Tujina

Nasilje v Portlandu: Trump krivi demokrate, ti ga obtožujejo spodbujanja sovraštva

Portland, 31. 08. 2020 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
77

Ameriški demokrati in republikanci krivdo za nasilje v Portlandu prenašajo drug na drugega. Predsednik Donald Trump je odgovornost pripisal županu mesta Tedu Wheelerju, ki prihaja iz vrst demokratov, češ da "dovoljuje smrt in uničenje v mestu". Na drugi strani demokratski predsedniški kandidat Joe Biden obtožuje Trumpa, da "lahkomiselno spodbuja nasilje".

Portland je od smrti temnopoltega Georgea Floyda postal eno od središč protestov proti policijskemu nasilju. V soboto je vrsta Trumpovih podpornikov zapeljala v središče Portlanda. Prišlo je do spopadov s protestniki. Skupina je potem mesto zapustila, 15 minut kasneje pa je v strelskem napadu umrl eden od Trumpovih podpornikov Aaron Jay Danielson, sicer član skupine Patriot Prayer.

Skupina Patriot Prayer (molitev domoljuba) je nastala v državi Washington leta 2016. Njeni pripadniki redno prihajajo v Portland in se spopadajo s protestniki ali organizirajo demonstracije v podporo Trumpu. 

Trump svoje podpornike še naprej poziva, naj gredo v Portland.
Trump svoje podpornike še naprej poziva, naj gredo v Portland. FOTO: AP

Župan Wheeler je po poročanju BBC posvaril ljudi, naj ne prihajajo v mesto v iskanju maščevanja: "Za vse tiste, ki na Twitterju objavljate načrte, da boste prišli v Portland in se maščevali, pozivam vas, da ne prihajate sem," je zapisal. In medtem ko je predsednik Donald Trump prav župana obtožil, da dovoljuje nasilje v svojem mestu, mu Wheeler odgovarja, da je prav Trump tisti, ki seje sovraštvo. "Ali se resno sprašuješ, zakaj Amerika prvič po desetletjih vidi toliko nasilja? Ti si tisti, ki to dela," je dejal župan in Trumpa pozval k sodelovanju pri umirjanju strasti ali pa naj jih pusti pri miru.

V seriji nedeljskih tvitov je Trump med drugim dejal, da si "Portland ne bo nikoli opomogel, dokler ima norca za župana". Trdi tudi,  da se bo v primeru zmage Bidna na novembrskih predsedniških volitvah nasilje razširilo po vsej državi. 

Trump je julija zaradi nadaljevanja nasilnih protestov v Portland poslal 100 agentov ministrstva za domovinsko varnost, ki so zapirali ljudi brez identificiranja, kar je proteste proti policiji okrepilo, dokler se agenti konec julija niso umaknili iz mesta. Protesti so se potem nadaljevali v manjšem obsegu.

Guvernerka Oregona Kate Brown je v nedeljo objavila načrt za končanje nasilja in hkrati zaščito svobode govora oziroma mirnih protestov. Policija in tožilci bodo okrepili pregon nasilnežev in za ta namen bodo povečali kapacitete zaporov. Pomagala bo tudi državna policija.

Demokrati in republikanci se medsebojno obtožujejo za nasilje.
Demokrati in republikanci se medsebojno obtožujejo za nasilje. FOTO: AP

Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je naznanil, da bo Trump v torek obiskal Kenosho v Wisconsinu, kjer že teden dni potekajo protesti proti policijskemu nasilju, potem ko je policist ustrelil v hrbet temnopoltega Jacoba Blaka, ki se je upiral aretaciji. "Skupaj z drugimi voditelji skupnosti izražam zaskrbljenost nad tem, kaj bo tvoja prisotnost storila Kenoshi in naši državi. Skrbi me, da bo ovirala okrevanje. Skrbi me, da bo zavlekla prizadevanja za odpravo delitev in skupno pot naprej," je Trumpu sporočil guverner Wisconsina Evers in ga prosil, naj ne hodi.

Trump je v nedeljo posredno izražal tudi podporo 17-letnemu Kylu Rittenhousu iz Illinoisa, ki je ubil dva protestnika v Kenoshi, ko je tvital sporočila v podporo strelcu, čigar odvetniki trdijo, da je ravnal v samoobrambi. Podobno je ravnal na CBS tudi vršilec dolžnosti ministra za domovinsko varnost ZDA Chad Wolf, ki je za nasilje krivil lokalne politike, ker niso sposobni zaščititi svojih skupnosti.

Demokrati trdijo, da Trump dela kraval, ker misli, da mu bo to pomagalo do zmage na volitvah, saj v anketah zaostaja za Bidnom."Morda si zamišlja, da je vojna na naših ulicah dobra za njegove volilne možnosti, ampak to potem ni predsedniško vodstvo, niti osnovno človeško sočutje," je sporočil Biden, ki je odločno obsodil  nasilje obeh strani in obtožil Trumpa, da ga nepremišljeno podžiga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
31. 08. 2020 18.56
-7
Edina rešitev za Ameriko je velika udeležba pri volitvah, vsi pa vemo kako Trump na vse sorte načine preprečuje folku dostop do volitev. Saj še NBA podpira to idejo da se arene odprejo kot volišča.
dannyer
31. 08. 2020 20.26
+6
Ti nimaš pojma kaj bluziš če kdo prepričuje volitve so to demokrati z melenbelet. saj bi prav manjšine in prvi volilci imeli največ težave poleg tega pa je veliko goljufi.
nikhrast
31. 08. 2020 15.57
-12
Uf, je župan Portlanda Trumpu lepo povedal, "get lost". Upam da Trump dobi isti nasvet v Kenoshi, s Patriot Prayer Trump samo seje sovraštvo med folkom. Pa kako je ta predsednik razklal narod.
EEgon
31. 08. 2020 16.25
+10
Zanimivo razbita so samo demokratsks mesta, kriv pa kakor Trumop. Volilci demokratov se bodo morali vprašati, kaj je bolje mir pod Trumpom wli uničena hiša pod demokratom.
dannyer
31. 08. 2020 18.05
+10
trump je ponudil pomoč tem nesposobnim županom, katerim se že ljudje upirajo. a ta je zavrnil. za te dogotke so krivi demokrati in njihovi župani governerji. in ne trump.
nikhrast
31. 08. 2020 18.22
-9
Povej zakaj Trump daje podporo tem fanatikom v Patrol Prayer, kaj delajo tam, to sploh niso domačini.
dannyer
31. 08. 2020 18.51
+7
sovraštvo sejejo levičarji z svojimi napadi nad ljudmi. so pa šli podpornik trumpa mim z razliko odvandalov k iso tam že 90 dni. trampovi podpirniki v absolutni večini niso nasilni in so večkrat žrtve teh levih ekstrimov celo praud boysi so stalno napadeni .
nikhrast
31. 08. 2020 19.36
-8
danny, saj ne vem kje dobiš te podatke, poslušaj Trumpa, videl boš kakšen lažnivec, pa narcis je. Štiri leta na oblasti, hujska folk, govori kot da ni rasizma, zdaj so pa za vse krivi demokrati. Ej, malo poslušaj folk, videl in slišal boš rasizem in diskriminacijo
dannyer
31. 08. 2020 20.28
+5
jaz ne vem od kot ti dobiš info. ker če bi vsaj malo raziskoval bi vedel kdo je v resnici rasist. to so prav ti identitarska levica. celo r spencer podpira bajdna saj je veliko leve ideologije v skladu z skrajno desno manjšino. ti malo posluši kaj folk po tereno govori. trump ima čedalje večjo podporo zaradi brezvladja v demokratskih mest. me res zanima ali si bil v kleti ali kaj.
Damjan Qwertz
31. 08. 2020 14.18
+10
zakaj bi bli republikanci krivi, če demokrati razbijajo ?
Al83
31. 08. 2020 12.57
+7
Moramo tudi vzeti v račun, da so demokrati in levi mediji vzpodbujali kaos, vse dokler se jim ni to začelo kazati v volilnih anketah. Kamala je rekla demonstrantom, da morajo ustrajati na ulicah, med tem ko je Bieden plačeval nasilnim izgrednežem in piromanom odpravnine iz zapora. Med drugim, pa se je ta teden zgodilo še to, da je glavni general Ameriške vojske poslal v kongres demokratom odprto pismo, kjer jim je dejal, da Ameriška vojska ne bo sodelovala pri odstranitvi Ameriškega predsednika iz Bele hiše, v primeru, da bi Trump izzval rezultate volitev. Dejal jim je tudi, da v Demokratičnih državah so namenjena za reševanje volilnih nesporazumov sodišča in ne vojska in da, če bi se vojska vmešavala v določanje novega predsednika to ne bi pomenilo nič drugega kot kudetat.
kilklop
31. 08. 2020 13.24
-6
pa kaj ti demokratom prisluškuješ al kaj?
Al83
31. 08. 2020 12.46
+15
Glede na to, da je Trump večkrat ponudil federalno pomoč, pri vzpostavitvi miru in so ga Demokratski župani in guvernerji zavrnili in zdraven pa še ozmerjali, po tem pa proteste še spodbujali ne vem kako bi lahko bila to Trumpova krivda. Trump je zavaroval federalno lastnino, varovanje mest pa prepustil županom in guvernerjem, kot od njega zahteva ustava. Republikanski župani so hitro naredili red med temko so demokrati kolikor so mogli onemogočili delovanje policije in spodbujali kaos. Trump ma sicer ob totalnem kaosu možnost vpoklicati insurekcijski akt in poslati vojsko v demokratsaka mesta in zagotovit red državljanom na silo, samo bi ga ob tem vsi mediji obtožili diktature in fašizma in napada na demokratično izvoljene predstavnike.
nikhrast
31. 08. 2020 15.47
-7
Saj je poklical Patriot Prayer da naredijo še večji kaos.
EEgon
31. 08. 2020 16.28
+3
Nik res ti raste hrast v glavi ne možgani. PP so seveda po tvoje del vojske USA. popolen idi....
nikhrast
31. 08. 2020 18.25
-4
Stezni se, ne podpiram rasizem ali disklriminacijo, pa tudi ne razgrajanje po mestih, tudi po kakšni zmagi lokalnega kluba. Pa kdaj sploh polušaš Trumpa, saj bo počil od narcisizma.
dannyer
31. 08. 2020 12.31
+10
Trump ima prav demokrati so dopustili brez vladje in celo podpirali izgrednike. kar je sramota ljudje pa imajo dovolj. zaradi tega so vsi poli v prid trampu. ljudje imajo dovolj. namesto obsodbe mediji tiho ko je spet trampov podpornik bil napaden. tokrat je izgubil živlenje. če pa so oni branijo pa so slabi sramota še branit se nemrš pred temi ekstremisti.
Martin Vrtovec
31. 08. 2020 12.15
+13
Prav ima Trump....in razumem njegove podpornike..
nikhrast
31. 08. 2020 15.48
-5
Tako je, rasizem in diskriminacija sta živa in zdrava v Ameriki.
CestniKolesar370Wattov
31. 08. 2020 12.04
+29
Protestniki v parih mescih ubili več ljudi, kot pa policisti v zadnjih 10 letih. Začelo se je s Fentanyl Floydom. Tip je nekoč oropal nosečnico, ji na trebuhu držal pištolo. Pokopali so ga pa v zlati krsti kot mesijo. Za Blakea so zbrali že več, kot 2 milijona. Ne vem kje jih bo zapravil, ker ga čaka obravnava za posilstvo. Ampak on je dober človek, a ne? V glavnem, kako to, da nasilja iz strani protestnikov ni bilo do teh dni? Ti povem. Trumpu podpora v anketah raste, demokrati so dojeli, da so se ustrelili v koleno in zdaj spreminjajo retoriko. Mesec nazaj je Nadler rekel, da sta Antifa in nasilje zgolj mit, ki ga ustvarja desna stran. Zanimivo a ne.
acromega
31. 08. 2020 12.02
-16
malo še pa bodo tudi domobrančki paradirali po mestih in zagotavljali red
dax11
31. 08. 2020 13.09
+8
Lahko ti pa se naprej migrante uvazamo, dokler ne bos prosu za vardo.
PujsTekaTeka
31. 08. 2020 11.40
-26
Trump je iste vrste bolnik kot pri nas Jajo.
Millady
31. 08. 2020 11.52
+15
puš?ica
31. 08. 2020 11.37
+14
Ja zgleda da bodo ameri imeli revolucijo in državljansko vojno
EEgon
31. 08. 2020 16.33
+1
Nič od omenjenega. Vse stvari so še iz časov demokratskih predsednikov, enako št.mrtvih zaradi Policijskega nasilja, enak rasizem, enake neenakopravnosti. Edino pod Trumpov je več zaposlenih. To je to. Vse je prenapihnjeno in kaže na bolestno abstinenco po oblasti Demokratske stranke v ZDA ( enako je videti tudi v SLO (SD in Levica)).
majmun11223344
31. 08. 2020 11.31
-27
Ta Trump je pa res mimo... Da obstajajo ljudje ki to podpirajo, strašljivo in neprimerno človeka
dr.Fen0men
31. 08. 2020 11.28
+41
Tipicno levuharsko, teroristi iz blm ter antife razbijajo in plenijo po mestih kriv je pa Trump. Pokvarjeno do konca.
CestniKolesar370Wattov
31. 08. 2020 11.48
+16
Antifa in nasilje sta mit, a nisi slišal Nadlerja? :)))
Charlie Nooris
31. 08. 2020 11.19
+36
Levičarji bi se zdaj radi distancirali od protestov, ker jim rejtingi padajo - to temo sta načela Cuomo in Lemon, v petek na CNN. Čeprav jih AOC še vedno javno vzpodbuja naj ostanejo na ulicah, ker stvar baje deluje. Tistih 32 žrtev zaradi ''mirnih protestov'', pa je pozabljenih. Pa gre tukaj za otroke, temnopolte, svetlopolte, policaje,...torej svega i svašta. Medtem se naši MSM obnašajo, kot da smo 51-a zvezna država - leva do skrajnosti. Laži in sovražnosti do ostalih toliko, da glava peče. Cenzura na vrhuncu. Kritizirati ne smeš BLM, Antife in Kitajcev, saj si hitro zbrisan. Mediji ste postali politični aktivisti. Pravih novic več ni - si jih moraš sam poiskat. Zaprite dol te neumne novičarske firme!
majmun11223344
31. 08. 2020 11.32
-21
Kitajci so uredili zadevo z virusom, medtem ko ti naši vključno z to maskoto iz ZDA niso. To je vse.
dax11
31. 08. 2020 11.34
+7
Kako naj se distancirajo id protestov ? Oni so vzrok za proteste. Sistematicno so uniceval ameriski delavski razred v zameno bi jim pa neko socialo dajal od katere ne mores niti zivet niti umret.
NESDSU
31. 08. 2020 11.14
-27
Svečkarji podpirajo trampa, a ta je isti bolnik kot jajo. Rešitev za oba je psihiatrična bolnišnica, zaprti oddelek.
dax11
31. 08. 2020 11.38
+22
Dej prjatla pros da ti svoj svecko zadi porine. Ko bos zadovoljen bos bolj umirjen.
Looneh
31. 08. 2020 11.02
+31
Demokrati so začel delat paniko šele, ko se jim začel vplivi izgredov hudo poznat na merjenjih med Bidnom in Trumpom. To, da je bilo med "mirnimi protesti" antife in blm ubitih 30 ljudi, izropanih malo morje trgovin, požganih ne vem koliko stavb, njim ni bilo pomembno. Zavajanje CNN in podobnih medijev, ter cenzura po FB in twitterju so pa brca v rit svobodi govora zahodnemu svetu.
Messia
31. 08. 2020 11.00
+29
Trumpa Demokrati in Soroš itak minirajo že od začetka. V svojem početju gredo čez vsa trupla.
Kirchner
31. 08. 2020 10.49
-32
Trump bo s svojimi neodgovornimi dejanji pokopal Ameriko kakršno poznamo ... od Američanov pa bo odvisno, kakšno družbo bodo zgradili na pogorišču ...
pravisprehajalec
31. 08. 2020 10.50
+17
hisne
31. 08. 2020 10.45
-34
ZDAJ JE KONC Z TRAMPOM
ho?emVšolo
31. 08. 2020 10.38
+2
A se meni le zdi, ali je res otrok za volanom fordovega tovornjaka
Jimi1
31. 08. 2020 10.55
+16