 16.25
+11
nestabilen
12. 01. 2024 15.52
+15
Cena nafte na svetovnem trgu ze raste.
patogen
12. 01. 2024 14.37
+1
Quercus modruje: ne bo dovolj, brez posredovanja kopenske vojske. - Na Kosovu je bilo...
mmickica
12. 01. 2024 14.37
-3
Bravo! Koooncno.
patroljub
12. 01. 2024 14.01
+7
Od kod amerom pravica, da se gredo svetovnega policaja, mimo OZN in ostalih mednarodnih institucij?.....
patogen
12. 01. 2024 14.35
-7
Včasih se je šla Kuba, ki je pošiljala vojaške ekspedicije komunističnim gibanjem po Afriki. Imam že raje američane, kot Kubance. Pa Srbija se je šla imperializem po Balkanu. nekdo mora to ustaviti...
Grunf TNT
12. 01. 2024 16.15
+4
za bojši jutri
12. 01. 2024 13.53
+2
Ameri prav prosijo lekcijo in dobili jo bodo
Panter 63
12. 01. 2024 13.58
+5
DR. RNR
12. 01. 2024 14.48
+4
Bo narava poskrbela,nc bat. Vse ima svoj konc panteru.
avgust.
12. 01. 2024 19.23
+2
Ameri s Harpom kontrolirajo tudi naravo in to je eden od razlogov, da jih ne dobijo, sicer bi jih že davno.
Captain Frcho
12. 01. 2024 13.49
+16
V Jemnu je vojna že 15 let drugač, čist tko mim grede.
User300173
12. 01. 2024 13.16
-3
Nimajo Rusi tam vojaško bazo?
Wolfman
12. 01. 2024 13.35
+2
Seveda, s čem pa misliš, da hutiji tolčejo ne civilne ampak vojaške ladje namenjene pokvarjenim židekom!
mmickica
12. 01. 2024 14.37
+7