Tujina

Zdaj tudi uradno: Jevgenij Prigožin je mrtev

Moskva, 27. 08. 2023 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po genetski analizi trupel, ki so jih našli po sredinem strmoglavljenju Prigožinovega zasebnega letala, so ruski preiskovalci tudi uradno potrdili, da je umrl tudi vodja ruske skupine plačancev Wagner.

Smrt Jevgenija Prigožina
Smrt Jevgenija Prigožina FOTO: Profimedia

Preiskovalni odbor je sporočil, da so bile ugotovljene identitete vseh 10 žrtev letalske nesreče, poroča BBC. Ta ustreza tistim na seznamu potnikov letala. "Molekularno-genetsko testiranje je zaključeno," je zapisano v izjavi.

V strmoglavljenju letala je tako potrjeno umrl tudi vodja ruske skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Njegovo zasebno letalo je 25. avgusta strmoglavilo severozahodno od Moskve.

Med ostalimi žrtvami pa je več vodilnih oseb v tej paravojaški organizaciji: Dmitrij Utkin, ki je vodil Wagnerjeve vojaške operacije, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin in Nikolaj Matusejev. Letalo sta vodila pilot Aleksej Levšin in kopilot Rustam Karimov, na krovu pa je bila tudi stevardesa Kristina Raspopova.

Kremelj je številna ugibanja, da je odgovoren za strmoglavljenje letala, zanikal, ruski predsednik Vladimir Putin pa je družinam žrtev izrekel sožalje. Prigožina je ob tem opisal kot "nadarjenega človeka", ki je pa je v svojem življenju naredil resne napake.

Do strmoglavljenja je prišlo le dva meseca po tem, ko je Wagner pod taktirko Prigožina sprožil državni udar proti ruskim oboroženim silam, zasedel južno mesto Rostov in grozil s pohodom na Moskvo. Upor so ruske oblasti sicer uspele zatreti Wagner in njegov vodja pa so se umaknili v Belorusijo.

Kljub temu je Putin dejal, da je bil upor "nož v hrbet". Po strmoglavljenju Prigožinovega letala pa so se pojavile špekulacije, da so bile v nesrečo in smrt deseterice vpletene prav ruske varnostne sile. Medtem ko Pentagon pravi, da je bil vodja Wagnerja najverjetneje umorjen, pa ameriški uradniki, ki jih povzema CBS, menijo, da je bil najverjetnejši vzrok za strmoglavljenje eksplozija na krovu letala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou