Tujina

Zdravstvena unija: milijarde evrov, skupna naročila, novi organi

Bruselj, 16. 09. 2021 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
3

Evropski poslanci so podprli razširitev pristojnosti Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, ki jih želijo z nalezljivih bolezni razširiti tudi na hude nenalezljive bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, rak, sladkorna bolezen in duševna bolezen. Vse bolj jasno obliko in široko podporo dobiva tudi zdravstvena unija.

Bolnica
Bolnica FOTO: Thinkstock

Predlog za razširitev pristojnosti Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bil sprejet s 598 glasovi za, 84 proti in 13 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci menijo, da morajo države članice pripraviti nacionalne načrte za pripravljenost in odziv ter zagotoviti pravočasne, primerljive in preverjene podatke. Pristojnosti Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni namreč želijo torej z nalezljivih bolezni razširiti tudi na hude nenalezljive bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, rak, sladkorna bolezen in duševna bolezen.

Evropski poslanci so pripravljeni na pogajanja z državami članicami o okrepitvi okvira EU za preprečevanje in obvladovanje bolezni ter skupno spoprijemanje s čezmejnimi nevarnostmi za zdravje. Kot so poudarili, je kriza zaradi covida-19 pokazala, da si je treba na ravni Unije še bolj prizadevati za spodbujanje sodelovanja med državami članicami, zlasti v obmejnih regijah. Pozvali so tudi k jasnejšim postopkom in preglednosti v skupnih javnih naročilih EU in s tem povezanih dogovorih o nakupu.

"Dogovorili smo se tudi, da bomo izboljšali analize in modeliranje,  države članice pa podprli pri nadzoru izbruhov, in sicer z zbiranjem in obdelovanjem več epidemioloških podatkov ob hkratnem upoštevanju ključnih nacionalnih pristojnosti za varovanje zdravja," je dejala poročevalka Joanna Kopcinska

"Pristop "eno zdravje" v vseh evropskih politikah mora biti vodilo našega celotnega sistema kriznega predvidevanja in upravljanja. Kriza zaradi covida-19 je pokazala, da lahko problem na področju javnega zdravja vpliva na delovanje vseh delov evropske družbe," pa je dejala poročevalka Véronique Trillet-Lenoir. "V celoti podpiram predlog, da skupni postopek za nakup medicinskih izdelkov postane pravilo. Pri pogajanjih s tem sektorjem pa je Evropska unija močnejša, ko nastopa enotno in v imenu vseh držav članic," je še dodala.

Sicer je bilo prav zdravje eden od poudarkov včerajšnjega govora, ki ga je imela o stanju v EU predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Napovedala je naložbo v višini 50 milijard evrov za krepitev evropske zdravstvene zveze.

Po mnenju predlagateljev je paket zasnovan tako, da "noben virus ne bo nikoli več spremenil lokalne epidemije v svetovno pandemijo". "Ni boljše naložbe od tega," meni von der Leynova.

Izpostavila je tudi novo Upravo za pripravljenost in odziv na nujne zdravstvene situacije (HERA). HERA naj bi postala ključni akter pri krepitvi sposobnosti Evrope za preprečevanje, odkrivanje in hiter odziv na čezmejne zdravstvene izredne razmere. Projekt naj bi zaživel prihodnje leto. 

Euractiv, ki se je dokopal do podrobnejših dokumentov, poroča, da HERA ne bo agencija EU, kot sta ECDC ali EMA, temveč "struktura v Evropski komisiji".

Kot taka bo "od vsega začetka imela koristi od celotnega nabora finančnih, regulativnih, tehničnih in organizacijskih orodij ter strokovnega znanja, ki so na voljo Komisiji", je pisalo v razkritih dokumentih. Prav to naj bi omogočalo tako hitro vzpostavitev, saj vse skupaj ne zahteva zapletenih sprememb zakonodajnega okvira. Bo pa organ v tesnem stiku stiku z ECDC in EMA.

Komisija je novi agenciji že zagotovila okvirni proračun v višini šest milijard evrov iz sedanjega večletnega proračuna Unije, od katerega bo del prišel iz sklada EU za pokoronavirusno okrevanje. Evropski poslanci so  sicer izrazili nekaj nezadovoljstva, saj so bili po njihovem preveč izključeni iz načrtovanja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
16. 09. 2021 16.11
Čuden naslov ... novi organi ... kaj promovirate.
Medo1964
16. 09. 2021 11.32
tjah,,, doktor Google in JackDaniels,,, ostalo,,,, pozabi
tech
16. 09. 2021 10.56
+1
Čim bolj zdravo živet, brez predelane hrane. Danes ko zares rabiš zdravnika je že skoraj pozno, si že kronični bolnik na tabletah.