Tujina

'Zdravo, fantje, dobrodošli v katastrofi'

Lvov, Ljubljana, 03. 03. 2022 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
53

S temi besedami so našo ekipo pozdravili domačini oziroma prostovoljci na glavni železniški postaji v Lvovu. Naš novinar in snemalec spremljata dogajanje na lokaciji, kjer avtobusi in vlaki ves dan in vso noč vozijo na zahod begunce. Skoraj izključno gre za majhne otroke, ženske, ostarele, ki želijo pobegniti pred vojno vihro. Gre za veliko beguncev iz notranjosti Ukrajine, ki se prav s te točke nato odpeljejo proti Poljski. "Humanitarna katastrofa zelo visokih razsežnosti, kaj takega že desetletja in desetletja v srcu Evrope nismo videli," je Jure Tepina dogajanje na železniški postaji v Lvovu opisal za naše informativne oddaje. Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije pred tednom dni zbežalo že več kot milijon ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Eksodus iz Ukrajine
    04:30
    Iz 24UR: Eksodus iz Ukrajine
  • Iz 24UR: Stanje na fronti
    02:10
    Iz 24UR: Stanje na fronti
  • Iz SVETA: Dogajanje v Lvovu
    02:07
    Iz SVETA: Dogajanje v Lvovu
  • Iz 24UR POPOLDNE: Dogajanje na železniški postaji v Lvovu
    01:30
    Iz 24UR POPOLDNE: Dogajanje na železniški postaji v Lvovu

"Katastrofa je beseda, ki jo sicer redno zlorabljamo, ampak to, kar smo danes videli in doživeli tam, je definicija katastrofe," je opisal dogajanje na železniški postaji.

Civilna zaščita je preko omrežja Telegram poslala sporočilo, da je na tem območju sedem koordinacijskih centrov za begunce in za tiste, ki potrebujejo zaščito pred zračnimi napadi. Ti ljudje so nastanjeni tudi v 152 različnih namestitvenih objektih in v 100 cerkvenih organizacijah. Večinoma so to zatočišča za ženske, vse moške, ki so sposobni za boj, pa pozivajo, naj se vrnejo v svoja mesta in branijo njihovo zemljo: "Slava Ukrajini, herojem slava," se končujejo vsa sporočila, je pojasnil Tepina. 

Opisal je tudi četrtkovo stanje na fronti: "Rusi napredujejo. Napredujejo počasi, zanesljivo. Verjetno prepočasi za Putina, pa vendarle po drugi strani prehitro za Ukrajince. Za Ukrajino je še en dolg in utrujajoč dan, tako na fronti kot na cestah in železnicah, ki vodijo stran od frontnih črt, ki begunce vodijo v mirnejša območja. Ukrajina po včerajšnjem padcu Hersona ni utrpela bistvenih ozemeljskih izgub, se pa pripravlja ogromno stvari - denimo Odesa je bila danes raketirana z morja, tako da se tam pričakuje invazija, tudi Mariupol se drži na nitki, Kijev pa je skorajda še vedno skorajda povsem obkrožen z ruskimi silami, mogoča je samo še povezava po železnici. V eno stran ven iz Kijeva potujejo dolge vlakovne kompozicije beguncev, v drugo stran pa vojaški prostovoljci in okrepitve - vprašanje, koliko časa bo Putin še dopuščal to oskrbovanje mesta."  

Za osrednjo informativno oddajo 24UR je dejal še, da televizije danes poročajo tudi o uporabi termobaričnih, t. i. vakumskih bomb. Po nekaterih podatkih naj bi Rusi združili tudi dve invazijski sili, južno in vzhodno pri Noviodarju, česar pa ukrajinske sile danes še niso potrdile.  Dodal je, da je videti, kot da se izvršuje Putinov načrt, kako bi si želel presekati Ukrajino na pol. Na levem bregu reke Dnjeper bi se začelo na severu, ob meji z Belorusijo, pa vse do Črnega morja, kjer bi Ukrajino odrezal od pomorskih poti: "Tako bi bila Ukrajina razdeljena na vzhod in zahod".

Po Ukrajini je padlo v četrtek, 24. februarja. Hitro je postalo jasno, da ruska invazija v južno sosedo ne bo kmalu končana. Naša ekipa se je nato v ponedeljek odpravila v proti Ukrajini, najprej so se ustavili pri beguncih, ki so do takrat že prišli na Madžarsko, nato pa prečkali mejo in odšli v Lvov, ki leži na skrajnem zahodu države.  

Večkrat na dan zaslišijo po sedmih dneh že vsem znan glas, ki poziva: umaknite se na varno. Prebivalci veliko časa preživijo v kleteh, zakloniščih. Pod zemljo sta se morala že kar nekajkrat umakniti tudi naša sodelavca. Sirene so v sredo zatulile tudi ravno med oglašanjem v oddajo 24UR ZVEČER: "Možnosti, da bi ostali in opazovali, kaj se dogaja, praktično ni, ker te kar prisilijo, da greš v zaklonišče. Danes smo poročali tudi o 22 mrtvih o zračnih napadih, tako da tudi zahod Ukrajine pred tem načeloma ni varen. Posebej so tarča konvoji orožja, ki potujejo mimo Lvova in zaradi tega so zelo nervozni," je pojasnil v današnji zadnji večerni informativni oddaji. Četrtek je sicer minil mirno, toda sirene so znova zatulile le malo po njegovem oglašanju v oddajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg železniške postaje je naša ekipa znova obiskala tudi sirotišnico, v kateri biva 85 sirot, tudi otroci regije Lugansk, ki so že dvakrat pobegnili pred vojno vihro, zdaj pa iščejo boljše življenje.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV

"Očitno se je ta zgodba Slovencev tako dotaknila, da ste v domovini zbrali že ogromno denarja, za kar se vam seveda zelo zahvaljujemo. Ogromno se vas je javilo, da bi te otroke tudi posvojili. Te posvojitve so še vedno zelo zapletene in v uradnih rokah, se pa išče tudi rešitev, ki bi bila bolj stalna za te otroke in o tem bomo še veliko poročali. Veliko se vas je tudi javilo, da bi radi finančno donirali, za kar se vam tudi zahvaljujemo, več informacij, kako to storite, pa imate tudi na naši spletni strani," je zaključil Tepina. 

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja