Tujina

Navalni začel izgubljati občutek v rokah in nogah

Moskva, 08. 04. 2021 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
7

Potem ko se je zaradi slabega počutja zaprti Putinov kritik Aleksej Navalni znašel v bolnišnici, se mu je stanje poslabšalo. Izgublja namreč tako občutek v nogah kot v rokah. Slabo počutje se je začelo potem, ko se je Navalni iz protesta začel odrekati hrani. Njegov odvetnik je dejal, da je Navalni, ki v zaporu prestaja kazen zaradi poneverbe, zaradi stavke izgubljal po kilogram na dan ter da ima hude težave s hrbtenico.

Prejšnji teden je najvidnejša opozicijska oseba v Rusiji Aleksej Navalni v zaporu začel gladovno stavko in zahteval ustrezno zdravljenje akutnih bolečin v hrbtu in nogah. O njegovem slabem zdravstvenem stanju je poročala tudi Bela hiša. V začetku tedna so ga zaradi simptomov bolezni dihal premestili na bolniški oddelek. Njegova telesna temperatura je močno nihala, je dejal odvetnik 44-letnika ter dodal, da je Navalni zaradi gladovne stavke izgubljal en kilogram na dan.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Čeprav se mu je telesna temperatura včeraj vrnila na normalno raven, se je Navalnemu stanje zdaj znova poslabšalo. Začenja namreč izgubljati občutek v nogah in rokah, je dejal njegov odvetnik Vadim Kobzev ter dodal, da ima Navalni tudi hude težave s hrbtenico. "Aleksej sam hodi. Med hojo čuti bolečino. Zelo zaskrbljujoče pa je, da bolezen očitno napreduje v smislu izguba občutka v nogah, dlaneh in zapestju," je na družbenem omrežju zapisal njegov odvetnik.

Včeraj je sekretarka Bele hiše Jennifer Psaki dejala, da Bidnova administracija zaprtje Navalnega ocenjuje kot politično motivirano in krivično. Pozvala je tudi k takojšnji izpustitvi. Tudi organizacija za človekove pravice Amnesty International je dejala, da je bil Navalni zaprt v pogojih, ki pomenijo mučenje in ki ga počasi ubijajo. Odvetniki, ki so ga obiskali v zaporu, pravijo še, da v koloniji ni zdravnikov ter da zdravstveno enoto na kraju vodi le en sam reševalec.

Pretekli teden je ruska zaporna služba zanikala navedbe Navalnega, da ni bil deležen ustreznega zdravljenja, ter dejale, da mu je bila v skladu z zdravstvenimi indikacijami nudena vsa potrebna medicinska pomoč, poroča BBC.

Navalni je bil sicer leta 2014 zaradi poneverbe pogojno obsojen, vendar je bila obsodba politično motivirana. Pogojna kazen je februarja, potem ko se je Navalni vrnil iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z živčnim sredstvom, postala tudi dejanska zaporna kazen.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
08. 04. 2021 19.50
Iz bolnice Charite so ga izpustili po okrevanju! Zdaj je tu nekaj nelogičnosti, draga nam "novinarka" Maja Pavlin. Ali so v bolnici Charite nesposobni zdravniki in so Analnega bolnega odpustili, ali imajo v ruskem zaporu tako usposobljeno zdravstveno osebje, da vejo kaj je s tem Analnim, ali pa je to draga Maja ponavljanje lažnjive mantre zaukazane s strani uredniške rusofobne politike
Antikrist Anarhist
08. 04. 2021 14.28
+2
Če kršiš zakon, sledi kazen!
McGregor---
08. 04. 2021 13.24
+8
Kaj nas posiljujete s tem Navalnim. In kaj sedaj, boste začeli iskati vzporednice z Mandelo ali Gandijem. 24ur, kako pa kaj Assange🤔⁉️‼️⁉️
MUNGATUMBA
08. 04. 2021 14.54
+1
Sisoje
08. 04. 2021 11.31
+2
Pa naj napise Putinu pismo oz prosnjo da ga pošlje v toplice . Sigurno mu bo ugodil zeljo, pa se stroške bivanja mu bo placal. Ko bo ZDA rekla da je zaskrbljena, bo Putin denar naložil na njegov racun da mu nebi las z glave manjkal ! Bogi prav zal mi ga je :)
Generacija56
08. 04. 2021 10.42
+6
Kot je temu rekel Kacin: "Gremo se malo hecat", pa je spet tukaj članek o Navalnem....
MUNGATUMBA
08. 04. 2021 09.21
+3
Na koncu bodeš izgubil ta glavno stvar.. in odpujsal v večnost..