Tujina

Zdravniške plače širom Evrope: kje je Slovenija?

Bruselj/Ljubljana, 04. 01. 2023 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Niso le slovenski zdravniki nezadovoljni s plačami. V prejšnjem letu so zaradi nezadovoljstva s svojimi prihodki protestirali tako francoski, nemški, španski in portugalski kot grški zdravniki. Poleg zaposlovanja dodatne delovne sile, saj da so preobremenjeni, so zahtevali tudi višje plače. A kot kažejo podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, so se zdravniške plače v obdobju zadnjih desetih let v večini evropskih držav realno povišale. Med izjemami, kjer so se zdravniške plače v skladu z inflacijo znižale, pa je tudi Slovenija.

Nabor podatkov OECD vključuje zdravniške plače v 25 evropskih državah, zneski pa se močno razlikujejo. Najvišje letne bruto plače specialistov so od najnižjih tudi za desetkrat višje.
Nabor podatkov OECD vključuje zdravniške plače v 25 evropskih državah, zneski pa se močno razlikujejo. Najvišje letne bruto plače specialistov so od najnižjih tudi za desetkrat višje. FOTO: Thinkstock

Po dve leti trajajoči koronavirusni krizi si je večina evropskih zdravnikov enotna – njihove plače so za take delovne razmere, ob upoštevanju inflacije in pomanjkanja delovne sile, prenizke. A kot kažejo podatki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), realne plače v večini evropskih držav upoštevajo tudi dvig življenjskih stroškov. Obstaja pa peščica držav, kjer so se realne plače v obdobju desetih let znižale. Kolikšne torej so plače v Evropi? 

Nabor podatkov OECD vključuje zdravniške plače v 25 evropskih državah, zneski pa se močno razlikujejo. Najvišje letne bruto plače specialistov so od najnižjih tudi za desetkrat višje, navaja Euronews.

Specialisti v večini držav z letno bruto plačo pod 50.000 evrov

Letne bruto plače v letu 2020 so se v povprečju gibale od najnižjih 20.200 evrov na Poljskem do najvišjih 258.552 evrov v Luksemburgu. Poleg Luksemburga so letne bruto plače, višje od 150.000 evrov, prejemali še zdravniki specialisti na Irskem (172.882 evrov), Nizozemskem (160.869 evrov), Danskem (156.061 evrov) ter Islandiji (155.276 evrov). Velika Britanija in Nemčija sta jima s 136.375 evri ter 146.200 evri bruto sledili tik za petami.

Z letnimi bruto plačami pod 100.000 evrov sledijo zdravniki specialisti v Franciji, Italiji in Španiji. Slovenski specialisti so na 15. mestu s 54.702 evroma bruto letno. Manj kot slovenski zdravniki specialisti pa letno v povprečju zaslužijo njihovi kolegi v desetih državah, in sicer v Estoniji, na Portugalskem, Češkem, v Grčiji, na Slovaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Latviji, Litvi in na Poljskem. Letni dohodek poljskega zdravnika specialista se giblje pri 20.200 evrih bruto. 

Slovenski specialisti so na 15. mestu s 54.702 evroma bruto letno. Manj kot slovenski zdravniki specialisti pa letno v povprečju zaslužijo njihovi kolegi v desetih državah, in sicer v Estoniji, na Portugalskem, Češkem, v Grčiji, na Slovaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Latviji, Litvi in na Poljskem.
Slovenski specialisti so na 15. mestu s 54.702 evroma bruto letno. Manj kot slovenski zdravniki specialisti pa letno v povprečju zaslužijo njihovi kolegi v desetih državah, in sicer v Estoniji, na Portugalskem, Češkem, v Grčiji, na Slovaškem, v Turčiji, na Madžarskem, v Latviji, Litvi in na Poljskem. FOTO: Shutterstock

Še nižje pa so plače splošnih zdravnikov. Najboljše so plačani na Islandiji, kjer njihova povprečna bruto plača nanese 144.593 evrov, s 111.301 evrom letno jim sledi Nizozemska. Najslabše so plačami osebni zdravniki v Litvi, kot kažejo podatki OECD, letno v povprečju prejmejo 17.592 evrov bruto. Slovenija se je na seznamu 13 držav uvrstila na šesto mesto, saj je povprečna bruto plača slovenskega splošnega zdravnika 54.978 evrov na leto.

Razlika med slovenskimi specialisti in splošnimi zdravniki je dobrih 200 evrov, večje razlike se pojavljajo na Nizozemskem. Tam je plača specialista za 45 odstotkov višja od plače osebnega zdravnika, v Nemčiji je razlika 20-odstotna. 

V skladu z inflacijo plače slovenskih zdravnikov nižje kot leta 2010

A kot kaže primerjava podatkov plač zdravnikov med leti 2010 in 2020, se je realna plača slovenskih specialistov, pa tudi splošnih zdravnikov, znižala. Na povišanje plač sicer lahko pogledamo z dveh vidikov, in sicer realnega, kjer v računico vzamemo tudi inflacijo, ter nominalnega, kjer gledamo le dejansko povišanje plač brez upoštevanja inflacije.

Upoštevajoč inflacijo se je plača slovenskih zdravnikov v zadnjih desetih letih znižala, in sicer za 0,4 oziroma 1,4 odstotka.
Upoštevajoč inflacijo se je plača slovenskih zdravnikov v zadnjih desetih letih znižala, in sicer za 0,4 oziroma 1,4 odstotka. FOTO: Adobe Stock

OECD je pridobil podatke za 19 evropskih držav, med njimi tudi za Slovenijo. Med temi 19 državami so se v obdobju 10 let realne plače znižale le štirim, in sicer Veliki Britaniji, Belgiji, Portugalski in Sloveniji. Plače splošnih zdravnikov so padle za 0,4 odstotka, plače specialistov pa za 1,4 odstotka. 

Realne bruto plače obeh vrst zdravnikov so se medtem znižale le še na Portugalskem, splošnim zdravnikom za 1,8 odstotka, specialistom pa za 1,6 odstotka. Največji prirast realnega dohodka OECD beleži na Madžarskem, in sicer pri specialistih za 6,4 odstotka, pri osebnih zdravnikih  pa za 4,8 odstotka.

Kaj pa razmerje med zdravniško in povprečno plačo?

Pomemben podatek pri primerjavi zdravniških plač posameznih držav pa je seveda tudi, kakšne so povprečne plače v teh državah, saj ta temelji na skupnih izplačanih plačah ter povprečnem številu zaposlenih v celotni državi. 

Pri tem izračunu so se slovenski zdravniki uvrstili na šesto mesto izmed 12, povprečna zdravniška plača je od povprečne slovenske plače več kot enkrat višja.

Podatki sicer prikazujejo, da so zdravniške plače – tako specialistov kot osebnih zdravnikov – v vseh državah opazno višje od povprečne. Osebni zdravniki so leta 2020 v večini držav zaslužili dva- do štirikratnik povprečne plače, specialisti pa do triinpolkrat več, kot je znašala povprečna plača. 

Razmerje med plačami zdravnikov specialistov in povprečnimi plačami je bilo najvišje na Irskem (5,3-kratnik), v Nemčiji (3,4-kratnik), v Veliki Britaniji (3,3-kratnik), na Nizozemskem (3,2-kratnik) ter v Španiji (trikratnik). Najnižji delež so imele Poljska (1,4-kratnik) ter Latvija in Norveška (1,7-kratnik). 

Slovenski zdravniki v zgornji polovici tudi po pariteti kupne moči

Način za merjenje razlik med državami je tudi pariteta kupne moči (PKM), s katero odpravljamo učinek razlik v ravni cen med državami. PKM nam pove, koliko denarnih enot stane določena količina blaga ali storitev v državi, gre za neke vrste skupno valuto. 

Razlike v PKM med državami so manjše kot nominalne razlike med plačami zdravnikov, vendar se kljub temu precej razlikujejo – letna bruto plača zdravnika v Nemčiji je bila štirikrat višja od plače latvijskega zdravnika. A plače specialistov na podlagi PKM so bile v Turčiji višje kot plače specialistov na Švedskem, Norveškem in v Franciji.  

Na tem seznamu plač 24 držav je Slovenija na 15. mestu s povprečno bruto plačo 62.709 evrov na leto. Na prvem mestu je s 136.010 evri na leto že omenjena Nemčija, tik za njo je s 135.479 evri Nizozemska. S povprečnimi bruto plačami nad 100.000 letno jima sledijo Irska, Velika Britanija, Danska, Islandija in Belgija, tem pa s povprečno letno bruto plačo nad 50.000 evri Finska, Turčija, Španija, Italija, Francija, Švedska, Norveška, Slovenija, Češka, Madžarska in Estonija. V spodnji četrtini in zneski pod 50.000 evri letno so Portugalska, Grčija, Slovaška, Litva, Poljska in Latvija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez krstnik1
07. 01. 2023 09.57
+0
Ob bok tem zdravniškim plačam naj dajo še podatke o minimalni plači in povprečni plači, tu pa slo zdravniki daleč vodijo napram plači delavca v proizvodnji. Če torej povzamemo, plače v večini eu držav so odraz standarda v tej državi, razen v slo, kjer zdravniki zelo odstopajo od standarda večine.
a.kralj1994
05. 01. 2023 10.47
+10
eh...spet pišete o bruto plačah, ki ne povedo realnega stanja in realnega zaslužka zdravnika...tem našim zdravnikom se očitno niti ne sanja, da jih imamo bolniki ali državljani (kakor želite) poln kufer s temi izsiljevanji in grebanjem za višjimi plačami, kot, da drugi ljudje si pa višjih plač sploh ne zasluži oz. jim ne pripada...dohtarji še vedno izigravajo bogove...res je, ko zboliš, pač rabiš zdravnika, vendar sistem, ki so si ga zdravniki prilagodili v zdravstvu, je predpogoj za izsiljevanja in kazanja mišic...mafija pač...
Pepelko
06. 01. 2023 12.30
+1
Povprečna bruto placa je 55k €* Poznam zdravnika, prijema skor 2000€ bruto na mesec... Pa ni edini s tako plačo, ki dela po 10ur. So pa njihovi direktorji itd ki sluzijo malo vec. Pa da ne govorimo o posrednikih zd materjalov, ki si polnijo zepe na nas racun. Zapiranje amvulant, zfaj iz Finske kopirajo, da bi vec ambulant, skrajsalo cakalne dobe.... Politikov bi morali imet poln kufer*
Tomozuki
23. 01. 2024 10.16
To izsiljevanje že res predolgo traja. Ampak zgolj zato, ker se od 2008 ni premaknilo nič. Povprečna plača je celo nižja kot je bila takrat. V vsakem sektorju pa lahko najdeš par mandeljcev, ki po nekem ključu uspejo v žep pobasati več. Ampak taki ne stavkajo.
Potouceni kramoh
05. 01. 2023 09.37
+8
Naši zdravnikom je treba dati najvišje plače v EU In seveda še vedno ne bodo zadovoljni in bodo še naprej rovarili tko kot so že zadnjih 15 let.Pohlep hijen nima meja
mikpiki191
05. 01. 2023 09.16
+10
naši so preplačani glede na šetalne vaje po ordinacijah
Levcekk
05. 01. 2023 09.03
+0
Saj jim vedno ustrežejo,ker v spregi s politiko in se zlorablja tudi zdravstvo,da se me utiša,izsiljuje,ustrahuje,ker sem kronični bolnik ter kritičen do politike-kov,policije oz.sistema in podsistemov,ki služijo politiki,oblasti.
Tomozuki
23. 01. 2024 10.17
Še nobena stavka ni bila uspešna. Je bila samo preložena in potem izgleda, da vedno izsuljujejo. Dejansko pa se na novi predlagani vladni datum vlada ne odzove. Potem sledi stavka.
AlexReal
05. 01. 2023 09.02
+21
Ko sem sam zahteval višjo plačo v gospodarski dejavnosti, (10 let se plača ni korigirala) sem dobil odgovor od lastnika podjetja, da so vrata podjetja na široko odprta. Če nisem zadovoljen....
bb996
05. 01. 2023 09.07
-10
Tomozuki
23. 01. 2024 10.19
-1
Sej to se dogaja :) Avstrijska in Italijanska vrata so zelo blizu in samo v lanskem letu je tja odšlo nemalo specialistov. Ostali pa na zasebne klinike. Sedaj jih je 1000 premalo, čez kakšnih 5 let se bo pa vsak pacient lahko sam operiral.
Sortegilio
05. 01. 2023 08.54
-2
Primerjajte raje koliko sodniki na sodiščih manj dobijo kot zdravniki pa imajo ravno tako veliko odgovornost.
AlexReal
05. 01. 2023 09.01
+8
Za razprave, ki se vlečejo v nedogled in za to, da višja sodišča zavrnejo ogromno zadev, imajo sodniki še prevelike plače. V tujini je manj sodnikov na prebivalca, zadeve se rršujejo bistveno hitreje.
Valkidžija
05. 01. 2023 17.51
+2
Odgovornost malo morgen. Ko postane zadeva prevroča, hitro izločijo določene dokaze z miljon izgovori, pokasirajo evriče in zadeva se preloži.
Posteni
05. 01. 2023 08.52
+21
No.. Zdravniki pri nas nisi najboljse placani , niti ne najmanj.. Boljse vprasanje je ta zadnja primerjava , kaksen je njihov standard tukaj kjer zivijo.. In ta ni slab.... Bi blo pa zanimivo naredit primerjavo vec poklicev tudi v gospodarstvu , mogoce bi blo (tudi njim ) bolj jasno kje smo vsi skupaj ...
štajerski janezek
05. 01. 2023 08.55
+8
Tocno tako, dajmo se gospodarstvo zraven za primerjavo
Bananistanec
05. 01. 2023 08.49
+13
Verjetno nas je kar precej tukaj ki bi hoteli imet povprečno plačo
Pikapokapolonica
05. 01. 2023 08.48
+9
Kaj pa specialisti? Kakšne so njihove plače? Specializant je nekdo, ki dela specializacijo, specialist jo je pa že opravil.
PREDSIGNAL69
05. 01. 2023 10.13
+5
Glej, članek je takšen, kot je. Enkrat specialist, enkrat specializant, . . . Vse skupaj je (ne)okusna mineštra.
Kreden2
05. 01. 2023 08.45
+14
Tako je to s povprečji. Jaz sem tudi debelo pogledal, ko sem izvedel da povprečno vsak Slovenec popije 13l čistega alkohola na leto. Nihče v moji bližini, vključno z mano, pa niti približno ne popije desetino tega. Postavlja se mi vprašanje, koliko potem popijejo posamezniki. S povprečnimi plačami zdravnikov je verjetno podobno. Večina samo debelo gleda od kje tako velike številke.
+6
zdej mam pa res dost, ne delam več za manj kot tri tisočake. Če že gostinci ne dobijo kelnerjev za 1500 potem smo res postali druga švica.
AZ64
05. 01. 2023 08.37
-5
Zdajle se vsi oglašate kakšni so zdravniki, v glavnem negativni komentarji, ko pa jih potrebujete bi jim pa pete lizali!!!
a.kralj1994
05. 01. 2023 10.50
+3
nihče ne bi nič lizal...ne dramatiziraj...seveda rabiš zdravnika, ko zboliš, zato so zdravniki...
AZ64
05. 01. 2023 08.34
+6
Ali avtor članka pozna razliko med specialistom in specializantom?
gasper111
05. 01. 2023 08.31
+19
Pa kaj ves čas samo te dohtarje omenjate. Kaj pa trgovci, delavci v proizvodnji, peki, gostinci, čistilke in še in še ljudi? Kot, da se ostalim cedita med in mleko. Moja je tudi prenizka. In komu naj grem jaz jokcat v zasebnem sektorju?
Tomozuki
23. 01. 2024 10.21
-1
V zasebnem sektorju greš k najboljšemu ponudniku. V javnem pa imaš le eno izbiro. Ali pa tujina.
kr en 123
05. 01. 2023 08.25
+16
Specializant je zdravnik, ki opravlja specializacijo.. zelo dvomim, da ima 56000 na leto.. specialist pa je že opravil specializacijo. Prav tako je splošni zdravnik specialist družinske medicine... tale ki je ta članek pisal je tudi en specializant novinarstva...
kr en 123
05. 01. 2023 08.28
+2
Specializant ima plačo bolj primerljivo z enim, ki viličarja vozi...
Tomozuki
23. 01. 2024 10.25
-1
Na strani mladi zdravniki ima specializant 2.000 € osnove, kar je na leto 24.000 €.
franci1972slo
05. 01. 2023 08.20
+12
Isto kot pri vseh poklicih + pri državah tipa Islandija upoštevajte, da so tudi življenjski stroški x3, tako da prideš na isto, živiš pa na mrzlem otoku na severu. Če komu toliko pomeni podatek o plači pa naj se preseli, meje so odprte.
Julijann
05. 01. 2023 08.18
+17
Za primerjavo se naj vzamejo plače zdravnikov in plače navadnih delavcec. To daje bolj realno sliko. Ne morejo pa naši zdravniki dosegat plač kot v državah, kjer ljudje ne delajo za 700€ neto.
BeGood
05. 01. 2023 08.14
+12
Realno so tudi zdravstvene storitve nižje kot drugod po Evropi.
Alenka ?en?a
04. 01. 2023 21.56
+22
tudi moja penzija ni ne nemška niti povprečna EU. Za razmere tu in za strokovno delo so plače verjetno primerne. Menim pa, da je organizacija in razporeditev dela napačna. Zakaj se mora zdravnik ukvarjati z administracijo?
Pepelko
06. 01. 2023 12.37
-1
Jup, bi zaposlili ljudi, ki bi se s tem ukvarjali. Zdravniki bi imeli vec casa za pacjente.. Primer: ce placas nekoga 10€/h za 10h na dan. Je isto kot ce placas 10€/h za 7h plus enga 10€/h za 3h. Oz edina razlika je učinkovitost. Ampak ne. Bomo ze iz juga dobili zdravnike, no problem. Zoki bo zrihtal, de