Tujina

ZDA v Gazo odvrgle prvih 38 tisoč obrokov hrane

Gaza, 03. 03. 2024 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N. L., STA
Komentarji
46

ZDA so iz zraka začele dostavljati humanitarno pomoč Palestincem na območju Gaze, je sporočilo Centralno poveljstvo ameriške vojske (Centcom). Kot so pojasnili na omrežju X, so tri ameriška vojaška transportna letala C-130 v skupni operaciji z jordansko vojsko v enklavo odvrgla okoli 38.000 obrokov hrane. Medtem se bodo Kairu nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja. Izrael je po navedbah ameriških virov načelno sprejel predlog dogovora s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa.

Obroke na 66 paletah so v Gazo dostavili v paketih s padalom, ki so jih odvrgli iz treh vojaških letal. "Pošiljke so del prizadevanj, da bi v Gazo pripeljali več pomoči in razširili koridorje na tleh," so sporočili iz poveljstva. 

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že potekajo priprave na nadaljnje dostave pomoči iz zraka.

Da bodo ZDA začele dostavljati humanitarno pomoč prebivalcem Gaze iz zraka, je v petek napovedal ameriški predsednik Joe Biden, potem ko je v incidentu v četrtek umrlo 115 ljudi, ki so na severu Gaze čakali na humanitarno pomoč.

"Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je napovedal Biden. Dejal je, da ZDA razmišljajo tudi o dostavi pomoči po morju.

Jordanija pomoč prebivalcem Gaze po zraku dostavlja od novembra lani, v zadnjih dneh to počne tudi Egipt. Poleti letal s pomočjo so usklajeni z Izraelom.

Hrana in zdravila pomagajo ljudem zlasti na območjih, ki jih je težko ali nemogoče doseči po kopnem, kot je sever Gaze. Vendar organizacije ZN opozarjajo, da so količine, ki jih je mogoče dostaviti z letalskimi prevozi, precej majhne. Glede na veliko število ljudi, ki potrebujejo pomoč na območju Gaze, bi bilo po mnenju osebja ZN lažje, če bi Izrael dovolil dostavo pomoči s tovornjaki prek mejnih prehodov na severu območja Gaze.

Število smrtnih žrtev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas je v četrtek preseglo 30.000. Danes je ministrstvo za zdravje v enklavi sporočilo, da se je število še povečalo in zdaj znaša 30.320, potem ko so v zadnjih 24 urah našteli 92 mrtvih. Še 71.533 je ranjenih. Medtem humanitarne organizacije opozarjajo na lakoto v enklavi, zlasti na severu, zaradi katere že umirajo otroci.

Izrael po navedbah ZDA načeloma sprejema predlog prekinitve ognja

"Izraelci so ga bolj ali manj sprejeli (...) Žogica je trenutno na Hamasovem igrišču," je po navedbah AFP v soboto zvečer o predlogu dogovora dejal visok predstavnik ameriške administracije. Izrael sicer za zdaj te informacije ni potrdil.

Delegacija Hamasa naj bi danes podala odgovor na predlog, je dejal vir blizu palestinskih islamistov. Predlog v "prvi fazi" predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze, v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael.

Neimenovan visoki predstavnik Hamasa je danes za AFP dejal, da je ob izpolnitvi pogojev premirje v Gazi mogoče zagotoviti v kratkem. "Če se Izrael strinja z zahtevami Hamasa, ki vključujejo vrnitev razseljenih Palestincev v severno Gazo in povečanje humanitarne pomoči, bi to utrlo pot sporazumu v naslednjih 24 do 48 urah," je pojasnil.

Pogajalci upajo, da bi prekinitev ognja začela veljati ob muslimanskem svetem mesecu ramazanu, ki se začne 10. marca.

Skrajneži Hamasa so v napadu na Izrael 7. oktobra zajeli okoli 250 talcev, od katerih jih je 130 še vedno v Gazi, vključno z 31, za katere Izrael pravi, da so mrtvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja