Tujina

Italija zahteva sočasen začetek cepljenja proti covidu-19 v vsej Evropi

Washington/Bruselj, 11. 12. 2020 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
47

"Smo za to, da se cepljenje v vseh državah Evropske unije začne na isti dan. Nihče ne bi smel začeti prej ali kasneje," meni komisar italijanske vlade Domenico Arcuri. Naši zahodni sosedje sicer načrtujejo, da bi začeli cepiti konec januarja. V Nemčiji se medtem vrstijo pozivi k zaostritvi ukrepov, in to še pred božičnimi prazniki.

Italija zahteva sočasen začetek cepljenja proti covidu-19 v vsej Evropi. "Smo za to, da se cepljenje v vseh državah Evropske unije začne na isti dan. Nihče ne bi smel začeti prej ali kasneje. Upamo, da bo dosežen dogovor," je danes dejal za pandemijo pristojni komisar italijanske vlade Domenico Arcuri.

Italijanska vlada sicer po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA načrtuje, da bi v prvi fazi več kot 1,7 milijona Italijanov začeli cepiti konec januarja. Prednost bodo imeli zdravstveni delavci, varnostni organi ter starejši. Slednje naj bi kontaktirali njihovi družinski zdravniki in jih povabili na cepljenje.

Vrhunec cepljenja naj bi bil spomladi in poleti. Na tak način naj bi v državi dosegli t. i. čredno imuniteto. Skupno naj bi pri cepljenju sodelovalo okoli 20.000 italijanskih zdravnikov.

V Italiji naj bi v prvi fazi cepili več kot 1,7 milijona prebivalcev.
V Italiji naj bi v prvi fazi cepili več kot 1,7 milijona prebivalcev. FOTO: AP

Italijanska vlada pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja načrtuje tudi aplikacijo, na kateri bodo zbrane vse informacije o razdeljevanju cepiva in njegovem sledenju. Aplikacija naj bi Italijanom tudi omogočila prijavo na cepljenje proti covidu-19.

S to aplikacijo naj bi zbirali tudi podatke o morebitnih alergijskih reakcijah cepljenih oseb. Služila naj bi tudi kot elektronski register cepljenih. Po načrtih italijanskih oblasti naj bi bila aplikacija na evropski ravni povezljiva z drugimi državami.

Za zdaj še ni znano, kdaj naj bi aplikacijo razvili. Italijanska vlada je doslej na trg dala aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi osebami Immuni, ki pa ni izpolnila pričakovanj.

Bo Nemčija zaostrila ukrepe? 

V Nemčiji se krepijo pozivi k zaostritvi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Pozivom k zaprtju države se je danes pridružil ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalija Armin Laschet. "Ne moremo več čakati," je danes pozval. Želi si močnega in učinkovitega ukrepanja, ki bo znižalo število novih okužb. Krizni vrh predstavnikov dežel in zvezne vlade bi moral biti že v soboto in ne v nedeljo, je dodal.

Nemška akademija znanosti Leopoldina je ta teden pozvala k uvedbi dodatnih omejevalnih ukrepov med 24. decembrom in 10. januarjem. Po prepričanju Lascheta pa Nemčija ne bi smela čakati do božiča za zaprtje države, poroča portal nemškega tednika Der Spiegel.

V Nemčiji še naprej beležijo porast števila okužb z novim koronavirusom. Po podatkih inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu potrdili 29.875 novih okužb, umrlo je še 598 ljudi, skupno 20.970.

Da je treba ukrepati še pred božičem, pa sta prepričana tudi ministra za zdravje Jens Spahn in notranje zadeve Horst Seehofer. Slednji je prepričan, da je takojšnje zaprtje države edina možnost, da Nemčija prevzame nadzor nad epidemiološkimi razmerami. Ob tem je dodal, da slaba epidemiološka slika ni posledice manj discipliniranih državljanov, ampak je problem v nezadostnih ukrepih. "Nikoli si ne bomo odpustili, če bo božič postal predvsem praznik virusov," dodaja zdravstveni minister.

Za zaprtje države se je med drugim zavzel tudi ministrski predsednik Bavarske Markus Söder. V najjužnejši nemški deželi sicer že od sredine tedna veljajo strogi ukrepi, v okviru katerih lahko Bavarci zapustijo svoje domove le z utemeljenim razlogom.

Podobno bo omejitev gibanja na prostem od sobote v veljavi v deželi Baden-Württemberg. Med drugim bo med 20. in 5. uro veljala policijska ura. Tudi sicer bodo lahko ljudje zapustili domove le izjemoma za delo, obisk zdravnika ali nakupe.

Na Hrvaškem več kot 300 bolnikov na medicinskih ventilatorjih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 11.687 testih potrdili 4396 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 64 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V bolnišnicah je na medicinskih ventilatorjih prvič od izbruha epidemije več kot 300 oseb.

Število testov in na novo okuženih je višje, kot je bilo prejšnji petek, ko so ob 10.626 testih potrdili 3955 okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Povedal je, da je 14-dnevna incidenca še vedno visoka pri 1183 okuženih na 100.000 prebivalcev. Smrtnost zaradi covida-19 je 580,7 na milijon prebivalcev.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebu, in sicer 652. V primorsko-goranski županiji so potrdili 403 okužbe. Iz istrske županije poročajo o 92 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 25.006 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2802 bolnikov s covidom-19, od katerih 304 potrebujejo podporo medicinskih ventilatorjev.

V samoizolaciji je 62.370 državljanov. Na Hrvaškem so doslej potrdili nekaj manj kot 168.400 okužb z novim koronavirusom in 2484 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je skoraj 140.900 obolelih. Doslej so testirali več kot 861.400 ljudi.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes pozval državljane, naj se vzdržijo druženj in stikov med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki zunaj svojih družin.

Od sobote do 10. januarja bodo uveljavili dodatne omejitve števila ljudi, ki bodo lahko istočasno v trgovinah in nakupovalnih centrih. V trgovinah do 2000 kvadratnih metrov bodo morali zagotoviti med deset in 16 kvadratnih metrov na osebo, v večjih trgovinah pa najmanj 20 kvadratnih metrov na osebo.

Prebivalce Švedske bodo z ukrepi zaradi covida-19 seznanili s sporočili SMS

Vseh deset milijonov prebivalcev Švedske bodo oblasti z najnovejšimi ukrepi seznanile preko sporočil SMS. Vlada je zdravstvenim oblastem in civilni zaščiti naročila, da morajo danes prebivalcem poslati SMS z ukrepi v upanju, da jih bodo spoštovali pred božičnimi prazniki. 

Švedska vlada je znana po mehkejšem pristopu v boju proti covidu-19 kot ostale evropske države, ob tem da poziva prebivalce k odgovornemu ravnanju. Trenutno se sooča s porastom okužb z novim koronavirusom med drugim valom epidemije. Število okužb narašča od konca oktobra, v Stockholmu so intenzivni oddelki bolnišnic polni. V okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb med drugim pouk na srednjih šolah poteka na daljavo.

Danes so poročali o 7370 novih okužbah, umrlo pa je 160 bolnikov s covidom-19. Skupno je nova koronavirusna bolezen 19 na Švedskem zahtevala 7514 življenj. 

V Avstriji v zadnjih 24 urah umrlo 126 bolnikov s covidom-19

V Avstriji pa so v zadnjih 24 urah ob 25.394 testih potrdili 2893 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 11,4 odstotka. Umrlo je še 126 bolnikov s covidom-19. Skupno je doslej v Avstriji umrlo 4289 bolnikov s covidom-19, sta danes objavila avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zdravje.

V zadnjem tednu je v Avstriji povprečno umrlo 91 bolnikov na dan, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 3651 bolnikov s covidom-19, od tega 572 na intenzivni negi. V bolnišnicah in na intenzivni negi so sicer zabeležili manj bolnikov s covidom-19 kot dan prej. V bolnišnicah se je število bolnikov s covodom-19 zmanjšalo za 129 bolnikov, od tega 13 na oddelkih intenzivne nege.

Največ okužb v zadnjih 24 urah so v Avstriji potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 633, sledi Dunaj s 526 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 249, na avstrijskem Štajerskem pa 470 novih okužb z novim koronavirusom. Na Gradiščanskem so še vedno potrdili najmanj okužb, tokrat 118.

V Avstriji so doslej opravili 3.355.391 testov in potrdili 316.581 okužb z novim koronavirusom.

V ZDA vsaj 200 bolnišnic ne more več sprejemati novih bolnikov

Ministrstvo za zdravstvo ZDA medtem ugotavlja, da je prejšnji teden zaradi pandemije covida-19 najmanj 200 bolnišnic po ZDA napolnilo svoje kapacitete, zato ne morejo sprejemati novih bolnikov. Hospitalizacije bolnikov s covidom-19 so v ZDA v četrtek presegle število 107.000. Od marca do četrtka zvečer se je po podatkih univerze Johns Hopkins v ZDA z novim koronavirusom okužilo 15,6 milijona ljudi, več kot 292.000 pa jih je doslej tudi umrlo.

Bolnišnica v ZDA.
Bolnišnica v ZDA. FOTO: AP

Ker se je vlada predsednika Donalda Trumpa pri ukrepanju glede novega koronavirusa izkazala, kot se pač je, ameriški mediji sedaj že vse pogosteje navajajo člane delovne skupine za boj proti koronavirusu prihodnje vlade Josepha Bidna.

Njegov svetovalec Michael Osterholm je Američane med drugim opozoril, naj se izogibajo božičnim zabavam, na katere pa se sedanja vlada predsednika Trumpa intenzivno pripravlja. Zabava bo v Beli hiši, v State Departmentu in na drugih ministrstvih.

Osterholm je dejal, da bo prihodnje obdobje – od treh do šestih tednov – izjemno hudo glede okužb in smrti. Kasneje se sicer pandemija še ne bo nehala.

Biden si je zadal, da bi v prvih 100 dneh njegove vlade proti covidu-19 cepili najmanj 100 milijonov ljudi. Svetovalni odbor Uprave za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek priporočil izdajo izrednega dovoljenja za uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, prihodnji eden pa bo odbor odločal o cepivu podjetja Moderna.

V sredo je dnevno število smrtnih žrtev zaradi covida-19 v ZDA prvič doslej preseglo 3000. Skupno je umrlo 3253 ljudi, kar je več, kot jih je umrlo v terorističnih napadih 11. septembra. V četrtek je bilo po ZDA že več kot 107.000 hospitaliziranih, zvezne države pa se z virusom borijo vsaka po svoje.

Guverner Virginije Ralph Northam je napovedal, da od ponedeljka pa do konca leta velja policijska ura od polnoči do pete ure zjutraj, že veljavno policijsko uro od 22. ure zvečer do petih zjutraj pa je guverner Ohia Mike DeWine v četrtek podaljšal do najmanj 2. januarja.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v četrtek poročal, da je v sredo po državi umrlo 92 ljudi, hospitalizacije so narasle na 5146, od skoraj 200.000 testov pa je bilo 5,15 odstotka pozitivnih. V New Yorku so od izbruha pandemije marca doslej opravili 21 milijonov testov za novi koronavirus.

V Rusiji oktobra umrlo skoraj 50.000 ljudi več kot leto prej

V Rusiji je oktobra umrlo skoraj 50.000 ljudi več v primerjavi z lanskim oktobrom, so v četrtek sporočili z ruskega statističnega urada. Pojasnil za presežne smrti ob tem niso podali, navedli so le, da je v oktobru v povezavi s covidom-19 umrlo 22.761 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V oktobru je v Rusiji umrlo 205.500 ljudi, kar je 47.800 več v primerjavi z lanskim oktobrom. Od 22.761 ljudi, ki so umrli v povezavi s covidom-19, je bila ta bolezen primarni vzrok smrti pri 11.630 ljudeh.

Med aprilom in koncem oktobra so v Rusiji zabeležili okoli 165.000 presežnih smrti v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od začetka pandemije so sicer uradno potrdili okoli 45.890 smrti zaradi covida-19.

Ruse so sicer kritizirali zaradi načina štetja smrtnih žrtev pandemije – pri statistiki namreč upoštevajo le tiste, pri katerih je bil primarni vzrok smrti covid-19. V večini drugih držav upoštevajo skoraj vse bolnike, ki so bili v času smrti pozitivni na novi koronavirus.

V Rusiji je sicer za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo še 613 ljudi, kar je največ od začetka pandemije. Potrdili so še 28.585 novih okužb z novim koronavirusom, skupno že več kot 2,597 milijona, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
12. 12. 2020 12.27
+1
Italijansko mnenje 100% podpiram, kajti če nastanejo v EU žepi ki ne bodo cepljeni ne bo v redu, mislim tudi da bodo morale države z višjim nivojem zdravstva pomagati z strokovnjaki takim slabše organiziranim, med katere sodimo tudi mi.
RamzesII
12. 12. 2020 13.20
-1
Jaz pa ne, ne vemo na čigavem zeljniku je ideja zrasla. Ujema s planom elite, zato si lahko mislimo kje je zrasla.
dante
12. 12. 2020 09.37
+2
italija in ostale države so samo še pokrajine države Evropa in imajo enako pravico do mnenja in predlog kot vsi drugi
ni_mi_vse_eno
11. 12. 2020 19.57
-2
Italija ima pristojnost samo v Italiji. Živela svoboda vsake države, da določa svojim državljanom pravila (zakone), kot se ji zdi prav in živela demokracija, svoboda izbiranja ljudi.
kure bedne
11. 12. 2020 19.16
+2
Zakaj pol tukaj vidiš sllike ljudi, ki se cepijo, če se bo cepilo šele naslednje leto? Od kod te slike? Ja saj vem, to so slike od cepljena proti gripi. Cepiva za kovid itak ni.
spider2050
11. 12. 2020 17.18
+3
hahah, kar poleti bi cepili, ko virusa ne bo nikjer več. To je takšno povabilo, kot bi psa povabili na kastracijo. potem pa namečejo še cel kup lažnih podatkov, ovce je treba prestrašit, da gre za strašen smrtonosni viru, potem bodo pa kar same letele pod nož
saknukdhwkfnnkj
11. 12. 2020 15.09
+6
Prvo naj se "elita" cepi ki je prinesla iz IT smučišč covid v prvem planu v SLO in pa seveda naši ljubi voditelji... potem bomo *mogoče* razmislili če se bomo tudi mi!
plejadanka
11. 12. 2020 14.34
+6
Svetovno galaktični predsednik Trump, ne dovoli cepiti ljudi. Cepljene bodo samo barabe
anatomija
11. 12. 2020 14.31
+4
Potem bodo morali čakati na Slovenijo . Ta nesposobna vlada bo vse organzirala morda do konca naslednjega leta
plejadanka
11. 12. 2020 14.12
+3
pravicnez.
11. 12. 2020 14.06
+14
Kaj ima to veze z datumom, če se itak 60% folka ne bo hotelo cepiti s tem zvarkom ... ha, ha.
mikica247
11. 12. 2020 14.16
-11
Cepila se ne bo manjšina. To so tisti google strokovnjaki, ki si znajo sami postavljati diagnoze in raje verjamejo vraču kot znanstveno dokazanim zadevam.
pravicnez.
11. 12. 2020 14.29
+9
Rožice so zacvetele
11. 12. 2020 15.04
+8
Mikica247, ravno obratno bo. Tudi gripa vsako leto razsaja in, žal, kosi več ali manj med starejšimi, pa se jih vsako leto cepi...koliko?
Smrekar1
11. 12. 2020 13.52
+2
Za vtis, v Rusiji je tako hudo, kot da bi pri nas vsak dan umrlo 20 ljudi več. Umre jih po 50 ljudi več. Uradno je Janša vsaj 2x slabši od Putina - preden štejemo, da imamo neprimerno močnejši zdravstveni sistem.
pravicnez.
11. 12. 2020 14.07
+5
Če pišejo vse smrti pod kovid, ni čudno, da zgleda, da vsi umirajo samo zaradi tega. Zavajajoča statistika, da lahko uvajajo totalitarizem. Zbudite se že enkrat.
Rožice so zacvetele
11. 12. 2020 13.13
+6
Ali se sedaj že ve, kako deluje cepivo? Kot za gripo, le nekaj mesecev ali kot npr. proti ošpicam,davici....boleznim...vse življenje? Kot sem lahko v teh mesecih razbral, bo cepivo držalo le nekaj časa. Te ugotovitve se iz dneva v dan spreminjajo, vendar, če so pričeli s cepljenjem, bi bilo pa dobro vedeti to informacijo. Ker od dolžine trajanja učinka cepljenja bo odvisno, koliko ljudi se bo sploh cepilo.
Minimoj
11. 12. 2020 12.56
+1
Zakaj niso predlagali da sploh ne. Jest predlagam drugo leto decembra na božič.
OneEarth
11. 12. 2020 12.46
-6
Evo v primerjavi z vecletnim trendom vseh smrti smo ga tudi mi v zadnjem mesecu za 70 % presegli. No dvomljivci, ki trdite da je stevilo smrti isto kot lani no bo kaj???
mxmxmx
11. 12. 2020 12.45
+5
Bolj kot tujina me trenutno skrbi za našo državo...
Gekla
11. 12. 2020 12.45
-5
"Italijanska vlada je doslej na trg dala aplikacijo za sledenje stikom z okuženimi osebami Immuni, ki pa ni izpolnila pričakovanj." Jaz kot Slovenec sem si raje naložil OstaniZdrav, in mislim, da nisem edini na našem delu Primorske.
testosteron
11. 12. 2020 12.39
+10
Lastniki laboratorija v Wuhanu so pa kateri ??? ...isti, ki sedaj ponujajo čudežno cepivo !!!! ..dajte malo pogooglat no - boste presenečeni,...
Fluxx
11. 12. 2020 12.49
+6
Kero cepivo? Nemško, angleško, ameriško, slovensko ali eno od drugih 150 ki so v razvoju?
Rudar
11. 12. 2020 12.36
-4
jesenvoyo
11. 12. 2020 12.32
-1
Angleži se že cepijo, v EU še ni dovoljenja zato, če pa se bo treba zmeniti za skupen začetek cepljenja, potem bo pa res trajalo. Žalostno je, da se ne zamislijo kako z vsakim dnem imamo več mrtvih, kar bi jih lahko zmanjšali z čimprejšnjim cepljenjem. Cepivo ne bo tudi nič boljše, če bomo nanj čakali dva meseca kot če bi že izvajali samo cepljenje.
Kritik1900
11. 12. 2020 12.28
-6
Bravo bratje Italijani!